Kvacket 3/1991

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktörer:Greger Nässén (signerat GN)
Utförande:Vitt papper, 8 sidor.
Upplaga:800
Övriga medverkande:Olof Siverbo och Johan Blixt
Packningsdatum:4 september 1991

DUBBELT KVACK!!!

säger vi till alla kollusorer, eftersom kvacket för första gången i världshistorien består av två blad. De kollusorer som ska förnya medlemskapet för tiden juli 1991-juni 1992 har också fått ett inbetalningskort.

TIDIGT HÖSTMÖTE

Som vi sa i förra kvacket kommer höstmötet att äga rum den 21 september 1991, som också är NAFS(k):s femtonårsdag. Vi börjar mötet redan klockan 11.45, för att kunna fira den heliga jubileumssekunden av vårt grundande.

Vi håller för ovanlighetens skull till i stora hörsalen i Medborgarhuset, som du tar dig till genom att åka tunnelbanan (den i Stockholm lämpligen) till Medborgarplatsen, gå ut till höger och sedan följa trottoaren till vänster.

Efter själva mötesförhandlingarna följer diverse blandade ankistiska aktiviteter: film, frågesport, försäljning av ankistiskt kulturgods till fina mötespriser, tävlingar och annat skoj. Hör gärna av dig till kansliet om du vill visa dina disneyfilmer (Super-8, 16-mm) på mötet!

NAFS(K)ANSLIET FLYTTAR

I nästan åtta år har NAFS(k) huserat i en källarlokal på Siljansvägen i Årsta söder om Stockholm. Vi hyrde lokalen i andra hand av förre sekreteraren koll. Anders Berglund, som själv bodde i en bostadsrätt rakt ovanför – ett arrangemang som vi trodde skulle vara för evigt...

Men... en vackert kvackande varelse lockade bort koll. Berglund från bopåsarna i Årsta, han sålde bostaden och flög ivrigt iväg till ank(ma)dammen i Skarpnäck. Nedräkningen för NAFS(k):s flyttning inleddes.

Under sommaren fastnade NAFS(k):s utsända spejarpatrull för en HSB-lokal i Östberga, på andra sidan Årstafältet. Hyran är nästan tre gånger högre än tidigare, men lokalen är några kvadratmeter större, mycket fräschare, har riktiga fönster och ligger i gatuplan.

NAFS(k) kommer att flytta till det nya kansliet i mitten eller slutet av september. Ny besöksadress är Stamgatan 47–49 i Östberga. Vi byter också postadress till Box 5030, 125 05 Älvsjö. Vårt vackra telefonnummer 08-7229 313 ändras tack och lov inte!

Besök oss gärna på det nya kansliet! Eftersom vi just nu inte kan säga vilken dag vi flyttar dit, bör du dock vänta till oktober innan du hälsar på.

På kartan nedan kan du se var det nya kansliet ligger. Det finns två dörrar vid Stamgatan 47–49, entráporten och en låst dörr bredvid. Knacka på fönstret till höger om den låsta dörren så släpper vi in dig!

Du kan ta buss 134 från Liljeholmen och gå av vid Julitavägen. Gå rakt fram och till vänster över övergångsstället. Följ gångvägen till vändplatsen och gå direkt till vänster in på Stamgatan. Fortsätt åt vänster till Stamgatan 47–49. Lämpliga avgångar från Liljeholmen är 19.05, 19.20, 19.50 eller 20.20. Restiden är ungefär 12 minuter. Gångavståndet är cirka 150 meter.

Buss 144 kan du kliva på vid Gullmarsplan eller Älvsjö station. Gå av vid Tussmötevägen och gå uppför alla trapporna till nämnda väg. Fortsätt mot Stamgatan (över viadukten om du kommer från Älvsjö), gå förbi posten och sedan genom hela Stamparken. Passera mellan husen längst bort till vänster och fortsätt rakt fram mot kansliet. Avståndet är cirka 400 meter.

Från Gullmarsplan kan du åka var tionde minut mellan 19.00 och 19.50, sedan 20.05 eller 20.20. Restiden är 6–7 minuter.

Från Älvsjö station kan du åka 19.04, 19.14, 19.25, 19.45, 19.55, 20.05 eller 20.25. Restiden är cirka 8 minuter.

Om du kommer med bil på E3/E4 (Södertäljevägen eller Essingeleden), följer du avfarten mot Årsta. Ligg i filen längst till höger på Årstalänken och fortsätt sedan på Ersta gårdsväg. I nästa korsning svänger du till vänster in på Östbergavägen. Fortsätt in på Tussmötevägen (andra vägen till höger). Sväng till höger in på Stamgatan i nästa korsning. Besöksparkeringen är markerad på kartan.

Om du kommer med bil på Huddingevägen åker du till korsningen längst söderut på Årstafältet (vid postterminalen). Sväng västerut in på Östbergavägen. Nästa väg till vänster är Tussmötevägen och sedan ligger Stamgatan till höger.

Cyklister som kommer norrifrån via Liljeholmen åker lämpligen mot västra Årsta och sedan till höger i tunneln under Årstabergsvägen. Fortsätt förbi Årsta partihallar och trampa upp mot Östbergavägen. Cyklister från Gullmarsplan följer cykelvägarna söderut efter Huddingevägen.

ANKON -91

Dagdriveri var temat när den elfte Riks­ankist­kongressen avhölls under BARKS-bröderna Hallins överinseende första helgen i augusti. Ett gammalt skånskt stenhus vid Vombsjön i trakterna av Sjöbo tjänstgjorde som officiell möteslokal, men själva dag­driveri­verksamheten var utspridd över större delen av Skåne.

Under lördagen lastades ett 23-tal kollusorer in i ett antal bilar och begav sig ut på en längre utflykt under distinkt ledning av mötesgeneral Mattias Hallin, som stolt visade upp skånska sevärdheter som Ales stenar, ösregn och Christinehofs slott.
Vid sistnämnda anhalt hölls ankistisk picnic och skånekollusorerna Tommy Silverros och Magnus Paulsson tilldelades pris för bästa utflyktskorg. De båda utflyktsglada kollusorerna hade med stor finess återskapat Kalles korg från kortfilmen Tea for Two Hundred. Andra pris gick till koll. Simon Sahlberg, Växjö.

Väl hemkomna till möteslokalen arrangerade nämnde Simon ankistisk poängpromenad, som av klimattekniska skäl hölls inomhus. Ett par rutinerade ålderankister påpekade belåtet att en av Simons frågor användes redan vid kongressen 1982. Men segern togs hem av två unga allvetare, kalenderbitaren Germund Silvegren, Lund, och frågesportsexperten Joakim Gunnarsson, Herrljunga.

Resten av helgen fylldes ut med trevligheter som boule (koll. Greger Nässán fick in en perfekt träff på lillklotet med sin Toyota) och Sveriges postnummer (ojämförbart kortspel signerat koll. Stefan Diös), korvgrillning, bad och allmänt kolluderande. Missa inte nästa kongress!

NAFS(K)URIREN

Det tjugoförsta numret av NAFS(k)uriren, kommer av allt att döma att finnas med i nästa utskick, som skickas ut i november eller december. Numret sammanställs och redigeras av vår lokalavdelning i Skåne, BARKS. Redaktör är koll. 1432 Mattias Hallin i Lund. Om du har en kul artikel eller insändare liggande i hurtslådan kan du vä l skicka den till honom. Adressen är Mattias Hallin, Kämnärsvägen 13A:205, 222 46 Lund.

NK 21 kommer bland annat att innehålla en intervju med Don Rosa och en välfylld skvallerspalt.

GULDBOK 8

Nu är det dags igen! Den åttonde guldboken med Barks-serier utkommer från Richters förlag i slutet av september. Den innehåller bland annat den i Sverige tidigare opublicerade "Milkman Story" och nyöversatta serier som tidigare endast publicerats i sönderredigerat skick i Vi, Knatte, Fnatte och Tjatte.

Trevlig Barks-serie som kommer på svenska i guldbok 8.

Beställ guldbok 8 från NAFS(k)! Priset är 165 kr per exemplar (inklusive porto och emballage). Du kan också till samma pris beställa nr 1–7 som vi har i lager. Om ett nummer tar slut beställer vi fler.

DUCKMOBILES

I maj i år utkom i Norge den tjusiga skriften Duckmobiles med undertiteln På hjul med Donald Duck & Co. Författare är Arne Asphjell och koll. Geir Hasnes. Häftet är utgivet av Classica forlag AS i Trondheim.

Automobil à la Barks.

Det är en ren tillfällighet att koll. Karl-Erik Lindkvists artikel i det senaste numret av NAFS(k)uriren också handlade om en ankbil, nämligen Kalles bil och dess historia. Hasnes och Asphjells tidning handlar dock om de flesta bilar i Ankeborg, inte bara om Kalles Ford Roadster nummer 313 (årgången är dock svenska och norska donaldister helt oeniga om).

Duckmobiles är rikligt illustrerad med serierutor av Barks och fotografier (flera i fyrfärg). På framsidan finns ett foto av Kalle Ankas kära gamla 313, som byggdes till bilutställningen Motorama 1991! På de 32 sidorna i A4-format beskrivs initierat de bilar som Kalle, Kajsa, Alexander, farmor Anka, farbror Joakim, Oppfinnar-Jocke och Björnligan använder. Andra avsnitt behandlar trafiken i Ankeborg, veteran-, lyx- och belönings-bilar, andra typer av fordon, biltillbehör och framtidens bilism.

Barks har i ett brev daterat den 5 augusti 1991 till Geir gett följande kommentar till Duckmobiles:

Many thanks for the fine DUCK-MOBILES booklet. It certainly contains a great history of the development of automobile body styles. I am proud to have had the chance to depict some of the wild examples shown on its pages. (...) I am pleased by the way you found real car models to relate to the outrageous cartoon cars I drew. In the 1950s many real cars looked cartoony just sitting in the show room. I prefer their swishy looks, however, to the shapeless blobs that comprise our 1990–91 automobile lines.

Beställ ett eller flera exemplar av denna trevliga publikation! Priset är 40 kronor för ett exemplar (inklusive porto och emballage). Om du vill beställa flera exemplar gäller följande totalpriser:

2 ex	 75 kronor
3 ex	100 kronor
4 ex	140 kronor
5 ex	160 kronor

DISNEYTIDNINGAR I KRIS???

Det senaste ryktet från USA säger att det inte alls går bra för Disneys tidningsutgivning i USA. Lönsamheten är dålig och Disney kommer att skära ner antalet titlar till fyra: Walt Disney’s Comics & Stories, Uncle $crooge, Donald Duck Adventures och Duck Tales (den sistnämnda med repriser).

Vad ska man tro? Disney har ju startat flera nya titlar nyligen, såsom Roger Rabbit in Toontown och Little Mermaid. Kanske Disney ska övergå till att enbart ge ut förstanummer av varje titel, eftersom det finns så många fans som bara samlar på såna...

Bröderna Dum avvaktar besked från USA. Så fort de får veta att några titlar ska läggas ned, kommer berörda prenumeranter att få information om vad detta innebär för dem.

SIMON HJÄLPER TILL

Vår ambitiöse medlem koll. 1810 Simon Sahlberg (14 år) i Växjö har en arbetskapacitet som få ankister, oavsett ålder, kan bräcka. Han blev medlem i slutet av januari 1990. Han har redan blivit den kollusor som förmodligen har skickat flest brev till kansliet. Dessutom är breven välfyllda, med en sahlig (haha!!) blandning av frågor, konstateranden, åthutningar till de söliga kanslisterna, seriecollage som driver med demsamma, Barks-pussel och mycket mera. Simons korrespondens kan fylla en egen pärm på kansliet.

Koll. Sahlberg klagade i sina brev ofta över att kansliet inte gav honom ankistiskt arbete att utföra. Till slut fann vi på kansliet en arbetsuppgift till Simon, nämligen att hjälpa oss att besvara brev från de yngre medlemmarna och Kalle-läsarna.

Sedan många år har NAFS(k), via koll. Stefan Diös i Malmö, fått kluriga läsarbrev med frågor som Kalle-redaktionen inte hinner med eller inte klarar av. Många frågor återkommer, till exempel om Kalles familje- och släktförhållanden.

Simon fick svara på några brev på prov, och klarade det med den äran. I fortsättningen besvarar Simon, för NAFS(k):s räkning, lämpliga läsarbrev som Kalle Anka & Co överlämnar till oss via Stefan. Dessutom får Simon ta hand om frågebrev som kommer till NAFS(k) från medlemmar och andra. Koll. Diös kontrolläser svaren från Simon och skickar ut dem, eventuellt med kommentarer, till de vetgiriga läsarna och medlemmarna.

KLIPPARKIVET

Koll. Sahlberg har också sorterat NAFS(k):s gamla urklipp om Disney, NAFS(k) och ankism från allehanda tidningar. Urklippen är nu sorterade efter olika ämnen och händelser i speciella urklippspärmar. Förut låg urklippen, som så många andra papper på kansliet, nedpackade i kartonger, i väntan på slutlig genomgång, gallring och sortering.

Vårt mål är att få ett så komplett klipparkiv som möjligt. Styrelsen ber därför alla kollusorer med egna klipparkiv att kopiera sina urklipp om allt som rör Disney, NAFS(k) och övrig ankism, och skicka kopiorna till Simon Sahlberg, Åbovägen 39, 352 42 Växjö, så att han har dem senast 31 oktober 1991. Glöm inte att ange datum och publikation på kopiorna av urklippen, om du känner till detta. Du kan också besöka oss på kansliet så kan vi ta kopior av dina urklipp där.

Vi kan inte lova full ersättning för eventuella utlägg för kopiering, men hör av dig till kansliet så får vi diskutera saken. Alla som donerar kopior av urklipp kommer senare att få något annat trevligt som tack för besväret.

GÅVOR TILL NAFS(k)

Ett annat projekt på kansliet är att upprätta en donationsliggare. Under åren har NAFS(k) fått gåvor (med Disney-anknytning) av alla möjliga slag, till exempel tidningar, filmer och bordsunderlägg. Vi har varit dåliga att notera vad vi fått, vem som donerat det och, framför allt, tackat dem som donerat sakerna.

Vi försöker nu rätta till detta i efterhand, så att vi till slut kan visa vår tacksamhet till alla donatorer. Hur vi ska göra detta återkommer vi till i ett kommande kvack. Pengagåvor har vi dock bra koll på, eftersom de ingår i tävlingen Nils Nytta Memorial Memorial.

FRAMTIDEN FÖR NYA ELEMENTAR

NAFS(k) tog sina första stapplande steg för snart femton år sen i Nya Elementars gymnasium i Bromma i västra Stockholm. Skolan har till och från varit hotad av nedläggning, men på något sätt har den lyckats beveka Stockholms skolpolitiker varje gång. Men nu har den anrika skolan (162 år gammal) till slut råkat ut för besparingarna inom Stockholms skolor.

Den 1 juli i år flyttade Nya Elementar – lärare, elever och övrig personal – till Blackebergs gymnasium några kilometer bort. Optiker- och kosmetologlinjerna flyttade dock till S:t Eriks gymnasium inne i stan.

De två skolorna ska samsas i Blackeberg, medan byggnaden Nya Elementar under ett antal år ska fungera som evakueringsskola för andra skolor som måste renoveras (bland annat Norra Ängby skola och Kungsholms gymnasium). Dessutom kommer Komvux och ett skoldaghem att hålla till i gamla Nya Elementar.

Skolpolitikerna säger att Blackebergs och Nya Elementars gymnasium ska vara sambor i fjorton år ungefär. År 2005, då elevunderlaget åter ska räcka till, är det tänkt att Nya Elementar ska flytta tillbaka till sina tidigare lokaler, som man flyttade in i för första gången hösten 1948. Vi får väl se...

Ovanstående fick koll. Greger Nässán veta när han ringde upp Sven Gullman, som är gemensam rektor för de två "fusionerade" gymnasierna. Sven hälsar och berättar att NAFS(k):s gåva till Nya Elementar efter tioårsjubiláet fortfarande står kvar i prisskåpet.

INDEXERA MERA!

En kär gammal ankistisk sysselsättning är att sammanställa index, det vill säga förteckningar över uppgifter som är lätta att systematisera. Vi i styrelsen vill nu försöka få nån sorts överblick över vilka ankistiska index som folk ute i stugorna håller på med. Hör av dig till NAFS(k) och tala om vilket eller vilka projekt du håller på med. Det som vi är mest intresserade av är sånt som är datoriserat (helst i Macintosh- och PC-format), men allt är av intresse.

Vi hoppas att du som har gjort ett index vill skicka en kopia av det till vår postbox. Vi kanske kan publicera det i NAFS-(k)uriren? (Om indexet ligger på en dator som man kan skicka datorpost från och indexet är i lämpligt format kan du skicka det till blixt@link.sunet.se.)

Som tack för besväret skickar vi nåt lämpligt från bröderna Dums gömmor (skriv gärna och säg vad du tycker att du är förtjänt av). I ett kommande kvack kommer vi att ha med ett index över alla tillgängliga index.

PROJEKTLISTAN

På styrelsens senaste möte den 24 augusti diskuterades bland annat aktuella projekt och uppdrag. Projekt är, enligt koll. Berglunds definition, mer omfattande än uppdrag, som oftast genomförs av en person. Ett projekt utspelas under lång tid och engagerar normalt flera personer. Uppdrag kan också vara uppgifter eller ärenden som återkommer med jämna mellanrum.

På styrelsens äntligen sammanställda projektlista finns för närvarande fem angelägna projekt:

På uppdragslistan finns bland annat följande: medlemskort, nytryck av stadgar, medlemslista, dekaler, översättningskommittá, nytryck av NAFS(k)uriren, ny informations­broschyr, NAFS(k)oftor, NAFS(k)nappar, brevpapper och kuvert, postgiroblanketter.

Alla i styrelsen var ovanligt ivriga att ta på sig arbete, så det kanske börjar hända något med uppdrag som länge legat vilande, till exempel medlemskorten. Det enda som begränsar handlingsutrymmet, som vanligt, är nivån på pengabingen. Nästa år kan bli lite kärvt på den fronten, förutspår kassören.

MYSTISKA KODER

är det inte alls frågan om på adressetiketten på ditt kuvert från NAFS(k). Siffrorna till höger på etiketten anger nämligen hur lång tid som du har betalt medlemsavgift.

Om det står till exempel 911, har du betalt till och med första halvåret 1991, alltså till och med den 30 juni 1991. Då ska du också ha fått ett inbetalningskort för att förnya avgiften. Om det står 912 har du betalt till och med 1991-12-31, och så vidare. På livstids­medlemmarnas etiketter står det LIV. Hör av dig om du inte håller med om våra uppgifter!

Om siffrorna är kursiva betyder det att vi vet att du är knatte (och fyller högst 18 år i år) och ska betala 50 kronor i avgift, i stället för 75 kronor som vuxna ska betala.

NY ADRESS!!!

NAFS(k) får som sagt ny besöks- och postadress i slutet av september. Den gamla adressen, Box 34061, kommer dock att fungera minst ett halvår framåt eftersom vi har eftersändning. Följande gäller för NAFS(k) när vi har flyttat:


Besöksadress       Stamgatan 47–49, bv
                   Östberga

Postadress         Box 5030
                   125 05  ÄLVSJÖ

Telefon            08-7229313

Besöks- och        onsdagar 19–21,
telefontid         övrig tid tfnsvarare

Postgiro           313 02-3

MEDVERKANDE

Kollusorerna 316 Greger Nässán, 694 Olof Siverbo och 976 Johan Blixt har medverkat i detta kvack.