Digitaliserat Kalle Anka-arkiv

Simon Wigzell swigzell at gmail.com
Tors Okt 2 16:51:21 CEST 2014


Jag hoppas det kommer ett sådant, förr eller senare. Det jag är rädd för är att det av rättighets- och kostnadsskäl kan bli väldigt svårt. Det kostar en hel del att digitalisera så officiellt kommer det såklart göras först om det finns ekonomi i det. Så Barks serier, säkert, men ett godtyckligt nummer av KA från 80-talet, hmmm.

Sen finns det förstås alltid fans som gör det för att det helt enkelt vill. Exempelvis finns alla amerikanska originaltidningar där Barks serier publicerades att hitta digitalt men bara via torrents, och på samma sätt finns en hel del svenskt inscannat för nedladdning (just nu är det någon/några som verkar föresatt sig att göra en komplett scan av Barks på svenska men de verkar inte vara klara).

Tråkigt nog finns risken för att det är olagliga kopior som kommer vara enda alternativet: Fans är galna nog att sätta igång oerhört ambitiösa projekt som aldrig skulle löna sig kommersiellt, och dessutom kan de åstadkomma resultat som skulle vara helt omöjliga av rättighetsskäl. Mitt favoritexempel är från filmvärlden och filmen Kung Markatta. Den som var liten på 70-talet kanske kommer ihåg den, en kinesisk tecknad film med Hasse Alfredsson som berättarröst. Det har saknats en vettig utgåva av den på godtyckligt språk, så för några år sedan tog några fans på sig att leta upp alla utgåvor som fanns (många är redigerade på olika vis) och från dem rekonstruera den bästa möjliga versionen av originalet. Samtidigt bad man intresserade att skicka in ljudspåret på de språk de ville ha med. Slutresultatet är att man kan ladda ner en DVD-fil för bränning med filmen, där videon har finfin kvalitet och ljudspår finns av alla de slag. Någon från Sverige hade filmen inspelad på VHS och skickade in den, så Hasse A:s berättelse finns med tillsammans med en uppsjö av allsköns språk. Att kommersiellt och lagligt sätta ihop den DVD:n hade varit omöjligt för att inte tala om kommersiellt självmord (tänk er att försöka lösgöra rättigheterna för ett ljudspår från SVT på 70-talet, och sen göra om det för alla andra språk...).

Simon W.

On 2 okt 2014, at 09:31, Tomas Eklund <tomas at eklund.com> wrote:

> ’Allo alla ankister!
>  
> I dessa dagar när Netflix, Spotify och andra betala-per-visning och prenumerationsbaserade modeller för konsumtion av underhållning gör sina triumferande segertåg världen över kan jag inte undgå att spekulera i när detta fenomen ska hinna ikapp den ålderdomliga serievärlden. En värld som ärligt talat verkar bestå av S.T.O.F.I.L.E.R.* som samlar dammiga gamla pappersbuntar i backar undangömda på vindsförråd och i källarskrymslen.
>  
> Jag har i det fördolda, men med intresse, följt diskussionerna här på Ankism-listan under ett antal år och måste erkänna att frustrationen ofta blir stor när livliga diskussioner om ”gamla pärlor” blossar upp. När min nyfikenhet tar överhanden samtidigt som jag inser att jag aldrig på riktigt kommer kunna bli delaktig eller ens ta del av resonemanget då jag saknar tillgång till de litterära verk som debatteras. Att köpa på sig alla samlingar är förstås förbehållet endast de rikaste eller de mest fanatiska och inbitna Ankister.
>  
> Vad tror ni, kära medmänniskor? Kommer vi någon gång snart att kunna avnjuta ett digitaliserat, någorlunda komplett, arkiv av exempelvis Kalle Anka-serier? Och är det eftertraktansvärt? Skulle det potentiellt kunna finnas någon avigsida?
>  
> Fördelarna är lätta att se. Försök föreställa er all den ackumulerade tid som de mest entusiastiska av Ankister har lagt ned på att bläddra igenom otaliga samlarpärmar efter ”den där serien som det refererades till under en brinnande diskussion”. Det är inte svårt att tänka sig att mansåldrar har gått till spillo! Tänk att bara kunna knattra in några sökord på datorn och få omedelbart resultat. Och hur många gånger har jag inte sett, här på Ankism-listan, hur arma stackare uppgivet konstaterat att de inte alls kunde hitta ”den där serien” i sin samling, hur mycket de än letade? Språk- och kulturforskare skulle kunna använda arkivet och kanske göra intressanta upptäckter. Barn och unga av idag och imorgon skulle lättare kunna ta del av en kulturskatt som idag är förbehållen tidigare nämnda gamla stofiler. Inte bara barn förresten! Synskadade och dyslektiker skulle kunna få dialogen uppläst. Jag skulle kunna fortsätta rabbla fördelar en bra stund …
>  
> Varför ska det vara förbehållet en exklusiv skara att kunna avnjuta gamla fina serier av Carl Barks och andra mästare?
>  
> Personligen tror jag att ett digitalt arkiv kommer, frågan bara är om det tar fem, femtio eller femhundra år – och hur många dåliga iterationer av konceptet vi måste genomlida innan resultatet blir så bra som det skulle kunna bli.
>  
> Är det någon mer än jag som funderat i dessa banor och vilka tankar, farhågor och briljanta idéer har ni i så fall?
>  
> Med förväntansfulla hälsningar
> Tomas Eklund
>  
> *) Substrat-Tryckta Ordets Förespråkare, Intelligenta & Lärda Ehuru Reaktionära
> _______________________________________________
> http://nafsk.se/mailman/listinfo/ankism

-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: <http://nafsk.se/pipermail/ankism/attachments/20141002/3ac0130e/attachment-0001.html>


More information about the Ankism mailing list