Kvacket 4/2007

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Erik Bergwall
Utförande:8 sidor
Upplaga:700
Packat av:Anders Berglund, Johan Blixt och Mats Nilsson
Packningsdatum:7 november 2007

[PDF] (kräver inloggning)

Brrrrrr!

Mitt i höstrusket dyker Kvacket upp i brevlådan och hoppas värma frusna kollusorer som hungrat efter livstecken från föreningen sedan sommarens glada dagar. Detta nummer sammanfattar en del som hänt under hösten och vi får dessutom lite inblick i kommande ankistiska händelser. Låt er väl smaka!

Årets höjdpunkt äntligen här!

Snart är det åter dags att träffa glada ankister! NAFS(K):s höstmöte går av stapeln lördagen den 24 november kl. 13.13 i vår numera närmast klassiska lokal Åttingen på Reimersholmsgatan 45 i Stockholm. Någon sluttid är inte fastställd – vi håller på så länge vi orkar och vill.

I vanlig ordning kan vad som helst hända, men en liten anka har viskat om att en del tävlingar och film står på programmet. Några aktiviteter kan vi avslöja: det blir frågesport om klassisk pocketism! Närmare bestämt Kalle Ankas Pocket nr 1–20. Läs dem noga och ställ upp i tävlingen! Ta chansen att tvåla till den legendariske pocketexperten Karl-Erik Lindkvist! På programmet står även NÅL, NAFS(K):s Årliga Lotteri) och nytt för i år är att den hemliga vinsten lottas ut bland mötets deltagare.

Du som har något skojigt eller udda filmmaterial (på DVD eller i annat digitalt format) som du vill visa får också gärna ta med det. Hör i så fall av dig innan till filmgeneralen Olof Siverbo ([raderad kontaktinformation]).

Vi skola heller icke gå hungriga ut i höstrusket, utan beställer mat till lokalen när magsäckarna säger ifrån. En slant kan därför vara lämplig att ha med sig.

Hur tar man sig då till Åttingen?Jo, med buss 40 eller 66 som man i så fall åker med till Reimersholme (ändhållplatsen). När man stigit av går man tillbaka c:a 50 meter på den väg där bussen kom. Där ligger den åttakantiga byggnaden med det lättgenomskådliga namnet. Man kan också ta tunnelbana (röda linjen) eller buss till Hornstull, gå Hornsgatans förlängning västerut ner till vattnet och följa en gång- och cykelväg till höger längs med vattnet några hundra meter tills man kommer till bron till Reimersholme, därefter gå över bron och följa Reimersholmsgatan upp till krönet av en backe. Bil rekommenderas inte, eftersom det brukar vara ganska svårt att hitta parkeringsplats. Varmt välkommen!

Biokväll med ankister!

Eftersom alla som går på höstmötet (och alla andra också för den delen) kommer att sakna den ankistiska samvaron när mötet är slut anordnar NAFS(K) en biokväll dagen efter (söndagen den 25 november). Vi går då gemensamt och ser Råttatouille samt kolluderar efteråt över en fika. Är du intresserad av att följa med? Kontakta då Mats Nilsson senast den 20 november ([raderad kontaktinformation]). (NAFS(K) har tyvärr inte möjlighet att sponsra aktiviteten.)

Ankon 2007

På morgonen den 1 september samlades en liten skara förväntansfulla ankister för att deltaga i årets Ankon. Bland dessa märktes bl. a den ständige ankondeltagaren koll. 538 Karl-Erik Lindkvist, men även den numera betydligt mer sporadiskt deltagande koll. 339 Anders Berglund. Platsen var Harpsund och temat var julen. Solen sken varmt från en klarblå himmel, men i dessa tider av global uppvärmning kan ju inte något sådant få fördärva julstämningen. Vid ankomsten bjöds på glögg och pepparkakor varpå den första aktiviteten tog vid. Ankisterna delades in i tre lag som fick i uppgift att gå ut i skogen och hugga en gran, varefter den skulle tas in i gården och kläs. Uppgiften visade sig något svårare än väntat då Harpsund huvudsakligen omges av lövskog. Emellertid lyckades alla tre lagen inom utsatt tid utföra uppgiften. Den enväldige domaren koll. 800 Erik Starbäck korade sedan ett vinnande lag. Man kan dock säga att det lagets uppfattning om vad som är en gran och vad det innebär att klä den var något okonventionellt

Efter detta vidtog en äkta jullunch med alla ingredienser, inklusive obligatoriska rim till gröten. Nästa aktivitet var att göra en snöskulptur (inte nödvändigtvis av stadens grundare). I brist på snö fick lagen använda modellera. Denna tävling fick dock avbrytas vid det magiska treslaget då naturligtvis Kalle Ankas Jul kunde beskådas. Till församlingens tillfredsställelse kompletterades den med den ”rätta” Piff och Puff-filmen från hönshuset och dessutom visades Musses julsaga, naturligtvis med Farbror Joakim i rollen som Scrooge. Efter TV-programmet hördes en knackning på ytterdörren och till allas häpnad steg en gestalt in som många hört talas om sedan de var små, men inte riktigt vågat tro på att han verkligen fanns på riktigt – koll. 554 Hans Sjöberg! Han hade med sig en hel säck med julklappar som delades ut till de glada mottagarna. Man kunde märka en klar övervikt av ankistiska teman även bland klapparna, vilket förstås blev mycket uppskattat.

En ny aktivitet tog vid i form av den klassiska uppgiften att sätta ihop en sammanhängande serie av ett antal rutor från olika serier med jultema och med pratbubbletexterna borttagna. Det vinnande laget lyckades mycket kreativt få ihop en serie som beskrev dagens händelser. Dagens sista aktivitet var att med hjälp av de yngre arrangörernas modelljärnväg bygga en bana över en minst sagt kuperad terräng in i ett angränsande rum dit Farbror Joakims pengar tydligen hade fallit ner. Alla lagen lyckades med uppgiften och lyckades återbörda sin del av pengarna. Efter detta vidtog middag och under den hölls ett kalkonlotteri med många fina vinster (dock såg undertecknad ingen kalkon) och kvällen avslutades i ett allmänt ankisktiskt minglande.

Årets ankon var sammanfattningsvis ett mycket trevligt och lyckat arrangemang. Stort tack till arrangörerna Erik Starbäck med söner och koll. 699 Per Starbäck (eller mer ankisktiskt uttryckt: Per Starbäck med brorsöner och Erik Starbäck)!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Pressgrannar

DDF(R)appet 9 (december 2006)
Artiklar om José Carioca och Panchito Pistoles, engelska manusförfattare, nyutgåvan av Donaldismen, holländska tecknare och Ankeborgs historia (efter 1967).
DDF(R)appet 10 (juni 2007)
Artiklar om Luciano Bottaro, COA, Disneys spelfilmer, Gramatky och Lilla tråget, franska tecknare och Barks icke-ankor.
Der Donaldist 128 (december 2006) och 129 (mars 2007)
Med nummer 128 får man även Sonderheft 53 som handlar om Al Taliaferro. Tjockt och vackert som alltid men tyvärr fortfarande på ett obegripligt indoeuropeiskt språk. Verkar handla om kongresser, (transport)djur, ankögon och sjukvård.

Koll. 976 Johan Blixt

Nytt i bokhyllan

Walt’s People är en bokserie med intervjuer med Disney-artister. Så här långt har det kommit fem volymer på vardera runt 300 sidor, och alla finns för drygt hundratjugo kronor stycket på Adlibris (har inte kollat pris eller tillgänglighet på andra ställen). Böckerna är ganska enkelt utformade och helt utan illustrationer men ändå väl värda sitt pris. Bokserien är redigerad av Didier Ghez (www.pizarro.net/didier/) och intervjuerna är gjorda av ett antal Disney-experter som Michael Barrier, Klaus Strzyz, Dave Smith och Alberto Becattini.

Volym 1: Intervjuer med Rudy Ising, Dave Hand, Bill Tytla, Ken Anderson, Jack Hannah, John Hench, Marc Davis, Milt Kahl, Harper Goff och Joyce Carlson.

Volym 2: Friz Freleng, Grim Natwick, Frank Tashlin, Ward Kimball, Floyd Gottfredson, Herb Ryman, Frank Thomas, Dale Oliver, Eric Larson, Woolie Reitherman, Richard Rich, och Glen Keane.

Volym 3: James Algar, Lee Blair, Jack Bradbury, Andreas Deja, Joe Grant, Ben Sharpsteen, Bill Justice, Volus Jones, Ward Kimball, Burny Mattinson, Floyd Norman, Bill Peet, och Tony Strobl.

Volym 4: Roger Armstrong, Ted Berman, Marc Davis, Virginia Davis, Lou Debney, Peter Ellenshaw, Eric Goldberg, Joe Grant, Stan Green, John Hench, Dick Huemer, Dick Moores, Floyd Norman, Dale Oliver, Leo Salkin, Brian Sibley och Roy Williams.

Volym 5: James Algar, Bill Anderson, Buddy Baker, Jack Bradbury, George Bruns, Alice Davis, Marc Davis, Al Dempster, Bill Evans, Vance Gerry, Hugh Harman, T. Hee, Winston Hibler, Lynn Karp, Ward Kimball, Dave Michener, Nadine Missakian, John Musker och Ron Clements, Maurice Noble, Fess Parker, Walt Peregoy, Walt Stanchfield, Erwin Verity, och Bill Walsh.

Koll. 976 Johan Blixt

Ollie Johnston

Ollie Johnston, den siste nu levande av “The Nine Old Men”, fyllde 95 år den 31:e oktober. Ollie’s hälsa har dock varit vacklande under några år. I början av året lät Grace Simpson, Frank & Ollie’s sekreterare och “allt i allo” sedan 1996, meddela att hans demensproblem tyvärr har förvärrats. Ollie’s båda söner, som bor i Washington State, ville ha Ollie närmare sina familjer och har förflyttat honom till ett äldreboende nära deras hem. Ollie’s hus i Flintridge har varit utannonserat till försäljning. Den lilla gatstumpen Flintridge Avenue, i de bergiga områdena norr om Glendale/Pasadena, var en gång i tiden bebodd av tre av “de nio”. Grannarna Frank & Ollie samt Eric Larson, men nu är alltså ingen av dem kvar där.

Glädjande att konstatera är dock att flera av de legendariska Disneymedarbetarna var av segt virke och uppnådde hög ålder: Grim Natwick blev 100, Carl Barks, som bekant 99, Joe Grant, aktiv in i det sista endast dagar före sin 97 årsdag, samt Frank Thomas 92 år.

Koll. 2196 Göran Broling

Filmnyheter

Ja vad händer på filmfronten i vinter då? Det vi kan se mest fram emot i vinter på bio, är nog filmen Förtrollad, som äntligen blivit färdig (de har ju bara hållit på sedan 1997) och går upp på biograferna den 21 december. Sagoprinsessan Giselle blir förvisas från den klassiska animerade sagovärlden till verklighetens New York City, av den onda drottningen (spelad av Susan Sarandon). Där har Giselle svårt att anpassa sig, det verkar som om livet där är lite svårare, och tydligen brister man inte ut i ett sångnummer titt som tätt heller. Ytterligare värt att nämna är kanske att musiken och sångerna är skrivna av Alan Menken och Stephen Schwartz (Pocahontas och Ringaren i Notre Dame).

Övrigt på biofronten har vi National Treasure – Hemligheternas bok, med Nicholas Cage som går upp på bio den 11 januari.

På DVD-fronten är det som vanligt lite mer aktivitet. Den 7 november släpptes det 3 DVD-boxar: En med Pixars långfilmer, En box med 20 av Disneys tecknade klassiker och en samlingsbox med 4 av de Walt Disney Treasures som tidigare släppts i Sverige. En samlings-DVD (och äv. på Blu-ray) med Pixars kortfilmer släpps den 21 november. I november släpps även den sista filmen i trilogin om Pirates of the Caribbean (12 november) och även en box med hela trilogin. Den 14 november återvänder det delvis animerade äventyret Peter och draken Elliott på DVD. Och senare kommer även Sängknoppar och kvastskaft, den 21 november. Sist har vi sommarens animerade långfilm från Disney, Familjen Robinson. Den 5 december släpps den både på DVD och på Blu-ray.

Koll. 2593 Daniel Wennström

Högsta betyg till Råttatouille!

När det här läses så har ni väl alla redan sett den senaste filmen från Disney/Pixar – Råttatouille? Som vanligt med Pixarfilmer så är manuset lysande, och man känner verkligen med de olika figurerna. Det som imponerar mest på mig är det rent tekniska. Den här filmen är nog den mest avancerade animerade filmen jag sett hittills. De har till och med lyckats göra människorna riktigt bra, vilket är något Pixar har haft problem med i tidigare filmer. Bilar (“Cars”) var en fantastisk film, men Råttatouille spelar i en helt annan liga. Manuset är bra och huvudfiguren, råttan Remy, känns lika tredimensionell som själva animationen.

En fråga som osökt smyger sig in i ens huvud är varför 3D-animerade filmer från Disney utan Pixar kan ha så rent urusla manus när Disney/Pixar-filmer har bland de bästa i Hollywood? Det innebär väl att Pixar har ett visst mått av självständighet som jag hoppas de får behålla!

Detta är ett mästerverk. Jag ger den fem näbbar av fem möjliga.

/Steamboat Willie

Vill du gifta dig i Snövits klänning?

Det kan bli verklighet! Nu har Disney lanserat en speciell bröllopsklänningskollektion som inspirerats av de gamla sagosessorna. Designern Kirstie Kelly säger att bland andra Törnrosa, Askungen och just Snövit varit förebilder. Undrar sa flundran när vi får komma på ett ankistiskt bröllop med en sådan klänning? Och om Askungens klänning traditionsenligt tillverkats av fåglar och möss?

Tack koll. 1997 Ted Johansson för tipset!

Nytt amerikanskt Don Rosa-index (1987–2007)

Ankisten Sigvald Grøsfjeld jr. i Norge har skrivit och gett ut ett omfattande index över samtliga Don Rosa-serier och -teckningar som blivit utgivna i USA. Häftet innehåller förutom själva indexet artiklar, biografi och annat intressant. Säljes utanför Norge av AC Sivebæk, Dansk Donaldist Forening, kasserer@ddfr.dk. Man kan läsa om indexet på hemsidan http://duckman.pettho.com/usindex.html.

Vakant redaktörsstol!

Jag går i och med detta nummer i pension och lämnar redaktörsplatsen till förfogande. Vi efterlyser härmed en framtida redaktör! Om du känner att det skulle vara något för dig och om du är någorlunda slängd i valfritt redigeringsprogram är du välkommen att ta kontakt med mig eller kansliet. Adresser finns här nedan. På återseende någon gång i framtiden!

/Red.