Kvacket 3/2004

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:Duvblått papper, 5 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:23 juni 2004

[PDF] (kräver inloggning)

Kvack!

I det här utskicket skall du förhoppningsvis hitta Kvacket kombinerat med årsmötesprotokollet. Utöver detta så kan du hitta ett inbetalningskort om du slarvat med förnyandet av medlemsavgiften. Medlemmar i KAJSA ska även få ett årsmötesprotokoll.

Kalle fyller 70 år!

Rimligtvis har ingen missat att Kalle fyllde 70 år den nionde juni. Skriverier i "alla" tidningar och radio- och tv-framträdanden av koll. 314 Stefan Diös och koll. 694 Olof Siverbo.

I samband med födelsedagen var både koll. 1861 Don Rosa och Vicar i Sverige. Bägge blev intervjuade och skrev autografer i Malmö.

Don fortsatte sedan till Stockholm på söndagen där han bjöds på middag av koll. 2187 Åsa Johansson (matansvarig) och koll. 976 Johan Blixt (lägenhetsinnehavare). Totalt var det tolv kollusorer som åt och pratade och hade trevligt.

På måndagen blev det autografering i Stockholm varefter Don åkte till Norge där han befann sig på själva födelsedagen (åtminstone tror redaktören att det var så). Den som missade Don den här gången lär kunna träffa honom i Göteborg på bokmässan i höst.

ANKON 2004 i Uppsala!

Som tidigare har meddelats blir årets Ankon ett Ankon med klös i! Det går av stapeln i Uppsala lördagen den 10 juli och arrangeras av kollusorerna 2187 Åsa Johansson, 2689 Anna-Pia Norman, 856 Erik Wahlund och 2697 Stefan Warnqvist.

Vi träffas kl. 11.00 på stora trappan till Universitetshuset (korsningen Övre Slottsgatan/S:t Olofsgatan) och därefter följer diverse roliga aktiviteter. Eventuellt avslutar vi dagen med ett restaurangbesök, så förbered plånboken på det.

Anmäl dig senast 5 juli till Åsa Johansson (asa.johansson@littvet.uu.se) som också svarar på eventuella frågor.

Kulturfestival på höstmötet

Plocka genast fram din kalender och boka in lördagen den 30 oktober! Då arrangeras (med 99 procents säkerhet) NAFS(k):s Höstmöte! Vi har inte bokat någon lokal ännu, men troligtvis blir det Brygghuset i Stockholm som vanligt. Definitiva uppgifter om tid och plats hittar du i nästa Kvacket.

Mötets huvudattraktion blir en ny Kulturfestival, där alla slags kulturella bidrag är välkomna – protestsånger, kasperteater, muralmålningar, pantomimer, installationer i gips, squaredance, buskis, opera eller vad du vill. Börja komponera, dramatisera, måla och skulptera redan nu!

Kalle Anka 70 år

Som bekant fyller vår gamla anka sjuttio år i år. Det firar Egmont med att ge ut en alldeles speciell bok som visar Kalles utveckling genom åren. Boken innehåller åtta serier – en serie av tidstypiska tecknare och författare för varje årtionde sedan 1930-talet. Dessa författare och tecknare är: Ted Osborne, Al Taliaferro, Carl Barks, Carl Fallberg, Jack Bradbury, Dick Kinney, Al Hubbard, Freddy Milton, Daan Jippes, Ben Verhagen, Jack Sutter, Daniel Branca, Charlie Martin, Vicar och Don Rosa.

Boken är tryckt på matt papper och fina färger. Papperet gör dock att färgerna på vissa sidor skiner igenom, vilket kan tyckas lite störande. I den inledande Al Taliaferro-serien är teckningarna inte så väl inscannade, men det är också den enda serien som uppvisar något liknande, alla de andra har mycket bra kvalitet.

Förordet till boken, av David Gerstein, är bra och faktaspäckat. Här redogörs för Kalles år i filmens miljö från början till idag. Många fina illustrationer och bilder finns här och gör att det blir roligare att läsa. Varje serie i boken har också ett eget litet förord som handlar om årtiondet som serien representerar. Dessa är mycket fina och informativa och gör att man kan följa Kalles utveckling ännu bättre. Dessutom finns det en liten faktaruta om tecknaren till varje serie under förorden. Plus i kanten!

Valet av tecknare och författare är också bra gjort; man har ur alla hundratals tecknare som tecknat Kalle under åren valt ut de som bäst representerar sitt årtionde. Här finns bioankan med Al Taliaferro, klodrismen med Dick Kinney, ur-ankismen med Carl Barks och många fler. Visst skulle man kanske ha valt andra serier, men jag har svårt att tro att det skulle ha gjort någon skillnad – det här duger utmärkt.

Och texten! Texten i pratbubblorna skrivs med en font som liknar den som man använde i KA under dess tidigare år – lättläst och älskad. Beröm!

Detta är en riktigt bra bok som härmed rekommenderas! Den känns genuin, äkta och väldigt läsvärd! Jag längtar redan till 80-årsboken.

Koll. 2553 Erik Bergwall

Tävlingen avgjord!

Den tävling som förekom i förra Kvacket, där citat från olika karaktärer ur Disneys tecknade långfilmer skulle identifieras, är nu avgjord. Vinnare blev koll. 2406 Tommy Svensson och koll. 2593 Daniel Wennström, som får varsin Hall of Fame-bok med personlig dedikation av Don Rosa!

Undrar du fortfarande vem som tyckte att du skulle lämna ditt bakomflutna före dig? Rätt svar har du här:

  1. 1. Råttigan (Mästerdetektiven Basil Mus)
  2. 2. Pumbaa (Lejonkungen)
  3. 3. Kuzco 4. Yzma (Kejsarens nya stil)
  4. 5. Rourke (Atlantis)
  5. 6. Wilbur (Bernard och Bianca i Australien)
  6. 7. Butter (Snövit och de sju dvärgarna)
  7. 8. Pumbaa 9. Timon (Lejonkungen)
  8. 10. Kronk (Kejsarens nya stil)
  9. 11. Stampe (Bambi)
  10. 12. Pacha 13. Kuzco (Kejsarens nya stil)
  11. 14. Victor (Ringaren i Notre Dame)
  12. 15. Hjalle (Pongo och valptjuvarna)
  13. 16. Lafayette 17. Napoleon (Aristocats)
  14. 18. Fagin (Oliver & gänget)
  15. 19. Hugo 20. Victor (Ringaren i Notre Dame)
  16. 21. Sebastian (Den lilla sjöjungfrun)
  17. 22. Kidagakash (Atlantis)
  18. 23. Tarzan (Tarzan)
  19. 24. Måsart (Den lilla sjöjungfrun)
  20. 25. Milo (Atlantis)

Per Anders Westrin

I Kvacket 3/2003 fick Westrin en alldeles för kort och intetsägande dödsruna. Ett av skälen till det var att redaktionen visste att koll. 314 Stefan Diös höll på att skriva ett förord om Westrinarna till årgångsböckerna. Den årgångsboken (del 4 1957) finns nu ute och den rekommenderas varmt!

Walt Disney’s Hall of Fame: Don Rosa

Lagom till firandet av 70-åringen Kalle Anka kommer Egmont ut med en ny bokserie: Hall of Fame. Denna bokserie är tänkt att samla några av de mest populära och betydelsefulla tecknarna av Disneyserier i varsin bok. Några speciellt populära tecknare kommer till och med att få flera volymer utgivna. Detta gäller främst Carl Barks och Don Rosa – de kommer att få varsin ny volym utgiven varje år. Jag vet inte om det för Carl Barks del är tänkt att dessa böcker ska ersätta de populära "guldböckerna" eller om det för Don Rosas del är tänkt att han ska få några "silverböcker" – klart är dock att Egmont valt att satsa en del på böcker och bokserier på sistone (med bl.a. Årgångsböckerna i åtanke). De tecknare som kommer att finnas med i denna nya bokserie är förutom Barks och Rosa också Romano Scarpa, Vicar, Marco Rota, Paul Murry, Daan Jippes och Branca.

Först ut av alla dessa är dock Don Rosa. I och med att Rosa får en bok utgiven per år har man valt att publicera hans serier i kronologisk ordning – i denna bok blir det hans 13 första serier som trycks. Så småningom kommer alltså de flesta av Rosas historier ges ut i denna bokserie – även de som inte tidigare blivit publicerade i Sverige, vilket gör att man i svaga stunder faktiskt kan tycka om Egmont. De verkar ha fattat vad det handlar om nu.

Redan från första anblicken verkar det som om Rosas Hall of Fame lyckats med det mesta – och det är en känsla som i stort sett sitter ifrån första sidan till sista. Det börjar med en rik innehållsförteckning och fortsätter med ett förord av Øystein Sørensen – ett personligt förord med mycket fakta om bl.a. historien bakom Don Rosas framgång. Bläddrar man vidare finns där en illustrativ artikel om Don Rosas särdrag, skrivet av Olaf Solstrand. Här lär man sig om Rosas tecknarstil och hur man kan känna igen Don Rosa-historier. Båda dessa texter – förordet och särdragen – är texter som verkar återkomma i alla Hall of Fame-böcker. Förord är mycket vanligt i Disneyböcker, men det som skänker än mer glans åt Hall of Fame-böckerna är artikeln om särdragen. Proffsigt och intressant för de som inte är så insatta i Rosas värld.

Varje serie i boken inleds med en liten text av Rosa själv som berättar om bakgrunden till serien. Även detta är ett mycket trevligt initiativ, då man får tecknarens synpunkter på serien också och kan se serien ur mer än ett perspektiv. En lite lustig detalj är dock att omslagsbilderna för varje serie – som finns innan Rosas egna texter – inte är originalomslagen, utan omslag som Rosa tecknade speciellt för den franska tidningen Picsou. Varför Egmont valde dessa kan man ju spekulera i – men jag hade hellre sett originalen.

Färgerna i boken är mycket bra. Många och typiska färger ger boken högre läsvärde. Något som möjligtvis sänker detta intryck är att boken är tryckt på glansigt papper, antagligen för att få boken att se mer exklusiv ut. Detta gör att färgerna ser ut att sitta "utanpå" papperet istället för att på matt papper sjunka in och bli en del av papperet. Det är ju dock min personliga åsikt, och gillar man klara och rena färger bör man gilla färgerna i denna bok skarpt. Och även om denna bok har hög kvalité på inscanningen av serierna kan man här och där ana "pixlade" bilder. Här är jag möjligtvis lite petig, men det är en detalj som kan bli rätt irriterande efter ett tag och gör att man undrar om Egmont slarvar med denna del i produktionen (det är ju inte direkt första gången det händer).

Slutbetyget blir dock väldigt högt – Egmont har med denna bokserie riktat sin energi klart åt rätt håll. Förord och andra texter höjer läsvärdet och det faktum att man nu uppmärksammar bra och duktiga tecknare gläder nog både oss och dem. Visst finns det små brister här och där, men denna bok bäddar för mycket trevlig läsning framöver – både med Don Rosa och alla de andra!

Koll. 2553 Erik Bergwall

KAJSA

Bor du i Stockholm eller på annat sätt är medlem i KAJSA, finns även ett årsmötesprotokoll med i detta utskick. För er övriga kan vi berätta att mötet förlöpte på 14 minuter och var fritt från överraskningar.

Andreas Kass-ör

KA & C:o nr 14–25

Det har säkert inte undgått någon att Kalle fyller 70 år. Kalle Anka-tidningarna har nämligen varit fyllda till bredden med hyllningar, porträtt och jubileumsserier. Jag saknar dock en jubileumsserie från Don Rosa. Hans jubileumsserie har istället publicerats i den franska tidskriften Picsou Magazine.

Från och med nummer 14 till nummer 24 har KA innehållit en hyllning till Kalle från någon tecknare och/eller ankist. Det har varit i tur och ordning; Lasse Åberg, Marco Rota, Daan Jippes, Don Rosa, William Van Horn, den italienske tecknaren Massimo Fecchi, Paco Rodriques, Fantomen-tecknaren Sy Barry och Vicar.

Med nummer 24 – som utkommer närmast Kalles födelsedag – medföljer en jubileums-DVD. DVD:n innehåller kortfilmer från DVD:n The Chronological Donald. Filmerna är: Kalle och strutsen (1937) samt Kalle på golfbanan (1938). Numret innehåller en jubileumsserie av Vicar samt en klassisk Barks-serie, "Kan knäpp i bollen göra geni av stollen?". När man kommit till mittuppslaget möts man av en vacker syn. Vicar har tecknat en bild av Kalle som möts av sina släktingar plus Olsson, Kajsa, Umpa, Oppfinnar-Jocke och givetvis en stor tårta.

Sedan nummer 14 har man också visat ett porträtt av någon som till exempel Joakim och Olsson. På "porträttsidan" står det rikligt med "fakta" om personen, men alla "fakta" är dock inte fakta vilket gör att en del läsare säkert tror att Joakim regelbundet behöver en mirakelmedicin för att kunna hålla sig i form.

I nummer 25 uppmärksammar man fotbolls-EM och man får läsa en förutsägbar fotbollsserie av Vicar. Numret har även en i Sverige opublicerad Paul Murry-serie som heter "Drömkåken". Serien är medioker och hör definitivt inte till Murrys bästa serier. Till tidningen medföljer en pocket med Kalle i fokus. Jubileumsserierna är dock från 1994, då Kalle fyllde 60.

Koll. 2548 Axel Purvin

Pete Alvarado (1920–2004)

Den 30:e januari gick en av de flitigaste tecknarna av funny animal-serier, Pete Alvarado, ur tiden i en ålder av 83 år. Under en karriär som började hos Disney-studion på 30-talet hann han med att arbeta för alla stora (och några små) animations-studior, men också producera ett stort antal publikationer för Western Publishing. Enligt uppgift så skissade han mellan 20 och 40 sidor åt dem i månaden långt in på 70-talet. Han ritade också dagsstrippen av Kalle Anka under en tid.

Pete Alvarado hörde aldrig till de stora ank-tecknarna, utan kommer antagligen främst att bli ihågkommen för sitt arbete med efterkrigstidens kortfilmer från Warner och serietidningarna med figurer från Hanna-Barbara och Walter Lantz. En utförligare genomgång av Alvarados karriär finns på Mark Evaniers nyhetssida, http://www.newsfromme.com/archives/2004_04_17.html#004030

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist

Nya medlemmar

Vi hälsar följande nya medlemmar varmt välkomna i gemenskapen!

2711  dolt namn HUSKVARNA
2712  dolt namn HUSKVARNA
2713  dolt namn UPPSALA
2714  dolt namn UPPSALA
2715  dolt namn ÖREBRO
2716  dolt namn BANDHAGEN
2717  dolt namn MELLERUD
2718  dolt namn HELSINGFORS
2719  dolt namn UMEÅ
2720  dolt namn UMEÅ
2721  dolt namn HELSINGFORS

Jack Bradbury (1917–2004)

Bradbury avled 16:e maj i år efter en längre tids sjukdom. En kort introduktion av Bradbury finns i NK 12 (skriven av koll. 538 Karl-Erik Lindkvist) och ytterligare läsning finns på Mark Evaniers webbplats: http://www.newsfromme.com/archives/2004_05_17.html#004140

Det finns ett antal historier från min prenumerationstid (1969–1973) som etsat sig fast i minnet. Mycket är naturligtvis Barks, Strobl och Murry men det finns åtminstone två historier tecknade av Bradbury. Den första är "Morotsögd" (KA 7/70). Tuschningen kanske inte är den bästa och Kalles näbb är rätt gåsaktig men det är ett utmärkt flyt i berättandet och ankornas ansikten är mycket uttrycksfulla.

I den andra serien, "En gång och aldrig mera" (KA 5/69), fick Bradbury hjälp med tuschandet av Ellis Eringer. Något mindre uttrycksfullt men att jag så här 35 år senare fortfarande kommer ihåg historien om Bomb-Snabbisen är ett gott betyg åt Jack Bradbury (och den okände manusförfattaren).

Koll. 976 Johan Blixt

Årsmötet

Efter 18 år tog så äntligen medlemmarna sitt förnuft till fånga och bytte ut koll. 694 Olof Siverbo mot koll. 2187 Åsa Johansson som ordförande! Vad som i övrigt tilldrog sig under mötesförhandlingarna kan man läsa i det bifogade årsmötesprotokollet.

Efter mötesförhandlingarna informerade Olof om Diösismen som en liten uppvärmning inför hans traditionsenliga tutfrågesport. Som sig bör tvålade de jämna kollusorerna till de udda.

En nästan lika traditionsenlig auktion av ankgods ur koll. 339 Anders Berglunds gömmor följdes sedan av ankistiska charader, något som förr var tradition men som varit sorgligt frånvarande från våra möten de senaste årtiondena. Eftersom det hela blev mycket lyckat så kan vi nog räkna med att det blir mer sådant framöver.

Efter mötet vidtog det vanliga omkringståendet medan några av ankismens påstridigaste hjärnor försökte komma överens om var man skulle äta middag. Eftersom vissa vägrade äta den traditionella kinamaten innoverade ankistskocken och gick till en italiensk resturang. Mycket gott och trevligt blev det.

Därefter drog hopen vidare mot koll. 2525 Marja Knuts lägenhet där spelande och kolluderande vidtog.

Lånelagret

En blandning av nyinkommet lånelagergods och sådant vi missade att få med i den tryckta listan.

KA & C:o

48 2002; 44–51/52 2003; 1–14 15/16 2004

Bild & Bubbla

3–4/2001 2–3/2003

Bobla (ett B!)

1–2/2002; 1–4/2003; 1/2004

Der Donaldist

114, 116, 120–21 Sonderheft 40 43 45 48

DDF(R)appet

1 (2002) 3 (2003)

Mer om lånelagret kan man läsa på webben: http://www.nafsk.se/bibbla.html

Nästa Kvacket kommer någon gång efter sommaren, rimligtvis september eller tidigt i oktober. Närmare information kommer att läggas ut på www.nafsk.se och skickas ut på mailinglistan så fort vi vet besked.