Kvacket 5/2016

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:?
Packningsdatum:1 september 2016

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till årets femte Kvacket! Utöver Kvacket ska du i ditt kuvert kanske hitta en uppmaning att betala medlemsavgiften.

NAFS(k) firar sina 40 år!

Som vi berättade i förra Kvacket (och även förrförra) fyller NAFS(k) 40 år den 21 september 2016! Det ska vi förstås fira rejält! I de följande notiserna finns alla väsentliga fakta om var, när och hur vi ska göra det i september och oktober.

Om du vill delta på ett eller flera möten, skicka din anmälan om möjligt senast 9 september med e-post eller vanligt brev (se adresser i faktaruta på annan plats).

Alla som redan har hört av sig och som hör av sig ska få en bekräftelse senast 12 september. Då kan vi även behöva be dig att komplettera med eventuella önskemål om specialkost.

Om du vill bidra med någon aktivitet till mötena i Göteborg och Årsta, till exempel ta med kulturgods att auktionera ut eller visa upp osv. får du gärna höra av dig innan. Varmt välkomna till NAFS(k):s jubileumsveckor!

Sekundfirande i Åkeshov 21/9

För att uppmärksamma 40-årsdagen av den exakta sekunden då NAFS(k) grundades (vi bortser från att det inte var sommartid då) ordnar vi ett mindre arrangemang vid den plats där denna stora händelse ägde rum.

Tidpunkt: Onsdag 21 september 2016 klockan 11.30.

Plats: Skolan Nya Elementar, Bergslagsvägen 80 i Bromma, Stockholm.

Åka kollektivt: Åk tunnelbana till Åkeshov och gå ut till vänster. Samling strax utanför tunnelbaneutgången.

Program i korthet: Kort högtidstal och gemensamt kvackande kl 11.51.31.

Improviserat intagande av läskeblask och tilltugg efteråt.

Anmälan: Frivillig. Gör det gärna så vi får en uppfattning om behovet av förtäring.

Övrigt: Ta gärna med en filt eller något att sitta på eftersom vi troligen håller till i parken utanför skolan.

Jubileumsmiddag i Göteborg 24/9

I Göteborg ordnar vi ett jubileumsmöte som inleds med gemensam middag.

Tidpunkt: Lördag 24 september 2016 kl 18.30–22.00.

Plats: Folkets Hus Göteborg, Olof Palmes Plats 3.

Lokal: Saltö.

Åka kollektivt: Ta spårvagn 1, 3, 9, 11 eller buss 60 till Järntorget.

Program i korthet: Välkomsttal, middag, frågesport, lotteri, filmvisning m.m.

Anmälan: Obligatorisk. Meddela eventuella önskemål om specialkost.

Pressgrannar

Rappet 25: Georg Gearløs og samfundet, Historien om en hundehvalp, Musik skal der til – Animationsfilmene og deres soundtracks (del sju), Walt Disney Records – The Legacy Collection, Til det vilde vesten med Buck Duck, Rapport fra Art-Bubble, Disney-fødevarer gennem tiderne, Tegniger dra Ted.

Ankkalinnan pamaus 34: Artiklar om mat i Barksserier, Pier Lorenzo De Vita, finska vykort och kinesiska Disney-serietidningar.

Bild & Bubbla 207: Anders Loves Maria av Rene Engström, Gare du Nord – storsatsning i Frankrike, Ulli Lust och seriemanifestet, Lynda Barry, Matt Marriott – en 1900-talets Don Quijote, Hjärnan darrar – ett samtal med Klara Wiksten,Elisabeth Engstrand Sparring, Kan du berätta kan du skapa spel, Filmen som förlaga.

Föredrag på Bokmässan 25/9

Seriefrämjandet ordnar för sjunde året intervjuer och föreläsningar på Seriescenen i samarbete med Bok & Bibliotek. NAFS(k) står för den första programpunkten på bokmässans sista dag. Vi håller ett föredrag med rubriken ”NAFS(k) 40 år – den svenska ankismens historia”.

Tidpunkt: Söndag 25 september 2016 kl 10.00–10.45.

Plats: Bokmässan 2016, Svenska Mässan, Mässans Gata 10/Korsvägen.

Monter: Seriescenen, A02:40.

Åka kollektivt: Ta spårvagn 2 eller 4 (båda mot Mölndal), 5 (mot Östra Sjukhuset) eller 13 (mot Sahlgrenska) till Korsvägen.

Anmälan: Behövs inte, men du måste köpa en entrébiljett till bokmässan, 180 kr för vuxen, 60 kr för unga 7–19 år.

OBS! Vi rekommenderar starkt att du köper din entrébiljett till söndagen i förväg! Då kommer du in mycket snabbare. Mässan öppnar kl 9 och p.g.a. de långa köerna är det inte säkert att du hinner fram tills föredraget börjar. Om du ändå köper biljetten på plats kl 9–10 är det happy hour-pris (130 eller 50 kr) men du riskerar som sagt att bli sen till föredraget.

Biljett: Entrébiljetter till mässan går att köpa online via kortbetalning här: https://bokmassan.se/for-besokare/biljetter/

Jubileumsfest i Årsta 1/10

Det sista 40-årsevenemanget – i alla fall i septober – innebär att vi återvänder till Årsta i södra Stockholm, där NAFS(k) hade sitt kansli i en källarlokal åren 1983–1991. Vi börjar med ett jubileumsmöte med diverse tal och olika aktiviteter, och fortsätter sedan med en gemensam middag på plats.

Tidpunkt: Lördag 1 oktober 2016 kl 15.15–cirka 22.00.

Plats: Årsta Folkets Hus och Teater, Årsta torg, Hjälmarsvägen 26.

Lokal: Loftet, en trappa upp i Årsta Centrumhuset. Obs! Det finns tyvärr ingen hiss till det övre planet. Meddela oss om du behöver hjälp med att ta dig uppför trapporna.

Åka kollektivt: Buss 160, 168 eller 164 från Gullmarsplan till Årsta torg. Lite längre att gå om du tar Tvärbanan till Valla torg.

Program i korthet: Välkomsttal, tipspromenad, föredrag, tävling, lotteri, filmvisning. Middagen inleds cirka 18.00.

Anmälan: Frivillig för mötet före middagen. Obligatorisk om du vill vara med på middagen. Meddela eventuella önskemål om specialkost.

Mer, mer, mer!

Utöver allt detta firande planerar vi ytterligare tre aktiviteter under hösten/vintern: ett höstmöte, Ankon och ett besök på Åbergs MUSeum. Vi tänkte dock slå ihop dessa till två så att vi håller höstmötet antingen i samband med besöket på MUSéet eller med Ankon. Vi återkommer med datum för dessa under jubileumsaktiviteterna, på ankismlistan och Facebook samt, naturligtvis, i nästa Kvacket!

Don Rosa på resa

Don kommer tyvärr inte heller i år att hedra bokmässan i Göteborg med sin närvaro, men vår danska vänförening DDF(r) meddelar att han kommer att finnas med och bli intervjuad vid ”Bogforum Comics” (seriedelen av den danska bokmässan) i Köpenhamn den 12 november.

Det låter som åskväder II

I Kvacket 1/2014 rapporterade vi att en finsk(?) ankist hade räknat alla synliga mynt i den klassiska rutan från ”Den finurlige Farbror Joakim” (Only a Poor Old Man, 1952). Enligt Timo Ronkainen hade ankisten kommit fram till att det var 3387 mynt. I slutet av notisen hävdade vi: ”Ännu bättre är det naturligtvis om någon vill kontrollräkna …”.

Koll. 2936 Hampus. Johansson följde Kvackets uppmaning och kontrollräknade mynten i juni och efter en och en halv timme kom han fram till att det var 2408 mynt.

Vi litar naturligtvis mer på en namngiven kollusor än på en icke namngiven icke-kollusor så 2408 är härmed det rätta antalet.

Världens längsta bokbord

En trevlig tradition för att avrunda sommaren är ”Världens längsta bokbord” på Drottninggatan under Stockholms kulturfestival. I år ägde det rum den 21 augusti och Serieteket hade åter vänligheten att låta oss vara med vid ett av borden på ”Seriegatan” som de anordnar för att sälja ut överblivna serier från deras bibliotek.

Vi sålde där (k)urirer och gjorde reklam för föreningen. Traditionen brukar också vara att vädret ska vara fint denna dag, men den bröts tyvärr i år då försäljningen klart försvårades av ideliga regnskurar. Alla medverkande hade förstås med sig plast för att täcka sina varor då det regnade, men de som i likhet med oss hade valt genomskinlig plast lyckades nog bättre än de som hade gröna presenningar som gjorde det helt omöjligt att se vad de sålde … Trots detta hade vi (undertecknad, koll. 316 Greger Nässén och koll. 976 Johan Blixt) trevligt och lyckades faktiskt sälja en del. Dessutom gästades vi av några ankistiska pionjärer som tidigt forskade om eller hade brevkontakt med Carl Barks såsom koll. 616 Göran Ribe och 1142 Klas H Reimers.

Frågan kom upp när Carl Barks nämndes för första gången i Sverige. Det torde ha varit i en artikel i Seriefrämjandets tidskrift Thud år 1968. Förhoppningsvis blir det en artikel i NAFS(k)uriren om tidiga svenska försök att nå fram till Carl Barks, och hur han sedan blev känd i Sverige. En annan ankist kom förbi och hade en undran om ett i övrigt fint exemplar av ett nummer från tidigt 50-tal av danska Anders And han hade, men där det med stor, prydlig stämpel stod ”Ekspeditionseksemplar” över framsidan. Han undrade om någon visste vilken myndighet eller liknande som kunde ha markerat sina nummer så? Har någon ett svar på detta så hör av er till kansli@nafsk.se. Stort tack till Ola Hellsten och Serieteket för att vi fick vara med, vi hoppas att traditionen fortsätter även nästa år!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Mer ankistiskt LEGO

I Kvacket 4/16 kunde ni ju läsa om LEGObyggaren Jacob Westerlunds fantastiska egenkonstruerade modell av pengabingen.

Vår klossintresserade koll. 2324 Andreas K A Eldh meddelar nu att företaget LEGO självt tar emot förslag på idéer till kommande byggsatser. Idéerna publiceras på nätet där man har möjlighet att rösta på dem man tycker är bäst. Om tillräckligt många röstar på ett förslag kan det komma i tillverkning.

Just nu finns två förslag av klart ankistiskt intresse: Kalle Ankas bil samt båten från ”Steamboat Willie” (vi gissar att koll. 1382 Bror Hellman lagt sin röst på den senare). Vill ni se till att någon av idéerna blir verklighet så gå in på hemsidan, skapa ett användarkonto och rösta: https://ideas.lego.com/ howitworks

Vilka övriga ankistiska byggprojekt skulle ni vilja föreslå? En riktigt stor och maffig modell av Törnrosas slott kanske vore något?

Errata

I förra Kvacket skrev vi på sidan 697 att rösträknarna hette Felix och Oskar, det ska naturligtvis vara Felix och Oscar!