Kvacket 4/1998

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör: Claes Ericsson
Utförande:Rosa papper, 4 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:12 oktober 1998

Kvack!

Välkommen till NAFS(k):s senaste utskick i vilket det finns, förutom detta Kvacket, även en Stor Dum-lista, inbetalningskort för ett fåtal utvalda samt kompletterande information till förra utskickets medlemslista. Lade ni märke till att förra Kvacket var tryckt i en annan färg än svart – världspremiär! Färgen var lämpligt nog Pantone-färg no 313!

Fel i medlemslistan

Tyvärr fick sidan nio och åtta i medlemslistan väldigt liknande innehåll med följd att bland annat alla kollusorer med efternamn börjandes på J försvann. Vi övervägde att utesluta alla kollusorer på den sidan för att rätta till felet men kom fram till att det nog var lättare att skicka ut ny och väsentligt förbättrad sidan nio som skall finnas med i detta utskick i lämpligt format för inklistring i medlemslistan. Dessutom halkade 1977 bort ur medlemsutvecklings­diagrammet på sidan 18 samtidigt som antalet kollusorer på MIR felaktigt blev 2 i stället för 0 (det var antalet besättningsmän som var 2).

Höstmöte

NAFS(k):s höstmöte kommer att hållas lördagen den 28 november kl 13.13 till cirka 17. Lokal: Läktarfoajén i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N. T-bana Odenplan. De som var med på Barks-mötet borde hitta dit, vi ska vara i en mindre lokal i samma byggnad. Detaljer om biobesöket på Mulan (engelskt tal, svensk text) meddelas på vår telefonsvarare en vecka före höstmötet. De som inte kan komma till mötet och köpa biljetter, får meddela antal vuxna och barn på telefonsvararen. Tema för höstmötet: tävlingar???

Guldböcker och annat...

Efter att Richters avyttrade hela sitt lager av gamla guldböcker till Bokia, så är har Bröderna Dum kvar följande: #3 – 1 st, #4 – 1 st samt flera stycken av #14 (samtliga dessa för 210:-/st) samt Joakimboken (150:-).
Framemot slutet av året, och för att sammanfalla med KA-tidningens 50-års jubileum, så kommer årgångarna 1948 och 1949 återtryckas i bokformat, fördelat på två volymer. Förmodligen kommer 1948 att komma ut under året medan 1949 kommer i början av nästa år. Bröderna Dum kommer förhoppningsvis att kunna tillhandahålla dessa om inköpsvillkoren blir rimliga.

Revoluform hos Bröderna Dum

Bröderna Dum planerar att sälja ut HELA lagret av gamla amerikanska tidningar och album! Rätt mycket är osäljbart – vem i hela friden skulle exempelvis köpa Roger Rabbit’s Toontown? – och därför räknar vi med att det kommer att krävas LÅGA priser för att bli av med merparten av tidningarna. För att göra det hela så enkelt som möjligt för oss – och så spännande som möjligt för er – så har vi därför infört ett enhetspris på 15 kronor för alla tidningar som finns med i den bifogade Stora Dum- listan (priset gäller INTE de tidningar som endast finns på Lilla Dum-listan). Detta enhetspris kommer sedan att sänkas med en krona i taget tills ALLT är sålt. Startpriset på 15 kronor är ett bra pris vad det gäller de intressantare tidningarna så där gäller det att konsumera tidigt, medan man nog kan vänta ett bra tag innan man börjar köpa av de sunkigare tidningarna. Om ni vill ha en uppfattning om hur mycket billigare tidningarna blivit kan ni alltid titta i Lilla Dum-listan. Ange gärna alternativ när ni beställer av de tidningar som börjar ta slut. KÖP! KÖP! KÖP!

Magica

Magica har haft möte, denna gång med en femtio­procentig ökning av antalet deltagare. Mötet ägde rum hemma hos koll. Håkan Andersson och den centrala aktiviteten var filmvisning. Bl.a sågs The Prince and the Pauper, Saludos Amigos samt de förhistoriska disneyfilmerna Cinderella och Alice in Wonderland från 1923.

Gladstone imploderar?

Oroande nyheter kommer från Gladstone-förlaget, som ger ut Disneytidningar i USA. Geoffrey Blum berättade i slutet av augusti för Kvacket att Gladstone och moderbolaget Another Rainbow inte har några nya projekt på gång, varken för album, tidningar eller böcker. I skrivande stund verkar de sista (?) numren bli WDC #633 samt U$ #318.

Another Rainbows ägare Bruce Hamilton avvaktar nu besked från Disney om de kommer att förnya Gladstones licens. Det verkar som om Disneys förhandlare vill ha mer betalt för licensen, vilket Gladstone inte har råd med. Förhoppningsvis upptäcker nån hög chef inom Disney hur pinsamt det vore om serie­tidnings­utgivningen än en gång skulle upphöra i Disneyseriernas hemland USA.

Geoffrey Blum själv är arbetslös sedan början av augusti. Efter femton år som fast anställd biträdande redaktör avskedades han med tio dagars uppsägningstid på grund av arbetsbrist.

Ankister i radio

Ett flertal ankister har varit radioaktiva under hösten, bl.a drabbades NAFS(k):s kansli en onsdagskväll i juni då en dam som hette Pippi flaxade in, och så vips fanns ett 5-minuters reportage för användning av alla landets P4-stationer från fredag morgon. Förmodligen hörde mycket få av ankisterna i dessa områden detta program, och därmed gått miste om att höra Anders Berglund berätta kloka och intressanta saker om Kalle Ankas historia och hans personlighet. Förhoppningsvis fann dessa icke-lyssnare ändå ett fullvärdigt innehåll att fylla dessa 300 sekunder av sina liv med.

Den fullständiga inspelningen inrymde annars saker som vi för övrigt har större anledning att vilja hålla ohörda. "Vi" var radioteater­ensemblen Berglund, Nässén, Blixt och Alzén, som framförde "Kalle Anka som brandsoldat".

Förutom detta reportage, som vi alltså inte visste några precisa sändningstider för, blev Anders Berglund på fredagskvällen ombedd att vara med som gäst­kommentator i Radio Stockholm på söndag eftermiddag. Det skulle handla om Kalle Anka, och reportern hade en "expert i studion". När Berglund kom dit visade det sig att han skulle kommentera sina egna utsagor i det nyss nämnda inspelade reportaget! På det hela taget tyckte han att reportagets expert hade sagt bra och kloka saker, när han fick säga det själv.

Dessutom har den käre Stefan Diös gjort sig omöjlig även i Radio Kristianstad i mitten av september. Trots redaktionens väldigt fiffiga redigering, med inklippta kvackljud, jinglar, musikstycken och andra intervjuer, så är Diös enda kvarstående minne av reportaget att "jag fick ovanligt ont i öronen av att höra min egen röst".
En slumpvis utvald kollusor i Malmötrakten som råkade höra reportaget kommenterade det hela med "..inte klokt vad denna idiot pratar utan ände så fort han får minsta chans".

Ankon

Sommar betyder Ankon, och visst blev det en kongress i år också. En halvsolig helg i juli samlades ett dussintal kollusorer i lilla Broby i nordöstra Skåne. Kongressen leddes med säker hand av arrangörerna Per Vedin och Joakim Tornhill, som bjöd på ett späckat program av ankistiska och mindre ankistiska aktiviteter.
Tornhill arrangerade en avancerad skattjakt där tre lag sökte efter ett föremål av oskattbart värde, närmare bestämt en dansk 10-öring. Vedin satte deltagarnas ankistiska kompetens på svåra prov i en spännande ja-och-nej-frågesport, full av luriga fallgropar och finter. På lördageftermiddagen gjorde vi en utflykt till en närbelägen grotta, där vi tyvärr inte hittade några sprutter eller spratter. Bland de aningen mindre ankistiska aktiviteterna märktes en hockey­spels­turnering, där Jakob Hallin enkelt tuggade i sig allt motstånd.
Kongressens mest exotiska deltagare var den Köpenhamnsbaserade amerikanen David Gerstein, redaktör och manusförfattare hos Egmont. Han deltog flitigt i alla diskussioner och delade med sig av sitt enorma ankistiska kunnande. Bland annat lärde han oss att "grisenin" (klassiskt fantasidjur från en gammal vargserie) heter "squabbit" på engelska. Sammanfattningsvis – en mycket trevlig tillställning.

Carl Barks & C:o

Carl Barks kom tidigare i år överens utanför domstol med sina tidigare managers Bill Grandey och Kathy Morby på Carl Barks Studio om villkoren för att bryta sitt fleråriga samarbete. Barks och Grandey/Morby stämde först varandra på miljontals dollar, men dessa civilmål har nu lagts ner. Detaljerna i överenskommelsen är inte offentliga, men såvitt vi vet har Carl Barks Studio upphört och Grandey/Morby har fått hyfsad kompensation för att de lämnat Carl Barks gamla hus där verksamheten bedrevs.

Äntligen "fri" har den nu 97-årige Barks nu tagit kontakt med gamla vänner och andra inom serievärlden. Detta hade han inte möjlighet att göra när hans managers höll kontakten med omvärlden. I somras bjöd Barks bland annat in tecknaren Don Rosa och seriehandlaren Michael Naiman. Barks ville visa Don Rosa att han inte var ansvarig för den förtals- och smutskastnings- kampanj som hans managers drev mot honom. Don Rosa har berättat närmare om mötet med Barks i ett inlägg på den internationella mailinglistan disney-comics på Internet.

Bokmässan

Som Kvacket tidigare har meddelat händer det högintressanta saker vid årets Bok- och biblioteksmässa, som hålls i Göteborg 22–25 oktober:
I förra Kvacket uttrycktes förhoppningar om att NAFS(k) skulle ha en egen monter på mässan. Tyvärr blir det inte så. Däremot har våra vänner i Seriefrämjandet som vanligt en monter som de delar med Svenska serieakademin, och där brukar det alltid samlas ett klunga glada ankister.

Välkommen dit!