Kvacket 3/1990

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt (signerat JB)
Utförande:Vitt papper, 4 sidor.
Upplaga:800
Packningsdatum:juni
Header till Kvacket 3/1990
Special-header ritad av Lars Öhrström.

Utöver Kvacket (som du läser nu) ska du i detta utskick förhoppningsvis hitta ett årsmötesprotokoll och en Dum-lista.

NK 20

NAFS(k)uriren nummer 20 kommer i septober! hoppas/tror redaktionen. Ett första arbetsmöte kommer att hållas i juli så än är det inte för sent att skicka in artiklar, brev, omslag och tävlingar.

ANKON -90

Ankon hålls i år den 20–22 juli i Kilsbergen i västra Närke. Arrangören Gustaf Sterner kan nås på adressen Torhyttan pl. 2217, 716 94 MULLHYTTAN, eller på telefon 0585-43150.
Det går också bra att höra av sig till kansliet med frågor.
Temat för kongressen är skolan i ankismen.

HÖSTMÖTE!

Nästa möte (höstmötet) hålls lördagen den 27:e oktober klockan 13:13 i Medborgarhuset, Stockholm. Tema blir Konst och Kultur. Mötesgeneralen Olof Siverbo uppmanar alla att börja arbeta på bidrag till melodifestivalen och konstutställningen.

ÅRSMÖTE

Till årsmötet kom det bara 35 kollusorer, men det blev trots det en lyckad föreställning. Själva årsmötesförhandlingarna var ovanligt roliga, men höjdpunkten var naturligtvis den ödmjuke Kvacket-redaktörens eminenta frågesport om årgång 69 av Kalle Anka. En av de eminentaste auktionerna i mannaminne (med en grym hemlig låda) och en "tipspromenad" av sedvanligt hög kvalitet gjorde sitt till för att göra mötet till en pyramidal succé.

NNMM...

...NILS NYTTA!

Den nya fina Nils Nytta Memorial Memorial pokalen har nu anlänt till kansliet, och den är verkligen en värdig efterträdare av pokalen till Nils Nytta Memorial som ju som bekant numer tillhör Arn Linder för gott.
Tyvärr blev det inte några Nils Nytta Memorial resultat i senaste kuriren så istället kommer det att bli resultat från två omgångar i nästa kurir.

DISNEYNYTT

Så har vi då äntligen fått de första numren av Disneys Disney-tidningar (som ni tidigare kunnat läsa har Disney tagit över utgivningen från Gladstone).
De har bättre papper och tryck än Gladstones tidningar och kostar därför mer (15 kronor vid lösnummerköp och 12 kronor för prenumeranter (läs mer om detta i Dum-listan)).
De titlar som finns är: Uncle Scrooge, Walt Disney’s Comics and Stories, Donald Duck Adventures, Duck Tales, Mickey Mouse Adventures, Goofy Adventures, Chip’n’Dale och Roger Rabbit.
Det är lite tidigt att uttala sig om tidningarna efter bara ett nummer men Disney har i alla fall lyckats knyta till sig en hel del intressanta namn: Marv Wolfman, Michael T Gilbert, Stephen DeStefano, Mike Kazaleh, Kate Worley, Rick Hoberg, Scott Saavedra och Len Wein.
Kanske inte namn som säger den fanatiske ankisten så mycket men om du har läst andra amerikanska serier än Disneys så känner du förmodligen igen några av dem.
Van Horn verkar fortsätta som förr men Rosa får vi nog tyvärr inte se någonting mer av.
Inledningsvis är det färre repriser än i Gladstones tidningar men framöver ska det bli en hel del Barks enligt vår amerikanske distributör.

DÖD MUPP

Mupparnas skapare Jim Henson dog den 16:e maj, 53 år gammal. En stor förlust rent allmänt och för oss ankister i synnerhet eftersom Disney har köpt Mupparna och Mupparna därmed blivit ankism.

Geoffrey from Gladstone!

Geoffrey Blum, redaktör hos Gladstone som till helt nyligen gav ut Disney-tidningarna i USA, befinner sig i skrivande stund i Stockholm. Enligt Olof Siverbo klär han sig som Sherlock Holmes och beter sig som Stefan Diös’ tio år äldre storebror skulle ha betett sig om nu Stefan hade haft en storebror! Om det förhåller sig så vill vi låta vara osagt men han är i alla fall en mycket trevlig och rolig person, full med smaskigt skvaller och ett gjutet Anka-kunnande. Vi har bandat en flera timmar lång diskussion med honom och förhoppningsvis blir det en liten artikel i Kuriren av det hela.

FILMTAJM!

Nästa tecknade Disney-film i sverige blir "The Little Mermaid". En riktig höjdarfilm enligt de som sett den. En av sångerna blev dessutom nominerad till en Oscar.
I USA har "DuckTales the Movie" premiär den 3:e augusti.
Något mer intressant är kanske att "The Rescuers Down Under" har premiär i november i år i USA. Filmen är en uppföljare till "Bernard och Bianca" ("The Rescuers"). Som förfilm visas "The Prince and the Pauper" en kortfilm med Musse, Långben, Kalle och Pluto.
Den andra kortfilmen med Roger Rabbit – "Roller Coaster Rabbit" är redan klar och kommer att ha premiär i USA senare i år som förfilm (rimligtvis till en spelfilm).
Nästa långfilm med Roger kommer att heta "Who Framed Roger Rabbit II", den är på planeringsstadiet och kommer förmodligen att ha premiär 1992 (i USA). Dessförinnan kommer dock ännu en kortfilm med Roger att ha haft premiär.

Uppsala jublar

Daniel Atterbom, kollusor 1635 hälsade på hos Vedala nation i Uppsala och höll ett bejublat föredrag om Ankism.

Hund till Barks

Carl Barks tilldelades ett specialpris av Seriefrämjandet på seriefestivalen i Kalmar. Det ryktas att Daniel Atterbom, Seriefrämjandets ordförande och tillika kollusor 1635, ska försöka överlämna priset personligen till Barks! (Barks ska enligt de senaste uppgifterna må oförskämt bra med tanke på att han snart fyller 90)

RING TILL OSS

Glöm inte bort att ringa och prata med den glada och trevliga kanslipersonalen på NAFS(k):s eminenta telefontid:
Onsdagar klockan 20:00 till 21:00
Normalt brukar vi dock vara kvar och svara betydligt längre. Till vår likaledes eminenta telefonsvarare går det att ringa dygnet runt, året runt (förutom under telefontiden).
Om man inte tycker om att prata i telefon kan man ju istället ta och skriva några rader till:
NAFS(k), Box 34061, 100 26 STOCKHOLM.

KALLE STRIPPAR

I höst kommer äntligen Taliaferros Kalle-dagsstrippar i samlat format! Det är det förhoppningsvis inte helt okända Serieförlaget som står för denna kulturgärning. Första volymen kommer att innehålla hela första årgången (alltså från 7:e februari 1938). Om försäljningen går bra så kommer det sedan att följa fler volymer med ett års dagsstrippar per volym. NAFS(k) kommer naturligtvis att erbjuda böckerna till ett mycket lågt pris.

Barks snart 90!

Seriefrämjandet planerar att göra ett kommande nummer av Bild & Bubbla till ett specialnummer om Barks med anledning av att han fyller 90 år (27:e mars 1991). NAFS(k) kommer med all säkerhet att medverka och eventuellt kommer numret att dessutom att bli en specialkurir och gå ut till alla NAFS(k):s medlemmar.

ANKOR I MÄSSOR

Många ankister tog tillfället i akt och besökte Seriemässan i Sollentuna (gratis inträde för Ankister!).
Enligt vad kvacketredaktionen har hört skall mässans absoluta höjdpunkt ha varit Stefan Diös’ kosmiska/komiska föredrag om Anders Berglund (föredraget skulle egentligen ha handlat om en viss Kalle Anka).

JIMI HENDRIX:2

I förra Kvacket hade vi en notis om Jimi Hendrix och Carl Barks. Detta uppmärksammades av Bild & Bubbla (Seriefrämjandets eminenta (fast Kuriren är förstås eminentare) tidskrift om serier). Detta blev i sin tur uppmärksammat av Expressen (en inte alltför eminent tidskrift då den inte nämnde Kvacket)!

Flyttkort från Stefan Diös!

VI SKA FLYTTA!

Vår sekreterare Anders Berglund (och hans lilla Astrid) ska flytta! Detta innebär att vi blir tvungna att flytta kansliet som ligger i källaren under Anders lägenhet. Förhandlingar pågår med Seriefrämjandet om att dela en lokal med dem.