Kvacket 5/2001

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt och Åsa Johansson
Utförande:Sandbrunt papper, 4 sidor
Upplaga:900
Packningsdatum:8 november 2001

[PDF] (kräver inloggning)

KVACK!

Årets femte Kvacket ser dagens ljus, liksom en ny härlig kurir! I Kvacket finner du kallelsen till höstmötet, som i år blir en livad tillställning i kulturens tecken, och lite annat smått och gott. I Kuriren väntar dig ett antal intressanta artiklar. Du får bland annat ta del av ett besök hemma hos Carl Barks, lösningen på en svårlöst tecknar­gåta, en exposé över några manusförfattare i Italien, en kärleksförklaring och mycket annat.

Vi vill också här passa på att påminna alla kollusorer om den eminenta tävlingen, gjord av koll. 2324 Andreas Eldh, som var med i förra Kvacket. Det går bra att skicka in lösningar till (k)ansliet till och med 1 december (nytt slut­datum), så sätt igång och gnugga geniknölarna!

Påminnelse

Snart är det dags att förnya medlemsavgiften. I nästa utskick i december kommer många att få ett inbetalningskort. Detta gäller alla på vars kuvert det står ”Avgift betald t o m 011231”. Om du är en av dem får du gärna förnya medlemskapet redan nu.

Höstmöte

NAFS(k):s höstmöte kommer att hållas söndagen den 25 november kl 13.13 till cirka 16.30. Lokalen är återigen Läktarfoajén i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N. Till denna lokal kommer du lättast om du tar tunnelbanan till Odenplan (uppgång Odenplan) och sedan går till vänster över övergångsstället in på Norrtullsgatan.

På årets höstmöte blir det kulturfestival! Vi återupplivar den gamla traditionen med melodifestivalframföranden och bakar ihop den med alla upptänkliga kulturella begivenheter som vi kan komma på. Har du ett sångnummer, en imitation eller kanske en mim som du vill framföra, en tavla som du vill visa, en hyllnings­dikt som du vill läsa eller något annat som kan förgylla tillvaron för en skara ankister? Då är du varmt välkommen att delta – sätt igång att skriva, komponera, rita! Och vill du inte det så är du lika välkommen som publik.

Det kommer också att bli utlottning i NÅL 2001 (NAFS(k):s Årliga Lotteri), omröstning bland förslagen till grön­gölinge­fieringen av föreningens olika titlar, vår ordförandes klassiska tutfrågesport och en auktion av ett mycket stiligt Bud Grace-original med ankmotiv (se baksidan på NK 32). På det hela taget kommer det att bli ett fantastiskt möte, så det är lika bra att avsätta denna dag i almanackan med en gång.

Om det finns intresse kommer vi att avsluta dagen med ett besök på Atlantis – en försvunnen värld som har haft premiär då. Tidpunkt, pris och biograf meddelas på kansliets telefonsvarare (08-7229313) från och med 16 november. För att vara garanterad plats bör intresserad kollusor boka biljetter på telefonsvararen (ange antal vuxna respektive barn) senast 23 november. Om du kommer på höstmötet får du betala och hämta dina biljetter där. Övriga biobesökare förväntas vara utanför biosalongen senast 30 minuter före föreställningens början.

NAFS(k):s 25-årsjubileumsfest.

Lördagen den 22 september samlades en skara förväntansfulla kollusorer för att delta i den sedan länge (c:a 25 år) emotsedda jubileumsfesten. Vid dörren avprickades alla på listor av koll. 339 Anders Berglund (naturligtvis fanns listor både i namn- och kollusor­nummer­ordning), varefter man släpptes in i själva festlokalen. Dagens konferencier koll. 452 Peter Nyrén höll ett kort välkomsttal och sedan började festiviteterna. Många försåg sig genast med snacks och dryck. Drycken bestod givetvis av Läskeblask, Bubbel-blurp och andra ankistiska fluidum med specialdesignade etiketter.

I festlokalen fanns möjlighet att beskåda en skärmutställning med reliker ur NAFS(k):s arkiv, som breven från Carl Barks, mötesprotokoll från de första mötena och en mängd annat. Undertecknads personliga favorit var brevet där en far och hans son begärde utträde med motiveringen att föreningen var för barnslig. Man kunde också deltaga i en tipspromenad med (mycket) varierande svårighetsgrad på frågorna samt en kronologisk frågesport av koll. 699 Per Starbäck där det gällde att placera en mängd händelser ur NAFS(k):s historia i rätt tidsföljd. Det fanns också nostalgiska ljud- och bildspel på dator, sammanställda av koll:a 976 Johan Blixt, 800 Erik Starbäck och 538 Karl-Erik Lindkvist.

Efter en tids mingel var det dags för tårta, som sig bör med ankistisk design i form av sjömansmössor. Nu började också ett av dagens teman, nämligen små ”faktarutor” där bemärkta ankister fick redogöra för viktiga händelser i ankismens och NAFS(k):s historia. Koll. 616 Göran Ribe redogjorde för den första inter-skandinaviska ankistkongressen (på ett student­rum) och Anders Berglund visade att han kunde redogöra för händelser i sitt eget liv med ± fem års tidsnoggrannhet men visste exakt vilken vecka serien där Kalle dricker Bubbel-blurp hade publicerats. Sedan vidtog rättning av svaren på tips­promenaden och koll. 694 Olof Siverbo visade sig värdig sin ordförandepost genom att ha flest rätta svar. Vad beträffar den kronologiska frågesporten svävar vi ännu i ovisshet både vad gäller de rätta svaren och vem som vunnit.

Efter kaffet återvände alla till festlokalen för dagens höjdpunkt: en scenshow med nummer huvudsakligen från tidigare ankistiska melodi­festivaler. Bland annat fick vi höra ex-koll 684 Rolf G. Ström ge en strålande tolkning av en uråldrig schlager om Musse Pigg (!) och koll. Per Starbäck framföra ett flertal nummer av varierande musikalisk, men ständigt hög text­mässig, kvalitet. Vi fick också se koll. Anders Berglund utföra ett legendariskt mimnummer och koll. Olof Siverbo med stor inlevelse ackompanjera nidvisor om sig själv. En annan sevärdhet var en närmast surrealistisk inspelning från de mytomspunna demonstrationstågen till Carl Barks väg år 1978 och 1979. Showen avslutades med att koll. 316 Greger Nässén mycket välförtjänt upphöjdes till Högsvans.

Efter detta avtågade större delen av de församlade kollusorerna, men en tapper skara stannade kvar och avåt en tidigare under dagen beställd middag. För att tillgodose alla smakriktningar fanns möjlighet att välja mellan både kinesisk och asiatisk mat. Efter middagen avrundades kvällen framför videon där man kunde bese koll:a 314 Stefan Diös och Gunnar, förlåt Greger, Nässéns framträdanden i olika TV-program samt lyssna till en tysk ankistisk orkesters framträdande vid Ankon i Lund 1988.

På det hela taget var det en mycket lyckad tillställning som alla närvarande säkert kommer att minnas i minst 25 år framåt. Stort tack till nostalgigeneralerna Per och Erik Starbäck och alla andra som hjälpt till med arrangemanget!

koll. 2348 Mats Nilsson

En nostalgisk resa 21 september 2001

På NAFS(k):s 25-årsdag samlades ett dussintal kollusorer vid Nya Elementars gymnasium i Åkeshov. Byggnaden är helt tömd på grund av renovering, men det störde inte de nostalgitörstande ”turisterna”.

Inne i Stora Hallen beskrev koll:a 314 Stefan Diös och undertecknad hur det såg ut där för 25 år sen, när vi satte oss ner med Frederik Ekehed och grundade föreningen. Ordförande koll. 694 Olof Siverbo räknade ner sekunderna, och exakt 11.51.31 ljöd ett mäktigt KVACK!!! genom lokalen!

Så var det dags för sightseeing. Dagens chaufför var koll. 2165 Klaus Dejler, som oklanderligt körde sin 12,5 m långa Scania-buss från 1973. (Han har haft bussen i 15 år och delvis inrett den som en sommarstuga.)

Stefan var ciceron och berättade vaket (trots jetlag), utförligt och underhållande om anhalterna. Övriga deltagare fick därmed en djupare förståelse om hur NAFS(k) kunde utvecklas till en stor ideell förening med eget kansli.

Jag och koll. 699 Per Starbäck hade satt ihop en resrutt till möteslokaler, gamla kanslier och andra historiskt viktiga platser. Vi lyckades passera resmålen i någorlunda rätt ordning, men tidsplanen sprack rejält.

Först åkte vi till Vällingby varifrån vi följde vägen för demonstrationerna 1978 och 1979 till Carl Barks väg i Bromsten. Senare manövrerade Klaus in sitt 180-hästarsfordon på den smala Terserusvägen vid Bromma kyrka. Där ligger Stefans barndomshem, platsen för vårt första möte utanför skolan 1978.

Inne i stan stannade vi till vid Rålambsvägen 50, där Stefan delade lägenhet med kansliet 1980–83. När vi sen passerade Rådhuset såg vi en oplanerad attraktion! Koll. 446 Per Vedin hoppade in i bussen, sa ”Hej!” och fortsatte raskt till jobbet.

Lunchen intog vi på Pizza Hut vid Medborgarhuset på Södermalm. Det var just i Medborgarhuset som vi ordnade många skojiga möten och filmvisningar under 80- och 90-talen. Vi fortsatte till Siljansvägen 14 i Årsta, där vi hade kansliet i källaren 1983–91. Per hade i smyg ringt den nuvarande förhyraren, så vi fick komma in i lokalen. Denne vänlige man visade sig vara med i klubben ”Tårtans vänner” (som diggar barn­programmet). Rundturen avslutades på det nuvarande kansliet i Östberga. En minnesvärd och crazy nostalgitripp var till ända!

Koll. 316 Greger Nässén

Gröngölingefierings­uppdatering

Vi tar inte längre emot förslag till grön­gölinge­fiering av föreningens olika titlar. Omröstning bland samtliga inkomna förslag sker på höst­mötet. De tidigare förslagen finns i gamla Kvacket och kommer att läggas ut på webben och mailinglistan i god tid före omröstningen.

Mycket Barks i de senaste Kalle Anka

De senaste numrena av Kalle Anka & C:o har varit som vanligt, bortsett från en positiv detalj. Från och med nummer 40 kommer varje nummer att innehålla en Barks ensida som inte har publicerats i tidningen förut. I nummer 39 finns det också en Daan Jippes-serie, ”Lagens väktare för en dag”, som skrevs av Barks 1969 men som har ritats av både Strobl och Jippes. Den gick första gången i KA 4–5/1972, då tecknad av Strobl.

Serien handlar om att hela Ankeborgs poliskår och reservpoliser ligger sjuka i asiateninfluensan och hongkonginfluensan. Kalle Anka är stadens enda tredje reservpolis och blir tvungen att rycka in. Det första Kalle stöter på är MC-gänget Vrålande Keruberna, ett motorcykelgäng som skrämmer upp alla invånare i träd med sina fruktansvärda vrål. Nästa sak Kalle får syn på är Björnligan som bryter sig in i en bank, men på grund av att bankdirektören sitter högt uppe i ett träd lyckas Kalle inte arrestera dem för någonting. Den tredje och sista faran är ett rymdskepp som har landat i Ankeborg. Varelserna är små rymd­gubbar med trattmun och hjälmar. Efter mycket bråk mellan dem och Vrålande Keruberna ger sig rymdvarelserna iväg, men de lämnar kvar en sjukdom som smittar Kalle och alla skurkar och gör att de blir sängliggande. Efter det blir det Knatte, Fnatte och Tjatte som kallas in som extra extra reservpoliser och får skydda Ankeborg. Det är en rolig och bra serie.

Koll. 2548 Axel Purwin

Korsordslösningar

I Kvacket 4 skrev koll. 314 Stefan Diös om Svenska Dagbladets korsord ”Profilen”, nr 698 från den 6 maj 2001, där den kände person som utgjorde temat var Kalle Anka. Vi lovade att presentera de rätta lösningarna i ett senare nummer av Kvacket och de kommer här, tillsammans med en kommentar från Stefan:

Rätt svar i tur och ordning: CARL BARKS, MOBY DUCK, LUDWIG VON ANKA, WALT DISNEY, GRÖNGÖLINGAR, AKU, EKORRE, JOAKIM, RIKSDAGSVALET, SJÖ-MANSKOSTYM, TUR, ÄGG, FÅGEL-EX-PEDITION, VECKA, GÅS, MIM, LÄSTA, KVACKAT, HÖNA, ANKEBORG, BOK, KOLERISK, KAJSA, AND, TÄNKARMÖSSA, NOS, BJÖRNLIGAN.

Med tanke på att detta är ämnat för ”vanligt folk” finns här ett par rätt anmärkningsvärda detaljfrågor samt prov på gedigen research. Att Carl Barks är ett av huvudorden är kanske inte så sensationellt, men jag hade knappast väntat mig att få se Farbror Joakim specificerad som morbror! Och tänk att det kommer innehållsfrågor på en enskild serie som ”En hönsig historia”! Här får man dock säga att ledtrådar ges av stadens namn plus, givetvis, de korsande orden. Det kan behövas, för det är nog få av dessa svar som kan hittas i de vanliga uppslagsverk där man normalt söker hjälp när den dolda profilen är t.ex. Giuseppe Verdi eller Carl Fredrik Reuterswärd.

Mycket riktigt fick tidningen ett klagomål från en lösare som tyckte att den här sortens kändisar inte borde få användas i korsorden, men både tävlingsredaktionen och denne recensent tycker att en bra mix är att föredra. Nog bör de viktigaste ankeborgarnas namn och egenskaper vara allmängods i en normalbildad svensks kunskapsregister?

Högsta betyg för detta konstverk! Min enda minimala invändning är väl att namnet Oppfinnar-Jocke nu för tiden skrivs med O i början, även om det inte alltid var så förr. Men det vägs upp av nöjet att få påminnas om tänkarmössan, en numera sorgligt bortglömd klassiker för ankister av min generation!

Koll. 314 Stefan Diös

Carl Barks-kategori i Jeopardy

I våras fick vi ett mail från koll. 2553 Erik Bergwall som vi tyvärr har glömt att delge våra medlemmar. Här kommer det i alla fall, med det svar som levererades av koll. 316 Greger Nässén strax efter inkommandet:

Såg av en händelse för en gångs skull på tv-frågesporten JEOPARDY! på tv4 idag (ons 21/2) och upptäckte då att en av kategorierna hette ”Carl Barks skapelser”. Snabbt for jag upp ur stolen, men konstaterade dock att frågorna lika gärna kunde ha varit för lekskolebarn. (Eller vad sägs om ”Så heter Kalles miljardär till farbror”!) Eller också så kanske man inte kan vänta sig mer av ”vanliga” människor? Nåja. Man får väl vara glad över det lilla som man får. Kanske ni kan nämna detta i nästa Kvacket?

Mvh koll. 2553 Erik Bergwall

Hej Erik och tack för ditt mail! Ursäkta att vi svarar så sent. Kul att de har en sån kategori. Vad jag vet är tyvärr inga ankister inblandade i produktionen av frågor och svar. (Vi är hellre med och tävlar. :-)) Man får som sagt vara nöjd över att elementär Barks-kunskap numera räknas som allmänbildning.

Varma hälsningar,
Greger

Säljes

Carl Barks oljemålningskalender 1998 och 1999, 450 kr styck.
Don Rosa kalender 2001, 250 kr.

Om du är intresserad av någon av dessa så kontakta:
Klaus Dejler (koll. 2165)
[raderad kontaktinformation]