Kvacket 4/1994

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör: Greger Nässén (signerat GREGLAND)
Utförande:Vitt papper, 8 sidor
Upplaga:900
Packningsdatum:22 september 1994

Hej och hallå!

Det här utskicket kommer mycket senare än vi hade tänkt! Allt ståhej på grund av Carl Barks besök måste ha tagit musten ur redaktionen. F’låt! Förutom Kvacket hittar du protokollet från årsmötet. Cirka 260 kollusorer har också fått inbetalningskort för medlemsavgift till och med 30 juni 1995. Vänta inte med att betala!

Seriemässor i massor

Två mässor med serieanknytning äger rum i höst. Först är det Bok & Bibliotek i Göteborg 27–30 oktober. Helgen därpå, 4–6 november, anordnas Serie-Expo 94 på Älvsjömässan i Stockholm. SerieExpo ingår i en avsevärt mycket större mässa som heter Lek & Hobby. Dessutom kan man gå på två stora datamässor, så det lär bli en jättepublik!

Anktecknaren och kollusorn Don Rosa kommer att gästa båda mässorna, delta i paneldebatter och förhoppningsvis teckna och signera några alster också. NAFS(k) kommer att vara med på något sätt på SerieExpo – i en egen monter eller tillsammans med någon annan utställare. Hör av dig till kansliet om du vill hjälpa till!

Höstmöte med bio

Det ska bli höstmöte igen, närmare bestämt lördagen den 19 november. Mötet börjar klockan 13.13 och äger rum i sal 301 i Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm (samma lokal som årsmötet).

Temat för mötet är inte fastställt. Däremot har vi bestämt att efter mötet ordna ett gruppbesök med biljettrabatt på Disneys nya långfilm Lejonkungen (som har premiär dagen innan).

Förmodligen går vi på föreställningen med engelskt tal (och svensk text), eftersom så gott som alla valde engelskt tal när vi gick på Aladdin i fjol. (Buena Vista satsar mer på engelska versioner i Sverige den här gången – 15 kopior jämfört med 7 för Aladdin.)

Mer information om biobesöket får du på telefonsvararen under veckorna före höstmötet. Om du inte kommer på mötet men vill gå på Lejonkungen, måste du boka biljetter i god tid på kansliet.

Fakta om NAFS(k)

Telefon    08-7229313 (ons 18–20).
Brev       NAFS(k), Box 5030, 125 05
           ÄLVSJÖ.
Postgiro   313 02-3.

Carl Barks hälsar på

Årets stora händelse var förstås Carl Barks besök i Stockholm den 18–20 juni. Redan i höstas kände vi till planerna på hans resa till Europa, men vi ville inte riktigt tro på dem då. Efter en del kontakter i våras mellan Egmont-förlaget och NAFS(k) fick vi till slut klartecken till att Barks kunde delta i ett medlemsmöte.

På lördag morgon den 18 juni kom Barks med finlandsfärjan till Värtahamnen i Stockholm. Ett mindre sällskap av kollusorer mötte upp, liksom representanter från media (bland annat TV4 som visade ett inslag därifrån). På koll. Klaus Dejlers buss hängde vi upp en lång banderoll med texten "Welcome Carl Barks – The Great Duck Man".

Senare på lördagen var det presskonferens på Grand Hotel och middag för speciellt inbjudna på Gyllene Freden i Gamla Stan. NAFS(k) hade bjudits in av Egmont till båda evenemangen (vilket vi tackar varmt för).

Carl Barks möter pressen. Bill Grandey till höger, Långben baktill. Foto: koll. 1650 Peter Wahréus.

Medlemsmötet ägde rum på söndagen den 19 juni i Brygghuset i närheten av Odenplan. NAFS(k):s och Seriefrämjandets medlemmar hade fått inbjudan i Kvacket 3-94 som skickades ut ett par veckor tidigare.

Ungefär 160 förväntansfulla fans hade intagit sina platser när ordförande koll. Olof Siverbo öppnade mötet klockan 13.13 (ungefär, dvs lite senare). Sedan höll Olof ett föredrag om Barks och hans livsgärning, varpå Magnus Knutsson föreläste om Barks sätt att skildra personer. Vi såg också filmen Modern Inventions (med ett "gag" av Barks) från 1937, innan det var dags att invänta The Great Duck Man!

Barks var lite försenad, och när han väl dök upp med sitt "följe" gick han rakt in i möteslokalen och möttes av stående ovationer. Vi arrangörer hade tänkt tala lite med honom i ett sidorum, men så blev det alltså inte. Barks (assisterad av sin manager Bill Grandey) satte sig i en fåtölj och koll. Stefan Diös började intervjua honom.

Det kändes märkligt att få se och lyssna på denne vitale och vältalige man. Många av oss har betraktat honom som en smått onåbar levande legend med ett mytiskt "skimmer". Det visade sig nu att han är en "helt vanlig" amerikan, med humor, intelligens och en mycket ovanlig och legendarisk livsgärning.

Vi hade räknat med att få ha Barks som vår gäst under högst 30 minuter, men han trivdes och visade inga tecken på att vilja dra sig tillbaka.

När intervjun var slut fick publiken helt oväntat ställa egna frågor, som Stefan översatte. En fråga ställdes direkt på engelska och Barks svarade också direkt!

Efter frågestunden följde en hyllningsceremoni, där Barks förärades olika gåvor. Han fick en mapp med teckningar från medlemmarna, inklusive en specialgjord framsida av koll. Johan Andreasson. Sedan fick han ett tjusigt ölglas och en glasvas fylld med guldpengar, och sist och även minst: en NAFS(k)napp att sätta på kavajslaget!

Carl Barks möter fansen. Foto: Peter Wahréus.

Slutligen promoverades han till Exalted Hightail i Gröngölingarna genom att Olof satte på honom en högsvansmössa av tvättbjörnsskinn. Självklart gjorde Barks honnör inför de jublande massorna!

Nästa oplanerade händelse var att Kathy Morby (Barks andra manager) sa att Carl gärna ville ge alla på mötet något signerat. De som hade med sig tidningar och album kunde köa för att få dem signerade! De som inte hade något med sig skulle i stället få signerade foldrar om de senaste Barks-litografierna.

Huvudarrangör koll. Greger Nässén gjorde tappra försök att organisera alla dessa ackumulerade oplanerade händelser. Foldrarna räckte inte till så han började sälja tidningar med Barksomslag. Ganska snart ledde allt till ett städat ankistiskt kaos. Kön till Barks blev så lång att Kathy Morby sa stopp eftersom Carl var trött. De tjugotal fans som inte fått något signerat av Barks kunde lämna in sina tidningar till Grand Hotel, så skulle han signera dem innan han lämnade Sverige. (Vilket också skedde.)

Barks lämnade lokalen och mötet avslutades med filmvisning – Donald’s Lucky Day – och lottdragning. Priser var diverse objekt signerade av Barks. Vinnarna var Jakob Tersmeden, Magnus Engström, Håkan Hellman (Kalle Ankas jubileums-CD), Kimmo Eriksson, Per Vedin, Thomas Eliasson (tre Taliaferro-album), Gunnar Kreitz, Jimmy Odenholm (KAs Bästisar 37) och Daniel Skoglund (guldbok). Vi tackar varmt Dick Brobeck på Egmont för donerade priser.

Dessutom lottade vi ut två osignerade tröstpriser. Daniel Atterbom fick en manshög Kalle-figur och Lars Wester fick en seriebok.

En i sanning märklig eftermiddag var över! De sista upprymda entusiasterna staplade stolar medan Hamburgersalen utrymdes. Några vätgasfyllda Disney-ballonger svävade i det höga taket, men med hjälp av en hög ställning på hjul och ett antal jongleringsbollar lyckades vi få ner dem.

Mer information om Barks’ besök (bland annat en översättning av intervjun) i Sverige får du i Seriefrämjandets Bild & Bubbla 5-94 som vi skickar ut i oktober–november. Intervjun finns också på videofilm (se nästa notis). Om du vill veta mer om vad Barks gjorde i övriga länder ska du beställa nästa nummer av den danska tidskriften Carl Barks & Co. Freddy Milton håller på att sammanställa rapporter från Europa. Adress: Forlaget Sejd, v/Paw Mathiasen, J. Brochmandsgade 7, st.tv., DK-2200 København, Danmark. Du som lyckades ta fina bilder från mötet med Barks – hör av dig till kansliet! Vi är intresserade av att beställa kopior.

Barks på video

Nu har du chansen att köpa videofilmen Carl Barks Meets His Fans. Filmen är inspelad med två kameror under Barks besök hos NAFS(k) den 19 juni. Speltiden är 60 minuter och innehåller Stefan Diös intervju (otextad) med Carl Barks, samt bilder filmade "bakom kulisserna". Även delar av koll. Magnus Knutssons föredrag om Barks finns med på videon, som kompletteras med ett litet häfte.

Missa inte detta tillfälle! Beställ filmen av koll. 2067 Martin Birgerssons företag F&M Video Production. Sätt in 130 kronor (utanför Sverige 160 kr) på postgiro 923 15 57-1 senast den 14 oktober. Ju fortare du beställer, desto snabbare är filmen din.

Barks på svensk TV

Disney-klubbsvärdinnan Alice Bah gjorde en briljant intervju med Barks på Grand Hotel. Intervjun kommer att sändas i Sveriges Televisions Söndagsöppet i höst. Det första programmet för säsongen sänds den 2 oktober. Håll utkik!

Den norska filmpresentationen om Barks (se förra Kvacket) skulle ha sänts i höst, men enligt programupplysningen har premiären skjutits upp. Filmen kommer antagligen att visas till jul.

NAFS(s)uriren före nyår?

Bröderna Bäver (Jakob och Mattias Hallin i Lund) arbetar träget vidare med nästa nummer av NAFS(k)uriren. Detta jubileumsnummer – nummer 25 i ordningen – kommer att innehålla flera artiklar som ur olika aspekter belyser fenomenet Musse Pigg. Koll. Lasse Åberg har lovat att teckna förstasidan! Vi hoppas att NK 25 hinner komma ut före jul, men vi vill inte lova det bombsäkert..

Läs Bild & Bubbla

Seriefrämjandet (SeF) ger ut den utmärkta tidskriften Bild & Bubbla. Nummer fem handlar om Barks och hans besök i Sverige. Vi har kommit överens med SeF om att dela på kostnaden för detta nummer, vilket betyder att även våra medlemmar får detta nummer.

Ett hundratal kollusorer är också medlemmar i SeF. Om du är en av dem och vill bli kompenserad (eftersom du ändå får tidningen som SeF-medlem) – hör av dig till kansliet! Du får ett valfritt nummer av NAFS(k)uriren alternativt Bild & Bubbla nr 3-91 om Carl Barks.

Om du vill bli medlem i SeF sätter du in 150 kr på pg 173615-6. Om du snabbar dig på kan du i nr 3-94 få läsa om Snobben och Alan Moore, och i nr 4-94 om Tintin (som dyker upp i ett fyrtiotal nygjorda filmer på lördagmorgnarna i Kanal 1 – först ut är Krabban med guldklorna med start den 24 september).

Videonytt

Aladdin hade videopremiär i Sverige 17 augusti och har sålts i en halv miljon ex på en månad! På videon finns trailers för uppföljaren Jafars återkomst, som kommer på video i maj 1995, samt Prinsen och tiggargossen (se nedan).

Som vi sagt tidigare i Kvacket kommer Snövit snart på video. Premiärdatum är 19 oktober. Disney distribuerar filmen till årsskiftet, men den går säkert att få tag på i handeln tills lagren tagit slut.

Mussefilmen Prince and the Pauper (Prinsen och tiggargossen, 24 min.) från 1990 kommer ut som första miniklassiker på video i USA i höst, eventuellt som bonus med någon annan film. Till Sverige kommer filmen troligen till våren.

Tack till koll. Robert Andersson i Malmö för alla tips!

"Disney’s Dilemma

Can the Kingdom Keep Its Magic?" utropar förstasidan på Newsweek daterad 5 september 1994. En bestört Musse Pigg kompletterar rubriken. På åtta sidor analyserar tidningen ur olika perspektiv det aktuella läget i Disney-koncernen. Trots Disneys otroliga framgångar under 80- och 90-talen – aktiekursen har till exempel stigit med 900 procent – har det hänt oroväckande saker det senaste året.

Av ledartrion Michael Eisner (styrelseordförande), Frank Wells (president) och Jeffrey Katzenberg (VD för filmstudion), finns bara Eisner kvar. Och hans hälsa kunde vara bättre – för några månader sedan genomgick han en akut hjärtoperation.

Eisners "alter ego" Wells omkom i vintras i en helikopterolycka i Nevada. Katzenberg ville efterträda honom, men Eisner och styrelsen ansåg inte att han var kvalificerad. Sista augusti avslutades maktkampen genom att Eisner kallade till sig sin vän Katzenberg och sa "This isn’t going to work".

Två efterträdare till Katzenberg utsågs snabbt: Joe Roth (tidigare VD för 20th Century Fox) tar hand om spelfilmerna, och Roy E. Disney (Walt Disneys brorson) de tecknade långfilmerna.

Det senare valet kan vara olyckligt. En anonym källa i företaget påpekar att den senaste tecknade långfilm som Roy var chef för, var Taran och den magiska kitteln – ett riktigt dunderfiasko!

Newsweek konstaterar att Disney lär rida ut stormarna i toppskiktet. Den senaste långfilmen Lion King kan bli den mest framgångsrika filmen någonsin. Då gör det inget att det finns orosmoln som Euro Disneyland (som räddades av en halv miljard i kapitaltillskott från en saudisk prins och europeiska banker) och den planerade temaparken Disney’s America i Virginia (som historiker och landägare inte alls är förtjusta i).

Gamla Bambi återuppstår

Tidigare i somras gick koll. Robert Andersson in i sin lokala videoaffär och funderade på om han skulle köpa Bambi. Robert talade med expediten och sa "Det är synd att man får omdubbningen från 1986". (Robert föredrar alltid originalljud på svenska Disney-filmer.) "Nejdå, videon har faktiskt de svenska originalrösterna", fick Robert till svar. Han köpte filmen och gick hem och startade videon. Jodå, trots att förtexterna räknar upp rösterna från 1986 års omdubbning, så är det originalljudet från 1943 som hörs!

Kvacket ringde upp distributören Buena Vista och fick förklaringen. När ljudet skulle kopieras till kassetterna i USA tog man fel masterband! De första kopiorna av Bambi som skickades till Sverige och distribuerades till försäljningsställena har alltså svenskt originalljud.

När Buena Vista får in nya beställningar, skickar de däremot ut nya kopior med 1986 års ljudband. Men det finns antagligen kassetter med svenskt originalljud ute i handeln fortfarande. Fråga om försäljaren säljer av den första leveransen. I så fall borde dessa kassetter ha originalljud, om du är intresserad.

NAFS(k) är kunskap!

Den fjortonde delen av National­encyklopedin kom ut i dagarna. Boken omfattar MÖNS–PAR och har man sett: NAFS(k) står med! (Vi visste faktiskt om det i förväg.) Detta står att läsa om oss:

NAFS(k), Nationella Ankistförbundet i Sverige (kvack), "ankistisk" intresseförening, grundad 1976, som forskar och sprider kunskap om Kalle Anka och hans värld. Litt.: J. Gisle, Ankismen (sv. övers. 1976).

Musse i röda kortbyxor

Detta nygamla klädmode kan man få se i fortsättningsserien I fantasins klor som publicerades i Kalle Anka & C:o 34–36. Manusförfattare (i mästaren Gottfredsons anda) är Byron Erickson, redaktör på Egmont. Serien har tecknats av Ferrioli, som är den bästa nya Mussetecknaren, enligt lästipsaren koll. Joakim Gunnarsson.

Musse, Mimmi och Långben ger sig ut på seglats och hamnar strax på en märklig ö, där alla deras fantasier verkar bli verklighet. De råkar ut för sjörövare, jätteormar, utomjordingar, kortspelande sagofigurer och dubbelgångare av sig själva. När fantasierna väl materialiserats, går det inte att tänka bort dem igen. Musse lyckas rädda sig själv och de andra med hjälp av ännu en fantasifull tanke.

Bröderna Dum breder ut sig

Först har vi en allmän ursäkt respektive uppmaning till prenumeranterna. Vi har varit dåliga på att skicka ut tidningar, men har snart kommit ikapp igen. Nåväl, sedan är vi tacksamma om ni betalar era album och tidningar så snart som möjligt efter leverans. Vi vill framför allt rensa hyllorna från album, eftersom vi inte köper några lagerex av dem.

Nu till lite nyheter:

Nytt från Gladstone

Om inget annat anges kostar tidningarna 18 kr/styck (prenumerantpris är 15 kr). Porto och pappryggspåse ingår i priset. Tecknare och manusförfattare står med kursiv stil. Bara de mest kända författarna anges och i så fall efter snedstreck. De flesta förkortningarna förklaras i Lilla Dum-listan. MAJ 94: USA 26 (36 kr) Barks fs (från målningen "Klondike Kaper"), "Back to the Klondike" (US 2), Strobl "Uncle Scrooge and Money", "Twice the Fun", dansk serie "The Sultan of Phud".

JULI 94: DD 285 Taliaferro fs, dagsstrippar från 1938, Barks "Cheltenham’s Choice" (WDC 168), Bradbury ensida från DD 31; USA 27 Rosa fs, "Guardians of the Lost Library", Moores ensida från DD 33; DM 24 Van Horn fs, Barks "A Descent Interval" (WDC 177), Diaz "Don’t Call Me Tut" del 2, Hubbard ensidor från MMOS 279.

AUGUSTI 94: DDA 27 Block fs, Block/Fernandez "The Mystery of Widow’s Gap", Bradbury ensida från DD 28;

AUGUSTI 94 (forts): WDC 592 Van Horn fs, "The Cluck of the Draw", Gottfredson/Osborne "Mickey Mouse and Hoppy the Kangaroo", del 2, juli–nov 1935, holländsk serie "The Bicycle Thief", Fallberg ensidasserie från CD 4; US 287 Rosa fs, "The Life and Times of Scrooge McDuck, del 3: The Buckaroo of the Badlands" + kommentarer av Rosa, Jippes/Barks "Duckmade Disaster", Bradbury ensida från DD 28.

"Paperino e il Mistero di Marte" från 1938 är förmodligen den allra första längre Kalleserien. Upphovsman var Federico Pedrocchi (1907–45).

SEPTEMBER 94: DD 286 (36 kr) Van Horn fs, "The Birthday Boy", Rosa "The Duck Who Never Was", Gottfredson/Osborne"The Case of the Vanishing Coats" (dagsstrippar från feb–mars 1935),Pedrocchi "The Secret of Mars" (Paperino 1–18), Barks "Victory Garden" (WDC 31), samt flera artiklar om Kalle Anka;

USA 28 (36 kr) Rosa fs, Barks "Land Beneath the Ground" (US 13, restaurerad version), Scarpa "The Man from Oola Oola" del 1, Lockman "High-Tech Crooks"; DM 25 (36 kr)Gottfredson fs, Barks "The Unorthodox Ox" (WDC 182), Diaz"Don’t Call Me Tut" del 3, Strobl "This is Your Life, Donald Duck" (DDOS1109) – se nästa bild!

Slutscen från "This is Your Life...". Men vad har hänt medögonen? Jo, redaktionen har ritat in vita "tårtbitar" på allaankögon så att de ska blir mer Barkslika! Detta har man gjort iflera serier av Strobl och andra på sista tiden och det är skandal! Visst får man beundra Barks, men låt andras alster vara i fred! I originalet hade Strobl tecknat om citatet från Barks, men redaktionen har bytt ut det mot Barks egen version. Suck!

Nya NAFS(k)nappar

Vi har äntligen beställt en ny upplaga av NAFS(k)nappen, somföreställer "film-Kalle" (från kort­films­inledningarna) omgiven av NAFS(k):s valspråk In donaldismo veritas. Styckpriset är20 kr. (Till er som köpt tidigare NAFS(k)nappar: denna femte upplaga sernästan ut som upplaga tre, men Kalles gap är inte rött.)

Annonser!

SÄLJES: GULDBÖCKER NR 1–10 i inplastade förstaupplagor(endast samtliga ex). Kontakta koll. 2109 Anders Norrman, Byggmästargatan1F, 754 35 Uppsala, 018-260656.

SÄLJES: KA 12/49 (utplattat pren.veck, annars oskadad), KARL ALFRED20/53 och 41/53, BLONDIE 2/55 (båda i mkt fint skick). Skriv till AnnetteVarland, Tomtebog. 9, 553 13 Jönköping.

SÄLJES: KA 2/48, G/VG, 2000:- (ngt def, 5 små hål),4/48, VG, 2500:- (båda 4250:-). WDS 21/2/68, FN, 50:- (doktejpi rygg), WDS 61/2/68, FN, 150:-.

KÖPES: WDK 4/78 (Jul i Ankeborg) i minst skick VF (m. affisch).Ring 0142-26237 (17–21) eller skriv till koll. Benny Lindebring, Härdarev.14, 595 95 Mjölby.

KÖPES: KAs väggalmanacka 75–89. McDonald’s Disneyleksaker – Belle, Bianca, Bambi, Anden i lampan, Ursula, Ariel, Blunder, Oliver, Dodger, Francis och Georgette – till ett hyfsat pris. Kontakta koll. HåkanJärund, tfn 0525-31916.