Kvacket 4/2011

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:?
Packningsdatum:26 oktober 2011

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets fjärde utskick. Utöver Kvacket bör du inte finna något alls, om du inte får en inbjudan att betala medlemsavgiften.

Höstmöte

Årets höstmöte kommer att äga rum den 12 november kl. 13.13 i vår vanliga möteslokal Åttingen på Reimersholme. Till Åttingen tar man sig lämpligast med buss 40 eller 66. När man klivit av vid Reimersholme (ändhållplatsen) går man tillbaka c:a 50 meter på den väg bussen kom ifrån. Om man där finner en åttkantig byggnad kan man vara säker på att man är framme, för inte helt oväntat har Åttingen just åtta kanter.

Man kan också ta tunnelbana (röda linjen) eller buss till Hornstull, gå Hornsgatans förlängning västerut ner till vattnet och följa en gång och cykelväg till höger längs med vattnet några hundra meter tills man kommer till bron till Reimersholme, därefter gå över bron och följa Reimersholmsgatan upp till krönet av en backe. Bil rekommenderas inte, eftersom det brukar vara ganska svårt att hitta parkeringsplats.

Aktiviteter som planeras är:

 • Rapport från Ankon med bildvisning och ev. film från koll. 2187 Åsa Warnqvists intervju med Don Rosa.
 • Den quiz med frågor om Dons serier som gavs på middagen under Ankon kommer att upprepas. Passa på att läsa igenom de Rosa-serier ni har så att ni kommer förberedda!
 • Filmvisning från Bror Hellmans arkiv
 • NAFS(K):s årliga lotterier!
 • Diskussion om föreningen och andra aktuella ankistiska ämnen. Som traditionen bjuder kommer mötet att avslutas med en gemensam middag i lokalen. Alla kollusorer är hjärtligt välkomna. Om ni känner någon icke-medlem som kan vara intresserad får ni gärna ta med honom/henne också.

Comiquiz

NAFS(k) planerar att ställa upp med ett lag i seriefrågesporten Comiquiz den 9 november. Tävlingen går till så att man anmäler ett lag och samlas hemma hos någon i laget på kvällen med ett förseglat kuvert med frågor som öppnas vid ett bestämt klockslag Därefter har man en viss tid på sig att besvara frågorna.

Frågorna handlar om alla typer av serier och kan vara av de mest skilda slag (känna igen bilder från en viss serie, veta vem som tecknat, kunna handlingen, mm). Alla hjälpmedel är tillåtna men tiden är mycket begränsad, så det är bra om man är hyfsat många deltagare som kan jobba parallellt. Är du intresserad av att vara med så hör av dig till kansli@nafsk.se.

Ankon 2011

Årets upplaga av Ankon hölls i anslutning till bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 23–25 september och temat var Don Rosa. Huvudpunkterna var en middag för alla kollusorer tillsammans med Don under fredagen och en två intervjuer med honom på själva mässan, en av SeF:s Fredrik Strömberg och en av vår egen koll. 2187 Åsa Warnqvist, vars intervju är tänkt att resultera i en artikel i NAFS(K)URIREN.

Till middagen dök glädjande nog, utöver oss gamla stötar, flera unga kollusorer upp som tidigare inte deltagit i någon NAFS(K)-aktivitet och de hade många frågor att ställa till Don. Han berättade mycket om sitt serietecknande, men även om sitt odlingsintresse. Han hade med sig en påse med pepparfrukter som han erbjöd alla att provsmaka. Vissa kollusorer var modigare än andra när det gällde vilken styrka man vågade smaka ...

Under middagen hölls också ett quiz på Rosa-serier. Don själv ville inte delta i quizet men smålog efteråt och konstaterade att han klarat alla frågor utom en (och han hittade dessutom ett fel i en av frågorna). Av deltagarna briljerade koll. 2712 Per-Anders Sindahl-Norelius med mycket goda kunskaper. Efter middagen överlämnade koll. 1997 Ted Johansson en teckning han gjort till Don. Teckningen var mycket välgjord och kommer säkert att dyka upp som illustration i något kommande nummer av NAFS(K)URIREN.

Under mässdagarna hade Don vid flera tillfällen signering i Egmonts monter, där många även passade på att teckna sig för prenumeration på Don Rosas samlade verk, där band 1 just utkommit. I synnerhet på söndagen ringlade sig kön dit mycket lång, vilket inte hindrade entusiaster som koll. 2165 Klaus Dejler att om och om igen ställa sig i kön för att få alla sina tidningar och album signerade.

Åsas intervju var även den mycket välbesökt och sittplatserna kring den lilla scenen där den gjordes var upptagna långt innan intervjun började. Fredrik Strömbergs intervju senare på söndagen ägde rum i en stor föreläsningssal, men även den var fylld till sista plats. Det är tydligt att Don Rosa väcker enormt intresse trots att han p.g.a. problem med synen avslutat sin aktiva tecknarbana.

Utöver själva mässaktiviteterna passade undertecknad och ett antal andra kollusorer också på att besöka en utställning om och av Jan Lööf på Göteborgs konstmuseum.

Ankeborgskartan

De tyska kartorna över Ankeborg som NAFS(K) köpt in är nu tyvärr slutsålda. Man kan dock på egen hand beställa dem på de tyska Donaldisternas hemsida http://www.donald.org/DD/DDSH/stadtplan/.

Beställ gamla utskick!

När vi fick stänga kansliet 2009 hamnade alla överexemplar av Kvacket och andra medlemshandlingar hemma hos kassören. I Kvacket erbjöd vi medlemmarna att till självkostnadspris köpa ett exemplar av alla gamla papper. Men innan vi kunde börja skicka ut papperen, behövde vi kontrollera att vi hade sparat arkivexemplar.

Genomgången drog ut på tiden och det var först i början av oktober 2011 som ett dussintal medlemmar till slut fick de papper de betalat i förskott för. Men vi har packat fler paket! Passa på att skaffa dig en uppsättning av över tio års NAFS(K)-utskick, trevligt förpackade!

Detta ingår:

 • En svart eller genomskinlig plastkartong med snoddförslutning.
 • Ett brev med detaljerad förteckning av innehållet.
 • Nästan alla papper i ordinarie utskick, om möjligt ovikta, sedan slutet av år 2000. (Vissa papper har tyvärr tagit slut.)
 • Ett exemplar av NAFS(K)URIREN (NK) 31–38.
 • En mapp med diverse udda papper som inte ingått i vanliga medlemsutskick (samt ett bonusex av NK 25).

  Priset för detta är enligt styrelsebeslut 160 kr för medlemmar bosatta i Sverige, 320 kr för medlemmar utanför Sverige och 80 kr om du vill hämta paketet själv. Det är i princip självkostnadspris och täcker kartong, mapp, emballage och porto. Sätt in beloppet på plusgiro 31302-3 eller bankgiro 313-0226. Om du betalar hämtpris, meddela oss om du kommer till höstmötet eller hur vi annars kan träffa dig.

  Nya medlemmar

  Följande kollusorer har tillkommit sedan oktober 2010. Än en gång varmt välkomna!

  2856  dolt namn , Åmål
  2857  dolt namn , Kalmar
  2858  dolt namn . Sint-Lambrechts-Woluwe, Belgien
  2859  dolt namn , Landvetter
  2860  dolt namn , Stockholm
  2861  dolt namn , Göteborg
  2862  dolt namn , Stocksund
  2863  dolt namn , Oskarshamn
  2864  dolt namn , Säffle
  2865  dolt namn , Skogås
  2866  dolt namn , Tyresö
  2867  dolt namn , Uddevalla
  2868  dolt namn , Lund
  2869  dolt namn , Karlstad
  2870  dolt namn , Vårby

  Dessa kollusorer har återinträtt efter en längre tid i förskingringen. Jättekul att ni är tillbaka!:

  1221  dolt namn , Helsingborg
  2198  dolt namn , Halmstad
  2247  dolt namn , Gullbrandstorp
  2574  dolt namn , Molkom

  Mastersavhandling

  Petra Kotro (ännu ej kollusor) har skrivit en mastersuppsats om Don Rosas serier ”Unca Don and Unca Scrooge's Guide to History. Representations of the Past in the Disney Comics of Don Rosa” på universitet i Turku på ämnet ”European Heritage, Digital Media and the Information Society”.

  Uppsatsen fick naturligtvis ett högt betyg och Petra kan nu stoltsera med en masterstitel (inte lika fint som att få titulera sig kollusor men vad är väl det?).

  Hela avhandlingen finns tillgänglig som pdf på http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201109132384 (kanske enklare att bara söka efter Petra Kotro på webben än att knappa in den ramsan). Jag har inte hunnit läsa den men den verkar intressant och vill man läsa 114 sidor på engelska om Don och hans serier så ska man definitivt leta rätt på den. Riktigt varför uppsatsen har 314 fotnötter och inte 313 förstår jag dock inte!

  Bild & Bubbla

  I nummer 187 (2/2011) finns det ingenting av ankistiskt intresse men det uppvägs i alla fall lite grand av en artikel om Joanna Rubin Dranger. Hennes serieböcker om Fröken Märkvärdig är fantastiska.

  I nummer 188 (3/2011) hittar man en åtta sidor lång intevju med koll. 314 Stefan Diös. Intervjun handlar om Stefans översättargärning men man hittar även foton från NAFS(K):s barn- och ungdom (jag syns i bakgrunden på ett foto!). Dessutom finns det ett vackert foto taget av koll. 2525 Marja Knut och en snygg vinjettbild av koll. 1661 Hanna Strömberg. Intervjuade gjorde koll. 1493 Germund von Wowern och ex-koll 2357 Fredrik Strömberg.

  Der Donaldist

  I nummer 140 finns det konstigt nog en artikel som inte handlar om Barks och hans serier! Riktigt vad den korta artikeln om ”Kalle Anka i rymdupplaga” (DD 120, KA 23–24/1969) handlar om förstår jag inte men det var lite nostalgiskt att få se bilder från denna trevliga serie av Vic Lockman, Tony Strobl och Steve Steere. Massor med kongressnyheter och två långa artiklar om könsroller (?) och kommunikation med djur (?) finns det också.

  Rappet

  Nummer 18 innehåller artiklar om Manuel Gonzales, Epic Mickey (datorspel), Kusin Knase, musiken i de animerade filmerna (1946–1949), Ankeborgs placering, Francois Corteggiani, ankornas evolution, ett besök hos Don Rosa i Lousville, leksaksbilar och förvirrande faderskap.

  Ankkalinnan Pamaus

  Nummer 25 har artiklar om Barks mytologiska monster, Kalle anka i världen efter döden, Disney-autografer i Finland, tysk donaldism och César Ferioli.

  Snatter

  [snattra om Kvacket 4/2011]

Senaste numret

Finns här!

Alla nummer

1985: 1

1986: 1 2 3 5

1987: 1 2 3 4 5

1988: 1 2 3 4 5

1989: 1 2 3 4

1990: 1 2 3 4 5

1991: 1 2 3 4

1992: 1 2 3 4

1993: 1 2 3 4

1994: 1 2 3 4

1995: 1 2 3 4 5 6

1996: 1 2 3 4 5

1997: 1 2 3

1998: 1 2 3 4

1999: 1 2 3 4

2000: 1 2 3 4 5

2001: 1 2 3 4 5 6

2002: 1 2 3 4 5

2003: 1 2 3 4 5

2004: 1 2 3 4 5

2005: 1 2 3 4 5

2006: 1 2 3 4 5 6

2007: 1 2 3 4

2008: 1 2 3 4 5

2009: 1 2 3 4 5

2010: 1 2 3 4

2011: 1 2 3 4 5

2012: 1 2 3 4

2013: 1 2 3 4 5

2014: 1 2 3

2015: 1 2 3

2016: 1 2 3 4 5 6 7

2017: 1 2 3 4 5

2018: 1 2 3 4

På gång

Nyheter

[2018-11-01]: Senaste avsnittet av podden Snedtänkt handlar om subkulturen ankism och gästas av Stefan Diös.

[2018-10-17]: Kvacket 4, nu även på webben