Kvacket 3/2008

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:8 sidor
Upplaga:700
Packat av:Greger Nässén, Johan Blixt, Mats Nilsson och Daniel Alzén
Packningsdatum:6 september 2008

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till Kvacket! Hoppas sommarlovet har varit vilsamt och att ni läst mycket serier i hängmattan.

Utöver Kvacket som ni nu håller i era skälvande händer så ska det finnas ett årsmötesprotokoll, ett registerutdrag och kanske ett inbetalningskort i kuvertet ni nyss öppnade.

Höstmöte

Snart är det åter dags att träffa glada ankister! NAFS(K):s höstmöte går av stapeln lördagen den 8 november kl. 13.13 i vår numera klassiska lokal Åttingen på Reimersholmsgatan 45 i Stockholm. Någon sluttid är inte fastställd – vi håller på så länge vi orkar och vill. Mer info kommer i nästa Kvacket.

Svenskt seriearkiv och Disney

I Seriefrämjandets verksamhetsberättelse kan man läsa följande:

Thomas Storn, som är huvudansvarig för Svenskt Seriearkiv, har ägnat en hel del tid under året åt forskning inför arkivets tredje bok, som kommer att behandla Disney i Sverige. Bland annat söker han att få tag på så mycket information som möjligt om licens­tillverkningen av Disneyrelaterade produkter under 1930- och 1940-talet.

Låter minst sagt intressant! Har ni några tips till Storn så hör av er till kansliet så ska vi se till att han kontaktar er.

Ny medlemslista på gång

Det var drygt sex år sen NAFS(K) skickade ut den senaste medlemslistan, men nu är det snart dags igen! År 2002 hade vi 734 medlemmar men i skrivande stund är vi tyvärr inte fler än drygt 600. Vi är tacksamma om du hjälper oss att göra den nya kollusorsförteckningen så korrekt och komplett som möjligt. Kontrollera det registerutdrag som följer med i kuvertet. Först visas de uppgifter som kommer med i medlemslistan, nämligen ditt kollusorsnummer, namn, gatuadress, postadress, telefon och födelseår. Övriga registeruppgifter visas längre ner. Notera att dina personuppgifter enbart används internt av NAFS(K) enligt Personuppgiftslagen (PUL).

Om något är fel eller saknas (och du vill komplettera) är vi tacksamma om du antingen skickar rättelser via e-post till kansli@nafsk.se eller skriver in ändringarna på registerutdraget och skickar det till NAFS(K), Box 2125, 10313 STOCKHOLM. Vi behöver få dina ändringar senast den 13 oktober 2008.

Årsmötet

Utöver de sedvanliga mötesförhandlingarna så hade vi i år en utfrågning av kandidaterna till styrelsen. De tunga skjutjärnsjournalisterna koll. 2348 Mats Nilsson och koll. 538 Karl-Erik Lindkvist grillade de medieotränade kandidaterna:

Koll. 2187 Åsa Warnqvist

Berglund eller Siverbo?
– Siverbo, för han har ett lutande golv i Göteborg.
Fantasia eller Pinocchio?
– Pinocchio, Fantasia är usel!
Tidning eller album?
– Bok, för jag har disputerat i litteratursociologi, den är snyggast i bokhyllan och kan innehålla extramaterial i form av teckningar.

Koll. 2348 Mats Nilsson

Von Pluring eller Guld-Ivar Flinthjärta?
– Von Pluring, för det är han som förekommer mest i de klassiska pocketarna.
27 mars eller 21 september?
(Mats valde efter tvekan 27 mars, utan att kunna ge någon riktigt bra motivering. Uppenbarligen bör han plugga på kvackdagarna och deras orsak)
Brygghuset eller Åttingen?
– Brygghuset. Åttingen ligger visserligen ett stenkast från min bostad, men då jag gick med i föreningen hölls alla möten i Brygghuset och nostalgisk som jag är vill jag gärna återvända dit.

Koll. 316 Greger Nässén

NK 5 eller medlemskort?
– NK 5. Den har en teoretisk chans att bli klar inom överskådlig tid.
Guldbok eller Hall of Fame?
– Hall of Fame. Jag har inte läst alla och det är kul med fler tecknare.
Micke och Molle eller Oliver och Gänget?
– Micke och Molle. Jag har hört att den ska vara okay.

Koll. 976 Johan Blixt

Rålambsvägen eller Siljansvägen?
– Siljansvägen. Där låg Anders Berglunds lägenhet där man kunde se baseball och MTV redan på 80-talet.
Bankfack eller läsex?
– Bankfack. Det har jag haft och om man läser försiktigt kan man även läsa arkivex.
Norbeck eller Westrin?
– Westrin. När han är rolig är det avsiktligt, och båda har ändå snott från danskarna.

Koll. 694 Olof Siverbo

Ankon eller årsmöte?
– Årsmöte. Ankon blir så mycket Erik Starbäck, men årsmöte är jätteroligt hela tiden.
Hotell Anders Berglund eller Farmor Ankas gård?
(Olof förstod inte att frågan gällde sånger från tidigare kulturfestivaler utan trodde att det gällde var han helst övernattar och svarade därför Hotell Anders Berglund. När frågan hade förtydligats för honom gav han samma svar, men nu med hänvisning till koll. 314 Stefan Diös utmärkta munspelande på den låten.)
Svarte Petter eller Spökplumpen?
– Spökplumpen. Han är coolare och farligare och rymmer utan att man vet hur.

Tävling om bifigurer

Mats N hade satt ihop en tävling med bilder på 20 bifigurer från ankistiska serier där man skulle ange namnet på serien (1 poäng), namnet på bifiguren (2 poäng) och bifigurens yrke (3 poäng), alltså sammanlagt sex poäng per fråga. Efter rättning visade sig Olof Siverbo och koll. 1088 Ola Martinsson båda vara bäst med 71 poäng. Efter utslagsfråga, där Ola, men inte Olof, kände igen Gåse-Bosse, jurymedlem från Kalle Anka i Vulkan-dalen, förklarades Ola som segrare.

Auktion

Anders Berglund höll med sedvanlig elegans auktion på diverse kulturgods.

Tutfrågesport

De udda besegrade de jämna med 13 – 10. Legendaren koll. 567 Horst Schröder dök upp!

Markku Kivekäs 1947–2008

Den förre Aku Ankka-redaktören Markku Kivekäs avled den 30 maj. Kivekäs började på tidningen redan 1970 och var chefredaktör 1988–2007. Hans var tidigt Kalleintresserad och vann ”Kvitt eller dubbelt” 1962 (Kalle Anka) och 1965 (Disney). Han träffade Walt 1966 och organiserade Barks’ Finlandsbesök 1994. Kivekäs var också med tidigt och skrev om Barks i Sarjainfo.

Kalle Anka & C:o 1/1948

DN rapporterade i slutet av maj att ett toppexemplar av 1/48 var till salu på Tradera. När artikeln skrevs var högsta budet 80.100 kronor och budet var lagt av signaturen ”mummelhuv”.

Tidningen tillhörde den 2004 bortgångne svenske mästaren på nollbudgetfilm Nore Norold från Laholm. Tidningen trycktes då det begav sig i 50.000 exemplar men beräknas bara finnas kvar i ett par hundra exemplar.

Enligt uppgift ska tidningen vara i bästa möjliga skick och har förvarats i bankfack sedan 20 år. Men redan i slutet av 80-talet såldes Nore Norolds andra exemplar av det första Kalle Anka-numret för nästan 90.000 kronor.

Det aktuella numret var Nores läsexemplar och skicket inte alls i nivå med de två bästa (Laholms- och Svenanderexemplaren) men topp 20 i alla fall. Vinstbudet blev 105.600 vilket torde vara tredje högsta noteringen någonsin (oklart om det var ”mummelhuv” som vann auktionen). Rekordet innehas av Bo Engwall som för nio år sedan betalade 170.000 för ett av de två toppexemplaren.

NAFS(K) 1 000 000 000 sekunder

Så har det alltså hänt, NAFS(K) har uppnått den anmärkningsvärda åldern av en miljard sekunder. Firandet tilldrog sig på platsen för grundandet, eller rättare sagt 50 meter österut eftersom vi inte ville störa under lektionstid. Föreningen grundades ju som bekant på Nya Elementars gymnasium den 21 september 1976 klockan 11:51:31 och så här drygt 30 år senare fanns en för ändamålet lämplig scen uppbyggd på skolgården. Vid denna scen samlades en fjortonhövdad skara en fredagseftermiddag i maj för att dricka läskeblask, kolludera och invänta det magiska klockslaget 14:37:53. Vi diskuterade om vi skulle kvacka en miljard gånger, men kom fram till att vi under det en sekund långa firandet bara skulle hinna med ett kvack. Två av oss tog dessutom tillfället i akt att internationalisera tilldragelsen genom att vaakkua på finska respektive rappa på danska. Därefter stämde koll. 2763 Marcus Gustafsson upp sin trumpet i en ankistisk fanfar, baserad på Långbens signaturmelodi. Sedan bjöds vi på tårta, glass och chokladbollar.

En miljard, hur mycket är det egentligen? Självaste Carl Barks illustrerade denna ofattbara storlek mycket bra i På rymmen från rikedomarna, där kapsylerna regnar ner över det lilla bergslandet Tralla La. Jag vill istället återgå till problematiken vi diskuterade före firandet, hur lång tid tar det att kvacka en miljard gånger? Om man är ensam får man alltså hålla på dygnet runt i ungefär trettio år, men om man är flera? Låt oss säga att vi ger i uppdrag åt ungefär hälften av medlemmarna, typ 313 st, att kvacka varje dag. Ja, kanske inte precis varje dag, man behöver faktiskt vara ledig emellanåt. Men om vi säger att dessa 313 personer kvackar under 313 av årets 365 dagar, så borde inte facket klaga på utebliven semester. Hur mycket är då en lämplig daglig dos, vi vill ju inte riskera kvackarnas hälsa eller yrkeskarriär? Kanske 5 minuter dagligen kan vara bra, då hinner man kvacka ungefär 313 gånger. Så om 313 personer kvackar 313 gånger per dag under 313 av årets dagar, när blir de då färdiga? Faktum är att de kommer missa NAFS(K):s två­miljard­sekunds­jubileum i februari 2040 eftersom de då kommer ha ganska exakt ett år av kvackande kvar. Men detta förutsätter också att de började kvacka redan på enmiljardsekunden!
Koll. 2324 Andreas K A Eldh

[Samtliga svenska publiceringar av ”På rymmen från rikedomarna”: KA 2–4/1977, Bästisar 27 (1988), KA 6–7/1997, CBsv 12 (2005), några amerikanska publiceringar: US 6 (1954), CBL 3 (1984), USA 39 (1996).]

Regnig premiär för bokbord

Söndagen den 17 augusti 2008 deltog NAFS(K) för första gången i det som kallas Världens längsta bokbord. Evenemanget har anordnats i arton år på Drottninggatan i centrala Stockholm, där bokhandlare, antikvariat, förlag, föreningar och andra kan ställa upp bord och sälja böcker och annat läsvärt. Bokbordet var en del av Stockholms Kulturfestival. NAFS(K):s bordshyra sponsrades av Serieteket, för vilket vi varmt tackar dess chef Kristiina Kohlemainen.

Vi hade vårt bord strax bakom Kulturhuset tillsammans med Serieteket, Seriefrämjandet, Staffars Serier och några andra serieförsäljare. Regnet hängde i luften vid elvatiden och strax inleddes ett duggregn som kom och gick under hela eftermiddagen. Eftersom vi inte hade nåt tak över bordet kom den inhandlade skyddsplasten väl till pass, även om den var så tunn att den fungerade mer som en spinnaker i vindbyarna.

Allmänheten slöt upp rätt bra på gågatan trots det regntunga vädret. Det var lite knepigt att få folk att öppna plånboken och köpa NAFS(K)URIREN, men de flesta var förstås där för att fynda bland utbuddet av böcker på resten av gatan. Vi sålde i alla fall tio nummer till slut och fick för övrigt berätta om NAFS(K) och dela ut en del informationsfoldrar.

Mest intressanta diskussioner hade vi med en kvinna som ägde ett omhuldat exemplar av ”Ankismen” och en Disneyintresserad yngre man som tyckte att Don Rosa var klart bättre än Carl Barks. Förhoppningsvis lyckades vi äldre Barksfans värva honom och några till! Mats hade gjort en miniversion av frågetävlingen från årsmötet med bilder på bifigurer från Barks- och Rosaserier och tillhörande frågor. Vi fick dock bara in ett svar. Det blev också tillfälle att nätverka lite med övriga bokbordsansvariga i ”serieavdelningen”.

Vi som hjälptes åt vid bokbordet (Greger, Johan, Mats, Erik och Daniel) var hyfsat nöjda med arrangemanget. Det var kanske lite väl många svårflirtade italienska turister bland de genuint bok- och serieintresserade, men det får man räkna med i augusti. Om vi får möjlighet att vara med nästa år får vi hoppas vi på bättre väder och fundera på fler ”publikdragande” aktiviteter. Seriefrämjandet lyckades till exempel med oddsen emot sig auktionera ut en del kulturgods till allmänheten.
Koll. 316 Greger Nässén

Gamla Aftonbladet bortskänkes

NAFS(K) har en trave gamla Aftonbladet som vi vill göra oss av med. Om vi minns rätt så är det 40-talet det handlar om och gissningsvis fick vi dem en gång i tiden eftersom det fanns Kalle Anka-dagsstrippar på seriesidan. Eftersom de inte gör någon nytta på Kansliet så vill vi nu alltså göra oss av med dem.

Är ni intresserade så hör av er till kansliet. Om det mot all förmodan skulle finnas massor av spekulanter så kanske vi ordnar en auktion men annars så kommer vi bara att dela ut dem till intresserade. Tyvärr är de skrymmande så vi kommer nog inte att orka paketera dem utan ni får komma och hämta dem på kansliet eller varför inte på höstmötet?

Ollie Johnston (1912–2008)

Inte helt oväntat förmedlades nyheten att Ollie Johnston, den siste av ”The Nine Old Men”, avlidit den 14 april, 95 år gammal. En fantastisk era i den klassiska Disneyanimationen tog därmed slut. Många fina minnesord och artiklar har publicerats och enligt uppgift från Grace Simpson, Frank & Ollies sekreterare, så var det ganska stor medial rapportering i Staterna.

Ollie animerade på 22 långfilmer, så det är enklare att tala om vilken film han inte arbetade med. En av dem var ”Dumbo”, eftersom han vid den tiden höll på med ”Bambi”. Och är det något som speciellt skall lyftas fram så var Ollie väldigt stolt över vad han presterade i ”Bambi”. ”The mother’s death showed how convincing we could be at presenting really strong emotion”, sa han 1999.

Ollie var verkligen en mästare i att utrycka känslor i sin animation. Över hans ritbord fanns texten: ”What is the character thinking and why does he feel that way?” Frank har kommenterat detta: ”Har du svaren på de två frågorna så är du en bra bit på väg.”

För en mer heltäckande historik över vad Ollie gjort för Disneystudion, så finns den att läsa bland annat i NAFS(K)URIREN 33.

För min personliga del blev dödsbudet väldigt sorgligt, då jag haft personlig kontakt med Ollie sedan 1978. Han var den förste av ”De nio” som jag skrev till, och han var en enastående vänlig och trogen brevskrivare. Ingen av de övriga animatörerna jag hade långvarig kontakt med skrev lika ofta. Jag fick lyckligtvis flera tillfällen att träffa Frank & Ollie i Kalifornien, och det var alltid Ollie som ordnade tidpunkterna för våra möten. Han tipsade om lämpliga motell i jättelika LA, så man inte behövde göra så kostsamma taxiresor till deras hem eller till Disneystudion. De blev alltid lunch, ofta med fruarna Marie och Jeanette närvarande.

En händelse jag minns var när deras första bok ”Illusion of Life” utkom. Ollie skrev ett brev och tyckte att är man så intresserad av animation som jag är så skulle jag få en bok. Ollie ville endast ha ersättning för flygfrakten, och boken anlände personligt signerad av honom och Frank. En jul kom det ett litet paket från Ollie innehållande videon av dokumentär filmen ”Frank & Ollie” producerad av Franks son Ted.

Intresset för animationens möjligheter mattades aldrig av varken från Ollie eller Franks sida. De var väldigt nyfikna på datoranimationens möjligheter. John Canemaker beskriver detta i en minnesartikel artikel den 22 april. Frank & Ollie blev inbjudna av sin vän John Lasseter på Lucasfilm, strax innan Pixar bildades, för att testa datoranimation. Ollie blev frustrerad, eftersom han på ålderns höst drabbats av skakiga händer (en familjesjukdom), och hade inte full kontroll över vad han försökte teckna. Men John Lasseter sa: ”He made this one comment which I’ll never will forget. He was so excited about what he was seeing. He said, ’I wish I was young again!’”
Koll. 2196 Göran Broling

Årgångsböcker med WDS

Senare i år kommer sjätte och sista delen från 1963 av Kalle Anka-årgångsböckerna och efter det kommer man att gå över till att ge ut Walt Disney’s Serier från 1954–56 i sex volymer. Om man sedan kommer att fortsätta att ge ut KA från 1964 är oklart.

Kort WDS-historik för nytillkomna (av koll. 339 Anders Berglund)

De tidningar som givits ut i årgångsböcker har samma innehåll som de ursprungliga, inklusive de så kallade B-numren. Men de häften (för att tala femtiotaliska) som med början i mars 1954 gavs ut under titeln ”Walt Disney’s serier” togs inte med.

De hade ett friare format än de vanliga Kalle Anka & C:o-utgåvorna, och innehöll ofta längre historier och/eller enbart serier med en viss figur. KA kom ut i början av varje månad och WDS i mitten. Under 1956 bytte man till varannan vecka, fortfarande omväxlande KA och WDS. Från 1957 gick de i stället över till att ha enbart KA-nummer.

WDS återuppstod sedan 1962, i en löpnumrerad svit på 26 nummer som sträckte sig fram till och med 1966. Därefter kom den varje månad, och övergick i mitten av 1977 i titeln ”Kalle Anka Extra” (som senare blev ”Musse Pigg & C:o”). Vissa av dessa var serieversioner av spelfilmer, som bröt av ganska rejält mot den ”normala” disneystilen. Andra var repriser av tidigare nummer; den första – Snövit – kom redan 1962, och var en reprisutgåva av KA & C:o B-nummer 9/1951.

Senare återuppstod titeln igen, men utan någon kontinuitet från tidigare sviter. Det var snarare de kartongpärmade ”Walt Disney’s Klassiker” och senare ” Godbitar” som stod för den.

Flemming till Bokmässan

Koll. 1493 Germund von Wowern rapporterade på Ankismlistan att Flemming Andersen i sista stund blivit spikad för bokmässan (25–28 september i Göteborg). Han kommer att finnas på plats lördag och söndag 27–28.

Flemming började arbeta för Egmont 1990 och skrev och ritade kortare serier men har sedan 1992 huvudsakligen ritat och då mest pocketserier. Hans teckningsstil ligger nära den italienska så hans serier passar väl in i pocketarna.

Nya kollusorer

Vi hälsar följande nya kollusorer varmt välkomna i gemenskapen!

2794  dolt namn VÄSTERÅS
2795  dolt namn BLENTARP
2796  dolt namn ONSALA
2797  dolt namn GÖTEBORG
2798  dolt namn STOCKHOLM
2799  dolt namn MARIEHAMN, SF
2800  dolt namn HÄGERSTEN
2801  dolt namn MULLSJÖ
2802  dolt namn KÖPING
2803  dolt namn KVÄNUM

Dessutom har vi några återinträdda efter minst ett års bortovaro:

1488Gun Dahlquist SKARPNÄCK
1967Lars Wingefors KARLSTAD
2509Bo Wisén STOCKHOLM

Skrivklåda?

Vill du skriva något till kommande nummer av NAFS(K)URIREN? Hör i så fall av dig per epost till nafskuriren@nafsk.se eller till kansliet per snigelpost. Redaktionen vill särskilt slå ett slag för korta artiklar, men du är lika välkommen om du tillhör dem som gärna breder ut sig. Redaktionen är även intresserad av att veta vad ni, kära läsare, skulle vilja se i Kuriren. Varmt välkommen med ett bidrag, ett förslag eller varför inte lite smicker!?

ANNONS:

Carl Barks Meets His Fans – Nu tillgänglig på DVD till specialpris

1994 var året då Carl Barks gav sig ut på sin Europaturné. Då Barks besökte NAFS(K) dokumenterades händelsen, resultatet blev ”Carl Barks Meets His Fans”, en 29 minuter lång intervjufilm med den störste Kalle Anka-tecknaren någonsin!

Efter att ha pressat priserna erbjuder vi just nu NAFS(K):s medlemmar att beställa filmen till ett specialpris – 100 kr inkl moms och frakt! Priset gäller vid förskottsbetalning till LMB Media Productions plusgirokonto: 601 89 13-1. Ange namn och adress vid beställning. Leverans sker omgående. Erbjudandet gäller endast inom Sverige och fram till den 5 oktober 2008.

För mera information och klipp från filmen, gå in på: www.duckbusiness.com

Ännu komplettare Barks?

Ett antal prenumeranter på den kompletta Barksutgåvan har blivit kontaktade av en marknadsundersökningsfirma för att se vilket intresse det finns för fler volymer i utgåvan.

Tänkbart innehåll var oljemålningar, icke-Disneyserier (Bruno Björn och Benny Burro nämndes), Barks’ skämtteckningar, skisser, artiklar, story­board­teckningar och bilder från de färdiga filmerna, index, figurencyklopedi och serietidningsomslag.

Index känns en smula ointressant i bokform (vi har ju redan NK 5) men Bruno Björn och Benny Burro förtjänar verkligen en nyutgåva. Vi håller tummarna och hoppas!

Vill du skriva i Kvacket?

Fatta pennan eller tangentbordet och författa dina allra bästa ankistiska åsikter eller resonemang!

Vi tar emot alla sorters notiser, kortare artiklar, åsikter eller teckningar! Av särskilt intresse är någon som kan bevaka Kalle Anka & C:o fortlöpande. Skriv bara till NAFS(K), Box 2125, 10313 STOCKHOLM eller mejla till kvacket@nafsk.se