Tidsandan i Kalle Anka & C:o

Patrik Öbrink vsg982s at tninet.se
Mon Apr 23 07:31:57 CEST 2001


I dagens nummer av DN "spanar" Rasmus Malm efter tidsandan i några svenska serietidningar, bl.a. och i synnerhet i KA & C:o. Fyra av de sex analyserade serierna är nämligen Disneyserier. 

Handlingen i Stefan Petruchas/Noel Van Horns "Mörkmannen mot strömmen" (15/2001) betecknas som civilisationskritisk och Musse, Långben och Klasse kallas "tillbaka-till-naturen-anarkistiska motståndsmän". I den mån man överhuvudtaget skall försöka hitta något slags budskap i tecknade serier så bör man i alla fall inte övertolka innehållet. Visst kan man se serien som en primitivistisk myt, men för min del tycker jag att det snarare handlar om överlevnad och krigslist. Vad mer kan Ankeborgarna göra i en sådan krissituation? Och slutknorren tycks ha gått DN:s skribent förbi: "Det är kul att leva modernt också!", säger Musse.  

Den andra serien som analyseras är "Många megabitar" (Petrucha igen; 4/2001) då världen upplöses i pusselbitar. I denna serie liksom  i Kalle-serien "Spelet är slut" (49-50/2000) anser Malm att det anläggs ett existentiellt perspektiv på förhållandet mellan teknik och verklighet. Temat är "makt och identitet i den virtuella världen" och skribenten undrar om inte manusförfattarna till dessa serier inspirerats av filmen "Matrix".   

Don Rosa kommer också med på ett hörn. Det är serien "Till attack!" (51/2001) som behandlas och Malm konstaterar att "i den narcissistiska kultur som tillmäter människor värde utifrån tittarsiffror och löpsedlar vill inte bara verklighetens brottslingar och dokusåpastjärnor, utan också seriefigurerna göra det i direktsändning". Armand Lutin väntar på TV-teamet innan han går till attack mot pengabingen men glömmer "ägarmakten", det faktum att Joakim äger TV-stationerna. 

Det finns de som verkligen anstränger sig för att skärskåda och finna budskap och dolda meningar i serier som är ämnade att roa läsarna. Men det är förstås bra att dagstidningarna över huvud skriver om serier. Det är vi inte bortskämda med. 

/Patrik 
-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: http://nafsk.se/pipermail/ankism/attachments/20010423/2c7c5a8f/attachment.html


More information about the Ankism mailing list