Kvacket 1/2000

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Claes Ericsson
Utförande:Aprikosfärgat papper, 4 sidor
Upplaga:900
Packningsdatum:16 mars 2000

Kvack!

Välkommen till NAFS(k):s första och lätt försenade utskick för 2000 i vilket det finns, förutom detta Kvacket samt en "Gigantisk Dumlista", även inbetalningskort till de som förtjänar det...

Årsmöte i NAFS(k)

Årsmötet år 2000 kommer att äga rum i Brygg­huset i Stockholm lördagen den 29 april cirka kl 13–17. Lokalen är samma som på höstmötet i fjol, dvs. Läktarfoajén i Brygghuset, Norrtulls­gatan 12N i Stockholm. Årsmöteshandlingarna skickas ut senast två veckor före mötet till alla som betalt avgift åtminstone t o m juni.

NAFS(k):s valberedning meddelar att de tacksamt tar emot förslag på dugliga kandidater till den nya styrelsen. Enligt stadgarna ska valberedningen lämna in sin kandidatlista senast fyra veckor före årsmötet, dvs den 1 april. Skicka ditt förslag i god tid innan dess till:

NAFS(k):s valberedning
c/o Per Vedin,
Eriksdalsgatan 25,
118 59 Stockholm.

Stadgar och motioner

Inom en snar framtid kommer våra häften med stadgar till nya medlemmar att ta slut, så passa på att lusläsa vår "grundlag"! Om du hittar nåt du vill ändra på, varför inte skriva en motion till årsmötet? Möjligen kommer styrelsen sig också för att föreslå några stagdeändringar. På förra årsmötet var det flera som hade synpunkter på oklarheter i stadgarna.

Motioner till årsmötet om stadgeändringar eller annat ska vara styrelsen tillhanda senast 18 mars, så det är lite bråttom! Tips: Argumentera kort och koncist för dina förslag, och avsluta alltid med "Jag föreslår" följt av en eller flera entydiga att-satser. För säkerhets skull bör du skicka motionen med vanlig post till kansliet.

Höstmötet

Den givna höjdpunkten under varje höst är givetvis NAFS(k):s höstmöte. I fjol hölls tillställningen den 20 november i Brygghusets Läktarfoajé, som börjar bli etablerad som vår nya fasta möteslokal. Någonstans mellan 20 och 30 personer mötte upp.

Ordförande Siverbo informerade om ditt och datt och arrangerade dessutom en av sina numera sorgligt välkända tutfrågesporter. Så här löd ett par av frågorna:

* I vilken Barksserie döms Joakim och Flinthjärta till fem guldgruvor var i böter?

* Vilken känd ankistisk sångare förknippar vi med punkklassikern Mental gristid?

De korrekta svaren är givetvis Världsmästerskapen i pengar (The Money Champ) respektive koll. Per Starbäck (se NK 21!).

Under mötet hölls också en spännande auktion med kulturföremål som gallrats ut vid den senaste storstädningen på NAFS(k)ansliet. Bland annat gick de sista exemplaren av några nummer av NK.

Efter mötet gick vi på bio och såg Tarzan. "Fina actionsekvenser men för lite skratt och gråt", tyckte föreningens ordförande. Vad övriga tyckte har författaren till denna notis tyvärr glömt bort.

Var äro kurirerna????

Tyvärr, det finns ingen NAFS(k)uriren 31 i det här utskicket heller. Vi ber verkligen om ursäkt för den här förseningen. Tyvärr är vår redaktör koll. Jakob Hallin en mycket upptagen, man med många bollar i luften. Han har varit tvungen att prioritera verksamhet som ger honom lön för dagen. Vi hoppas att Jakob framåt april har hunnit ikapp så pass att NK 31 kan gå till tryck då.

Vi har också varit rejält överoptimistiska när det gäller den nya upplagan av NK 5, som består av ett omarbetat och uppdaterat Carl Barks-index. Koll. Greger Nässén blev klar med huvudkorrekturet tidigt i höstas, men sen har det inte hänt så mycket pga Jakobs pressade schema. NK 31 är prioriterad, så vi hoppas att NK 5 blir klar i sommar eller tidigt i höst. Som plåster på såren har styrelsen bestämt att de som har förhandsbetalat 55 kr slipper eventuella påslag för porto och ökade produktions­kostnader.

Styrelsemöte 16 december

Fyra sjundedelar av styrelsen sammanstrålade på kansliet i december för ett rätt normalt styrelse­möte. Daniel, Johan, Greger och Per följde upp ett dussintal utestående beslut och uppdrag. De beslutade att vänta med datorinköp till kansliet, eftersom den nuvarande datorn lär hålla måttet ett tag till. Man dryftade också villkoren för det nya medlemslotteriet. En lite hetare potatis var NAFS(k):s 25-årsjubileum år 2001. Per hade konkreta och balla idéer om hur vi ska fira det, men inga beslut fattades i ärendet.

Ett beslut var mer drastiskt än alla andra – det blir ingen fortsättning på NAFS(k):s donationstävling Nils Nytta Memorial Memorial! Vi kommer förstås att tacksamt ta emot fri- och välvilliga donationer i framtiden, och hoppas att ingen givmild kollusor känner sig lurad på konfekten. Pengagåvorna kommer att redovisas på ett enklare sätt, troligen i den årliga verksamhetsberättelsen.

Medlemslotteri

På årsmötet 1999 fick styrelsen i uppdrag att anordna ett årligt lotteri bland medlemmarna. Lottningen genomfördes strax före jul på kansliet med hjälp av datorslumpen. Den lycklige vinnaren fick i pris en hög med kulturgods, bl a en tidning signerad av Carl Barks. Nästa gång ska vi nog ha utlottningen på höstmötet så det blir mer festligt.

Filmhörnan

Höstmötet gick på Tarzan (engelskt tal) och tyckte nog att den var hyfsad. Svenska folket verkar ha tyckt bättre om den eftersom över en miljon har sett den. Sedan dess har Toy Story 2 haft premiär (4 februari i Sverige) och där har både kritiker vanligt folk varit översvallande positiva (99148 såg den den första helgen). Regi av John Lasseter och svenska röster av bland andra Björn Skifs, Fredrik Dolk, Anna Bok och Hans Wahlgren

I USA har även Fantasia 2000 haft premiär första januari men då endast på Imax-biografer, på vanliga biografer blir premiären 28 april och till Sverige kommer den 11 augusti).
Bägge har gått mycket bra och Toy Story är visst redan två på Disneys pengalista efter Lejonkungen (observera dock att denna lista inte är justerad för inflation). Även Fantasia 2000 har gått mycket bra trots att den alltså bara gått upp på de mycket speciella Imax-biograferna (här i Sverige har vi exempelvis bara en, på Naturhistoriska museet). Toy Story 2 fick dessutom en Golden Globe i klassen "Bästa komedi/musikal".

I Fantasia 2000 har man bara behållit Trollkarlens lärling (musik av Paul Dukas) medan de nya segmenten har musik av Edward Elgar (Pomp and Circumstance), George Gershwin (Rapsody in Blue), Ottorino Respighi (Pines of Rome), Camille Saint-Saëns (The Carnival of the Animals), Dmitri Shostakovich (Pianokonsert nummer 2), Igor Stravinsky (The Firebird) och Ludwig van Beethoven (Symfoni nummer 5 i c minor, op 67). Värdar är Penn & Teller, James Earl "Mufasa" Jones, Quincy Jones, Angela "Mrs. Potts" Lansbury, James Levine (dirigent), Steve Martin, Bette "Georgette" Midler och Itzhak "Dum dum diddle" Perlman.

Vad det gäller framtiden så förekommer det som vanligt en massa rykten och om ni tittar på tidigare filmrapporter så vet ni nog att inte allt som det pratas om verkligen realiseras – vad hände exempelvis med "Song of the Sea" som Per Starbäck utlovade i Kvacket 1/1993? Om man vill hålla sig à jour med animations­branschen så är www.animationartist.com en bra webbplats.

Nya medlemmar

Upprepas för tredje gången på raken, dvs en etablerad tradition. Vi hälsar följaktligen följande nya medlemmar välkommna:

2530  dolt namn TAMMERFORS
2531  dolt namn ALINGSÅS
2532  dolt namn LUND
2533  dolt namn ÅKERSBERGA
2534  dolt namn BROMMA
2535  dolt namn ÅKERSBERGA
2536  dolt namn GÖTEBORG
2537  dolt namn HULTSFRED
2538  dolt namn LÖDÖSE
2539  dolt namn STENUNGSSUND
2540  dolt namn KØBENHAVN 6
2541  dolt namn BAGARMOSSEN
2542  dolt namn HALMSTAD

Bröderna Dum informerar

Enligt sedvanlig praxis har ytterligare en pris­sänkning av tidningarna i Dumlagret genomförts. Lusläs bifogade lista och skynda att fynda!!!

Nyinkommet till lånelagret

Kalle Anka & C:o
1984: 6, 11, 15, 19, 26, 28
1985: 23, 28
1986: 44
1987: 3
1993: 2, 31
1999: 1–17, 19–52
2000: 1-5
Årgångsböcker 1948, 1949 1–2

Anders And & C:o: 1/49 42/93 46/94 4/95 6/98 Påske-ekstra 1991
Bild & Bubbla: 2-4/99
Bobbla: 1–3/99
Der Donaldist: 107–109
Disney A to Z, the Official Encyclopedia
Disney babies Godnatt Sagor
Disney Comic Albums: 8
Disney Magazine july 1975
Disneys största skurkar
Farmor Ankas godnatt-sagor: 1969, 1973
Jag-böcker: Kalle Ankas stora skattjakt, 5xKalle
Kalle Anka och tidsmaskinen: 1–3, 5–6
Kalle Anka: Mitt liv i ett äggskal
Kalle Ankas Bästisar: 27
Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr; I träsket, Under isen
la Republica: 12/12 1997
Musse Pigg: Maya masken _ och andra historier
Musse Piggs Favoriter: 2
Mästerdetektiven Basil Mus: Det stora tågrånet, Diamantmysteriet
NAFS(k)uriren: 30
Nöjesmagasinet: 1/84
Oliver och gänget
Onkel Joakim: Gensyn med den gyldne hjelm
Oppfinnar-Jockes kluriga magasin: 3/86
Pocahontas väggalmanacka 1996
Råd och Rön: 6–7/99
Storyboard 2–3, 6/88 1–3/91 3, 5–6/92
Topolinissimo: 1930–1932
Uncle Scrooge: 317–318
Ungersk: Donald Kacsa 13/99
Varför är Disney så populär (Margareta Rönnberg, recension i förra kvacket)
WDC: 632–633
Zio Paperone: 117
Åbergs Musseum