Kvacket 2/2025

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:8 sidor
Packningsdatum:10 april 2025

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkommen till årets andra Kvacket! Med Kvacket ska det följa verksamhetsberättelse och bokslut för 2024 samt mötesordning och poströstningsblankett för årsmötet. Och en kurir!

Årsmöte i NAFS(k) 2025

Snart är det dags igen! Lördagen den 26 april är dagen för NAFS(k):s årsmöte 2025. Klockan 13.13 Ankeborgstid inleder vi årsmötet och platsen är som vanligt Åttingen på Reimersholme. Vi kommer att inleda mötet med en tyst minut och minnesstund för vår käre ordförande Mats Nilsson. Därefter följer ordinarie mötesförhandlingar där mötesordning och alla övriga handlingar för mötet finns bifogade i utskicket. Vi kommer bland annat att välja ny ordförande, besluta om höjda medlemsavgifter och fastställa bokslutet för föregående verksamhetsår. För den som inte kan närvara på plats finns möjligheten att göra sin röst hörd via poströstning.

När den formella delen är avklarad tar vi fika och sedan följer mer allmänt kolluderande. På grund av omständigheterna kommer det tyvärr inte bli frågesport eller auktion denna gång men det kommer finnas tid för allmän frågestund och diskussion. Det kommer att diskuteras om föreningens stundande 50-årsjubileum och kanske kan vi också få en rapport från den nyligen arrangerade internationella Donaldistkongressen i Flensburg, Tyskland. Mötet avslutas sedan med gemensam middag för de som vill och kan.

Till Åttingen tar man sig lämpligast med buss eller tunnelbana. För de som kommer från centralstationen rekommenderas att ta tunnelbanan till Hornstull och där byta till buss 54 eller 66 och ta den fram till Reimersholme. När man kliver av vid ändhållplatsen Reimersholme går man tillbaka en bit samma väg som bussen kom ifrån och korsar vägen tills man hittar en åttkantig byggnad, då är man framme! Adressen är Reimersholmsgatan 45.

Kvack och välkommen!

Ny adress till NAFS(k)

Postnord har höjt priset på sina postboxar successivt och nu har årspriset nått vår smärtgräns. Styrelsen har beslutat att avveckla den gamla adressen och byta till en postbox hos ett annat företag. Från och med 1 april har vi följande adress:

NAFS(k)
Mailbox 3233
112 73 Stockholm

Lämpligt nog är våra kuvert på väg att ta slut så vi kommer att trycka upp nya som alla kommer att få med nästa utskick.

Koll. 316 Greger Nässén

Vila i frid Mats!

NAFS(k) har sorg. Som har meddelats via sociala medier har vår ordförande 2348 Mats Nilsson gått bort fredagen den 7 mars vid 53 års ålder. Vi i styrelsen och övriga funktionärer är chockade och förtvivlade. Vi visste inget om hans sjukdom.

Fonus har skapat ett minnesrum för Mats där man kan skriva hälsningar och minnesord, ge en minnesgåva och se dödsannonsen som publicerades i DN 23 mars 2025. Begravningen av Mats ägde rum fredagen 4 april 2025 i Ekerö kyrka (se annan notis).

Mats föddes 13 april 1971 och växte upp i Nyckelby på Ekerö. Han gick på gymnasiet i Blackeberg och började 1991 på Teknisk Fysik på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Efter examen fortsatte han med doktorandstudier och disputerade 2013 med en avhandling om metoder att återställa funktion i skadade händer.

Mats var en mycket uppskattad lärare i medicinsk teknik på KTH. Under sin långa karriär var han på olika sätt aktiv för att göra utbildningen så bra som möjligt. De sju senaste åren var han grundutbildningsansvarig för ingenjörer på Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH) vid KTH. Han var också under många år programansvarig för programmet Medicinsk Teknik vid KTH i Flemingsberg.

Sedan studenttiden var Mats också mycket engagerad i fadderverksamhet, Fysikalen (vars skrivargrupp han tillhörde resten av livet), kårens sångtävling Sångartäfvlan och andra sociala aktiviteter för studenterna på KTH, vilket han fortsatte med sedan han blev anställd. Den 18 mars 2025 höll KTH en välbesökt minnesstund i Flemingsberg (se notis) och man ordnade även två minnesplatser med foto av Mats och en bok för att skriva in minnesord.

Mats blev medlem i NAFS(k) 28 juni 1996 och han fick sitt första utskick 10 dagar senare med NK 26. Hans första möte i NAFS(k) var höstmötet 16 november 1996 i Medborgarhuset på Södermalm. Han betalade livstidsmedlemsavgift 1 313 kr den 31 juli 1997. På årsmötet 28 april 2001 valdes Mats in som övrig ledamot i styrelsen. Två år senare, 26 april 2003, valdes han till sekreterare. På valborgsmässoafton 30 april 2011 (se fotot nedan) valdes Mats till ordförande. Sedan dess har han lett vår förening med ett stort engagemang, betryggande lugn, finurlig humor och gediget kunnande. Han har varit med på nästan alla medlemsmöten och andra arrangemang där NAFS(k) deltagit (såsom Stockholms Internationella Seriefestival, Seriegatan och Comiquiz) sedan han blev medlem. Mats specialintresse inom ankismen var pocketismen, studiet av Kalle Ankas Pocket, och i synnerhet serier av serieskaparen Romano Scarpa.

Mats hade många andra intressen, inte bara ankismen, utan tecknade serier i allmänhet, engelsk teater, humorprogram (till exempel Monty Pythons flygande cirkus, Jeeves och Wooster och Javisst, herr minister), språkfrågor och mycket mera. Han var en aktiv amatörskådespelare och ibland engagerad i uppsättningar parallellt på olika teatrar. Han sökte också roller som statist i större produktioner, där nog hans främsta merit var att han deltog i samtliga föreställningar av The Sound of Music på Kulturhuset, Stadsteatern år 2021–2022.

Mats lämnar ett oersättligt tomrum efter sig och vi är så otroligt ledsna över att han inte kommer att leda något mer möte och underhålla deltagarna med sina kluriga och nyskapande frågesporter. I NAFS(k)uriren 48 kan du läsa Mats sista OFO (Ordföranden för ordet) med ett upplyftande tema. Tack för allt du gjort för NAFS(k), Mats!

Begravning av Mats Nilsson

Begravningsgudstjänst för vår ordförande koll. 2348 Mats Nilsson ägde rum fredagen den 4 april 2025 klockan 11:00 i Ekerö kyrka. Förutom hans familj och närmaste anhöriga fanns även barndomsvänner, kollegor från Kungliga Tekniska Högskolan och vänner från amatörteatersfären på plats. Från NAFS(k) deltog koll:a 314 Stefan Diös, 316 Greger Nässén, 831 Björn-Olof Skytt, 2165 Klaus Dejler, 2187 Åsa Warnqvist, 2697 Stefan Warnqvist och 2867 Andreas Eriksson. Drygt femtio personer närvarade.

Officiant var prästen Cecilia Nyberg. Kyrkomusiker Leif Asp spelade på orgel. Det var en fin ceremoni med många blommor på och runt kistan. NAFS(k) hade beställt en blomsterdekoration med en sista hälsning till Mats på blåa band. Det var en sorglig dag men det kändes ändå tacksamt att vi fick vara med. Minnesstunden efteråt var endast för de anhöriga.

Koll. 316 Greger Nässén

Minnesstund för Mats på KTH

Mats arbetsplats, KTH Flemingsberg i Huddinge, arrangerade en fin minnesstund den 18 mars klockan 15:30. Omkring 300 personer var där på plats och det pratades om ytterligare ett par hundra som var med online. Medarbetare, chefer och studenter berättade om hur mycket Mats betytt för dem och för andra under sin långa gärning på KTH, och det varvades med vacker musik framförd av en stråkkvartett. Det var en fin och stämningsfull stund till Mats minne. Man tillkännagav också att ett rum där Mats ofta vistades, som ännu inte hade fått något namn, kommer att få heta Nilssonrummet. (Tack till Mats vän Henrik som var med på plats och skickade denna text till undertecknad.)

Koll. 316 Greger Nässén

SIS 2025

En påminnelse om att NAFS(k) i vanlig ordning deltar som utställare under Stockholms internationella seriefestival som i år har temat ”Upplysning”. Festivalen äger rum helgen 24–25/5 och platsen är Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm. Inga gäster har tillkännagivits (men det utlovas folk från Frankrike, USA och Finland) ännu av arrangören Serieteket, men besök gärna festivalens hemsida: kulturhusetstadsteatern.se/bibliotek/stockholms-internationella-seriefestival-2025-sis25 där det kontinuerligt kommer att postas uppdateringar så snart det finns några.

Festivalen ockuperar numera större delen av Kulturhusets tillgängliga lokaler: Foajé 3 och Hörsalen, båda på plan 3, Klarabiografen och Serieteket på plan 2, Studion och Lilla studion på plan 1 och Lava på plan 4. Det kan vara svårt för ovana besökare att orientera sig i lokalerna men det finns en informationsdisk i foajén på plan 3 som kan hjälpa till om man virrat bort sig.

Hjärtat i festivalen är som vanligt marknaden SPX men det blir även scenprogram, filmvisningar och workshops. Det flesta av de svenska serieförlagen är representerade och brukar ha montersigneringar med sina serieskapare och sälja kulturgods till rabatterade priser. Ett bra tillfälle att köpa de där albumen man gått och suktat efter. Det är enklare att räkna upp vilka dignitärer i seriesverige som inte är där än vilka som är närvarande åtminstone någon av dagarna …

Förra året hade vi bord i Studion som har ingång direkt från Sergels torg/Hamngatan med serieföreningarna Generation T (Tintin) och The Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club (Fantomen) som bordsgrannar och vi hoppas på en liknande placering i år.

Karta kommer att anslås på NAFS(k):s webbsida. Utöver att sälja (k)urirer och sprida kunskap om vår verksamhet kommer vi att ordna frågesport (två olika, en på lördagen och en på söndagen) med fina priser. Kom gärna förbi och säg hej! Om man vill hjälpa till mera handfast (som till exempel att sitta en stund vid bordet) så går det också att ordna. Välkomna!

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist
NAFS(k):s 10-stjärnige festivalgeneral

Höjda medlemsavgifter!?

Som framgår av mötesordningen till årsmötet 2025 föreslår styrelsen höjda medlemsavgifter. Om årsmötet beslutar att godta förslaget börjar avgifterna gälla direkt efter årsmötet.

Dock står det i våra stadgar punkt 3.5.1 så här: ”Medlem har rätt att betala medlemsavgift för flera år eller liv i taget och behöver sedan inte betala tillägg om avgiften skulle höjas under tiden.” Nuvarande årsavgifter är 160 kr för äldre kollusorer, 70 kr för knattar och 240 kr för kollusorer i utlandet. Nuvarande livstidsavgifter är 4313 per liv för kollusorer i Sverige och 6643,25 kr per liv för kollusorer utomlands.

Förutbetalda avgifter fördelas år för år framåt i vårt avgiftsregister. Om avgifter förskottsbetalas för en knatte är det vuxenavgiften som fördelas framåt från och med det år medlemmen fyller 19 år.

De föreslagna livstidsavgifterna motsvarar i stort sett samma antal år som tidigare, knappt respektive drygt 27 år.

Koll. 316 Greger Nässén

NAFS(k)uriren, till slut!

Ursäkta att du fått vänta på NK 48 men nu är den här! Anledningen är något som aldrig hänt tidigare med någon (k)urir. Den fick tryckas om. Leveransen av tryckeriets första försök med NK 48 kom fram väldigt sent, bara ett par dar innan vi skulle packa den i februari. Men alla exemplar visade sig ha flera defekter, bland annat dålig svärta, murrigt tryck och ojämn sortering av papperen. Vi bestämde att vi inte kunde packa den i utskicket utan vi fick lägga med en blå lapp som förklaring i stället. Vi reklamerade leveransen och tryckeriet invände inte. De gjorde omgående ett andra försök att trycka numret och det gick bra. Vi hoppas du blir nöjd med den nya (k)uriren!

Koll. 316 Greger Nässén

Kongress i Flensburg

Under den sista helgen i mars genomfördes en gemensam kongress mellan NAFS(k), DDF(R) och D.O.N.A.L.D. i Tinglev och Flensburg. Under fredagen möttes många av deltagarna i Borgerhuset i syddanska Tinglev, där det bjöds på fika, läskeblask, öl och rød pølse samtidigt som incheckning och mingel pågick. Vi blev även introducerade till den tyska traditionen av att sjunga föreningens ”Hymne” (sången ”Den snyftande sjömannen” från Barksserien ”Lavinrisk”) och säga ”klatsch”, vilket är den tyska motsvarigheten till ”klapp”, istället för att applådera. Efteråt åkte många söderut med bil (däribland undertecknad som fick skjuts av ett trevligt äldre par från Berlin), medan något dussintal ankister tog det sista tåget för dagen runt halv tio på kvällen.

Lördag och söndag tillbringades i Flensburg i det tyska förbundslandet (delstaten) Schleswig-Holstein. Huvudpunkten på schemat, själva kongressen, hölls på högskolan i Flensburg där det varvades mellan föredrag och frågesporter. Det tyska fokuset i ankismen är att forska inom Carl Barks serier på ett ”seriöst” sätt likt hur forskning på universitet går till. Utan att gå igenom varje enskilt föredrag så var några höjdpunkter: Ankeborgs välfärd/sociala säkerhetsnät, hur man förklarar månens beteende i Barksserierna, en karta över varenda plats i världen som besökts eller omnämnts i Barksserier, en digital 3D-modell över Ankeborg, etc.

Det genomfördes även två frågesporter, en arrangerad av mig som gick ut på att gissa Barksserien utifrån en ruta, (det var en del gnäll från tyskarna på att texten i rutorna var på svenska), men även en frågesport om lite gott och blandat från vår danska systerförening. Nämnvärt är att det var undertecknad själv som vann så vi har nu etablerat vår svenska dominans ute i Europa :)

Efter alla föredrag och frågesporter hölls årsmöte för D.O.N.A.L.D. i samma sal som föredragen och frågesporterna, samtidigt som årsstämma för DDF(R) hölls i korridoren utanför. Strax efter att DDF(R):s årsstämma börjat, försökte någon öppna fel dörr vilket ledde till att tjuvlarmet gick, så för att inte överröstas av larmet, flyttades DDF(R):s årsmöte snabbt till en annan del av korridoren.

På kvällen genomfördes en gemensam middag på restaurang Borgerforeningen i centrala Flensburg. På söndagsmorgonen anordnades en stadsvandring där Karsten Bracker, ordförande (Präsidente) i D.O.N.A.L.D., visade en mindre mängd ankister de viktigaste sevärdheterna i stadskärnan. Därefter bar det av till Glücksburgs slott någon mil öster om Flensburg, där deltagarna gick runt på egen hand. Söndagens evenemang bjöd på få kopplingar till ankism, även om Karsten Bracker hade utformat en broschyr inför stadsvandringen med bilder ur Barksserier. Antalet deltagare var mycket lägre än de tidigare dagarna, vilket bland annat märktes av att endast en tredjedel av NAFS(k):s representation var närvarande på grund av tidiga tågavgångar från Flensburg.

Medverkande från NAFS(k) var koll. 2417 Stefan Persson, koll. 2903 Patrik Spånning Westerlund och koll. 2934 Oscar Bergstrand.

Koll. 2934 Oscar Bergstrand

Kalle Anka Klassiker

Koll. 1460 Joakim Gunnarsson gnetar på med de redaktionella sysslorna i tidningen Kalle Anka Klassiker och kan lägga ytterligare en årgång till sin meritlista. Under Joakims säkra hand har den utvecklats till ankvärldens motsvarighet till Agent X9 så till vida att den alltid inleds med en lång serie av Carl Barks (jämför Modesty Blaise i Agent X9) för att tillfredsställa den delen av läsekretsen som kräver detta men sen är resten av innehållet en av Joakim noggrant utvald samling serier av både äldre och nyare snitt, med både välkända upphovsmän och sådana som behöver upptäckas av flera. Ibland är han snäll och uppfyller någon läsares önskan om en efterlängtad repris. Här är några av mina favoriter från Kalle Anka Klassiker 2024:

1/24: Numret inleds med ”Kalle Anka på Grönland” (FC 256 från 1949) som naturligtvis alltid är en välkommen återutgivning. En annan av höjdpunkterna är den nederländska ”Möss i maskineriet” med teckningar av Daan Jippes och Mark de Jonge. Här hotar Magica De Hex Joakims förmögenhet på det mest infernaliska sätt. Numret avrundas med en fortsättningsserie från 1984 med manus av Donne Avenell och bild av Vicar, ”Det gäckande silvret”, samt något som väl kan kallas ”fan fiction”: en ensida från Aku Ankka 50/2003 som var vinnaren i en manustävling bland tidningens läsare och som tecknades upp av Vicar.

2/24: När man börjar med U$ 10 ”De vises sten” läggs ribban högt, men även resten av numret håller hög klass. Det bjuds på ytterligare en serie med Magica De Hex, ”En trollpackas doft” med text av Geoffrey Blum och bild av Carlos Mota, en i Sverige opublicerad serie från Donald Duck 90, ”Ett hoppfullt projekt”, med det säkra radarparet Vic Lockman (text) och Tony Strobl (bild) som upphovsmän samt den tämligen obskyra serien ”Vattenhunden” från 1976 som är den enda Kalle Anka-serien av Harry Gladstone som senare gjorde karriär inom andra delar av Disney-imperiet.

3/24: Förstaserie i detta nummer är ”Farbror Joakim och Hawaiis hemliga hjälpare” (U$ 4) som utkom första gången 1953 och ända sen jag läste den i Vi, Knatte, Fnatte, Tjatte 1980 har jag stört mig på björnbusarnas omotiverade (?) brutalitet mot ankorna så jag går snabbt vidare till ännu en serie av en förhoppningsfull ung man, Marty Greims, som det inte skulle bli något mer ifrån. Den heter ”Fotstors hemlighet” och gick i DD 249 från 1986. Utmärkande är att nästan varje ruta med ankor är hommage till Carl Barks. Sista serien är den i Sverige hittills opublicerade ”Järnvägs-gärningar” ur DD 58 (1958) av Carl Fallberg (oväntat att det utspelas på en ålderstigen järnväg?) och Tony Strobl.

4/24: Här är kopplingen till Barks en aning obskyr eftersom första serien är en av de gröngölingsserier Barks skrev manus till efter sin pensionering och som ursprungligen tecknades av Kay Wright, men som senare tecknades om i en mer Barksinspirerad stil av Daan Jippes. Det är fråga om den senare versionen av ”De skalliga örnarnas räddare” (JW 11, 1971) från nederländska Donald Duck 20/2001. Efter en Kalleserie med manus och bild av Bob Gregory och Tony Strobl (ur Zé Carioca 677 1964), ”I tongivande kretsar”, är det sen dags för lite italiensk Disney: ”Uppdrag ’Leoful’” ur Topolino 142 (1968) av Carlo Chendi (text) och Luciano Bottaro (bild). För alla som förbryllats av ”Professor Leofuls hämnd” i KAP 18 är det en lättnad att äntligen få veta hur det började. Och serier tecknade av Bottaro är alltid en fröjd att läsa.

5/24: Framsidan av detta nummer visar Daan Jippes omslag till U$ 211 från 1986 där ”Farbror Joakim och Inkas guld” (U$ 26) repriserades vilket passade bra då den även inleder här. Sen följer ytterligare en serie med professor Leoful i huvudrollen, ”Hypnotiskt och kaotiskt”, producerad i Danmark med text av Lars Jensen och bild av César Ferioli och från 2006. För egen del är dock numrets höjdpunkt en repris av DD 108, ”Den pengapackade pyramiden”, som trycktes i 1967 års årgång av Kalle Anka & C:o och gjorde ett outplånligt intryck på mig. Framför allt gillar jag som ingenjör att historien helt bygger på tillämpningar av fysikens lagar. Vic Lockman och Tony Strobl i absolut toppform! Till slut lönade det sig att tjata på Joakim. Tack för det. Sist i detta nummer kommer en i Sverige opublicerad serie av Vicar med text av Pat och Carol McGreal, ”Guld och gröna gojor” från 2014.

6/24: När året närmade sig sitt slut släppte redaktören loss ordentligt med godbitar för att fylla detta nummer. Till att börja med har omslaget till U$ 63, ”Spökhuset”, restaurerats utifrån Barks egen skiss till något som liknar denna mer än det publicerade. Efter ”Spökhuset” följer den andra danska serien med Professor Leoful, ”Rena hönsgården”. Lars Jensen stod även denna gång för manus, men med Vicar vid ritbordet och den har inte synts till i Sverige förut. Sen kommer de två i Sverige bortklippta sidorna ur ”Jul världen runt” (CP 26, 1959) som visar hur jul firas på våra breddgrader tecknade av Al Hubbard, och på dessa en ensida av Carl Barks med teckningar av Tony Strobl som inte heller den publicerats på svenska (inte ens i Carl Barks samlade verk). Tony Strobl har även tecknat den tjugo sidor långa ”Fattig som en kyrkråtta” där Magica smider ondskefulla planer mot Joakim von Anka. När den publicerades som fortsättningsserie 1969 blev den dock omilt behandlad (rutor borta/omtecknade) men det har Joakim rättat till med hjälp av en australiensisk utgåva.

Finns det något ytterligare att tillägga om denna årgång? Ja, kanske att varje nummer utöver en rejäl presentation av innehållet på sidan två ibland innehåller en eller flera faktasidor där redaktören under rubriken ”Ur arkivet” berättar om kuriosa ur Disneyseriernas historia, ibland med anknytning till tidningens innehåll, ibland inte. Och så finns det i varje nummer två sidor Musse Pigg-strippar av teamet Bill Walsh/Floyd Gottfredson som är så virtuost tecknade att de tål att studeras långt mer ingående än den tid det tar att läsa dem.

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist