KA & C:o #12/2001

Joakim Gunnarsson kalas.puff at falkenberg.mail.telia.com
Mon Mars 19 20:51:36 CET 2001


Kalle Anka & C:o nummer 12 ligger ute i butikerna nu och det har väl knappas undgått någon på den här listan att det är ett extratjockt Barksnummer .

Tyvärr har några små fel smugit sig in som jag tänkte passa på att korrigera.
Sid 4: Oppfinnar-Jocke skapades inte i januari 1948. 
Maj 1952 ska det vara. (Eller 23 augusti 1951 om man ska gå efter vilket datum Carl skickade in serien till Western.)

Alexander Lukas-serien som kommer i nummer 17 är både skriven och tecknad av CésarFerioli.

Medhjälpare-serien i nummer 42 är bara tecknad av honom och alltså inte skriven av honom. (På det hela taget är det beklagligt att det bara är tecknarna som lyfts fram som kreatörer av dessa kommande serier. Utan författarna hade det inte blivit mycket till serier över huvudtaget...)

Kodningen av serien "Det perfekta mjölkbudet" är försåts helt uppåt väggarna. På Egmont i Köpenhamn står den inregistrerad som ursprungspublicerad i One-Shot #79. Be mig inte förklara varför...
 
Sägas skall dock att det inte är den svenska redaktionen som sjabblat utan det är dessa är de uppgifter som de fått levererade till sig. 

Noterar också att en ovanligt dålig version av "Derby för dårfinkar" använts för reproduktion i detta nummer (Tjocka och klumpiga linjer till följd av att den en gång i tiden restaurerats med täckvitt från miserabla underlag.
Bob Foster hittade dock en så gott som oskadad version för en herrans massa år sedan, i ett av Disneys egna arkiv som innehöll en mängd gamla "svåra" serier, dock var "Derby..." den enda av dessa sällsynta serier som var helt komplett. Förmodligen kastades innehållet i detta arkiv när Disney lade ner sin egna utgivning i USA, tillsammans med drösvis med original och outgivna serier... suck... Ni skulle bara veta hur många mardrömshistorier man hört genom åren om folk som inte försått vad det är de kastat bort.) och den har använts vid åtminstone ett återtryck i USA.
Synd att inte den bra versionen användes i detta hyllningsnummer.


Men annars så är det en trevlig publikation som använder ett omslag av Barks som mig veterligt aldrig använts förut på någon tidning överhuvudtaget? (Vill minnas att det publicerades i Russ Cochrans "Graphic Gallery" på 70-talet.)
Material av Rota, VanHorn och Bernado rundar av numret.

Här näst så kan ni se fram emot en Scarpa i nummer13 
och en "ny" Rosa i nummer 14.

/Joakim Gunnarsson.


More information about the Ankism mailing list