Kvacket 1/1993

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktörer:Greger Nässén och Johan Blixt (signerat GERBLI)
Utförande:Vitt papper, 4 sidor.
Upplaga:800
Packningsdatum:24 februari
Packningsdatum:24 februari 1993

Bästa kollusorer!

Här kommer äntligen ett tungt utskick, med det 23:e eminenta numret av NAFS(k)uriren. Värt att läsa, liksom det här Kvacket som innehåller en hel del intressanta notiser.

Kollusorer som ska betala medlemsavgift till och med december har fått ett inbetalningskort också. Årsavgiften är 75 kronor för vuxna och 50 kronor för knattar. Du kan betala för flera år framåt och på så sätt undvika eventuella framtida avgiftshöjningar. Livstidsavgiften är 1313 kronor (det går att betala för flera liv framåt också).

Många nya medlemmar har inte fått NAFS(k):s stadgar ännu. Håll ut! Vi får inte plats med dem i det här utskicket (portot skulle öka med 7 kr per kuvert) men i aprilutskicket lägger vi med fräscha nytryck av detta litterära mästerverk.

Årsmöte

Årets årliga årsmöte gör Medborgarhuset osäkert lördagen den 24 april 1993. När vi klarat av de förutsägbara men nödvändiga mötesförhandlingarna kommer vi att ordna diverse spännande aktiviteter, bland annat filmvisning, tävlingar och auktion.

I nästa utskick kommer en närmare presentation av programmet, som kommer att bli mer ambitiöst än vad styrelsen mäktat med tidigare år. Boka den 24 april i din almanacka redan nu!

Gladstone tillbaka

Från USA rapporteras att förlaget Gladstone återtar utgivningen av Disneytidningarna, sedan Disney själva inte var så bra (dvs lönsamma) på det som de hade hoppats.

Gladstone kommer att ha sex olika titlar som utkommer varannan månad. De fortsätter att ge ut Donald Duck Adventures, Walt Disney’s Comics and Stories och Uncle Scrooge. De första numren från Gladstone blir DDA 21, WDC 586 och U$ 281, alla tre daterade maj 1993. I juni 1993 följer tre nygamla titlar: Donald Duck, Donald and Mickey och Uncle Scrooge Adventures.

Tidningarna ska tryckas på papper av hög kvalitá och vara utsökt färglagda. Innehåll: de bästa serierna av mästare som Carl Barks och Floyd Gottfredson, nyare serier av Don Rosa, William Van Horn m fl samt Gladstones egenproducerade serier.

Prenumerations­priset är oförändrat 12 kronor per tidning. (Eventuellt kommer priset att höjas senare om dollarkursen fortsätter att vara hög.) Bröderna Dum förutsätter att de kollusorer som nu prenumererar på WDC, U$ och DDA vill fortsätta med det när Gladstone tar över.

Om du vill börja prenumerera på en eller flera av ovanstående titlar, sätt omgående in en deposition på 24 kr per titel på vårt postgirokonto 313 02-3.

Bröderna Dum meddelar

Sedan lilla Dum-listan kom ut har följande ankistiska kulturgods tillkommit: 1940’s Donald Duck Christmas Giveaways (album med fem Barksserier från 1945-49), NAFS(k)uriren 22-23, Guldbok 9 (à 175 kr), WDC 570-581, U$ 265-274, DDA 23-34. Samtligt amerikanskt ovan kostar 15 kronor styck utom Giveaways-albumet (60 kr) och WDC 571,574-576 (30 kr).

Följande kulturgods på Dum-listan har tyvärr tagit slut: allt norskt utom Donaldisten 24, WDC 498 och 507, Mickey Mouse 230, DDA (Gladstone) 8 och 13, Gladstone-album 14, Duckmobiles, rysk Musse Pigg, NAFS(k)nappen.

För nya kollusorer påminner vi om möjligheten att prenumerera på de högklassiga albumen Carl Barks Library of Walt Disney’s Comics and Stories in Color. Prenumerations­priset är 70 kr styck (inte 75 kr som det står i listan). Tala om vilket nummer du vill börja med när du betalar albumdepositionen som är 140 kr. Flera tidigare nummer är slutsålda, så det kan dröja innan vi får in dem igen.

NAFS(k) syns

I början av februari fick NAFS(k):s kansli besök av ett reportageteam från Disneyklubben. Anders Berglund och Johan Blixt tog emot programledaren Johan och berättade om NAFS(k), Kalle Anka 1/48 och en hel del annat. Besöket varade i en och en halv timme, men inslaget i TV blir högst ett par minuter... Någon gång i mars (preliminärt den 19:e) hoppas vi att de visar sitt avslöjande reportage från vårt lilla kansli.

(Handskriven kommentar)
Ryktet når oss att Berglund lagts i malpåse! I stället kan man få se koll. Stefan Diös blamera sig på Kalle Anka & C:o-redaktionen...
De första dagarna i april anordnas en stor Disneyhelg i Jönköping, närmare bestämt i köpcentrat A6 (före detta regemente). Det kommer att vara olika uppträdanden med Disneyfigurer och musik från Skönheten och Odjuret. NAFS(k) kommer antagligen att informera allmänheten i något hörn. Kontakta oss om du vill hjälpa till eller ha mer information om evenemanget.

Valberedningen

vill som en ren formalitet (eftersom det väl inte kan finnas någon som är missnöjd med den fina styrelsen?) uppmana medlemmarna att lämna förslag på styrelseledamöter och revisorer. Valberedningen ska lämna sin kandidatlista till styrelsen senast den 27 mars.

Den medlem som vill att årsmötet ska behandla en motion måste lämna den till valberedningen senast den 10 mars (som i sin tur lämnar den till styrelsen senast den 13 mars).

Den oöverträffade valberedningen har följande likaledes oöverträffade adress:

NAFS(k):s valberedning
c/o Per Vedin
Eriksdalsgatan 26
118 59 STOCKHOLM

Mässrapport

SerieExpo -92 ägde rum den 30 oktober–1 november på Sollentunamässan norr om Stockholm. En av de speciellt inbjudna gästerna var koll. Don Rosa, som plitade flitigt med teckningar i svart (gratis) och färg (200 kr/st som donerades till Världsnaturfondens aktion för att rädda regnskogarna).

Don höll också ett föredrag där han bland annat berättade om sitt projekt där han i tio serier ska skildra farbror Joakims liv (några delar har publicerats i KA & C:o).

NAFS(k):s monter var välbesökt, vi sålde en hel del (k)urirer och fick flera nya medlemmar. Ett lyckat arrangemang som antagligen upprepas under årets allhelgonahelg.

Höstmötet

En kall lördag i november utkämpades 1992 års version av NAFS(k):s traditionella höstmöte. Ett trettiotal glada kollusorer hade mött upp för att delta i tillställningen.

Kvällen före hade många av oss sett premiärföreställningen av Skönheten och Odjuret, och denna omskrivna och kritikerrosade film fick därför bilda tema för mötet. De mötesdeltagare som hade sett den tilldelades en enkätblankett där de fick ge betyg på skalan 1-5 för helheten, handlingen, animationen, figurerna och musiken. Enkätsvaren processades under mötets gång av en galen vetenskapsman (koll. Johan Blixt). Resultatet visade att genomsnittsbetyget bara blev 3,5!

Mötets höjdpunkt var annars utauktionerandet av kollusorerna Bud Graces och Don Rosas vackra originalteckningar. Auktionen leddes av koll. Anders Berglund och konstverken hamnade hos kollusorerna Erik Hørthe (Ernie-strippen) och Bosse Engwall (Rosa-omslaget). Köpeskillingarna räckte inte för att inlemma de båda amerikanerna i föreningen på livstid, men deras medlemsavgifter är betalda för åtskilliga år framåt.

Till mötets mer minnesvärda inslag hörde möjligen också mötesgeneral Olof Siverbos ankistiska variant av frågesporten Jeopardy (känd från TV 4). Tävlade gjorde kollusorerna Stefan Diös och Karl-Erik Lindkvist, vilka hade kvalificerat sig via koll. Simon Sahlbergs "pångpromenad" om Långben. Diös, som varit med "på riktigt" hos Magnus Härenstam, gav tävlingsledare Siverbo en snabbkurs i tävlingsreglerna, varefter de båda tävlande utrustades med var sin högljudd tuta.

Ingen av de tävlande kunde tala om att The Golden Helmet original­publicerades 1952, men Karl-Erik visste minsann att det var 1763 som Barnabas Plomlund skrev Ode till en höstack. Stefan Diös trodde att den märklige figuren som debuterade i Walt Disney’s Godbitar 3/82 var Spårlock, när rätt svar skulle vara Stefan Diös (i rollen som översättare), men lyckades ändå ta hem slutsegern efter en spännande upplösning och kunde kvittera ut förstapriset – ett stampat jordgolv.

Disneyfilmer

Disneys tecknade långfilm Aladdin hade premiär i USA i november och blev en omedelbar succá. Manuell och datoriserad animation når nya höjdpunkter i denna ovanliga Disneyfilm, som vänder sig mer till vuxna än till hela familjen. Detta faktum tillsammans med Robin Williams’ framträdande talroll (han spelar anden i flaskan) gör att den svenska distributören får en mycket svår uppgift om de tänker försöka dubba filmen till svenska!

Efter Aladdin (som vi förmodligen får vänta på till nästa vinter) kommer The Lion King med USA-premiär sommaren 1994. Filmen handlar om det unga lejonet Simba vars far är djungelns konung och hur han måste försvara sig mot sin farbror Scar som vill bli nästa kung i stället för Simba. Sedan följer musikalen Pocahontas (1994), Fantasia: Continued (1997) och Song of the Sea, som handlar om en ung val. Det pågår också arbete på en tredje kortfilm om Roger Rabbit.

Nytt från USA

Vår utsände meddelar att skoleleverna i staden San Antonio i Texas uppmanas att inte ha på sig kläder med Musse Pigg-motiv. Orsaken till varningen är att ett ungdomsgäng använder Musse som sin gängsymbol. Oskyldiga ungdomar kan råka illa ut om de har en Musse-tröja på sig. Rivaliserande ungdomsgäng drar sig nämligen inte för att brutalt slå ner andra gängs medlemmar med baseballslagträn.

Samtidigt läser vi i USA Today att Walt Disney Company har anmält ett hockeylag till National Hockey League (NHL). Laget ska spela sina hemmamatcher i Anaheim i Kalifornien, nära Disneyland.

På en presskonferens i Florida i november meddelade VD Michael Eisner att det nya NHL-laget ska heta The Mighty Ducks. På frågan om den hårdhänta NHL-hockeyn stämmer med Disneys image, svarade Eisner att han kunde "visa några kortfilmer där Långben spelar hockey ganska så aggressivt".

Orsaken till Disneys inhopp i hockeybranschen är antagligen den stora framgången i USA för Disneys spelfilm Champions om ungdomshockeylaget The Ducks. Den har visst dragit in 50 miljoner dollar, lika mycket som anmälningsavgiften till NHL! Filmen har premiär i Sverige den 19 mars med titeln Mästarna.

Varför inte slå två flugor i en smäll? Värva de Musseälskande ungdomsligisterna i San Antonio till NHL i stället! Laget kan väl lika gärna kallas The Mighty Mice...

Doktorn kan komma

I NAFS(k)uriren 23 finns en inspirerad artikel av koll. 1358 Dick Harrison om medeltiden i ankismen. Sagde kollusor får i dagarna officiell bekräftelse på sin forskningsinsats. Den 27 februari försvarar nämligen Dick sin doktorsavhandling The Early State and the Towns: Forms of Integration in Lombard Italy 568-774. Lärt så det förslår!

Annonser

KÖPES: Carl Barks and the Art of the Comic Book av Mike Barrier. Skriv till koll. 1789 Rustan Peterson, Gladsaxe Møllevej 92, DK-2860 SØBORG, Danmark.

SÄLJES: Kalle Anka & C:o 2/48 (G/VG) 3 000 kr, 3/48 (G/VG) 2 500 kr, båda för 5 000 kr. OBS! Båda tidningarna har fem små hål (3 mm) i ryggen, vilket inte förstör intrycket så mycket. Ring till 0142-26237 (kl 17-22) eller skriv till koll. 690 Benny Lindebring, Härdarevägen 14, 595 95 MJÖLBY.

Så når du NAFS(k)

Telefon
08-7229313 (onsdag 19-21, övriga tider telefonsvarare).
Brev
NAFS(k), Box 5030,
125 05 ÄLVSJÖ.
Besök
Stamgatan 47-49 i Östberga på onsdagkvällar (ring helst i förväg och boka tid).
Postgiro
313 02-3
Uppge med stolthet ditt kollusorsnummer när du hör av dig!