Kvacket 4/2003

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:Limegrönt papper, 4 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:31 oktober 2003

[PDF] (kräver inloggning)

Kvack!

I det här utskicket bör ni finna Kvacket (som ni just nu håller i era febriga händer), en lånelagerlista och höstmöteshandlingar. Risken är ganska stor att ni också hittar ett inbetalningskort för förnyande av medlemsavgiften. Kanske har det slunkit med ett annonsblad eller två också.

Kulturfestival

På höstmötet blir det bland annat en stor kulturfestival till vilken alla bidrag är hjärtligt välkomna. Tidigare har det oftast handlat om (mer eller mindre) musikaliska bidrag till det som har kallats NAFS(K):s melodifestival, men denna gång är det en pankulturell festival där allt är välkommet: dokusåpor, blankvers, smulgråt, skuggteater, sanningsormar, industriell design, buktaleri, smörskor, dadaism, pixillering, numetal, buskis, morrisdansmed mera med mera.

Så tillverka konstverk att ställa ut och förbered framträdanden att uppföra! Hör av dig till NAFS(K) ifall du undrar över utrustning som du behöver.

Höstmöte

Vi välkomnar alla medlemmar och andra glada ankister till NAFS(K):s höstmöte 2003! Datum för mötet är lördagen 15 november. Mötet börjar kl 13.13 och håller på till ca 18.30.

Platsen är Sal 34 i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N, Stockholm. Till denna lokal kommer du lättast om du tar tunnelbanan till Odenplan (uppgång Odenplan) och sedan går till vänster över övergångsstället in på Norrtullsgatan.

Förutom mötesförhandlingar blir det en lysande kulturfestival, tutfrågesport och visning av The Reluctant Dragon. Efter mötets slut traskar vi iväg och äter middag.

På senaste styrelsemötet beslutade för övrigt styrelsen att försöka ha höstmötena i oktober i fortsättningen, så det här kan bli sista chansen på länge att gå på ett novemberhöstmöte!

Fyllnadsvalsmöte i KAJSA

Som bekant kunde en fullständig styrelse inte väljas på KAJSA:s årsmöte 26 april. För att råda bot på detta kallas härmed till fyllnadsvalsmöte som kommer att hållas 13 minuter före NAFS(K):s höstmöte, alltså 15 november kl. 13:00 i sal 34, Brygghuset.

Ordförandeklubba

På årsmötet bestämde vi att vi till höstmötet skulle samla in förslag på hur den viktiga frågan om mötesordförandeklubba ska lösas (och om ni tycker det verkar orimligt/obegripligt så rekommenderar jag att ni läser årsmötesprotokollet några gånger till för att få den sorgliga bakgrunden klar för er).

Ni har nu gott om tid att fundera på hur ni tycker att vi ska lösa den besvärande bristen på mötesordförandeklubba. Enklast dyker ni upp på höstmötet och redovisar för de imponerade medlemmarna hur ni likt Alexander löser denna gordiska knut.

Tuta? Sandal? Polkagrisklubba? Bara de som kommer på möter kommer att kunna påverka

NAFS(K)URIREN är på gång

Redaktionen för NAFS(K)URIREN har som tidigare meddelats ändrat utseende några gånger under det senaste året, vilket har lett till fördröjningar i produktionen av NK 34. Något septobernummer har du därför inte fått i din hand, men ha förtröstan. Redaktionen meddelar att den är på gång!

D.O.N.A.L.D.-kalender

Den nya D.O.N.A.L.D.-kalendern, utgiven av vår tyska systerorganisation D.O.N.A.L.D., är nu till salu och hugade spekulanter tar lämpligen och kollar http://www.donald.org/en/DD/DDSH/ddsh47-ankuendigung.html för mer information.

Om ni är intresserade så hör av er till kansliet så ska vi försöka få till en gemensam beställning eftersom vi i så fall är lovade rabatt.

Barksmålningar

Ni som läste förrförra Kvacket från NAFS(K) kanske minns att vi skrev om en Barksutställning i Strängnäs, och att vi utlovade mer information i nästa Kvacket. Men där fanns det inget mer att läsa

På lördag 18/10 var det i alla fall vernissage på Multeum, Eskilstunavägen 2. Utställningen, som består av Barkslitografier från Marko Leppäläs samling och verk av unga svenska serietecknare, håller på till och med 16/11. Läs mer på http://www.strangnas.se/ under Evenemang > Sök evenemang.

(Påpekas bör kanske att Barks aldrig gjorde några riktiga litografier. Däremot har ett antal av hans oljemålningar mångfaldigats med tekniker liknande de mer moderna varianterna av litografi och det är dessa reproduktioner som brukar kallas Barkslitografier. )

Rolig tävling!

Vilken kollusor har gjort den fina teckningen som hyllar Jim Holdaway? Först mottagna korrekta svar, som inte är från upphovsmannen, vinner ett fint pris.

Inbetalningskort

Tyvärr missade vi i förra utskicket att lägga med inbetalningskort för de medlemmar vars medlemsavgift gick ut vid halvårsskiftet. Hoppas ni kan ha överseende med denna fadäs och prompt betalar med det inbetalningskort som kommer nu i stället.

När ni nu ändå betalar medlemsavgiften kanske ni kunde betala för mer än ett år? Nu när räntan är så låg blir er ränteförlust försumbar och om det blir någon höjning av medlemsavgiften har ni gjort en god affär. Den största vinsten gör dock vi kanslister som slipper hantera så många inbetalningskort när vi packar utskick. Även vår käre kassör gör en smärre vinst eftersom han får färre inbetalningar att hantera i bokföringen.

Årgångsböcker

Som ni kanske märkt har vi halkat efter rejält vad det gäller rapporterandet av de alltid lika eminenta årgångsböckerna. Del två av 1957 har nyss kommit ut och här tänkte vi skriva om del 2 1955! Alla har rimligtvis köpt den för länge sedan men sådana trivialiteter har aldrig stoppat Kvacketredaktionen!

Den här gången är det koll. 314 Stefan Diös som står för förordet som handlar om persongalleriet i KA. Utöver Stefans användande av ordet ”trans­substansierades” är höjdpunkten 8/55 där vi först får se Carls äldsta omslagsteckning (från WDC 95, augusti 1948) och sen serien ”En vaken nattvakt” som är omgjord från vinter- till sommarskrud! Repliken ”Du store Fylax!” går inte heller av för hackor.

Åbergs Museum

Lördagen den 28 juni gjorde en skock med ankister en gemensam utflykt till koll. 1551 Lasse Åbergs museum ”Åbergs Museum” i Bålsta norr om Stockholm.

Efter en trevlig pendeltågsresa som enligt tidtabellen tog 39 minuter men som kändes som 5 var gruppen framme i Bålsta där den sedvanliga ankistiska förvirringen vidtog. Skyltningen till museumet från stationen lyckades vi missa men med hjälp av den pittoreska lokalbefolkningen (som till Stockholmarnas förvåning inte alls spelade banjo) lyckades vi efter en trevlig promenad på cirka 2 km komma fram till museumet.

Förutom Disneyleksaker och annan ankism så finns där även bland annat pop-konst, andra serieoriginal och en Trazans djungelkoja för barn. När vi var där pågick en utställning ”Från Kronblom till Arne Anka” med svenska serier. Massor med ”Yellow Kid” material fanns det också.

Museumet är smakfullt både ut- och invändigt och maten smakade också bra. Redaktörens personliga favorit på museumet var nog en antirasistisk Kronblomserie som blev refuserad av redaktionen. Annars pratades det mycket om att en tidigare ordförande fastnade i rutschkanan i djungelkojan men det kanske bara var ont förtal. Lasse själv var tyvärr inte där eftersom vädret på Gotland var alldeles för bra.

Museumet har naturligtvis en webbplats (www.abergsmuseum.se) där man kan se aktuella utställningar och öppettider.

Ankon 2003

Årets ankon gick av stapeln på Lundby prästgård utanför Västerås den 26 juli och temat var ”Kärlek i Ankeborg”.

De två arrangörerna koll. 2187 Åsa Johansson och koll. 2553 Erik Bergwall hade nogsamt förberett allehanda kärleksfulla repliker, frågesporter och kärleksbrev med diverse sliskig karaktär.

En mycket trevlig ankon där arrangörerna insett att vägen till en mans hjärta går via magen och följdaktligen bullat upp med massor med kakor och annat mumsigt. Tipspromenad, jakt på tusenskönor och knep och knåp blev det också. En av deltagarna använde för övrigt sina nycklar till knep-och-knåpet och lämnade sedan kvar sina ”verktyg” när han åkte hem till Stockholm.

Går man in på www.vlt.se (Vestmanlands läns tidning) och söker på exempelvis ”ankister” hittar man en artikel från VLT med tjusig bild på vår ordförande. Slutklämmen på artikeln är en höjdare:

”Överåriga nostalgiker” kallades ankisterna av Örebro-Kuriren redan 1983, minns Olof Siverbo. Många som var med då är fortfarande medlemmar. Vad den skribenten skulle kalla dem nu är omöjligt att gissa.

Lånelagerlista

Den lånelagerlista ni fick med det här utskicket är den sista listan som vi skickar ut på det här viset. I framtiden kommer listan i stället att enbart finnas på webben – klicka runt lite på måfå på www.nafsk.se så hittar ni den förhoppningsvis.

Som vanligt kommer vi att se till att de som inte har tillgång till Internet, eller bara föredrar att få information på papper, inte lämnas i sticket. Skriv bara en rad, eller ring, till kansliet så skickar vi en utskrift av listan. Vi planerar att i framtiden lista allt nytt i lånelagret i Kvacket så att lånemöjligheten inte faller i glömska. Att gå över till webben sparar en hel del pengar och skog och vi hoppas även göra listan på webben betydligt informativare med ordentliga beskrivningar av alla udda objekt vi samlat på oss under årens lopp.

Nya medlemmar

Vi hälsar följande nya medlemmar varmt välkomna i gemenskapen!

2693  dolt namn KOLMÅRDEN
2694  dolt namn KISTA
2695  dolt namn HANINGE
2696  dolt namn LULEÅ
2697  dolt namn TÄBY
2698  dolt namn LÖGDEÅ
2699  dolt namn LANDSKRONA
2700  dolt namn VÄLLINGBY
2701  dolt namn GNOSJÖ
2702  dolt namn FÄRNÄS
2703  dolt namn UPPSALA