Kvacket 3/2007

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Erik Bergwall (och Johan Blixt)
Utförande:4 sidor
Upplaga:700
Packningsdatum:30 juni 2007

[PDF] (kräver inloggning)

Glad sommar!

Kvacket kommer här i värmen tillsammans med NAFS(K):s tredje utskick för i år. Med i utskicket ska även finnas ett protokoll från senaste årsmötet och ett inbetalningskort för er som ska förnya för perioden juli 2007-juni 2008. Kvacket önskar fortsatt skön sommar.

/Red.

God Jul!

Ja, inte riktigt än förstås, men snarare än du tror. Årets Ankon-tema är nämligen julen, så du är hjärtligt välkommen att fira jul med NAFS(K)Ankon helgen 1–2 september.

Ankon börjar klockan 12.00 på lördag den 1 september med en grötlunch och slutar någon gång under söndagen. Platsen är Villa Slänten som ligger vid herrgården Harpsund utanför Flen mitt i Sörmland, och Ankon arrangeras detta år av Erik Starbäck med tomtenissarna Fredrik och Linus som bor där, samt Per Starbäck och Olof Siverbo.

Hämtning av folk som kommer med tåg till Flen (eller i nödfall Katrineholm) kommer att ordnas. Om man kommer från Stockholmshållet så tar man lämpligen det tåg som går från Stockholm 10:25 och anländer till Flen 11:24.

Huvuddelen av programmet sker på lördagen (julafton), men man kan sova över till juldagen för att fortsätta att kolludera. Då kan det vara lämpligt att ta med en strumpa att hänga upp vid eldstaden för att se om tomten kommer dit under natten. Den verkligt hängivne kan komma redan på fredagskvällen för att träffa likasinnade helt utan något program.

På Slänten finns åtta sängar, någon madrass och mycket golvyta. Skynda att boka! Av praktiska skäl blir maten samordnad och förhoppningsvis sponsrad av NAFS(K).

Anmälan sker till Erik Starbäck
([Raderad kontaktinformation]).

Ta med en inslagen julklapp och låt oss hoppas på ett riktigt bra julväder!

Per recenserar

Den senaste tiden har två nya biografier över Walt Disney märkts av. Förra hösten kom Walt Disney – The Triumph of the American Imagination av Neal Gabler. Det är den mastigaste Disney-biografin hittills på 800 sidor, och Neal Gabler har haft större tillgång till Disneyarkivet än någon tidigare författare.

Den har jag inte läst, men däremot har jag läst den senaste Disneybiografin The Animated Man: A Life of Walt Disney av Michael Barrier. Den kom i våras och är mindre än hälften så tjock.

Michael Barrier är i särklass en av de största kännarna av Walt Disney och animation och har forskat i sådant sedan 1969. Många frukter av det arbetet finns publicerade i hans bok Hollywood Cartoons som blivit standardverket inom sitt ämne.

Barrier återger aldrig de etablerade historierna om Disney och hans studio oreflekterat, utan det märks att han har använt sig av källor som står så nära händelserna som möjligt. Det intrycket förstärks de gånger jag följer noterna, men notapparaten är diskret och stör inte läsningen. När jag nu läser om sådana episoder som jag fått motstridiga eller konstiga bilder av tidigare så känns det som att jag här får sanningen, åtminstone så gott det går att avgöra den nu. Den här korrektheten handlar inte bara om detaljer, utan minst lika mycket om helheter. Barrier har god koll på “hur det var”, och hur stämningen var vid olika tillfällen i studions historia.

(Den här totalkollen tar lång tid att få, och utan att ha läst honom så tvivlar jag ändå på att Gabler fått den under arbetet med sin biografi. På Barriers webbsidor har han en lång lista med fel och tveksamheter som han har funnit i Gablers bok – samt en mycket kortare erratalista för sin egen bok.)

Som Barrier påpekar i förordet har de flesta tidigare Disney-biografier skildrat Disney nästan enbart i ljusa eller nästan enbart i mörka toner. Här känner jag det som att jag istället får en mer rättvisande bild. Barrier ryggar inte för att visa upp negativa sidor av Disney, men aldrig polemiskt, utan sakligt och balanserat. Han fokuserar på Disney som konstnär och entreprenör, och mer personliga sidor kommer bara fram när de hjälper till att belysa detta. Det tycker jag är utmärkt, då det är det som gör Disney intressant. Boken blir aldrig tråkig!

Det slår mig, liksom när jag läste Hollywood Cartoons, hur kritisk Barrier låter mot den mesta film han tar upp, samtidigt som man förstår att detta är något han älskar. Kanske är det egentligen den potential som man kan se i filmerna men som de så sällan riktigt når upp till som han mest älskar. Det är i så fall något som jag kan känna igen mig i. I slutorden skriver han om hur Disney framträdde “as the creator of a new art form, one whose potential has still scarcely been tapped, by him or anyone else”.

/Koll. 699 Per Starbäck

KVAKK!

Ja, så heter den nya norska ankistiska tidskriften vars första nummer utkom den 9 juni i år. Bakom rattarna finns donaldisterna Tommy Kvarsvik och Olaf Solstrand, som båda är aktiva i bl.a. Egmont och har skrivit en bok om William Van Horn. Det är tänkt att KVAKK! ska komma ut med fyra nummer per år och i detta första nummer hittar vi bl.a. intervjuer med Jon Gisle och nämnda Van Horn. Mer information om innehållet och om hur man ska göra för att prenumerera på tidskriften finns på www.andebyonline.com/kvakk/

RAP!

De danska ankisterna fortsätter också att vara produktiva. Nu i dagarna kommer Rappet 10 skickas ut till alla medlemmar i DDF(R). Det bjuds bl.a. på en artikel om Luciano Bottaro, den italienske serieskaparen och en intervju med François Willot, mannen bakom INDUCKS-sökmaskinen COA på internet.

Ordförande Siverbo

På årsmötet visades en skakande dokumentär om vår ex-ordförande Olof Siverbo. Filmen lämnade ingen oberörd. Som tur är finns nu filmen upplagd på internet som ett vittnesmål över Siverbos uppgång och fall. Om ni beger er till närmsta dator och slår upp NAFS(K)s webb och klickar er till ”Mediabibliotek” kan vi lova er tio minuter ni sent ska glömma!

Kansliets dag

Onsdagen 11 juli kommer vi att ha öppet på kansliet klockan 10–19 för att ge alla kollusorer en chans att se kansliet i all dess prakt!

Kansliet ligger på Stamgatan 47–49 i Östberga, Stockholm (detaljerad vägbeskrivning finns på www.nafsk.se/kanslidag2007.html).

På plats komemr det att finnas ett eller flera kanlistroll som bjuder på saft och kakor. Ber man snällt får man en fin affisch från vår samling av dyrbargripar. Det blir försäljning av amerikanskt kulturgods till MINDRE ÄN HALVA priset (lista på vad vi har kvar finns på webben). Kurirer och (k)oftor till specialpris blir det också. Naturligtvis blir det fiskdamm och visning av syltade rovor, plakat från Barks­demonstrationen 1978 och andra ovärderliga kult(ur)föremål!

Nå! Vad väntar ni på? Kryssa genast för onsdagen den elfte juli i almanackan!

Vad är väl Gröna Lund eller Avenenyn mot syltade rovor?

Vill du skriva i Kvacket?

Sitter du och trycker på världens bästa notis eller artikel? Vill du dela den med resten av dina ankistiska vänner? Då är Kvacket platsen för dig! Kanske vill du sälja eller köpa något med en annons? Fatta pennan eller tangentbordet och författa dina allra bästa ankistiska åsikter eller resonemang! Vi tar emot alla sorters notiser, kortare artiklar, åsikter eller teckningar! Skriv bara till NAFS(K):s boxadress eller mailadress.

Du ser väl här nedan att Klarabella Ko har fått en egen e-postadress dit du kan skicka ditt senaste ankistiska skvaller? Har du tur kanske Klarabella gillar ditt skvaller så mycket att hon skriver det i allas vår skvallerblaska NAFS(K)URIREN!

Klarabella Ko klarabella@nafsk.se