Kvacket 4/2013

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:6 sidor
Upplaga:?
Packningsdatum:30 oktober 2013

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets fjärde eminenta utskick. Påminnelser om avgift för juli–juni bifogas till ett 50-tal medlemmar.

Höstmöte 2013

När utetemperaturen sjunker och mörkret sänker sig är det skönt att veta att det i alla fall finns en tilldragelse som både värmer och lyser upp tillvaron – det är dags för NAFS(k):s årliga höstmöte! I år kommer det att äga rum den 16 november. Tid och plats är, som så många gånger förr, 13.13 i Åttingen på Reimersholme.

Vi kommer i år bland annat att fira Stora stygga vargen och Tre små grisar, som i år fyller 80 år. Vi kommer förstås också att ha frågesport, NÅL-dragningar, lekar, fika och allmänt kolluderande. Vi hoppas också kunna visa en filmatisering av intervjun med Don Rosa från bokmässan, som nämnts på annat ställe i Kvacket.

På årsmötet ålades ordföranden att genomföra Bunk-Olles hälsningsceremoni (se Barks-serien ”I kampen om kovan”) under höstmötet, vilket han kommer att göra under förutsättning att någon eller några kollusorer deltar i densamma. Ordföranden tar Kalles rader så får medlemmarna ta Djungelinfödingens. Öva på detta och varmt välkomna!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Diös i Nya Wermlands-Tidningen

I somras hade koll. 2856 Marina Johansson ett sommarvikariat som nöjesredaktör på Nya Wermlands-Tidningen. När hon fritt fick planera in ett jobb till ett stort fredagsuppslag slog hon ihop sin vilja att uppmärksamma ankismen med intresset för språk och åsikten att översättning är en del av kulturproduktion som inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Denna ekvations naturliga svar blev en intervju med koll. 314 Stefan Diös, som översätter Kalle Anka & C:o till svenska. Tyvärr gavs hon ingen möjlighet av tidningen att åka till Stockholm och träffa Stefan, men ett timmeslångt telefonsamtal resulterade i ett uppslag om hur han blev översättare, hur jobbet går till och kniviga språkfrågor. Komplett med fina bilder tagna av koll. 2525 Marja Knut, även känd som Finlands bästa export, och en omslagsbild med ett kollage av Marinas egna Kalle-tidningar. En stor ankistisk artikel som nådde ca 132 000 NWT-läsare!

Koll. 2856 Marina Johansson

Don Rosa på bokmässan

För tredje året i rad hedrade Don Rosa bokmässan i Göteborg med sin närvaro. I år hade denna information nått styrelsen i tid, så att vi hade möjlighet att på lördagen anordna en kollusor-middag med Don som hedersgäst. Mer om detta på annan plats i Kvacket.

På själva mässan hade Don signeringspass under samtliga dagar och köerna ringlade långa vid alla tillfällen. Hans attraktionskraft har uppenbarligen inte på något sätt minskat sedan han slutat teckna nya serier. Både nuvarande och förhoppningsvis blivande medlemmar passade på att få en bok eller tidning signerad och de riktiga entusiasterna köade en extra gång för att även få en teckning.

Koll. 2348 Mats Nilsson hade satt ihop ett Don Rosa-quiz som delades ut till alla tålmodigt väntande i kön så att de hade något ankistiskt att sysselsätta sig med under tiden. För icke-medlemmar var första pris ett års gratis medlemskap i NAFS(k). Vinnaren (ännu så länge anonym) hade ett imponerande resultat och har meddelats. Samma quiz kommer att ges på höstmötet och vi får se om någon medlem kan visa upp motsvarande kunskaper.

Under söndagen genomförde SeF:s ordförande Fredrik Strömberg en intervju med Don Rosa där de utgick från hans mest populära serie ”Bibliotekets beskyddare” och diskuterade hur Don hade tänkt när han konstruerade serien och vilka inspirationskällor han haft. Don var i högform, så de 45 minuter de hade till sitt förfogande försvann i ett nafs (utan ’k’), och samtliga närvarande hade gärna velat höra mer.

Även andra delar av mässan bjöd på ankistiska aktiviteter. På vetenskapsscenen höll astronauten Christer Fuglesang föredrag med frågestund där barn kunde ställa rymdrelaterade frågor. Medan Christer svarade på frågorna illustrerades svaren i realtid av den populäre Ank-tecknaren Arild Midthun, mycket underhållande. Efteråt signerade de båda också ett specialalbum av Kalle Anka & C:o med naturvetenskapstema.

Koll. 2348 Mats Nilsson

Tungbränna och konstverk på NAFS(k)-middag!

Göteborg visade sig från en ännu lite goare och tjommigare sida när ett femtontal ankister samlades till middag på restaurang Monte Bianco efter lördagens bokmässa. Don Rosa var precis som på bokmässan 2011 hedersgäst till bordet och hade med sig en bunt teckningar till deltagarna som han förberett på sitt hotellrum. Några var specialbeställningar som tagits upp innan middagen, övriga en blandad kompott av karaktärer man fick välja mellan, bland annat Joakim, Magica, Kalle, Oppfinnar-Jocke och Gullan. Teckningarna hade gjorts på blad koll. 2480 Anders Christian Sivebæk donerat ur sitt skissblock, vilket vi tackar honom för!

En annan speciell teckning som gjorts tidigare under dagen och visades under middagen föreställde en ung Joakim och Gullan tillsammans. Den hade koll. 1997 Ted Johansson bett Don att teckna till den på dagen halvåret gamla sonen Oliver. När Ted stod vid signeringen tillsammans med Oliver och sin fru Anna frågade han Don om han kunde teckna den ena figuren där och den andra vid nästa tillfälle, men Don gjorde båda samtidigt eftersom ”Ni är ju tre personer, då har ni egentligen rätt till tre bilder!”. Med ett sådant konstverk i barnkammaren ska det nog mycket till för att det inte ska bli en ankist av Oliver i framtiden!

Särskilt roligt var att middagen var den första NAFS(k)-sammankomsten för flera deltagare, baland annat två unga killar och deras mamma respektive faster som rest ända från Luxemburg för att få Dons autograf på bokmässan. De kände inte till middagen sedan innan men bjöds med på plats. En av kvällens stora behållningar enligt undertecknad var att se deras begeistring över att träffa den store idolen för första gången och kunna ställa alla frågor de grunnat på!

Under kvällen berättade Don bland annat om varför han inte tecknar längre, vilka som är hans favoriter bland de egna serierna, sin uppväxt och vardagen hemma i Kentucky.

Som vid tidigare besök hade Don med sig hemodlade chilifrukter, som han tagit till restaurangen i en papperspåse för bär i lösvikt han snott från en matbutik i närheten av hotellet. Till bordet blev det lite chiliprovsmakning ihop med Dons redogörelse över sorterna. Smaklökarna frätte, men vem behöver å andra sidan smaklökar när man har ankistsällskap till maten?

Koll. 2856 Marina Johansson

NAFS(k)uriren 41

Det fyrtioförsta numret av NAFS(k)uriren är hiskeligt försenat, vilket vi beklagar. Koll. Greger Nässén har tagit på sig att vara tillfällig redaktör för numret, men han har tyvärr inte kunnat lägga så mycket tid på redaktionsarbetet som han hade tänkt. Vi har dock fått in tillräckligt med material för att fylla ett nummer på 40 sidor. Greger får nu hjälp från övriga i styrelsen, som har målsättningen att skicka med NK 41 i nästa utskick i december. Nostalgi kommer att vara ett gemensamt tema för flera av artiklarna i NK 41. Vi lyckades inte ge ut två nummer av NK i år, men förhoppningsvis blir NK 42 klar under första halvåret 2014.

Obs! Vi behöver en illustration på baksidan av NK 41, gärna med temat nostalgi eller samlande. Hör av dig omgående till e-post pengabingen@nafsk.se eller till vår postadress (se faktarutan) om du är intresserad av att bidra med en teckning. Som vanligt kan vi inte ge någon ersättning i pengar för bidrag till NAFS(k)uriren, men alla medarbetare får ett antal referensexemplar.

Seriegatan 2013

NAFS(k) deltog den 18 augusti 2013 för sjätte gången på Seriegatan på Sergels torg utanför Kulturhuset i Stockholm. Seriegatan äger rum den sista dagen av Stockholms Kulturfestival, samtidigt som ”Världens längsta bokbord” på Drottninggatan. Vi fick låna ett bord av Serieteket vilket vi tackar så mycket för. Tanken var att vi skulle återfå en plats till Drottninggatan (som vi hade de första åren) men det ändrades i sista stund, oklart varför. De flesta som går längs bokborden på Drottninggatan märkte nog inte att det fanns en seriefilial nere på ”Plattan”. Många ankister, seriefrämjare, och andra serievänner hade ändå fått ínformation om Seriegatan på andra sätt, men jag tycker att det vore bättre att få vara en del av bokbordet på Drottninggatan. Flera av antikvariaten sålde även serietidningar och -album, så varför skulle inte våra föreningar få plats också?

Mats, Greger, Klaus, Bror och Johan satt vid bordet och spred information om föreningen. Vi sålde några amerikanska tidningar (sorterade i lämpliga buntar av Klaus) och ett par NAFS(K)OFTOR. Det blev tyvärr inga NAFS(k)uriren sålda den här gången, men vi fick dela ut informationsblad till flera intresserade. Förutom NAFS(k) deltog Serieteket, Seriefrämjandet och några seriebutiker. Seriekännaren koll. 2747 Ola Hammarlund ledde sin sedvanliga stadsvandring med serietema, som slog rekord i antal deltagare. Vädret var fint och det kom bara några få stänk av regn. Det var en trevlig söndagsutflykt mitt i stan!

Koll. 316 Greger Nässén

Musse Pigg erövrar hela världen

Snabbt och oemotståndligt drar Musse Pigg på sitt segertåg världen runt: under sin korta tillvaro har Musse i själva verket hunnit bli en allvarlig konkurrent med de andra berömda seriehjältarna om den nyckfulla folkgunsten. Det är knappast någon överdrift att tala om en Musse-feber i Amerika. Varje dag paraderar Musse i många av de stora tidningarna, och det finns snart inte en bio med självaktning som saknar en Musse-serie på sitt program.

Musse trädde in för den gamla världens publik först i Stockholm Dagblad, och denna tidnings läsekrets, de yngre såväl som de äldre, knep den oförbrännelige lille mannen från första stunden han drog genom spalterna. Hans seger var genast given, och med varje dag har hans beundrareskara svällt ut.

Nu har Musses erövringståg gått mot England. Detta lands största tidning, Daily Mail, har nämligen förvärvat serien, som nu går i en av Mails avläggare, för att så småningom dagligen införas i huvudorganet. I detta sammanhang kan nämnas, att den mäktige lord Rothermere ådragit sig ett spydigt angrepp just på grund av att han införlivar Musseserien med Daily Mails förströelseavdelningar. Lord Rothermere står nämligen också i spetsen för Imperial Production, en organisation vars uppgift ungefär kan uttryckas i parollen: ”Engelska varor åt engelsmän”, och då han nu importerade Musseserien från Amerika, var naturligtvis detta en ypperlig förevändning för ett tjuvnyp åt hans härlighet från hans politiska motståndare. Men det kan ju anses vara ett bevis så gott som något på Musses popularitet, och han så fullständigt övervann tidningskungen att denne gjorde avkall på sina heligaste patriotiska principer.

Samtidigt med att serien begynt gå ut i pressen har den också börjat visas på biograferna och självklart blivit en storartad succès. För övrigt torde Musse-filmerna inom kort vara att vänta till Sverige.

I fortsättningen av serien i Stockholms dagblad få läsarna följa Musse i en ny rad äventyr, det ena mer skakande än det andra. Men det gäller naturligtvis att vara med från början så att man inte tappar den röda trån ty en sådan saknas inte, som man så småningom får se. För resten tar sig intresset för Musses underbara öven uttryck i hyllningar på både prosa och vers, som t.ex. efterstående från en av hans många beundrare i St. D.

Stockholms Dagblad söndagen 20 april 1930

Till allas vår ”Musse Pigg”.
Musse mycket ung och yr,
nu är pigg på äventyr,
därför tar han sig en båt
och far ut på viking-stråt.

Kommen ut till Skarpösund,
kör han på ett farligt grund,
lyckas komma därutav,
samt far ut på Ålandshav.

Där han ser en båt för ankar,
dock nu hemåt går hans tankar,
och han ändrar därför traden,
samt sig skyndar hemåt staden.

Men o ve, nu visar tullen nit,
de tro Musse smugglar sprit,
Musses båt bands fast av dem,
fast de körde honom sedan hem.

”Gurra”

Nya och återinträdda kollusorer

Följande personer har blivit medlemmar sedan rapporten i Kvacket 1/2013. Kollusorer med lägre nummer har återinträtt efter flera års bortovaro.

Varmt välkomna!

786Raul KeskkülaBrandbergen
818Tobias LindbäckHuddinge
1825Sara EkströmUppsala
2816Christian SchremserVästerås
2895Reine SimonssonGöteborg
2896Karolina HanssonHägersten
2897Ellen Wiklund ElstadUmeå
2898Erik LindbäckHuddinge
2899Leif HellströmTullinge
2900Wilhelmina HornStockholm
2901Daniel JacobssonMantorp
2902Vidar ÖnnerforsKehlen, Luxemburg

Kalle Anka 3000!

Tisdagen den 22 oktober kom Kalle Anka & C:o ut med nummer 3000 (nummer 43/2013). Jag har dålig koll på hur upplagan har sett ut under åren men 3000 nummer borde innebära åtminstone 300 000 000 tryckta exemplar och över 100 000 sidor serier.

Tidningen innehåller bland annat en jubileumsserie av Evert Geradts och Maximino Tortajada Aguilar som holländarna körde i samband med att deras Donald Duck firade 3000 för tre år sedan. Danska Anders And & C:o nådde milstolpen i augusti i år och hur det är med Norge och Finlands tidningar har jag ingen aning om.

Egmont hade för övrigt vänligheten att nämna oss i sitt pressmaterial.

Auktion

NAFS(k) kommer att auktionera ett exemplar av Uncle Scrooge nummer 317 med Don Rosas signatur på höstmötet. Kan du inte närvara på mötet men vill bjuda på tidningen, så kan du maila ditt maxbud till [adress syns bara för inloggade] då kommer ditt bud att bevakas på auktionen. Observera att porto tillkommer om tidningen skickas.

Amerikanskt kulturgods

NAFS(k) försöker göra sig av med lagren av amerikanska Disneytidningar från 1990-talet, dom är i nyskick, Uncle Scrooge, Donald Duck med mera. Är du intresserad så hör av dig till [adress syns bara för inloggade] Priset är lågt så det går att göra bra affärer, mycket Barks.