Kvacket 1/2014

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:?
Packningsdatum:28 februari 2014

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets första utskick! Eller är det årets andra utskick? Kvacket 5/2013 packades 19 januari och det Kvacket kallade jag också ”årets första”. Rätt eller fel? Nästan lika förvirrat som frågan om hur många Kalle Anka-tidningar/nummer som getts ut.

Till er som inte har förnyat medlemskapet 2014 (drygt 120 stycken) bifogar vi en påminnelse om att betala medlemsavgiften.

Motionera och nominera

Nu är det dags igen för din årliga möjlighet att som vanlig medlem påverka åt vilket håll föreningen ska rikta sin anknäbb och vad den ska göra och låta bli att göra. För detta har du tvenne redskap: rätten att motionera och rätten att föreslå styrelseledamöter och revisorer. Läs gärna mer om detta i de oöverträffade stadgarna, kapitlen 5–7 (http://www.nafsk.se/stadgar.html)!

Därför uppmanar vi dig (i enlighet med stadgarnas § 7.3) att lämna förslag på lämpliga kandidater till styrelse- och revisorsposter. Då valberedningen ska lämna sin färdiga kandidatlista senast fyra veckor före mötet, som hålls den 26 april, vill vi ha dina nomineringar senast fredagen den 28 mars.

Om motioner stadgas i § 5.4.2 att ”en motion från en medlem ska behandlas av årsmötet eller ett allmänt möte om den lämnats till styrelsen minst sex veckor före mötet”. Det ger lördagen den 15 mars som sista ankomstdag. Av hävd räknar vi också motioner som skickas till valberedningen som lämnade ”till styrelsen”.

Vad du ska motionera om har du själv full frihet att bestämma. Du kan till exempel yrka på att föreningen ska arbeta mot något visst mål, att vi ska lägga ner oss och ge alla pengarna till Nils Nytta (fast då krävs kvalificerad majoritet, samt att proceduren i § 10.3 följs), eller att styrelsen ska ha en viss storlek (stadgarnas § 6.2 stipulerar bara att den ska bestå av minst fem ledamöter).

Fundera också på om du själv kan och vill vara med och bidra till föreningens utveckling. Det behöver inte vara att direkt komma med i styrelsen (fast det går bra att föreslå det också), men kanske i valberedningen? Även nya, unga och oerfarna krafter i olika delar av landet är mycket välkomna att anmäla sitt intresse. Alla föreningar behöver förnyelse, och det gäller synnerligen för NAFS(K). Var och en kan alltid bidra med något, bara intresset finns!

Låt din kvackande röst ljuda i skriven form till:

NAFS(k):s valberedning
c/o Göran Ribe
Lundagatan 38 B
117 27 Stockholm
E-post: [synd bara för inloggade]

Frost – en köldgnistrande vintervärmare

Elsa och Anna är två prinsessor som utgör själva klyschan om storasyster och lillasyster. Lillprinsessan Anna är livsbejakande, sprallig och naiv. Kronprinsessan Elsa brådmogen, ansvarstagande och svårflörtad när Anna vill få med henne på bus och upptåg. Men vi får snart veta att det finns goda skäl till Elsas avståndstagande. Hon föddes med den fantastiska förmågan att, till lillasysterns förtjusning, trolla fram snö och is. Men en dag gick leken fel och Anna var en hårsmån ifrån döden. Skrämd av händelsen vågar Elsa inte längre leka och lägger band på sig för att inte använda sina krafter. Anna får å sin sida minnet av olyckan och magin bortsuddat och är oförstående och besviken över att de som tidigare lekte jämt har glidit ifrån varandra.

Men en dag får den vuxna drottningen Elsa ett raseriutbrott och tappar kontrollen över sina krafter, som orsakar en köldattack så kraftig att hela kungariket sätts i evig vinterskrud. Förtvivlad över att ha avslöjat sin hemlighet flyr hon ifrån slottet och de chockade vittnena som mumlar om häxkonster. Anna räds dock ingen magi utan rusar efter sin syster upp i de snötäckta bergen – äntligen förstår hon varför deras relation har blivit som den blivit och ber om att det inte ska vara för sent att lappa ihop den.

Frost är på många sätt den mest klassiska disneysagan på många år, och samtidigt också den mest annorlunda. Prinsessor och prinsar, storslagen natur, klassiskt vackra animationer, medryckande musiknummer, komiska sidekickar, slapstickhumor, en kamp mot klockan och sensmoralen att finna modet att göra det man vet är rätt – klassiska ingredienser för en filmbakelse stämplad med disneyslottet och – speciellt i detta fall – med extra frosting på toppen. Den som saknat de bitarna i senare års filmer kommer att jubla, men för mig är det faktiskt de revolutionerande inslagen i Frost som gör att jag tycker så mycket om den. Att det inte finns bara en, utan två starka hjältinnor är coolt(!) i sig, men det bästa är att de också utgör kärleken i sagan.

Det finns även en spirande romans mellan prinsessan och en särskild man, men den hamnar i periferin. I centrum ligger kärlekshistorien – och konflikten i två systrars komplicerade förhållande, kantat av olikheter och missförstånd och som enbart kan vårdas och räddas av dem själva, utan en mans inblandning. Vanliga syskon behöver inte dessutom ta itu med isskärvor som bokstavligt talat kan riva upp sår, men vem behöver en man som räddar dagen när man har en syster vars kärlek trots allt kan smälta även det tjockaste islager. Själva handlingen är inte den mest djupgående, komplicerade eller engagerande bland disneyklassikerna, men den kan få komma i andra hand när underhållningsvärdet är stort. Lägg till avsaknad av en klassisk skurkkaraktär och flera oförutsägbara twister, och du har ännu fler anledningar att Frost. Och Elsas frigörelsesång på berget kommer gå på repeat i ditt huvud till nästa vinter, om inte längre.

Betyg: Fyra anknäbbar av fem.

Koll. 2856 Marina Johansson

Årsmöte

Som de av er som antingen har lämnat er mailadress till föreningen eller är med i Facebook-gruppen eller på ankism@nafsk.se redan fått reda på (se där en god orsak att göra/vara allt detta!) kommer NAFS(k):s årsmöte 2014 att äga rum den 26 april. Tid och plats är, som traditionen bjuder, 13.13 i Åttingen på Reimersholme.

För de kollusorer som är hemmahörande i Stockholm kommer även lokalföreningen KAJSA att ha sitt årsmöte denna dag, med start en timme tidigare, alltså kl 12.13. Mer detaljer om mötet kommer i nästa Kvacket, men naturligtvis utlovas val av styrelse, frågesporter, filmvisning och allmänt ankistiska aktiviteter.

Det låter som åskväder

Enligt Timo Ronkainen på ankismlistan så har en finsk(?) ankist räknat alla synliga mynt i den klassiska serierutan när pengadammen brister i Den finurlige Farbror Joakim (Kalle Anka & C:o B-nummer n:r 1/1954, Only a Poor Old Man, Uncle Scrooge nummer 1 1952) och kommit fram till att det är 3387 stycken. Är det någon som vet vem den finske ankisten är och var denna uppgift först publicerades så får ni gärna höra av er till redaktionen. Ännu bättre är det naturligtvis om någon vill kontrollräkna …

Gamla nyheter är också nyheter – åtminstone i Kvacket

I Kvacket 3/2012 skrev vi om hur man försökte folkhopsfinansiera (crowd sourced fund raising) en nyutgivning av Don Rosas Pertwillaby Papers och Captain Kentucky.

Det gick naturligtvis alldeles utmärkt och man fick ihop över 22 000 dollar (behövdes bara 10 000). Lite senare 2012 så körde man samma upplägg för att få till en publicering av ”The Early ’So-Called’ Art of Don Rosa” och den gick också bra. Massor med illustrationer från amerikanska seriefansin, serier han gjorde i skolan och liknande.

Stockholms Internationella Seriefestival (SIS)

Även i år planerar NAFS(k) att deltaga i den internationella seriefestivalen i Kulturhuset i Stockholm som i år inträffar den 17–18 maj. Vi kommer att sälja (k)urirer, (k)oftor och annat smått och gott ur Bröderna Dums stora förråd. Vill du vara med och hjälpa till är du hjärtligt välkommen. Mer om festivalen kan läsas på http://kulturhusetstadsteatern.se/Litteratur/Evenemang/Stockholms-internationella-seriefestival-2014/

Jättegamla nyheter är också nyheter – åtminstone i Kvacket

Den norske ankisten Mats Gullikstad har skapat en fantastisk skalmodell av pengabingen baserad på ritningar gjorda av Don Rosa och Dan Shane. Han gjorde modellen 2002–03 och den finns nämnd i en artikel i Uncle Scrooge nummer 325 från 2003. Bilderna har funnits på Flickr i åtminstone sex år innan Kvacket fick nys om denna bragd. Kanske lite jobbigt att knappa in urlen nedan men väl värt besväret. http://www.flickr.com/photos/matsgull/sets/72157602185120037/

Kalle Anka 3000?!

I förra Kvacket skrev jag om hur det visserligen har kommit 3000 nummer av Kalle Anka men inte 3000 tidningar. Koll. 314 Stefan Diös skrev ett långt och eminent brev (alla borde skriva långa brev till Kvacket) där han argumenterar för att det som är intressant är att det har kommit 3000 nummer och att antalet tidningar är ointressant eftersom det leder till en massa svåra gränsdragningar. Tyvärr hade han inte tid att skriva ett publiceringsbart brev så nedan får ni mitt försök att argumentera han sida.

Stefans tes är att om man nu ska räkna tidningar så borde man räkna en del av alla de bilagor som följer med som tidningar och eftersom det är oklart vilka som ”bara” är bilagor och vilka som uppnår ”tidningsstatus” är oklart så bör man alltså inte tänka i termer av tidningar utan nummer eftersom det andra är entydigt.

Min invändning här är att även om en bilaga skulle vara en tidning så är den inte nödvändigtvis en Kalle Anka-tidning som ska ingå i beräkningarna vilket är det intressanta här som jag ser det (en distinktion som jag inte gjorde i förra Kvacket).

En invändning mot mitt resonemang är de faksimilutgåvor som följt med som bilagor (1/1948 exempelvis). Att de är Kalle Ankatidningar råder det inget tvivel om men att de inte ska räknas en gång till i summeringen tycker jag dock är självklart.

Vilka bilagor som Stefan tycker ska räknas som tidningar och dessutom som Kalle Anka-tidningar vet jag inte och själv har jag noll koll på bilagorna så någon egen hypotes kan jag inte erbjuda. Som slutkläm tycker jag det är bättre att prata i termer av tidningar eftersom man då hamnar i sådana här intressanta gränsdragningsfrågor!

Slutligen borde jag ha angett att mina beräkningar i förra Kvacket huvudsakligen var baserade på uppgifter från Inducks, denna utmärkta resurs. Tyvärr står det där att sista numret 1987 var nummer 52 när det i själva verket var ett dubbelnummer (52/53). Första dubbelnumret kom alltså 1987 och inte 1988 som jag felaktig hävdade, något som den falkögde Stefan påpekade.

Koll. 976 Johan Blixt

Music inspired by the Life and Times of Scrooge

Tuomas Holopainen, keyboardspelare i det finska symfoniska powermetalbandet Nightwish (förmodligen Finlands största musikexport tillsammans med Hanoi Rocks) kommer att släppa ett konceptalbum i april baserat på Farbror Joakims liv av Don Rosa.

En första singel är släppt och en video, där Rosa medverkar, finns på Youtube.

Nya medlemmar

Sedan vi rapporterade om nytillkomna i Kvacket 4/2013 har följande 11 kollusorer tillkommit. Varmt välkomna!

2903  dolt namn Uppsala
2904  dolt namn Stockholm
2905  dolt namn Östra Ämtervik
2906  dolt namn Göteborg
2907  dolt namn Västerås
2908  dolt namn Bromma
2909  dolt namn Stockholm
2910  dolt namn Hägersten
2911  dolt namn Uppsala
2912  dolt namn Göteborg
2913  dolt namn Hässelby