Kvacket 6/2006

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Erik Bergwall
Utförande:Sandbrunt papper, 8 sidor
Upplaga:700
Packningsdatum:16 december 2006

Sti-hiilla Natt!

NAFS(K) är i detta utskick på sitt allra gladaste julhumör och skickar därför ett stämningsfullt Kvacket till alla medlemmar med en hälsning om en god jul och ett gott nytt år.

30-årsjubileet firades med NAFS(K)-tårtor

Den 21 september fyllde NAFS(K) 30 år! Jubileet firades i stor stil med läskeblask och special­designade tårtor på Bokmässan i Göteborg. Vid själva jubileums­sekunden (kl 11.51.31) utbrast de närvarande kollusorerna i ett 30-faldigt Kvack. Per Starbäck var konferencier, och Greger Nässén berättade om hur det gick till när föreningen föddes.

De vackra tårtorna, utformade som NAFS(K):s 30-årslogotyp, ledde till en del ankistiska samtal med utomstående tårtätare. En elev från Serieskolan frågade om en serie "från 60- eller 70-talet där ordet ’Sargasso-te’ var med". Den serien finns i nummer 19/1961, svarade Germund von Wowern (tidigare Silvegren). Han är lite skrämmande.

Jubileumsceremonin och tårtätningen hölls i Seriefrämjandets trivsamma och rymliga Serielounge. Stort tack till Seriefrämjandet som lät oss husera där! Förhoppningsvis kan vi få låna den till ankistiska aktiviteter även kommande år.

På kvällen fortsatte några av oss firandet på en närbelägen restaurang. Vi var inte så många, men vi hade trevligt ändå.

För att slå en extra fluga i samma smäll utgjorde jubileums­firandet samtidigt årets Ankon. Statistik­departementet meddelar att Karl-Erik Lindkvist fortfarande har en obruten svit av Ankonbesök – han har deltagit varje år sedan starten 1981.

Anteckningar från höstmötet

Den 4 november var det dags för NAFS(K):s årliga höstmöte, liksom förra året i möteslokalen Åttingen på Reimersholme. Årets möte hade Halloween-tema, vilket valda delar av styrelsen hade tagit fasta på och kom i diverse skrämmande utstyrslar. I synnerhet ordföranden visade sig ha oanade hiskeliga häxtalanger. Mötet gästades även av två personer som skulle skriva en artikel om föreningen.

Under mötet hände följande:

Det meddelades att en ny upplaga av "Donaldismen" har utkommit i Norge. Det finns eventuellt en möjlighet att få hit signerade exemplar. Vi vet inte om det blir även en svensk nyöversättning.

Dragning i NAFS(K):s årliga lotteri (NÅL) förrättades och den lycklige vinnaren blev en riktig veteran, nämligen koll. 328 Peter Borgö.

En traditionsenlig kulturfestival hölls. I år inkom åtta stycken bidrag:

  1. Tyra trollpacka i full utstyrsel, gestaltad av koll. 2187 Åsa Johansson
  2. Oppfinnar-Jocke ur "Karneval i stan", gestaltad av koll. 2324 Andreas K A Eldh
  3. Indoktrinering av Fredrik och Linus, framförd av koll. 800 Erik Starbäck med söner
  4. Christmas on Beer (eller var det Bear?) mountain, framförd av koll. 1382 Bror Hellman
  5. The mad hatter, animerad film skapad av koll. 2593 Daniel Wennström
  6. Övertäckning av S. Diös, framförd av koll. 694 Olof Siverbo
  7. Ankon 2006, bildspel framfört av Åsa Johansson
  8. Ankon 2006 – The movie, film in- och uppspelad av koll. 316 Greger Nässén

De närvarande ankisterna delades in i tre jurygrupper A-C som var och en delade ut 12, 10, 8, 6, 4 och 2 poäng. Rösterna fördelades enligt:

BidragABCSumma
186822
2104216
312101234
422610
56121028
68412
744
80

Segern gick alltså till familjen Starbäck. Å ena sidan kan man invända mot otillåten gullighets­faktor i bidraget, men å andra sidan avstod de ju från att i stället låta koll. 699 Per Starbäck framföra bidraget i den oerhört mycket mer ankistiska varianten "Indoktrinering av brorsöner".

En omröstning om tidernas sämsta Disney-film hölls. Efter en stunds diskussion om vilka filmer som skulle få delta i omröstningen "Endast klassiska och sådana som till största delen är animerade" blev resultatet:

Mötet utsåg alltså Pocahontas till tidernas sämsta Disney-film.

Ankistiskt kulturgods ur Greger Nässéns och Stefan Diös’ samling auktionerades ut. I koll. 339 Anders Berglunds frånvaro fick auktionen förrättas av koll. 976 Johan blixt, vilket han gjorde mycket förtjänstfullt. Det vanligaste budet, oavsett objekt, var 11 kr från koll. 831 Björn-Olof Skytt. Ordföranden Åsa Johansson ropade in oöppnade KA 47 och 48 / 2001 för 32 kr bara för att få de ankistiska pepparkaks-formarna som låg inuti. Sen sålde hon de sigillbrutna numren vidare för 5 kr...

Traditionsenligt hölls en tutfrågesport mellan jämna och udda kollusorer och lika traditions­enligt vann de jämna, denna gång med 23–15. Erik Starbäck fick som eget lag två poäng. Som oftast hade det jämna laget betydligt fler deltagare än det udda. Per Starbäck konstaterade dock att "Det är ju bara normalt, redan när föreningen grundades var de jämna kollusorerna dubbelt så många som de udda".

Kvällen avslutades sedan med filmvisning, framför allt av den klassiska "Trick or treat", som Bror Hellman hade lyckats uppbringa, och pizzaätande.

Antecknat av koll. Mats Nilsson

Rapporter från ankismlistan:

...Den synnerligen populära videosajten www.youtube.com har inte bara musik eller videobloggare att erbjuda. Nej då, ty enligt ett tips från koll. 1382 Bror Hellman till listan finns där också klipp från filmen "Carl Barks meets his fans" i Stockholm 1994, och söker man sig vidare kan man hitta både det ena och det andra med ankistisk anknytning, till exempel hela kortfilmen "Der feuhrers face" från 1942. Vad Disney har att säga om rättigheter i denna fråga kan man dock bara gissa sig till...

...En annan diskussion, eller i alla fall nyhet, som det tipsats om, är att Joakim von Anka befinner sig på tredje plats på tidningen Forbes lista över de 15 rikaste fiktiva karaktärerna. 10,9 miljarder dollar ska vår kära anka vara värd.

...listan har också berikats med nyheten att tidningen Sydöstran gick ut med hett nyhetsstoff den 5 december, då de påstod att Walt Disney skulle fyllt 100 år om han levat. Det var ju bara det att tidningen använt en gammal nyhet utan att tänka på att fem år hade förflutit sedan dess. Däremot hade Disney alltså fyllt 105 år i år. Det uppmärksammades med många (105) kvack på listan.

...Tidigare nämnda Bror Hellman ställde också en fråga om varför Carin Bartosch Edström bytte namn på Magicas korp "Nemesis" till "Korpus". "Man blandar ju ihop den med Långbens kompis Myna-fågeln Korpus", skriver Hellman. Översättaren Stefan Diös skrev pliktskyldigt ett svar som var så bra och intressant att vi bara måste återge det i tryck här. Ordet till Stefan:

"Jag har frågat Carin Bartosch Edström, som hälsar till listan att hon har råkat blanda ihop dessa namn, delvis på egen hand och kanske också delvis efter vilseledande information från redaktionen. Problemet kanske bottnar i svårigheten att skilja mellan figurerna Korpus och Flax, som liknar varandra både till utseende och, tror jag, beteende. Jag har knappt läst några alls av de italienska serierna med dessa figurer, men en gång letade jag rätt på några svenska översättningar för att jag behövde få klarhet i de svenska namnen inför en artikel.

Det gick dåligt. Enligt INDUCKS ska den figuren som troligtvis bör heta Flax på svenska (Bruto eller Gancetto på italienska; skapad av Romano Scarpa) vara en adoptivson till den mer kände Korpus (Ellsworth på engelska, Gancio på italienska; gammal amerikansk dagspress- figur från Walsh/Gonzales-tiden). Detta släktförhållande, eller ens skillnaden mellan figurerna, har dock inte framgått klart de få gånger den yngre korpen har förekommit i Sverige. Den som bör vara Korpus har fått heta Flax ibland och kanske också tvärtom. (Korpus har i äldre KA-tidningar hetat Rasmus Korp och säkert också andra saker; allt detta trots att han, som Bror påpekar, i de äldsta originalen inte ska vara en korp utan en beostare.)

Att dessa två namn har cirkulerat på vad man trodde var en enda figur kan ha lett till att det ena namnet av misstag kom att föras över till en annan känd korp, nämligen Magica de Hex husdjur. Den har normalt hetat Nemesis i Kalle Anka & C:o sedan mitten av 80-talet, då jag har för mig att jag började använda namnet där eftersom jag hade sett det i pocketarna (och även använt det själv – jag översatte några pocketar i början av 80-talet). Jag minns inte exakt hur jag tänkte eller vad jag trodde mig veta. Egentligen är det inte helt lyckat eftersom Nemesis rimligen bör vara ett kvinnonamn (det är namnet på en hämndgudinna eller kvinnlig demon i grekisk mytologi), medan Magicas korp brukar vara manlig.

Carl Barks kallade denna korp Ratface, vilket vid ett par tillfällen på 70-talet (och kanske däromkring) översattes till Råttansikte. Det må vara en bokstavstrogen översättning, men det är inget vidare smidigt namn. Jag tycker att Nemesis är bättre, trots genusförvirringen. I Carl Barks samlade verk använder vi det namnet och jag avser att fortsätta med det även i KA & C:o.

Förhoppningsvis blir det så även i pocketböcker och liknande. Carin hälsar och tackar så mycket för rättelsen och ska försöka hålla sig till de ’vedertagna’ namnen i fortsättningen. Det är inte alldeles enkelt att hålla koll på allting."

Ankan och musiken, del 3

Nu har vi kommit till Don Rosa-avsnittet i denna artikelserie, och jag vill börja med att komma in på Jonflip Zooza, Jabirus vän ("I näbbdjurets fotspår" KA 24/93). Jonflip var ett namn farbror Joakim fick i sin ungdoms dagar när han var i Australien. I och med att Joakim, som vi ser på bilden, blåser i didgeridoon framkallar hans vän, infödingen Jabiru, ett hål i marken. Hålet leder ned till en grotta, där en uråldrig drömskildring finns. Det var denna drömskildring som visade vägen för Joakim till Klondike, där han för övrigt täljde till en egen didgeridoo för att locka till sig en älg han kunde ha som riddjur (KA 29–31/93).

Då jag gjorde mitt researcharbete till denna del av artikelserien frågade jag Rosa om hans musiksmak: "Klassisk och filmmusik (som jag anser vara 1900-talets klassiska musik) och popmusik från 40- och 50-talen".

Och detta avspeglar sig i en del serier som jag har tittat på. Nästa serie är "En nutida Krösus" (KA 1–3/95), där Kalle i den svenska versionen skrålar ABBA:s "Waterloo", men i det amerikanska originalet sjunger "Lydia, the tattooed lady". Lydien var Krösus rike som låg på det nuvarande Turkiets västkust. I den svenska översättningen valde man alltså att fokusera på att historien upprepade see-eej, och inte på geografin.

I serien "En anka vid Kung Arturs hov" (KA 21–23/96) möter ankorna den historiske Kung Artur (han med det runda bordet är bara en uppdiktad legend), och hans bard eller skald Myrddin (Merlin i legenden) är en rätt spelsugen figur och besjunger Medhjälparens bedrifter så de tillslut faktiskt blir vår legend om Kung Artur (Ja, enligt Rosa, naturligtvis).

Till sist vill jag, med risk för att avslöja ett slut, nämna att Joakim naturligtvis nynnar när han tänker på sin gamla flamma Gullan Gyllenlock. På bilden syns inga notlinjer, men kanske melodin är After the Ball? (Se Kvacket 4, reds. amn.) Efter denna undran tänkte jag säga på återseende i nästa nummer och hoppas att det varit intressant läsning hitintills.

/Koll. 2480 Anders Christian Sivebæk
(Artikeln har tidigare tryckts i danska DDF(r)appet / red. anm.)

Översättning Erik Bergwall

DDF(R) fyller 5!

Vår kusinförening i Danmark firar den 29–30 december 5 år som förening i samband med sitt årliga julmöte. Mer information om denna tillställning kan återfinnas på webben, www.ddfr.dk. NAFS(K) säger grattis och hoppas på ännu mer ankistiskt samarbete i norden i framtiden.

Tipshörnan

I mitten av nittiotalet fanns en återkommande sektion i Kvacket där man kunde skicka in sina egna tips på serier som kanske inte var så vanliga och som man ville att andra skulle få reda på och läsa. Tyvärr dog sektionen ut i och med Per Starbäcks fall som redaktör, men jag (Erik B) tror att det finns en ny marknad för tips! Jag efterlyser därför härmed tips på dina favoritserier, helst serier som kanske inte så många läst men som förtjänar mer uppmärksamhet. Jag tänkte i all blygsamhet själv börja tipsa om serier från nittiotalets Kalle Anka & C:O samt Pockets som jag har ett kärt förhållande till, och hoppas att det snart börjar drälla in tips om nya serier man aldrig sett förr och kan börja sluka.

Tipsa gärna om kanske ett speciellt tema, till exempel topp fem av en viss tecknare eller manusförfattare. Kom ihåg att vi dock vill ha lite mindre kända tecknare än kanske Barks eller Don Rosa som inte så många läst. Skriv till kansliet eller kvacket@nafsk.se!

Psst...ja, just du!

Det ryktas att nästa nummer av Kvacket blir ett alldeles underbart och fantastiskt tjockt jubileums­nummer med anledning av att Kvacket fyller jämnt! Detta ska vi förstås fira och vi vill gärna ha din hjälp!

Om du har någon idé du tryckt på till en artikel, en undran, en filosofi, en teckning eller vadsomhelst, så är det om aldrig förr dags nu! Var med och fyll det största Kvacket någonsin med material. Glöm inte bort att det är just dig vi letar efter! Skriv till kvacket@nafsk.se eller till vår Boxadress som du hittar på framsidan.

Tävling!

Därför tjuvstartar vi lite redan nu med en speciell Kvacket-tävling där du har chansen att vinna något alldeles extra och bli omnämnd i nästa nummer. Har du det som krävs för att svara på frågorna?

  1. Vem var redaktör för, och ritade headingen till, det första Kvacket?
  2. Hur många nummer fyller egentligen Kvacket i och med nr 1/07?
  3. Och vilket år utkom detta magnifika nyhetsblad för första gången?
  4. Vilken demonredaktör har gjort flest nummer av Kvacket? (Bonusfråga: hur många nummer är det?)
  5. I vilket Kvacket står det omtvistade påståendet att "NAFS(K) är kunskap"?
  6. Kvacket firade jämnt också i nummer 4/96. Hur mycket då? (Ledtråd: hälften av det nuvarande jubileet!)

Skicka in dina svar på valfritt sätt till Kansliet: snigelpost, mail eller kanske via vår telefonsvarare! Adresser hittar du på första sidan eller om du vill höra av dig elektroniskt så finns adresserna nedan.

På återkvackande

Vi hörs i nästa nummer, till dess önskar vi er alla, från oss alla, en god jul!


Länkar

Inducks-länkar för serierna i tipshörnan: