Kvacket 5/2024
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | 6 sidor |
Packningsdatum: | 19 december 2024 |
[PDF] (kräver inloggning)
Hej och välkommen till årets femte och sista Kvacket! Några av er uppmanas att förnya medlemskapet för 2025.
Höstmötet 2024
Den 26 oktober kl. 13.13 slogs dörrarna till Åttingen upp för årets höstmöte och en skara både nya och gamla besökare samlades. Som inledning höll koll. 2187 Åsa Warnqvist ett föredrag med bildvisning om hennes och koll. 2697 Stefan Warnqvists resa till Kalifornien och Disneyland. Åsa är som de flesta vet en ytterst fängslande föredragshållare och publiken lyssnade med stort intresse.Vi som inte haft lyckan att besöka Disneyland fick en grundlig beskrivning av det mesta av allt som finns där och lockelsen att göra en motsvarande resa blev mycket stor (efter ett tidigare möte då Åsa berättade om sitt besök på en utställning i London för att fira Disney-företagens 100 år gick jag genast hem och beställde en weekendresa till London för att se den, men det här kräver ju, som tur är, lite mer planering …).
Efter Åsa var det koll. 831 Björn-Olof Skytts tur att berätta, i hans fall om hur han när han var liten deltog och vann i en tävling i Kalle Anka & C:o. Han hade nu hittat vinsten, som bestod av en Långben-figur, och visade upp den för publiken. Även det nummer där vinsterna och pristagarna presenterades hade identifierats och vinstlistan lästes upp. Det kunde konstateras att vi kommit en bit vad gäller könsroller sedan dess, då vinstlistan var minst sagt stereotyp gällande vilka vinster som pojkar respektive flickor fick.Härnäst på dagordningen stod vårt traditionella NÅL-lotteri. Metoden att dra en siffra i taget gör att det kan ta sin tid att få fram en vinnare, då ju ett antal kollusorer inte längre är aktiva. Det gick dock ganska smärtfritt att få fram följande vinnare:
- NÅL(EN), Närvarande: 446 dolt namn (som valde Jag Stål-Kalle från 1986 som pris)
- NÅL(ARNA), Samtliga: 534 dolt namn
- NÅL(DYNA), Knattar: 3118 dolt namn (som vann igen som i fjol!)
Därefter var alla sugna på fika och sådant bjöds på, naturligtvis under ivrigt kolluderande med bekanta från när och (nåja …) fjärran. Till slut lyckades dock arrangörerna samla mötet igen och då meddelade koll. 2813 Bo Franzén att han hört Åsa W i radio samtala om Bos far Nils-Olof Franzén och dennes böcker om Agaton Sax. Hon hade i programmet även nämnt faderns doktorsavhandling om Émile Zola, vilken ingen, enligt Bo, hade talat om på många år (avhandlingen, alltså, inte Zola). Som tack för detta överlämnade han ett exemplar av densamma till Åsa. Naturligtvis blev det även en auktion på diverse kulturgods, varav en del var mycket eftertraktat och ledde till hård kamp i budgivningen. Exempelvis betingade ett nummer av Hemmets Journal från 1957, med en artikel om Walt Disney av hans dotter, ett pris på 200 kronor. Auktionen leddes med sedvanlig bravur av koll. 339 Anders Berglund.
Som avslutning bjöds det på frågesport, denna gång ledd av koll. 2934 Oscar Bergstrand. Han hade satt ihop en mycket fyndig lagtävling där det gällde att via ett antal bilder associera fram till någon serie, seriefigur eller liknande och sedan svara på tilläggsfrågor om denna (exempelvis kunde en bild på Davy Jones från Pirates of the Caribbean och en annan på Fort Alamo tillsammans leda fram till Davy Crockett). Frågesporten blev mycket uppskattad, men min blygsamhet förbjuder mig att nämna vilket lag som vann.
Efter detta avslutades mötet, men som traditionen bjuder stannade ett flertal deltagare kvar och åt middag på den lokala pizzerian. Om man redan nu börjar längta tills nästa möte är det bara att skriva upp den 26 april 2025 i kalendern, för då blir det årsmöte vid samma tid och plats.
Planeringen av firandet startar
Hösten 2026 fyller ju vår eminenta förening 50 år (!) och det är nu dags att komma igång med planeringen av firandet. En sak som kommer att kräva en del tid och resurser är den jubileumsbok som är tänkt att utkomma. Här undrar styrelsen vilken kompetens som finns bland våra medlemmar – finns det någon som själv, eller via kontakter, kan vara behjälplig med det praktiska arbetet kring formgivning, tryckning etc. (även skrivandet av texter ska förstås göras, men vi återkommer till det senare)? Vi tar gärna även emot förslag på lämplig (och inte alltför kostsam) lokal för själva jubileumsfesten. Om du är intresserad av att hjälpa till med planeringen på något sätt så hör gärna av dig till styrelsen på kansli@nafsk.se.
Internationell Ankon 2025
Som nämnts i tidigare Kvacket blir det år 2025 en trenations-Ankon, med deltagare från Tyskland, Danmark och Sverige. Datumet för detta är 28–30 mars och platsen är Flensburg i Tyskland. Mer detaljer om detta kommer i nästa nummer av Kvacket.
ComiQuiz 2024
Vi vann! Vi vann! Vi vann! Vi … Ja, ursäkta, upphetsningen har inte lagt sig riktigt ännu. Årets upplaga av den årliga tävlingen i seriekunskap, ComiQuiz, ägde rum den 23 november. NAFS(k) representerades av ett lag bestående av undertecknad samt koll:a. 976 Johan Blixt, 316 Greger Nässén, 694 Olof Siverbo och 2496 Gunnar Ivhed. När vi fick frågorna och såg att ett avsnitt handlade om figuren ”Archie” (Acke), och vi visste att koll. 538 Karl-Erik Lindkvist är expert på denne, snabbinkallades även han i laget för enbart just de frågorna.
NAFS(k) har deltagit i tävlingen i många år med viss framgång, men aldrig tidigare vunnit. I år var det dock äntligen dags, och efter en mycket spännande resultatpresentation via Facebook, där ställningen presenterades efter varje kategori frågor och det växlade ett flertal gånger vilket lag som var i ledningen, visade det sig att vi tagit hem en knapp men klar seger. Tjoho!
Den främsta äran för segern ska gå till Johan B, vår otroligt mångsidigt seriekunnige klippa i laget (han är också den av oss som deltagit i tävlingen flest gånger), men även Olof och Greger (och, som nämnts, Karl-Erik) tog hem många poäng åt oss genom sina gedigna kunskaper om långt mer än Disneyserier (och även skicklighet vad gäller att söka information på nätet!). Med segern följer också ansvaret att arrangera nästa års tävling, som redaktören skriver om på annan plats i detta utskick.
Hönsning
På höstmötet hade vi utöver vad Mats rapporterar här intill en liten frågesport om ”hönsnings-clip-art” (hönsning förklaras i Kvacket 1/2024). Ingen vågade lämna in frågeformuläret på mötet men tre personer skickade in svar efter att ha gnuggat geniknölarna (eller bläddrat igenom Barks samlade verk …).
Koll. 2496 Gunnar Ivhed krossade allt motstånd och lyckade identifiera samtliga 39 bilder!
Några av de svårare finns nedan.
Joakim möter multiversum
Som många här växte jag upp med Kalle Anka. Kalle hjälpte mig lära mig läsa vid tidig ålder, och prenumerationen kvarstår än idag. Sedan som tonåring började jag utveckla intressen även för andra serier, bland annat alla de fascinerande hjältar och antihjältar som finns i Marvels serier. Men när jag såg att Marvel tillkännagett att de skulle göra en von Anka-serie blev jag mer nyfiken än förväntansfull. ”von Anka i Marveltappning, det där kan gå åt vilket håll som helst” tänkte jag. Det börjar ju i alla fall bra, framsida av Alex Ross. Så, som många andra lade jag en beställning och inväntade leverans.
En serie som blandar två ikoniska men väldigt olika universum, Joakims äventyrslystna, obevekliga jakt på rikedom och Marvels multiversum med dess kosmiska mäktiga infinity-stenar i MCU. Kan en sådan crossover verkligen gå hem? Mina förväntningar var låga, men nyfikenheten, den fick det nästan att kittla i magen.
Jag fängslades ganska fort, då redan andra rutan gör det klart att Kalle och knattarna är på väg till stugan på Björnberget. En hint, från knattarnas ifrågasättande utav Kalles körförmåga gör att man förstår att de troligen inte kommer att hitta stugan, och så är multiversumet introducerat. Detta universums Joakim vankar av och an i en bitterhet som blir värre och värre, medan vår Joakim vaggas in i ett liv med familj och värderingar utöver det monetära. Vi lär oss sedan att den nyintroducerade lite extra bittra von Anka har funnit ett sätt att stjäla från andra världar.
Färgskalan är mörkare än normala ankserier, men det är ingenting som stör (mot min egen förvåning). Hela serien i sig är mörkare i tonläge än vi är vana vid och den är betydligt mer actionfylld än Disneys serier. Man nyttjar även serierutorna på ett annat sätt än man är van vid i en Disneyserie. Men teckningarna från Vitale Mangiatordi får ankorna att kännas som mjukisdockor som lever. Sedan så tycker jag att Jason Aaron som skrivit serien gör ett riktigt bra jobb i att hålla sig trogen till de karaktärer vi känner och är vana att läsa.
Dialogen är enkel och flyter ganska väl, även om den är helt på engelska så klarar min 10-åriga dotter av att läsa den, gång på gång. Som bonus så kan man läsa ”Christmas on Bear Mountain” som medföljer i tidningen.
För mig är det svårt att sätta betyg på ”The Infinity Dime”, för trots att jag gillar Marvels andra serier och idén om alla multiversum, så ställer jag mig fortfarande ifrågasättande till att introducera ett sådant koncept i Ankeborg. Men för den som gillar Joakim von Anka så kommer jag att med värme rekommendera denna. Och min dotter (koll. 3118) vill påpeka att serien är jättebra.
Song of the South
Filmen Song of the South som hade premiär i Atlanta, Georgia, tolfte november 1946 är ett omstritt verk som fastän den var en succé aldrig (på grund av sin skildring av före detta slavar i den amerikanska södern) blivit utgiven på någon form av media för hemmabruk i USA och heller aldrig gjorts tillgänglig på någon streamingtjänst. Detta, tillsammans med att den inte gått på biograferna sedan 1986 (då den firade 40-årsjubileum) gör att få intresserade har kunnat se filmen för att själva bilda sig en uppfattning om dess innehåll.
Jag har under hösten ägnat mig att lyssna på sex avsnitt av den filmhistoriska podden "You Must Remember This" där den amerikanska filmkritikern och -historikern Karina Longworth med imponerande grundlighet tar sig an Song of the South och dess historia. Allt från hur Walt Disney fick idén till hur manuset växte fram och inspelningen fortgick, varför den är så omstridd och bakgrunden till både några av de mer prominenta skådespelarna och författaren till historierna som filmen bygger på med avstickare till medborgarrättsrörelsen, svartlistningarna i Hollywood och slutligen beslutet att inte göra filmen tillgänglig för en nutida publik. Efter detta kändes det synnerligen kymigt att inte haft möjlighet att ta del av själva filmen. Jag beklagade mig därför när jag en tid efteråt träffade koll. 557 Johan Andreasson. Han visste då att berätta att Song of the South finns alltsedan 2018 tillgänglig i restaurerat format på webbplatsen Internet Archive dit Disneys makt tydligen inte når (eller så tycker de att mängden intresserade som hittar dit är marginell). Vid kontroll visade det sig att hans uppgifter såklart stämde, så nu har detta informationsglapp fyllts ut.
Jag kan verkligen rekommendera podcasten men skulle föreslå att man inleder med att se filmen så man har någorlunda hum om vad det är som avhandlas. På podcastens hemsida listas även källor och förslag till fortsatta studier i ämnet.
Den återfinns här:
www.youmustrememberthispodcast.com/ episodes/2019/11/26/songofthesoutharchive
Själva filmen finns här:
archive.org/details/SongOfTheSouthHD
Comiquiz 2025
Vi vann alltså årets ComiQuiz (se sidan 955)! Detta innebär att vi kommer att försöka arrangera tävlingen 2025. Ett drygt tjugotal kollusorer har varit med och tävlat för NAFS(k) genom åren och om alla vi ställer upp och arrangerar så lär det bli en fantastisk tävling!
Så här långt har fyra deltagare från årets tävling tackat JA till att vara med och arrangera men det vore nog bra om vi var några fler. Det vi framförallt kommer att behöva hjälp med är att hitta på frågor.
Om du är intresserad av att vara med och arrangera så mejla johan@jblixt.se.
Var inte blyga! Anmäl er! Tävlingen kommer sannolikt att gå av stapeln i november så det finns gott om tid för att ångra sig!
Seriepodden
Koll. 2276 Göran Semb och Christer Larsson pratar serier i Seriepodden på Youtube. Senast vi skrev om dem var i Kvacket 1/2022 och sedan dess har det blivit ett hundratal nya episoder.
Följande episoder har någon sorts ankistisk relevans:
- 237: The Adventures of Buck O’Rue av Paul Murry
- 303: Mickey Mouse: Zombie Coffee av Régis Loisel
- 305: Kalle Anka & C:o 75 år
- 333: Carl Barks Comics & Stories Original Art Edition MGM Volume 2
Disneymarvel
I Kvacket 179 skrev vi om ”US and the Infinity Dime” och i det här numret har vi en recension av serien (sidan 956). Serien finns nu på svenska i Kalle Anka Pocket 564 som ”Farbror Joakim och evighetskronan”.
Marvel har tyvärr inte valt att dra igång någon av de klassiska titlarna som Walt Disney's Comics and Stories utan kör på med specialnummer. Alla naturligtvis förstanummer med massor av alternativa omslag:
- Marvel & Disney: What If...? Donald Duck Became Wolverine
- Marvel & Disney: What If…? Donald Duck Became Thor
- Marvel & Disney: What If…? Minnie Became Captain Marvel
- Marvel & Disney: What If…? Mickey
& Friends Became the Fantastic Four
Bild & Bubbla
Seriefrämjandets tidning om serier.
Nummer 240:
- Förhandstitt: Ugly av Joakim Lindengren
- Redaktionen läser
- Serietecknaren i robotens tid – vem skapar framtidens serier?
- Oslo Comic Expo
- Serier på alla våningar! – serieutställningar på Pompidou i Paris
- Ateljé: Malin Biller
- ”Serier borde vara mer som litteratur” – samtal med Ville Ranta
- Trina Robbins – en legend har gått vidare
- Upphovsrätten – att teckna både bilder och avtal
- Fula fiskar och omänskliga apor – samtal med Oscar Hjelmgren
- Porträtt: Miku Maria Gustafsson
- Recension: ”I huvudet på Kalle Anka”, samling med serier av Fleming Andersen