Kvacket 3/2025

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:8 sidor
Packningsdatum:26 juni 2025

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkommen till årets tredje Kvacket! I ditt kuvert hittar du tyvärr inget årsmötesprotokoll. Däremot får cirka 150 kollusorer en inbjudan att förnya medlemskapet till och med juni 2026

Höstmöte 2025

Det ska bli höstmöte i höst! Men när och var är ännu inte bestämt tyvärr, men det torde bli en lördag i slutet av oktober eller början av november. Vi hoppas vi kan hålla till i vår favoritlokal Åttingen, men det kanske inte går att ordna. Det var vår tidigare ordförande Mats Nilsson som kunde boka lokalen, eftersom han var medlem i bostadsrättsföreningen Bränneriet som äger den. Efter Mats tragiska bortgång är det tveksamt om vi kan fortsätta boka lokalen. Ingen annan medlem har lägenhet i föreningen.

Temat för höstmötet är inte bestämt än, men det finns några födelsedagar i år inom Disneysfären som kan vara kul att uppmärksamma: Svarte Petter som fyllde 100 år i februari, Disneyland som fyller 70 år i juli och Pluto som fyller 95 i september.

Det som däremot är så gott som bestämt är att det blir en större auktion än vanligt på höstmötet. Vi behöver gallra rejält i vårt förråd eftersom vi ska byta till ett mindre förråd vid årsskiftet. Detaljerad information om auktionsobjekten kommer att läggas ut på hemsidan nån gång efter sommaren, så att man kan lägga bud även om man inte kan närvara på höstmötet. Hör av dig till oss om du vill vara med och sälja kulturgods på auktionen!

Så snart som styrelsen bestämt datum för höstmötet och bokat lokal meddelar vi det på hemsidan och våra andra sociala plattformar. Mer detaljer om höstmötet kommer i nästa Kvacket.

Farväl till långvarig postbox

Box 2125 med det ankistiska postnumret 10313 Stockholm var föreningens officiella adress i 20 år! (Läs mer om adressbytet i Kvacket 3/2005.) Den fanns i många år på postkontoret i Gamla stan men för ett antal år sedan flyttades den till företagscentret på Regeringsgatan i city. Nu har postboxen vittjats för sista gången. Efter den 13 juni returneras eventuell post dit till NAFS(k) till avsändaren. Vår nya postadress står i faktarutan på sista sidan. Skicka din papperspost till oss till vår nya box så den inte kommer bort.

Koll. 316 Greger Nässén (fotograf )

Årsmötet 2025

Ja, även detta år lyckades vi genomföra ett årsmöte. Omständigheterna till trots och utan frågesport eller auktion på programmet hade 37 kollusorer tagit sig till Åttingen denna lördag. Den högsta siffran på många år. Ytterligare sex stycken hade valt att göra sin röst hörd via poströst.

Mötet inleddes med en tyst minut för att hedra vår bortgångna ordförande koll. 2348 Mats Nilsson. Efter den tysta minuten var över höll koll. 316 Greger Nässén ett kort tal om Mats betydelse och insats för föreningen. I möteslokalen fanns också ett minnesbord till Mats ära med minnessaker och en kondoleansbok där de som ville kunde skriva ett par rader.

När minnesstunden var över öppnades den formella delen av mötet och den sedvanliga formalia följde. Vid punkten för val av ordförande tog valberedningen genom koll. 2187 Åsa Warnqvist över sandalen och undertecknad valdes till ny ordförande. Som koll. 1382 Bror Hellman påpekade är jag nu den förste ordföranden i NAFS(k):s historia som är yngre än föreningen själv. Vidare klubbades de nya medlemsavgifterna igenom och under ”övriga frågor” var det en hel del som dryftades vilket kan läsas i protokollet som kommer med nästa utskick.

Efter fikapausen vidtog mer allmän diskussion om föreningens framtid. Det konstaterades att vi kan komma att behöva byta möteslokal i framtiden och dessutom skulle vi helst vilja rensa ut vårt förråd och byta till ett mindre. Medlemmarna på årsmötet informerades om att en större auktion är planerad för höstmötet.

Då mötet hedrades av besök från Tyskland och D.O.N.A.L.D:s president Karsten Bracker höll han ett kort anförande om vår tyska systerförening och deras verksamhet. Den nyligen avhållna internationella kongressen var välbesökt och själv blev han omvald som president som blott andre man någonsin, efter grundaren och ex-kollusorn Hans von Storch. Mycket av deras verksamhet präglas av en vetenskaplig inställning till ankismen och då framförallt det som rör Carl Barks och Erika Fuchs.

Koll. 2814 Kristoffer Ernstsson bevistade sitt första möte och passade på att berätta om en podd han och ett par kompisar var i färd med att lansera. Den skulle heta Ankeborgspodden och behandla olika ämnen kring Kalle Anka och ankismen. Läs mer om detta på annan plats i Kvacket.

Mötet avslutades även i år med middag för de som kunde. Tack till alla som deltog och på återseende till höstmötet!

Koll. 2936 Hampus Johansson

SIS 2025

Stockholms Internationella Seriefestival ägde i år rum under helgen 24–25 maj, som vanligt i Kulturhuset vid Sergels torg i huvudstaden. Det måste utan tvekan betraktas som en av de större (om inte den största) begivenheten för de i vårt land som är intresserade av den nionde konstarten. NAFS(k) deltog (också som vanligt) med ett bord där vi säljer (k)urirer, arrangerar frågesport och upplyser besökarna om vad ankism är för något.

Festivalen startar emellertid redan fredag kväll med invigning, presentationer av de mest prominenta utländska gästerna och utdelning av Seriefrämjandets Urhunden-pris som tilldelas föregående års bästa översatta respektive originalsvenska seriealbum. Dessutom mingel med gamla och nya bekantskaper. Men redan när man närmade sig Kulturhuset var det uppenbart att festivalen numera är en viktig händelse eftersom den jättelika rörliga ljustavlan på fasaden gjorde reklam för den. Detta påpekades senare belåtet av festivalgeneral Ola Hellsten (när han hade tid att byta några ord eftersom han under arrangemanget är en mycket upptagen man). Årets Urhundar gick till Uppvaknanden av Juliette Mancini samt Mjölk och människor av Matilda Josephson. Den senare var personligen närvarande och bubblade verkligen över av glädje då albumet var hennes debutverk. Att hon även fick en prissumma på 25 000:– gjorde säkert inte heller ont.

Nästa dag var undertecknad tillsammans med Greger Nässén, Johan Blixt, Olof Siverbo och Anders Berglund på plats vid 10-tiden på förmiddagen för att organisera vårt bord och det har vi ju gjort förr så det beredde inte några svårigheter. Som tidigare år hade vi Fantomen-folket i Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club samt Tintin-vännerna i Generation T som bordsgrannar. Våra bord finns i Studion som har ingång från gatuplanet och hyser de stora serieförlagen till vilka våra föreningar har större anknytning än seriemarknaden SPX ett par våningar upp.

11.00 släpptes besökarna in och sen var det full fart med aktiviteter de närmaste sex timmarna tills dörrarna stängdes klockan fem. Det var seminarier, paneldiskussioner och intervjuer på fyra scener av olika storlek och utöver det filmvisningar i Klarabiografen. På den officiella gästlistan fanns drygt 50 personer vilket säger en del om omfattningen. För att hinna med det man vill se krävs helt klart ett visst mått av planering och förmåga att prioritera när programpunkter krockar. Och sen skall man ju handla upp sig på årets nyheter också! Nyvalde NAFS(k)-ordföranden Hampus Johansson anslöt senare på lördagen och begick därmed SIS-debut.

Från första dagen minns jag särskilt paneldiskussionen om Fantomen-tidningens 75-årsjubileum där tidigare medarbetaren Jonas Darnell (Herman Hedning) och ”gammelredax”, den legendariske Ulf Granberg, utbytte kvickheter & sarkasmer i staccatotempo medan det förmedlades mycket kunskap om tidningens historia. Jonas upprepade den populära beskrivningen av Herman Hednings tillblivelse som gick ut på att ”Ulf hotat honom med stryk” om han inte kom på en serie att trycka på halvsidan under tidningens ledare.

Även lanseringen av Lisa Medins gräsrotsfinansieringskampanj för fortsättningen på hennes seriealbum Medley från 2013 som nådde sitt mål på två timmar(!) var något att minnas. Under lördagen delades också det prestigefyllda Kohlemainen-priset ut till ”serieskapare som ännu inte har etablerat sig professionellt, men som förtjänar större uppmärksamhet”. Årets pristagare blev Mikael ”Hammar’n” Hammarberg.

NAFS(k):s tidigare ordförande, koll. 2187 Åsa Warnqvist, introducerade (i egenskap av chef för Svenska Barnboksintitutet) från scenen i Lilla Studion en diskussion om barn och ungas serier där Sofia Olsson, Per Demervall och Amanda Post deltog.

Lördag kväll bytte Teaterbaren i Kulturhuset namn till ”Seriebaren” och sen blev det fest ända till midnatt för de som så önskade (vilket var tämligen många). Under kvällen gjorde koll. 557 Johan Andreasson en strong insats som dirigent av stycket ”1-1-3 Bom”, framfört av Sugardaddy anförda av David Liljemark. Fem minuters koncentrerat oväsen med 60 sekunders paus i mitten. Öronpropparna Johan var utrustad med satt inte där för syns skull …

En kul grej var att drinklistan i baren dagen till ära hade fått ett nytt utseende där alla cocktails begåvats med seriebetonade namn. Sålunda hette bland annat Amaretto Sour denna kväll ”Mandel och Elvira”, Pina Colada ”YNF!”, Raspberry Spritz ”Don Rosa” (fniss) och GT ”Generation Tonic”. ”Mr Walker” var naturligtvis benämningen på ett stort glas mjölk. De ordinarie teaterbesökarna som kom ut i pausen för att jäktade beställa något att förfriska sig med blev minst sagt förvirrade. Söndagen hade som brukligt ett lojare tempo (dagen innan hade varit ovanligt intensiv) men det betydde att utställarna kunde släntra omkring, umgås och upptäcka allt man missat dagen innan. Den som hade turen(?) att befinna sig i hörsalsfoajén kvart i ett fick bevittna hur en högläsning ur Max Björkmans wrestlingserie Starslam urartade i kontrollerat handgemäng mellan de båda brottarna Aliss Ink och Strangler som inte begränsades till scenen utan tog hela rummet i anspråk. Aliss Ink avgick med segern efter att ha dängt Strangler i scengolvet så hela huset skakade (kändes det som).

Själv hörde jag sen på intervjun med gästerna Joanne Starer och Khary Randolph från New York (men sedan några år tillbaka bosatta i Wien, Österrike). Intervjuade gjorde Serietekets Anders Lundgren och det gjorde han så bra att det viktigaste, Joanne Starers återupplivning av DC Comics-figurerna Fire and Ice, inte hanns med på tiden som fanns till förfogande. De måste alltså komma tillbaka och avsluta intervjun ett annat år.

17.00 var det hela över och jag längtar redan till nästa år. För den som vill mäta sin kunskap mot övriga tävlanden i NAFS(k):s frågesporter finns de tillgängliga på vår hemsida. Vinnare på lördagen var koll. 3010  dolt namn . Han var ensam med sju rätt. På söndagen vann dolt namn med fem rätt. Frågekonstruktör var Hampus Johansson.

Ett stort tack till alla som hjälpte till att bemanna vårt bord och bära (k)urirer och annan utrustning. Och ett minst lika stort tack till Serieteket med Ola Hellsten i spetsen som fixar så vi får träffas och trivas i dagarna två. Som han så väl uttryckt det tidigare: ”Festivalen bygger vi tillsammans!”

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist
NAFS(k):s 10-stjärnige festivalgeneral

Ankeborgspodden

Då vi tyckte att det saknades en utförlig svenskspråkig podd i ämnet så fann vi inte annan lösning än att göra den själva.

I Ankeborgspodden tar vi upp allt så länge det är relaterat till just Ankeborgs värld.

För vuxna lyssnare och brådmogna barn.

Den största och primära plattformen kommer att vara Youtube, men det går även att hitta den på vissa mer renodlade, men obskyra podcastplattformar.

Vid frågor eller önskemål om innehåll, kontakta oss via ankeborgspodden@kristofferernst.se!

Kvackande hälsningar,

Koll. 2814 Kristoffer Ernstson¹
Producent, Ankeborgspodden

¹  (Kristoffer Ernst i podcastsammanhang då folk har haft alltför svårt att stava till Ernstson).

Fler kollusorer

Sedan oktober 2024 har elva kollusorer inträtt i föreningen. Dessutom har fyra kollusorer återinträtt efter en längre frånvaro, däribland den tredje grundaren av NAFS(k), koll. Ekehed! Varmt välkomna!

315Frederik EkehedGrillby
1860  dolt namn Enskede
2021  dolt namn Älvsjö
2095  dolt namn Östersund
3158  dolt namn Skarpnäck
3159  dolt namn Karlstad
3160  dolt namn Nynäshamn
3161  dolt namn Kungsängen
3162  dolt namn Sundsvall
3163  dolt namn Stockholm
3164  dolt namn Henstedt-Ulzburg, DE
3165  dolt namn Örebro
3166  dolt namn Västervik
3167  dolt namn Ystad
3168  dolt namn Tumba

Errata

Förra Kvacket var felnumrerat, 187 i stället för 184.

Nummer 148 började felaktigt med sidan 737 i stället för 741 och den förskjutningen rättades inte till förrän med nummer 168!

Upphovsrätt

I Kvacket 1/2025 skrev jag lite om hur upphovsrätten i USA för bland annat de första Mussefilmerna gått ut 2024 och att jag skulle återkomma när vi klurat ut vad som gäller för svensk upphovsrätt.

För vad som gäller i USA läser man lämpligen på Duke universitets utmärkta sidor om Public Domain: web.law.duke.edu/cspd

Jag har inte hittat någon lika bra resurs för Sverige men lagtexten är inte helt obegriplig, den lag som gäller är Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. I 43:e paragrafen kan man läsa att upphovsrätt ”till ett verk gäller till utgången av sjuttionde året efter det år då upphovsmannen avled”. Det hela blir dock lite komplicerat av 44:e paragrafen: ”För verk som har offentliggjorts utan att upphovsmannen har blivit angiven med sitt namn eller med sin allmänt kända pseudonym eller signatur gäller upphovsrätten intill utgången av sjuttionde året efter det år då verket offentliggjordes.”

Vad gäller då för exempelvis serierna i KA 1/1948? Översättarens namn (Axel Norbeck) finns angiven men inga andra upphovspersoner, innebär det att det är ok att sedan 2018 återge teckningarna om man suddar ut texten?

Eller måste vi vänta tills 2027 då Norbeck varit död i 70 år eftersom bild och text inte kan separareras (6:e paragrafen: ”Har ett verk två eller flera upphovsmän, vilkas bidrag icke utgöra självständiga verk, tillkommer upphovsrätten dem gemensamt.”)?

Eller måste vi vänta till 2070 då Barks (exempelvis) varit död i 70 år? Enligt 44:e paragrafens andra stycke gäller ”Om upphovsmannen inom den tid som anges i första stycket avslöjar sin identitet, gäller bestämmelserna i 43 §.” Rimligtvis får det anses att Barks har avslöjat sig som upphovsman …

Även om alla inblandade har överlåtit sina rättigheter till Western Publishing, Richters förlag AB, osv. så verkar det som om det är upphovsmännens död plus 70 år som gäller.

Koll. 976 Johan Blixt