Kvacket 3/2012

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:Grönt papper, 8 sidor
Upplaga:?
Packat av:Johan Blixt, Mats Nilsson, Greger Nässén, Andreas Eldh, Stefan Diös och Klaus Dejler
Packningsdatum:3 juli 2012

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets tredje utskick. Utöver Kvacket ska du hitta medlemslistan och ett årsmötesprotokoll. Inbjudan att förnya avgiften för juli 2012–juni 2013 kan också finnas i ditt kuvert.

Ny lokalförening?

Som nämndes i förra Kvacket vill koll. 2856 Marina Johansson gärna starta en lokalavdelning för de som bor i eller i närheten utav Karlstad (Värmlands län). Hon har fått en del anmälningar men vill gärna ha fler. Hör av er till henne på [mailadress syns bara för inloggade] om ni är intresserade. Det diskuteras i styrelsen att arrangera nästa års Ankon i Karlstad i samband med seriefestivalen Carlstad Comic Con, så det vore mycket bra om föreningen hade en lokal bas där.

Comiquiz

Årets arrangörer av seriefrågetävlingen Comiquiz är ute i osedvanligt god tid och har redan meddelat att tävlingen ska äga rum lördagen 24 november. Comiquiz är en årlig lagtävling i seriekunskap för deltagare från hela Norden. Deltagande lag får sig frågorna tillsända i förseglade kuvert som de får öppna på tävlingskvällen. När tävlingstiden är slut, ringer man in svaren till arrangörerna på telefon. Alla hjälpmedel i form av böcker, Internet etc. är tillåtna. Vill du vara med och hjälpa NAFS(k) till en bättre placering än förra året så markera dagen i din kalender så kommer mer info om tid och plats i kommande Kvacket.

Ännu roligare att vara ankist!

Vad är det roligaste du vet med att vara ankist? Hur gör du när du kolluderar? Har du tips och förslag på vad som skulle kunna hända i NAFS(k) så det blev en ännu nyttigare och roligare förening för dig? Finns det något du skulle vilja göra i föreningens namn?

Hör av dig till koll. 452 Peter Nyrén ([mailadress syns bara för inloggade]) med dina tankar och förslag senast den 15/9. Speciellt nyfikna är vi på de nya eller unga kollusorer som inte varit med så länge.

Jag håller i en liten utredning om NAFS(k):s verksamhet som beslutades på årsmötet och som ska rapportera till styrelsen till höstmötet.

Koll. 452 Peter Nyrén

Ny medlemslista

Den sjuttonde medlemslistan är äntligen klar! Den innehåller alla som var medlemmar 30 juni 2012. Tack än en gång för alla uppdateringar vi fått av adresser och telefonnummer.

Framsidesbilden är en parafras på framsidan till Kalle Ankas Pocket 20, ”Farbror Joakims med- och motgångar”. Bilden på baksidan finns också på baksidan till KAP 20.

Vi hoppas att alla uppgifter är korrekt införda och att ingen som har betalat avgift är bortglömd i listan. Dock dröjer det nog 4–5 år innan vi skickar ut en ny lista …

Koll. 316 Greger Nässén

Från Falk till Anka

Jaha. Så var jag då klar med mitt mastodontprojekt. Att göra en tecknad serie av Strindbergs Röda rummet. Året var 1988 och jag befann mig på bokmässan i Göteborg för att tillsammans med min förläggare presentera den andra och avslutande delen av serien.

Givetvis var det många som undrade vad jag nu skulle ge mig i kast med, skulle det bli Hemsöborna? Eller något annat av Strindberg.

Svaret på detta var, Kalle Anka.

Jag hade nämligen under arbetet med Röda rummet funderat på om man inte skulle kunna använda Ankeborgs invånare som huvudfigurer i adaptioner från klassiska böcker till tecknade serier.

Min tanke var att göra en albumserie som byggde på litterära klassiker och i det här fallet skulle det vara verk av författare som bla. Mark Twain, H.G. Wells och Jules Verne.

Jag valde Twains ”En Yankee vid kung Arthurs hov” som testskott.

Då Hela gänget från ”Serieförlaget” fanns på plats, så passade jag på att dra min idé för dem.

Och faktiskt. De nappade. Ett möte bokades in längre fram på hösten.

Jag reste till Malmö och träffade Kerstin Lomholt för vidare resa till Köpenhamn och ett möte med en kvinna vid namn Nancy Degaard.

Hon tyckte min idé var intressant, och ville se mer av vad jag kunde. Jag fick dock en mängd förmaningar då det gällde mitt sätt att teckna Kalle och hans värld. Först och främst fick jag inte fylla bilderna med detaljer som inte stod i manus (Nancy ville att jag skulle göra några testsidor efter färdiga manus på ett par ensideshistorier). Jag fick reda på att man var så hård i redaktionsarbetet att tecknare kunde få tillbaks sina sidor med kommentarer som ”Not in script. Remove!”. Som exempel togs då en tecknare ritat in en sork som stack upp huvudet ur en gräsmatta där Kalle stod.

Nåväl. Jag reste hem med fullt av tankar kring det hela. Jag tecknade två provsidor och levererade även ett förslag till en egen kort story. Det här var på den tiden då korrespondensen sköttes med hjälp av vanlig post, så det tog sin tid innan jag dels fick iväg något eller fick ett svar.

Jag fick ett svar, med en mängd åsikter på mitt material. Allt ifrån att det var för tjocka tuschlinjer till att jag avvek för mycket från gällande model sheets som man använde.

Nu var det här mycket saklig kritik, så det var inte mer med det.

Men, jag kände nu att uppförsbacken blev brantare och avslutade där med mina idéer om att teckna Kalle Anka.

Min idé om att göra album på klassiker togs aldrig upp på allvar. Vilket jag än i dag tycker är litet synd. Men vem vet. Jag har fortfarande synopsis till det som skulle blivit första albumet i serien.

”En Anka vid kung Arthurs hov”.

Koll. 2865 Per Demervall

Årsmötet 2012

Den 22 april hölls föreningens årsmöte i vår traditionella lokal Åttingen på Reimersholme. Mötet började med den formella delen under ledning av koll. 316 Greger Nässén (ordföranden koll. 2348 Mats Nilsson hade ont i halsen och ville inte prata allt för mycket). Inga omstörtande beslut fattades under mötet. Den nuvarande styrelsen fick ansvarsfrihet och omvaldes, liksom revisorerna. En lång och intressant diskussion om föreningens framtid hölls, vilket ledde fram till att koll. 452 Peter Nyrén fick i uppdrag att göra en undersökning bland medlemmarna om vad de vill ha ut av föreningen. Mer om detta på annan plats i Kvacket.

Efter själva mötesdelen bjöds på fika och därefter vidtog som vanligt allmänna ankistiska aktiviteter. Först berättade vår gäst från Danmark, koll. 2480 Anders Christian Sivebæk som är ordförande i DDF(R), om den föreningen och visade upp ett antal medhavda exemplar av deras stiliga medlemstidning. Man kunde notera att den föreningens framväxt i mycket stor utsträckning liknar NAFS(k):s, så vi kommer säkert att ha fortsatt stor nytta av att studera varandras verksamhet.

Scenen intogs sedan av koll. 699 Per Starbäck. Han hade införskaffat det första bandet av förlaget Fantagraphics nya serie ”The Carl Barks Library” innehållande den minst sagt klassiska serien ”Vilse i Anderna”. Han hade sedan passat på att jämföra färgläggningen av serien där med ett antal andra utgåvor av serien och höll nu ett engagerat föredrag där han framhöll för- och nackdelar med de olika versionerna. Föredraget blev mycket uppskattat och ledde i alla fall för undertecknad till att man blev ännu mer osäker på vilken som egentligen är den bästa versionen av Barks serier. Mer ankistisk forskning på denna punkt är uppenbarligen av nöden!

En auktion på kulturgods ur kollusorerna 976 Johan Blixts och 314 Stefan Diös samlingar vidtog, ledd med sedvanlig bravur av koll. 339 Anders Berglund.

Slutligen var det dags för frågesport. Koll. 694 Olof Siverbo kunde tyvärr inte närvara vid mötet och det blev därför inga tutfrågor denna gång, utan Mats N fick rycka in som frågesportsledare. Han tog denna gång hjälp av nydanande tekniska hjälpmedel, nämligen mentometrar inlånade från KTH. Varje närvarande kollusor försågs med en sådan och frågesporten bestod sedan av flervalsfrågor där man svarade med hjälp av mentometern. Detta möjliggör statistisk efterbehandling av vilka medlemmar som svarade bäst respektive sämst och vilka frågor som var lättast respektive svårast.

Nämnas här kan att den svåraste frågan var ”Vilken uppfinning gjordes av Professor Stjärnsmäll?”, där endast en person svarade rätt, och den lättaste var ”I vilken klassisk Barks-serie förekommer paret Rolando och Panchita?”, som samtliga deltagare klarade. Vinnare blev koll. 446 Per Vedin som svarade rätt på 25 av 34 frågor. Det lägsta resultatet blev 15 poäng av en person vars anonymitet vi respekterar. För de som inte var närvarande har Per Starbäck nu lagt upp samtliga frågor på NAFS(k):s hemsida. Frågesporttypen uppskattades av deltagarna och kommer med största sannolikhet att återkomma på höstmötet.

Mötet avslutades så med att de kvarvarande kollusorerna avtågade till en närbelägen pizzeria och åt middag under fortsatta ankistiska diskussioner.

Koll. 2348 Mats Nilsson

Hög av serier

Serietidningspodcasten ”Hög av serier” hade tidigare i år en omröstning om de populäraste seriefigurerna (hogavserier.wordpress.com/sveriges-100-mest-populara-seriefigurer/) och på listan fanns: Joakim von Anka (4), Kalle Anka (6), Musse Pigg (32) och Stora Stygga Vargen (60). Medaljerna kneps av Batman, Spider-Man och Fantomen.

Årsmötet i K.A.J.S.A 2012

Även vår lokalförening i Stockholm höll sitt årsmöte den 22 april. Närvaron på mötet var ganska begränsad, men mötet var ändå beslutsmässigt. Ordföranden Mats N hade avböjt omval och som räddare av en dam i nöd övertog koll. 1382 Bror Hellman den posten. Mats återgick i stället till att vara sekreterare i föreningen.

Kassören koll. 2130 Roberth Wickström hade hållit mycket god koll på handväskan med föreningens kassa och fick självklart förnyat förtroende, liksom revisorerna Johan Blixt och Olof Siverbo, som inte hann protestera. Det enda övriga beslut som fattades var att inkludera även Norrtälje i upptagningsområdet för föreningen.

Koll. 2348 Mats Nilsson

Höstmöte 2012

När vi ändå har ämnet möten uppe: det kommer naturligtvis att bli även ett höstmöte i år. Det preliminära datumet är 20 oktober och temat för mötet kommer att vara Jan Långben (som ju fyller 80 år i år). Mer info om programmet kommer i nästa nummer av Kvacket men vi kan naturligtvis utlova frågesport och filmvisning. Vi garanterar också fritt inträde för alla som kommer utklädda till Långben!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Pressgrannar

Rappet 19: Nekrolog över Vicar och artiklar om Baltic Comic Art Show (Rosa var där), Farbror Joakim som sparbössa, Musse Pigg som människa, The Son of the Sun (Rosa skrev den), DDF(R):s tioårsjubileum, donaldister och donaldismen, musiken i de tecknade långfilmerna (del tre: 1950–59) och datorspel.

Köpes

Kalle Anka Extra nr. 1/2012. Svar till: koll. 1382. e-post: xxx@abc.se

Stockholms internationella seriefestival 2012

Helgen efter årsmötet, 28–29 april, ägde Stockholms internationella seriefestival (tidigare kallat SPX) rum på Kulturhuset i Stockholm. NAFS(k) hade bokat ett bord för försäljning av (k)urirer och annat ur Bröderna Dums digra förråd och koll. 538 Karl-Erik Lindkvist hade satt ihop en tipsrunda med ankistiskt musiktema och som utslagsfråga en burk med godisbilar där deltagarna skulle gissa hur många bilar det fanns i burken.

Dag 1 bemannades bordet av Mats Nilsson och dag 2 av Johan Blixt. Under dag 1 blev Per Starbäck vinnare i tipstävlingen, men särskilt värt att nämnas var koll. 2762 Fredrik Starbäcks imponerande gissning på 72 bilar. Det rätta svaret var nämligen 71! Dagen förlöpte med diverse besök vid bordet från nuvarande och före detta medlemmar och även en del andra som fick information om föreningen.

Borden bredvid NAFS(k):s tillhörde ”Generation T – Den svenska Tintinföreningen” och ”Scandinavian Chapter” (Fantomens fanclub) så det blev även en del diskussioner om hur det fungerar att driva vår typ av föreningar i dagens läge.

Crowdfunding av Don Rosa

Indiegogo är en webbplats där man kan folkhopsfinansiera (crowd sourced fund raising, ett sätt att få hjälp av privatpersoner att finansiera till exempel bokutgivning) och där finns det nu möjlighet att stötta en nyutgivning av Don Rosas Pertwillaby Papers och Captain Kentucky (www.indiegogo.com/donrosa).

Nyutgivningen ska sammanfalla med Dons tyska turné i höst och är tänkt att bli ännu bättre än den norska utgåvan från 2001 (slutsåld sedan länge) med massor med bonusmaterial och självaste Don som rådgivare. Bland annat så blir det nyskrivna introduktioner av Don, artiklar, annonser och annat reklammaterial samt Dons serie Phalanx.

Äntligen är han här – Buck O’Rue

Sedan barnsben har jag varit fascinerad av Paul Murrys serier och teckningar. Hans sätt att teckna figurer, Långbens hand framför munnen, de detaljerade stämningsfulla bakgrunderna som ger atmosfär åt detektiv- eller äventyrsserierna ute i vildmarken, allt utfört med en avslappnad perfektionism och en otrolig känsla för tuschlinjer, rut- och sidlayout.

Därför var det inte så konstigt att jag genast blev intresserad när jag som ung ankist någon gång på 80-talet fick reda på att Murry tecknat en cowboyserie som hade publicerats i amerikanska dagstidningar i början av femtiotalet. Problemet var bara att den aldrig hade repriserats någonstans – och ingen tycktes ha läst den! Jag fortsatte följaktligen att gräva ner mig i Murrys produktion, utan hopp om att någonsin få läsa denna serie, som jag bara förutsatte var ett oöverträffat mästerverk. Just det är naturligtvis en smaksak, men att Buck O’Rue är en serie med mycket hjärta råder det inget tvivel om.

De sista månaderna av strippen skrev dessutom Murry själv, vilket tyder på att han verkligen önskade fortsätta serien och i all ärlighet tror jag inte han var lycklig när han tvingades gå tillbaks till att teckna Disneyserier 1952/53. Men men, bara något halvår efter att den sista Buck O’Rue-strippen publicerats fick de amerikanska läsarna alltså avnjuta Murrys och Carl Fallbergs första Musse Pigg-följetong. Slutet gott, allting gott.

Fast … sagan om Buck O’Rue tog inte slut där. Nu, år 2012 och nästan exakt 60 år senare, släpps äntligen boken som samlar den kompletta Buck O’Rue 1951–52. Känslan av att vara del av detta projekt är minst sagt överväldigande.

Historien bakom boken är som vanligt lång och krokig, men jag tror att den tog sin början 2002. I mitt tröstlösa sökande efter information om Murrys verk kontaktade jag nämligen en pensionerad läkare i Los Angeles, Richard Huemer. Hans far, Dick Huemer, hade gått bort 1979, men hade innan dess varit en legendarisk animatör/storyman på Disneystudion, med filmer som Dumbo, Fantasia, Alice i underlandet m.fl. på sin meritlista. Och år 1948, tillfälligt arbetslös, hade han tagit fram en ny seriestripp, Buck Carew, som han bara några år senare slog sig i lag med en tecknare för att producera.

Tecknaren var naturligtvis Paul Murry, och strippen var omdöpt till Buck O’Rue. Richard var (och är!) en sympatisk person och svarade snällt på mina frågor så gott han kunde, och blev i sinom tid så entusiastisk att jag sommaren 2004, under en resa nerför amerikanska västkusten, hälsade på hemma hos honom, hans fru och hundar ute i den stekheta kaliforniska öknen.

Där, över en flaska vin eller två, spikades idén att ge ut Buck O’Rue i bokform. Richard hade en hyfsat komplett uppsättning av proofs, dvs de tryckta ark med strippar som skickades ut till dagstidningarna, och med hjälp av ytterligare proofs som den fantastiske Don Ault fått av Murry själv på 70-talet lyckades vi i sinom tid pussla ihop en i det närmaste komplett uppsättning av serien i strålande kvalité. Dagen därpå körde jag ut till huset där Murry tillbringade sina sista år, vilket ligger inte alls långt från Richards hem, beskådade platsen där Murrys aska är strödd (de nya ägarna släppte skeptiskt in mig på tomten) och kände mig allt mer motiverad att göra slag i saken och ge ut boken.

Sagt och gjort: vi scannade in allt materialet och jag ägnade hundratals timmar åren 2005–2011 åt att restaurera strippar och filer för tryck. Parallellt lyckades jag också lokalisera de sista 13 söndagssidorna vi saknade, visserligen endast som utrivna tidningssidor från 1952 och i elva av fallen tyvärr med några rutor bortklippta, men bara att ha kommit så långt kändes helt fantastiskt. Det verkar dessutom troligt att flera månader av material aldrig publicerades 1952 och därmed ser offentlighetens ljus för allra första gången i vår bok.

I flera år planerade vi att ge ut den själva och hösten 2011 var det dags, men som brukligt uppstod problem – med både tryckeri och distribution. Det hela löste sig emellertid smidigt då jag tog kontakt med Charles Pelto på Classic Comics Press, ett litet amerikanskt förlag specialiserat på gamla dagstidningsserier och med en driven serie-entusiast vid spakarna. Efter ytterligare några redaktionella vändor och med ny layout skickade vi så de färdiga filerna till tryckeriet i maj 2012 för boksläpp i juni, åtta år efter mitt besök i Kalifornien. Det var en stor dag!

Hur blev då resultatet? Tja, som en av de skyldiga ser jag naturligtvis alla småsaker som kunde gjorts annorlunda, men i stort sett … FANTASTRÅLANDE! (Fast jag är kanske den minst objektiva personen i världen att avgöra det.) Det första jag slås av är omslaget som strålande fångar känslan i boken och är nytecknat av holländske Disney- och serietecknaren Gerben Valkema.

Dessutom grävde vi ner oss i redaktionellt material om både Dick Huemer och Murry, mycket av det plockat ur Richards arkiv, vilket inkluderar allt från manusskisser, biografer, udda teckningar, tidningsartiklar från tiden det begav sig, en kort historik om syndikatet som distribuerade serien m.m., allt för att göra denna 300-sidiga lunta så gedigen som möjligt. Recensionerna av boken får jag lämna åt mer objektiva läsare, men känslan av att fullfölja ett sånt här projekt är … mäktig! Och jag hoppas att ni som tar er tid att bläddra i boken kommer att tycka om den lika mycket som vi!

http://www.classiccomicspress.com/
http://buckorue.blogspot.se/

Koll. 1493 Germund von Wowern

ANKON 2012?

Jag vet att alla medlemmar förväntansfullt väntar sig att få information om det blir ett Ankon i år. Tyvärr så har det inte dykt upp några prospektiva arrangörer som kunnat ta på sig jobbet att arrangera ankon i år. Styrelsen jobbar fortfarande på problemet, och om det blir något ankon före nästa ordinarie utskick så kommer vi att göra ett speciellt Ankon-utskick till medlemmarna.

Vi vill försöka anordna en liten filmvisning till sensommaren, men saknar en lämplig lokal. Någon som vet en bra lokal – inte allt för långt från vår hufvudstad – som vi kan få låna eller hyra för en hemul penning och som går att disponera över en helg och även mörkläggas adekvat? Finns där också utrustning för att koppla in en PC för filmvisning så är det ett plus, men inget krav.

Hjälp oss ge dig en liten filmupplevelse. Den som ger bästa tipset får välja festivalens öppningsfilm!

Tips till: [kontaktuppgifter syns bara för inloggade].

Om någon medlem annars är intresserad av att arrangera ett Riks-Ankon 2012 så kontakta styrelsen på kansli@nafsk.se

Koll. 1382 Bror Hellman, sekreterare

Daredevil Nik Wallenda

15 juni lyckades våghalsen Nik Wallenda som förste man gå på lina över Niagarafallen, något som Kalle Anka misslyckades med 1944. Å andra sidan hade Nik säkerhetssele och inga som helst problem med gräshoppor.

Fotbollsankor

I Kalle Anka & C:o 23/2012 kunde man på framsidan se en ankifierad Zlatan Ibrahimovic i en nickduell med Kalle och inuti tidningen fanns en poster med Zlatan och ytterligare sju svenska ankifierade fotbollsstjärnor (bland annat Kjell Skrällström, Elof Skäggberg och Isak Storlabb).

Geek of the Week

Koll. 2876 Dennis Nydahl blev utsedd till ”Disney Geek of the Week” av den officiella Disney-fanklubben för de dedicerade fansen, D23 (D för Disney och 23 för att det var 1923 som The Walt Disney Company grundades). I en artikel som finns på d23.disney.go.com/news/2012/06/d23s-disney-geek-of-theweek-dennis-nydahl/ kan man bland annat läsa om hur Dennis tvingas åka fem timmar för att hitta närmaste Disney Store (Köpenhamn fick uppenbarligen en sådan förra året, rimligtvis får Skandinaviens huvudstad snart en också).

Paypalbetalning

PayPal är ett smidigt betalningssystem på Internet. NAFS(k) har ett konto där sedan 2010 med adressen pengabingen@nafsk.se. Ett dussintal kollusorer betalar medlemsavgiften till NAFS(k) på detta sätt.

Tyvärr är det så att PayPal tar ut en avgift varje gång NAFS(k) får pengar via PayPal. Avgiften är 3,4 % av inbetalt belopp + 3,25 kr. Det innebär att vi får för låga medlemsavgifter från de kollusorer som använder PayPal. Styrelsen har därför beslutat att lägga på en generell avgift på 11 SEK när vi fakturerar medlemsavgifter via PayPal, för att kompensera för PayPals transaktionsavgift.

Det lilla överskott som uppstår utöver medlemsavgiften bokför vi som en donation. Kollusorer som betalar via PayPal och inte håller med om den här rutinen, får i så fall välja att få påminnelser på papper eller e-post och betala på annat sätt i fortsättningen.