Kvacket 4/1991

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktörer:Greger Nässén (signerat GREN)
Utförande:Korallrött papper, 4 sidor.
Upplaga:800
Övriga medverkande:Olof Siverbo som skrev kex-notisen.
Packningsdatum:11 december 1991

GOTT JULKVACK!!!

önskas alla kollusorer av styrelsen! Här kommer ett utskick som förhoppningsvis lyser upp din tillvaro i decembermörkret. Kuvertet innehåller följande:
Vi önskar dig trevlig läsning!

NAFS(K) FYLLDE MOPPE

Femton sensomrar fyllde vår kära förening den 21 september 1991. Dagen firades med ett ovanligt tidigt höstmöte i filmismens tecken. Vi höll till i Stora Hörsalen i Medborgarhuset på Söder i Stockholm, en lokal där vi för ett antal år sedan höll flera möten med "cineastiska totalupplevelser" under ostyrig ledning av filmsamlaren koll. Hans Sjöberg.

Greger Nässén tajmade in publiken till ett fyrfaldigt kvack på jubileumssekunden strax före tolvslaget. Sedan tog ordförande Olof Siverbo över rodret och informerade om ditt och datt, bland annat om Kalle Anka-kexens öde (läs mer om detta på annan plats i kvacket) och andra aktualiteter.

Resten av mötet ägnades åt frossande i korta disneyfilmer, några hyrda och de andra vänligt utlånade av koll. Dan Grönstedt och koll. Olof Siverbo. Vi såg bland annat klassiker som Steamboat Willie (utan ljud tyvärr, så publiken agerade ljudband), The Band Concert, The Ugly Duckling, Modern Inventions och The Night Before Christmas. Siverbos populära tutfrågesport fanns förstås också med på programmet. En lyckad dag!

SKÅNSKT BARKS-MÖTE

Vår skånska lokalavdelning BARKS vill påminna alla intresserade om det sista mötet för säsongen. Mötet äger rum lördagen den 18 januari 1992 kl 14 i historiska institutionens lokaler på Magle Stora Kyrkogata 10-12 i Lund. Temat är "överraskningarnas eftermiddag". Slut upp!

SERIER ÄR KULTUR!

Detta självklara faktum kommer att framstå för alla som besöker Sergels Torg i Stockholm under helgen 27-29 mars. Då inleds nämligen en serieutställning på Kulturhuset, med seminarier och besök av olika seriecelebriteter. Vår systerförening Seriefrämjandet är självklart med och arrangerar det hela.

Eventuellt pågår samtidigt en utställning om Amerikas indianer och Västerlandets (van)föreställningar om dem. Sannolikheten är stor att man där kan se exempel på Barks’ bidrag till den västerländska mytbildningen om indianerna.

GLADSTONE KOMMER IGEN

Jo, det stämmer! De tidigare utgivarna av disneytidningar i USA har åter fått licens att ge ut sådana. Varje månad kommer Gladstone att ge ut album med samtliga Barks-serier som förekom för första gången i Walt Disney’s Comics and Stories in Color. Serierna utkommer i strikt tidsordning, precis som i Carl Barks Library (CBL).

Till skillnad från CBL kommer samtliga serier att vara vackert färglagda. Många Barks-omslag och artiklar från CBL kommer också att finnas med i albumen. Sammanlagt 51 album ska publiceras, med fem tiosidorsserier i varje album. Formatet är 216 × 279 mm. Omslagspriset är USD 8,95.

Bröderna Dum har gjort en preliminär beställning på 24 ex. Om du vill prenumerera på de här albumen måste du omgående betala 150 kronor som preliminär deposition till NAFS(k):s postgiro 31302-3. Först till kvarn får... inte malda album, men de får helt säkert albumen direkt från början. Eftersom vi inte vet hur många kollusorer som nappar på erbjudandet, kan det hända att vi inte hinner höja vår stående beställning innan de första albumen skickas i januari från USA.

När vi levererar de första albumen kommer vi att reglera din deposition så att den motsvarar priset på två album. Om du upphör med album­prenumerationen gäller depositionen som betalning för två album, oavsett vad vårt albumpris är då.

Många som har prenumererat på album tidigare har fortfarande kvar depositionen hos Bröderna Dum. Hör av dig omgående till kansliet så vi vet hur du vill göra! Om du vill prenumerera på de nya albumen överför vi förstås din deposition till dem. Om du inte vill fortsätta, måste vi få besked om hur du vill reglera din fordran på NAFS(k).

Vi kan tyvärr inte säkert säga vad vårt försäljningspris på albumen kommer att bli. Cirka 75 kr per styck räknar vi med tills vidare, inklusive alla omkostnader. Det finns dock alltför många osäkra prispåverkande faktorer (albumvikt, portogränser, dollarkurs, emballagepris mm) så priset kommer säkerligen att förändras.

Leveranstiden för albumen blir ganska lång, eftersom tidningarna transporteras från USA med båt. Vi räknar med att kunna skicka ut de första albumen i april. Pga portogränser kan vi behöva skicka flera nummer av albumen tillsammans för att minska porto- och emballagekostnaden.

KÖP (K)URIRER!

Nu har du sista chansen att köpa baknummer av NAFS(k)uriren till de gamla villkoren. Fr o m januari 1992 ökar grundpriset till 20 kr per exemplar. Beställ och betala senast den 15 januari 1992, så gäller följande priser och rabattvillkor för gamla NAFS(k)urirer:
Nr 1-4      15:-/ex, 50:- för fyra
Nr 5-7, 13-20  1-3 ex   15:-/ex
         4-7 ex   12:50/ex
         8- ex   10:-/ex
Om du köper samtliga tillgängliga baknummer (1-7, 13-20) kostar de 160 kr, men du får tio kronors rabatt, så priset för ett ex av tillgängliga nummer av NAFS(k)uriren är 150 kr om du betalar senast den 15 januari!

Här följer en kort genomgång av innehållet i varje NAFS(k)urir. Alla nummer har A5-format. Jubileumsnumret NK 16 är det enda som är nära total utrotning:

Nr Sidor Innehåller bland annat
1 22 Vad är NAFS(k)?, Porträtt av Alexander Lukas, Frågespalt
2 24 Donaldistisk ordlista, Magikens Mästare, Naturens visdom
3 26 Långben-biografi, 70-talets ankism (1)
4 28 70-talets ankism (2), Disneymyten, Ätten Anka, Musikhistorisk sensation
5 40 Svenskt Carl Barks-index 1948-85
6 36 60-talets ankism, Signe Wiberg & C:o, Skvallerspalten
7 44 Carl Barks 80 år, Släkten Ankas familjealbum, Disneyland, Skvallerspalten
13 40 Religionens roll i ankismen, Skvallerspalten, Omslagsanalys 1971-83, Barks på Calgary Eye Opener
14 36 De sociala grupperna i Ankeborg, De fantastiska glasögonen, Släkten Anka, Omslagsanalys 1948-58
15 48 Den erotiska ankan, Sportlivet i Ankeborg, Skvallerspalten, Det gyllene skinnet
16 36 NAFS(k):s tioårsjubileum, NAFS(k)rönika 1976-86, Den engelska turisten (om Alexander Lukas)
17 40 Kalle Anka som filmstjärna, Ett besök på Disney Archives, Skvallerspalten, Carl Barks Library, Flygpost
18 48 Arbetets brorsöner, The Carl Barks Library, Ätten Ankas släktkrönika, 100.000 kr för en 1/48
19 40 Joakim och Glittriga Gullan, Skvallerspalten, Donaldism on the Edge of Town, Ankeborgs bibliotek
20 52 This Car of Mine, Jul i Ankeborg, artiklar om Don Rosa, Tillägg och rättelser till Svenskt Carl Barks-index 1986-1990, Tidningars åldrande och förstörelse, Nils Nytta Memorial

Varför vi måste höja priset? En stor del av NAFS(k):s tillgångar består av just gamla NAFS(k)urirer. Under de tio år som det tar att sälja slut på ett nummer, sjunker värdet på lagret avsevärt pga inflationen. För att vi ska kunna få tillbaka de pengar vi lagt ut för att trycka (k)urirerna, måste vi så småningom höja baknummerpriset.

KALLE ANKA & C:O

nummer 3/48 utkom i faksimilupplaga tillsammans med KA 48/91. Trefyrtioåttan innehåller bland annat en tiosidors Kalle-serie från WDC 85, där knattarna mycket motvilligt försöker lära sig att spela instrument.

Tidigare, under det glada 80-talet, kom ettan och tvåan ut i repris. KA 1/48 satt inuti nr 9/83, medan 2/48 följde med nr 3/85, den 1500:e Kalle Anka & C:o genom tiderna.

Märkligt nog hade KA-översättaren koll. Stefan Diös ingen aning om att nr 3/48 skulle komma ut! Redaktionen hade inte sagt ett ljud till honom! Därför finns 3/48 tyvärr inte med i uppdateringen av Carl Barks-indexet i NAFS(k)uriren 21.

Veckan därpå utkom nr 49/91, ett nummer som på sitt sätt också är lite speciellt. Det är nämligen det 313:e numret av Kalle Anka & C:o som koll. Diös har översatt! Samtidigt firade Stefan 6-årsjubileum som översättare (hans första nummer var 50/85). Bortåt år 2010 kan Diös se fram emot att slå nestorn P A Westrin, som än så länge har översatt överlägset flest svenska ankor här i världen...

TJI KEX!

Som många säkert redan har märkt så finns de goda Kalle Anka-kexen inte längre bland oss. Tillverkarna, Göteborgs Kex i Kungälv (Tjungälv?), fick inte chansen att förnya sin licens när den gick ut i december 1990. Butikerna fick lov att sälja Kalle-kex fram till första februari 1991, men sedan var det stopp.

Rätten att göra ankistiska kex innehas numera av det multinationella företaget Nestlé, som har skaffat sig ensamrätt i hela (?) Europa att saluföra livsmedel (i vid bemärkelse!) med disneyfigurer på. Nestlé sponsrar för övrigt den franska nöjesparken EuroDisney, som öppnar till våren.

När rättigheterna att tillverka Kalle-kex drogs in övergick Göteborgs Kex (som ägs av Marabou) raskt till att producera Tom & Jerry-kex i stället. Degen bakas efter samma recept som tidigare, men är naturligtvis inte lika goda.

- I början var vi ledsna över att ha förlorat vår licens. Men nu är vi glada igen, för Tom & Jerry-kexen säljer bättre än Kalle Anka-kexen gjorde, sägs det från officiellt håll i Tjungälv.

Sedan dessa uppgifter nådde våra feta öron har koll. Simon Sahlberg, Växjö, brevledes hört sig för om Göteborgs Kex vill sälja sina tryckplåtar (eller gjutformar eller vad det kan heta) till de trevliga kexen. Han undrade också om företaget hade kvar några plastfigurer, kartonger eller kex. Svaren på dessa relevanta frågor var olyckligtvis nej.

NAFS(k):s förråd av Kalle-kex är sedan länge tömda. Vilken sorts livsmedel som ska serveras vid våra möten i framtiden är i skrivande stund en öppen fråga. Är det kanske dags att öppna burken med Salténs syltade rovor som i snart tio år har prytt vårt (k)ansli?

HAR DU FÅTT VÄNTA?

Vi är ledsna om du fått vänta på kulturgods som du har beställt, men en rad omständigheter gör att det kan ta rätt så lång tid mellan din beställning och leveransen. Först lite om guldböckerna:

Guldböcker kan vi bara lagerföra i ett fåtal exemplar, så måste vi beställa fler efter hand som beställningarna kommer in, och vi beställer helst inte färre än tio stycken. Sedan kan det ta upp till tre veckor att få böckerna från förlaget. Många av er tyckte nog att det tog lång tid att få guldbok 8, men det berodde på att vår notis i sommarkvacket var missvisande. Åttan kom faktiskt inte ut på förlaget förrän i månadsskiftet augusti/september. Nå, hur går det till på kansliet?

Kansliet är bemannat nästan varje onsdagkväll. Vi tömmer alltså postboxen en gång i veckan, så det kan ta upp till en vecka innan ditt brev eller kontoutdrag från postgirot kommer oss tillhanda. Om det du beställer finns på lager brukar vi hinna med att expediera beställningen samma kväll som vi får den per post eller telefon. Mindre beställningar kan vi oftast posta dagen därpå. Det kan dock hända att vi lämnar utgående post först nästa onsdag. Det mesta av vår post måste lämnas in på postkontor, och ibland kan ingen av oss göra det dagen därpå.

Leveranserna kan också försenas av att våra frankoetiketter tar slut och vi måste beställa nya från Posten (som kan ta ett par veckor på sig att skicka dem). Prenumerations­tidningarna från Bröderna Dum skickas ut när det är lämpligt av portoskäl. Om det får plats fler tidningar i ett kuvert med samma porto, väntar vi med att skicka ut enstaka nummer.

En väntetid på 3-4 veckor är pga allt detta relativt normal. Hör gärna av dig efter en månad om du vill veta varför leveransen dröjer!

TILL SALU

Mickey Mouse in Color, lyxupplaga signerad av Carl Barks och Floyd Gottfredson, inklusive bildskiva med intervjuer med dessa mästare. Skicket är ungefär Mint (perfekt nyskick). Pris 1.500 kr (nypris cirka 1.700 kr). Skriv eller ring till koll. 1432 Mattias Hallin, Kämnärsvägen 13A:205, 222 46 Lund, tfn 046-148443.

- - -

Komplett samling av Kalle Anka 1948-88 (även B- och C-nr) samt komplett samling av Musse Piggs julalbum. Snittskicket är Mint (perfekt nyskick) med en spännvidd från Very Good (gott skick) t o m Mint. Föredrar försäljning av odelad samling. Skriv till koll. 885 Thomas Esbjörnsson, Öregrundsgatan 6, 7 tr, 115 38 Stockholm.

DETTA KVACK

redigerades av koll. Greger Nässén. Han skrev också det mesta av innehållet, utom kexnotisen som koll. Olof Siverbo författade.

NÄSTA KVACK

kommer antagligen ut i februari nästa år. Om vi får tillräckligt med drag under våra galoscher kommer det utskicket även att innehålla en ny lånelista, medlemslista och Dum-lista.

NAFS(K)

Box 5030
125 05 ÄLVSJÖ
Besöksadress: Stamgatan 47-49 i Östberga, bottenvåningen (knacka på fönstret till höger om porten) på onsdagkvällar kl 19-21.

Telefon 08-7229 313 (ons 19-21)
Postgiro 313 02-3
Bankgiro 144-3233