Kvacket 3/2017

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Packningsdatum:16 augusti 2017

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till årets tredje Kvacket! Utöver Kvacket ska du i ditt kuvert hitta ett årsmötesprotokoll. I utskicket kommer det dessutom att gå ut en inbjudan till cirka 160 kollusorer om att förnya avgiften till och med juni 2018.

Vad händer under hösten?

Som tidigare meddelats via sociala medier inleder vi höstens ankistiska aktiviteter genom att medverka vid ”Världens längsta bokbord” på Drottninggatan i Stockholm i samband med Stockholms kulturfestival den 20 augusti. Vi kommer som vanligt att dela bord med Serieteket från Kulturhuset och kanske några andra serieföreningar också. Vi kommer att sälja kulturgods ur vårt lager och försöka övertygande förbipasserande om det lämpliga i att gå med i vår fenomenala förening. Kom gärna förbi och hjälp till med detta. Det finns även möjlighet att köpa billiga serier (dock sällan ankistiska) då Serieteket brukar rea ut album de rensat ur sina bibliotekshyllor.

Resten av hösten kommer att domineras av det faktum att en mycket rik och mycket snål anka i år rar sitt 40-årsjubileum. Farbror Joakim gjorde ju sin debut i ”Jul på Björnberget” som publicerades i juli 1947. Detta kommer att uppmärksammas på Bokmässan i Göteborg där bland annat koll. 314 Stefan Diös kommer att medverka i ett seminarium den 30 september kl. 13.00 och Egmont ger ut en jubileumsbok. I samband med en återutgivning av ”Farbror Joakims liv” kommer Don Rosa att besöka Köpenhamn (18–19 november) och Oslo (datum ej känt), tyvärr tycks han dock inte heller denna gång komma till Sverige.

Denna fånankism, förlåt von Ankism, kommer även att prägla NAFS(K):s höstmöte som kommer att gå av stapeln den 28 oktober kl. 13.13. Platsen blir den välkända Åttingen på Reimersholme (Reimersholmsgatan 45). Vi kommer som vanligt att ha lotterier, filmvisning, auktion, frågesport mm, och den gamla ankan kommer att dyka upp i alla dessa aktiviteter. Se till att leta fram hög hatt, röd rock, käpp och pincené så att du kommer välklädd till mötet! Har du någonting (i synnerhet om det har Joakim-anknytning) du vill auktionera ut så glöm inte att medtaga det.

Utöver allt detta kan vi även tipsa om seriefestivalen i Örebro den 11–12 november. NAFS(K) kommer inte att vara med som officiell deltagare men det kommer säkert att finnas flera ankister där ändå. Kolla mer om programmet där på Facebook.

Koll. 2348 Mats Nilsson

Årsmötet

Årsmötet 2017 ägde rum den 22 april, som så många gånger förr i Åttingen på Reimersholme. Vad som hände under mötesförhandlingarna kan du läsa om i protokollet som medföljer detta utskick.

Utöver dessa hade vår käre ordförande sin vana trogen knåpat ihop en riktigt klurig och rolig frågesport att roa mötesdeltagarna med efter fikat. Det gällde att identifiera en serie efter att ha fått ett gäng ledtrådar, antingen en del av en bildruta eller ett citat ut serien. Ju tidigare och svårare ledtråd, desto högre poäng gav förstås svaret. En utmaning till och med för de mest luttrade i ämnet!

Och det blev tydligt att undertecknad är betydligt mer av en text- än en bildmänniska; jag tog min favoritserie av Rosa på högsta poäng genom citatet, men en favoritserie av Barks tog jag inte förrän på näst sista bildrutan – och då hade gissningen redan gått till en annan serie! Svårt och kul, och mycket ambitiöst konstruerat av Mats.

Förstås blev det auktion, som alltid föredömligt ledd av koll. 339 Anders Berglund, där ett stort antal föremål – varav några riktiga dyrgripar – bytte hem, och filmvisning ur koll. 1382 Bror Hellmans till synes outsinliga förråd av Disneykort filmer.

Tiden sprang iväg väldigt fort, vilket den ju tenderar att göra när man har roligt. Vips hade klockan blivit kväll. De deltagare som ännu var kvar beställde pizza och dukade upp långbord, och mellan tuggorna utspelade sig mer eller mindre utflippade diskussioner på vårt favoritämne Disney. Hur många heter till exempel Baloo i Sverige? Svaret kan förvåna en. Själv skulle jag tycka att det vore jättekul om Baloo hade en syster som heter Malou.

En får ju passa på att tacka alla som var med för ännu ett härligt årsmöte, och hoppas att jag träffar alla och ännu fler på höstmötet!

Tack och kvack,

Koll. 2856 Marina Johansson

Till minne

Styrelsen har via e-post från anhörig fått det sorgliga beskedet att koll. 660 Roger Svärd i Umeå har avlidit vid 63 års ålder. Han var trogen medlem sedan november 1981. Roger var också revisor i NAFS(K) under perioden november 1983–mars 1986.

Ankist med stil!

Radioprogrammet ”Stil” i P1 tar upp en mängd olika ämnen och programmet som sändes den 23 juni får väl sägas ha ett visst ankististiskt intresse då en av vår förenings verkliga veteraner intervjuades om en klädesdetalj han är väl bekant med. Programmet kan avlyssnas på sverigesradio.se/sida/avsnitt/908529?programid=2794

Koll. 2348 Mats Nilsson

Seriefestival

NAFS(K) deltog helt enligt planen på årets seriefestival i Kulturhuset i Stockholm. Vårt bord, F4, fanns i foajén på tredje våningen på nästan samma plats som vi ockuperat de senaste åren, och naturligtvis hade vi fått de trevliga Tintin-människorna i föreningen Generation T till bordsgrannar. Det var också relativt nära scenen i foajén, så de som bemannade bordet fick höra framträdandena på denna vare sig man ville eller inte.

Johan Blixt och Mats Nilsson satt mest vid bordet, men på söndagen fanns också Greger Nässén och Klaus Dejler där. Vi fick sälja ett tjugotal (K)urirer och intresset för vår förening var osedvanligt stort även om det inte resulterade i några nya medlemmar just då. Flera exkollusorer kom förbi och gjorde utfästelser om återinträde. Vi fick också en del kvarvarande kulturgods från avsomnade Bröderna Dum sålt då det förpackats i påsar med flera nummer i följd istället för som enskilda nummer.

Tydligen var det ungefär samma besökssiffra både på lördagen och söndagen om man får tro festivalledningen. Det vackra vädret gynnade antagligen inte besöksfrekvensen, men de som kom dit verkade nöjda i alla fall.

I vår frågesport vann Håkan Storsaeter med högst poäng både lördag och söndag, och tack vare utgallring i Johans samlingar behövde han inte gå ifrån bordet tomhänt.

Ett stort tack till alla som ställde upp och hjälpte till så det gick att genomföra. Till ett annat år hoppas vi dock att alla deltagande serieföreningar kan få bord tillsammans, det skulle underlätta både för dem och besökarna.

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist, numera NAFS(K):s ordinarie festivalgeneral

Disneyutgivningen i USA

Förlaget IDW tog över utgivningen av Disneytidningar 2015, som vi rapporterade i Kvacket 135. De titlar man startade med var Uncle Scrooge, Donald Duck, Mickey Mouse och Walt Disney’s Comics and Stories. Utgivningen rullar på och man har gett ut ungefär 15 nummer vardera av de olika titlarna.

Innehållet verkar huvudsakligen vara europeiska repriser (mycket Italien och Holland). Vill man inte köpa de enskilda tidningarna så verkar åtminstone US, DD och MM samlas med underrubriken Timeless Tales med sex nummer per samling med hårda pärmar.

Utöver dessa titlar ger man även ut specialnummer som Disney Magic Kingdom Comics och Mickey and Donald: The Search for the Zodiac Stone med mer europeiska återtryck.

IDW ger dessutom Taliaferros dagspresserier i inbundna böcker:

Man har även påbörjat en komplett utgivning av söndagssideversionen av Silly Symphonies, två volymer av totalt fyra har kommit ut så här långt.

Koll. 976 Johan Blixt

Bild & Bubbla

Nummer 210: Seriefrämjandets första nummer av Bild & Bubbla 2017 innehåller, utöver stående inslag om serieutgivningen i Sverige, Norden, Europa, Amerika, Asien och övriga världen, samt en välfylld sektion med recensioner av fanzin och serier, följande digert illustrerade artiklar:

”Förhandstitt: Stackars Pappa av Sissel Gustafsson”, ”Astrid, Alena och de andra – alla är de Kim W. Andersson”, ”Harmannen – fantasi, färg, forskning, förlag, försäljning …” (om serieskaparna Lars Vipsjö och Mathilda Hansson). ”Fars kamp – intervju med Halfdan Pisket”, ”Blir det bättre i morgon? – Karoline Stjernfelts debutbok nagelfars”, ”My Name is Prince – His Royal Badness som seriehjälte”, ”Porträtt: Michael G. Nielsen”, ”Ordbilder – Nekrolog över ett svenskt förlag” och numrets enda ankistiska (utöver NAFS(K):s annons) och, med tanke på Ankon, vältajmade artikel ”Bland möss och människor – ett besök på Lasse Åbergs Museum”.

Koll. 316 Greger Nässén

Nummer 211: ”Aneurysmdimman av Per Myrhill”, ”Serieresidens – världen reser till Seriestaden”, ”Rockyologi – en metastudie”, ”Alan Moores farväl”, ”Motsättningar eller möten?”, ”Porträtt: Sofia Olsson”, ”Dylan Dog – italiensk serieexport med många bottnar”, ”Seriegalleriet – Mecka för samlare av serieoriginal”, ”Gränsöverskridaren – samtal med Rolf H. Reimers” och ”Omslagsillustratör: Lina Brunjage”.

I nyhetsspalten kan man läsa om hur Aku Ankka hedrade hundraårsminnet av skapandet av den självständiga Republiken Finland med specialserier tecknade av Kari Korhonen och specialomslag av bland annat Daan Jippes och Giorgio Cavazzano.

4250 kr för KA 40/2001!

I april gick ett exemplar av Kalle Anka & C:o nummer 40/2001 på auktion för 4250 kronor! Låter det dyrt? Eftersom det bara finns två kända exemplar (tror jag) så kan det vara ett fullt rimligt pris. För att citera säljaren (Looding):

Kellogg’s hade en reklamserie på baksidan med en flygkapning som story. Den skulle släppas precis efter 11 september-attackerna och Kellogg’s beslutade att köpa upp och makulera hela upplagan, av förståeliga skäl, och lät trycka upp en ny upplaga med en ny baksida. Flygkaparvarianten såldes aldrig, gick aldrig ut till prenumeranter och ingen vet hur få ex som slank undan makulering, men min gissning är färre än 10 ex.

Köparen gick under det kryptiska aliaset ”Vedin”.

Koll. 976 Johan Blixt