Kvacket 4/1999

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Claes Ericsson
Utförande:Citrongult papper, 4 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:27 oktober 1999

Kvack!

Välkommen till NAFS(k):s senaste utskick i vilket det finns, förutom detta Kvacket, även en lånelagerlista samt inbetalningskort till alla som ska förnya medlemskap för perioden juli 1999-juni 2000.

Höstmöte

NAFS(k):s höstmöte kommer att hållas lördagen den 20 november kl 13.13 till cirka 17. Lokal: Läktarfoajén i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N. T-bana Odenplan. De som var med på förra höstmötet borde hitta dit ety vi ska vara i samma lokal i samma byggnad. På sedvanligt sätt så kommer vår ordförande hålla en av sina bejublade (nåja) tutfrågesporter. Om inte detta är lockande nog, så kommer vi även att auktionera (eller ge bort om inga högröstade kollusorer med gott om pengar och dåligt med omdöme plägar närvara) ut en del utgallrat material från kansliet, bl.a. affischer, NK 5, 10, 11 + lite annat smått och gott. Förmodligen går vi och ser på Tarzan (engelskt tal, svensk text) på kvällen. Om nån vill gå på bio men inte kan komma på mötet, ring till kansliet under veckan före mötet (senast onsdag 17/11) för information om tid och plats. Om bara telefonsvararen är hemma, meddela hur många barn och vuxna du vill boka biljetter för.

Bröderna Dum!

När det gäller nya amerikanska tidningar, så pågår fortfarande förhandlingar mellan Disney och Diamond, så även om personer nära händelsernas centrum upplever att en överenskommelse är nära, så har ingenting konkret fästs på papper ännu! Bröderna Dum följer dock utvecklingen och kommer att så snart någonting finns att rapportera, förmedla informationen. I väntan på detta roar vi oss och möjligen även konsumenterna med att sänka priserna på följande kvalitetsprodukter:

WDC 602-> och US 309-> sänks från 75 till 70 kr,
Van Horn-paketet från 300 till 275 kr.
De tidningar som tidigare kostade 13 kr kostar numera 12 kr.
Vi sänker även priset på Bild & Bubbla 3/91 till 15 kronor (från 20) och dubbelnumret 5–6/94 till 25 kronor (från 30).
Duckmobiles är åter i lager och kostar nu bara 40 kronor (tidigare 45).
Den gode tegner, Jakob Stegelmanns utmärkta bok om Carl Barks skänker vi bort för endast 175 kr (tidigare 200).

Farbror Joakims liv har tagit slut! (endast i boklig bemärkelse, dock).

Som den intresserade ankisten säkert redan noterat, så har Egmont Serieförlaget utkommit med den tredje delen av återutgivningen av Kalle Anka & Co, denna gång no 7–12/1949. Vi tillhandahåller dem inte utan rekommenderar att man besöker sin lokala bokhandel för ett exemplar. Priserna varierar, men man bör kunna få tag på en volym för en bit under 200 kr.

Ankon

Årets Ankon avlöpte i makligt tempo under ett par soliga dagar i månadsskiftet juli-augusti. Trots allehanda desinformation i kallelsen lyckades ett tiotal kollusorer hitta fram till den herrgård i Örebrotrakten där tillställningen hölls. Under ledning av Ankongeneralen Johan Blixt ägnades helgen åt ankprat, sällskapsspelande och andra stillsamma aktiviteter. Koll. Lars Olsson arrangerade en klurig poängpromenad där det gällde att para ihop Barksrutor och dessutom tala om vilken serie de var hämtade ifrån. Koll. Blixt arrangerade en enkät om Disneys långfilmer, vilken snart övergick i en livlig diskussion där annars sansade kollusorer som Per Starbäck och Ola Torstensson idiotförklarade varandra på ett mycket underhållande vis. En högst trevlig tillställning, alltså.

NK 5 på G

Vi räknar fortfarande med att den 4:e upplagan av NAFS(k)uriren 5 med vårt utökade och uppdaterade Carl Barks-index ska bli klar i år. Koll. Greger Nässén har (några månader försenad) till slut skickat ett redigerat och kompletterat korrektur till koll. Jakob Hallin för införande. Förhoppningsvis kan den rejält upptagne Jakob leverera en ny utskrift i mitten av november för de sista ändringarna och tilläggen. Om den reviderade tidsplanen håller blir indexet klart för leverans senast i december.

Preliminärt pris för NK 5 är fortfarande futtiga 55 kr, som du sätter in på vårt pg 31302-3 för att försäkra dig om ett exemplar. Det är det värt! Eventuellt kan det vid leveransen följa med ett inbetalningskort om tryckpriset blir högre än vi räknat med. Porto och emballage är dock gratis för medlemmar.

Nya medlemmar

Upprepas för andra gången på raken, dvs redan en etablerad tradition. Vi hälsar följaktligen följande nya medlemmar välkommna:

2514  dolt namn MALMÖ
2515  dolt namn MALMÖ
2516  dolt namn CAMBRIDGE U.K.
2517  dolt namn HUDDINGE
2518  dolt namn MALMÖ
2519  dolt namn TURKU
2520  dolt namn ÖSTERSUND
2521  dolt namn FREDERIKSBERG
2522  dolt namn BERGKVARA
2523  dolt namn SOLLENTUNA
2524  dolt namn V:A FRÖLUNDA
2525  dolt namn STOCKHOLM
2526  dolt namn STENHAMRA
2527  dolt namn TÄBY
2528  dolt namn SOLNA
2529  dolt namn JÖNKÖPING

Några av de nyaste kollusorerna kan av misstag ha fått två uppsättningar av medlemshandlingar från det förvirrade NAFS(k)ansliet. Vi ber i så fall om ursäkt för detta, och ni kan självklart behålla det extra utskicket och numret av NK 30. Eller kanske använda det för att värva en ny medlem?

NK 31

Tyvärr hann vi inte få klart nästa nummer av NAFS(k)uriren till det här utskicket. NK 31 kommer i årets sista utskick, och är nog värd att vänta på lite till. Omslaget av Don Rosa kommer på flera sätt att skilja ut sig från tidigare (k)urirer. Om du har fått påminnelse om medlemsavgiften, glöm inte att betala den snabbt så att du inte missar NK 31 eller får den senare!

Filmenkäten

I förra Kvacket lade några av Ankismens Skarpaste Hjärnor fast vilka som är de bästa Barksserierna. För att fortsätta med klargörandet av vad som är Rätt och Fel delades en enkät om de tecknade långfilmerna ut på Ankon. Tyvärr hade ett antal Förvirrade Feltänkare lyckats smyga in bland den församlade Intelligentian vilket innebar att slutresultatet inte blev fullt så lysande som Arrangören hoppats men listan får ändå anses ge en viss vägledning för Gemene Man.

MedelbetygTitel
4,44Snövit
4,25Pinocchio
4,22Djungelboken
3,89Askungen
3,88Aladdin
3,75Den lilla sjöjungfrun
3,56Lady och Lufsen
3,44Fantasia
3,44Peter Pan
3,38Bambi
3,33Dumbo
3,33Aristocats
3,25Mulàn
3,22Lejonkungen
3,13Bernard och Bianca
3,13Ringaren i Notre Dame
3,11Skönheten och odjuret
3,00Pongo
3,00Basil Mus
3,00Bernard och Bianca i Australien
2,78Robin Hood
2,78Pocahontas
2,67Alice
2,50Micke och Molle
2,50Herkules
2,38Törnrosa
2,11Svärdet i stenen
1,67Taran
1,50Oliver & Gänget

Att Snövit och Pinocchio hamnar överst är naturligtvis helt rätt men att Djungelboken hamnade så högt är nog närmast ett utslag av överdriven nostalgi. Andra filmer som hamnade för högt är Den lilla sjöjungfrun och Skönheten och odjuret medan Pongo fick alldeles för lågt betyg.

Anmärkningsvärt i övrigt är att Olof Siverbo (Vår Ordförande) inte har sett Pinocchio och att han inte tycker att någon Disneyfilm är värd en femma i betyg (Jakob Hallin tyckte däremot att 10 av de 29 filmerna är värda en femma!).

På enkäten skulle man även ange vilken som var den sista klassiska Disneyfilmen och där blev det verkligen spännvidd på svaren – allt från Askungen (1950) till Basil Mus (1986)! Medelvärdet blev 1970 vilket skulle innebära att Djungelboken (dessutom det vanligaste svaret) är den sista klassiska Disneyfilmen, vilket återigen visar vilken tung nostalgifilm Djungelboken är. Det rätta svaret är naturligtvis Pongo.

NILS NYTTA bordlagd

Inte heller denna gång kommer någon redovisning av resultat och deltagare i NAFS(k):s nya donationstävling. Orsaken är att styrelsen inte har kunnat enas om vad tävlingen ska heta. De två tidigare tävlingarna hette "Nils Nytta Memorial" och "Nils Nytta Memorial Memorial". Namnfrågan ledde till den möjligen allra första omröstningen på ett styrelsemöte i NAFS(k). Utfallet av omröstningen blev att frågan bordlades, och den har inte tagits upp ännu. Har du förslag på vad den tredje upplagan av donationstävlingen ska heta? Hör av dig till styrelsen i så fall! Vi behöver uppenbarligen få lite inspiration.

Ny svensk Disneybok

Det tillhör ovanligheterna att nya svenska Disneyböcker ges ut men här är ett undantag. Vår välkände medlem Per Starbäck gick ut och köpte Margareta Rönnbergs "Varför är Disney så populär?" och här följer hans synpunkter:

Margareta Rönnberg är en filmvetare som jag har tyckt om sen tidigare, bland annat på grund av hennes och Olle Sjögrens artiklar om just Disneyfilm i Filmhäftet, för en allmänt positiv attityd till "skräpkultur" och för att hon konsekvent tar "barnens sida" när det gäller barnkultur. En första sak som kan vara bra att veta om denna bok är att den delvis består av gammalt material. Tidigare versioner av de flesta kapitlen har publicerats i tidigare sammanhang, men har nu arbetats om och uppdaterats. Artikeln "Hitta ut och hem igen" (från Filmhäftet 3–4/1980) delar upp Disneyfilmerna i tre huvudkategorier och bildar nån slags bas för de mer detaljerade analyserna, mestadels av några av de senaste Disneyfilmerna. Det är nog svårt att skriva vettigt om populärkultur. Mycket av det jag läst är så krystat så det bara känns fel, och åt andra hållet är det mycket som i och för sig är riktigt, men som känns trivialt och lämnar mig med en än-sen-då-känsla. (För att inte tala om det som är trivialt fel.). Denna bok lyckas dock ofta (men inte alltid) hålla sig borta från båda dessa faror och jag tycker faktiskt att det står en hel del tänkvärt om Disneyfilmer i den.

Bokmässan

Ett antal ankister besökte som vanligt Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg 16–19 september. Bland det mest notabla var att Bra Böckers Lexikons nya 2000-upplaga inte bara hade NAFS(k) som ett eget uppslagsord (precis som i NE från samma förlag), utan också ordet "ankism" som numera går att slå upp.

Dessutom höll den sorgligt välkände Stefan Diös ett föredrag på bokmässan med titeln "Millenniets anka"och dess tema var tidsfaktorn i Disneyserier inom och utanför serierutornas ramar. Föredragshållaren var själv ganska nöjd efter föredraget, trots feber och förkylning och att vissa av de hastigt hopplockade bilderna inte passade perfekt med det han senare kom på att han ville säga. Diös ville dock tillskriva sin framgång sin gamla beprövade teori att "om man bara visar massor av bilder i högt tempo och pratar oavbrutet, så hinner folk inte märka att man inte har något att säga" och det verkar ju ha fungerat väldigt bra även denna gång. Bland de andäktigt lyssnande åhörarna fanns Peter Nyrén, även han tidigare sorgligt välkänd som en av de mest aktiva mötesgeneraler föreningen någonsin haft.

Dyra ankor och annat

Den 25 september hölls en auktion i Stockholm där en hel mängd serietidningar och annat i huvudsak Disneyrelaterat såldes. Bland rariteterna fanns det, enligt många, snyggaste exemplaret av KA 1/48. Den sorgligt välkände samlaren koll. 336 Bo Engwall (som av någon outgrundlig anledning hamnade i de flesta rikstäckande tidningar strax efter auktionen) krossade alla andra spekulanter med ett öppningsbud på 170.000 kronor! Enligt uppgift fanns det en annan spekulant i lokalen som var beredd att bjuda 120.000 men det hade han inget för... Det tidigare rekordet för "Laholms-exemplaret" (NM/M 91–95) var 120.000 och sattes på auktion 1990. I och med inköpet har nu Bosse de två snyggaste exemplaren eftersom han sedan tidigare har "Svenanderexemplaret". Bland andra objekt kan man notera att den enda kända 1/48-löpsedeln i privat ägo gick för 28.000 kronor samt att Musse Pigg 1/37 i vacker VF (75) gick för 17.000. Arrangören Frank Blekenberg, koll. 552, var mycket nöjd med utfallet och planerar att göra detta till ett återkommande arrangemang.