Kvacket 3/1992

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Greger Nässén (signerat KRUGER)
Utförande:Grönt papper, 4 sidor.
Upplaga:700
Packningsdatum:1 juli 1992

Käre kollusor och ankist! Här får du lite läsning för hängmattan, eller vad du nu tar igen dig i under semestern eller sommarlovet.

Förutom Kvacket 3/92 får du ett nytt nummer av NAFS(k)uriren! Den tjusiga omslagsteckningen har gjorts av koll. 1861 Don Rosa. Originalet kommer vi att auktionera ut på höstmötet för att få in pengar till Dons medlemsavgifter.

Om det är dags att förnya avgiften har du även fått ett inbetalningskort för perioden juli 92–juni 93.

ANKON -92

NAFS(k):s ankistkongress går i år av stapeln på Ähle gård i närheten av Källby och Lidköping i Västergötland. Arrangör är koll. Simon Sahlberg, vars preliminära förslag till tema är "Farmor Ankas gård" (eftersom det finns grisar där). Alla ank(on)vänner, både "stammisar" och andra är hjärtligt välkomna!

Vi börjar så smått på kvällen den 17 juli och åker hem på söndag den 19 juli. Anmäl dig till Simon på telefon 0470-23293 (under tiden 13–16 juli på 0510-52033) eller till kansliet på 08-7229313. Madrass och sovsäck bör du ta med. Mat kan nog inhandlas i närheten.

Det bästa sättet att ta sig till Ähle är att åka bil, förslagsvis i sällskap med andra kollusorer. Sväng av från E20 (f d E3) mellan Skara och Götene och åk förbi Lundsbrunn, Mariedals slott och Ova. Sväng sedan av till höger vid skylten "Ähle 1".

Det går att ta sig till Lidköping med tåg, men sedan verkar det inte finnas någon passande avgångstid för bussen mot Källby. Ring till Simon eller kansliet för mer information. Om du inte kan ta dig ända fram kan vi nog hämta dig med bil nånstans.

Vad händer då på Ankon -92? En traditionell ankistkongress brukar oftast innehålla moment av allmänt kolluderande, tipsrundor, plågsamma frågesporter, utflykter och ibland till och med seriösa debatter och föredrag. Något av allt detta blir det nog även den här gången! Välkommen!

SERIEEXPONERING

I höst får du inte missa SerieExpo-92 som äger rum på Sollentunamässan, samtidigt som mässan Allt om Hobby. Drivkraft är Seriefrämjandets ordförande koll. Daniel Atterbom. NAFS(k) kommer nog att vara med på ett hörn, dvs i en monter.

Förutom olika utställare kommer SerieExpo att erbjuda ett program med bl a ankor och landsbygd. Daniel utlovar också besök av celebra gäster. Ankredaktörerna Byron Erickson och Bob Foster har redan tackat ja och diskussioner pågår med bland annat tecknaren Will Eisner. Mer information kommer i nästa kvack.

Notera redan nu i din kalender att du den 31 oktober–1 november ska besöka SerieExpo-92! Seriefrämjare (kanske även kollusorer) får 50% rabatt på inträdespriset.

ÅRSMÖTE

NAFS(k) höll årsmöte den 25 april i Medborgarhuset i Stockholm. Ungefär 25 kollusorer tog sig dit. Inte så många kanske, men mötet började ovanligt tidigt, redan vid 11-snåret. Inte populärt!

Mötesordningen betades av utan några kontroverser (Staffar Moberg var ju inte där förrän alldeles på slutet). Ansvarsfrihet beviljades, styrelse, revisorer och valberedning omvaldes utan knot.

Sedan talade Olof (ordförande), Jakob (redaktör) och Daniel (Atterbom) om allt möjligt som hänt eller inte hänt i ankismens och seriernas värld.

Efter pausen var det ankistisk tutfrågesport förstås, under säker ledning av kollusorerna Siverbo och Sahlberg. Karl-Erik Lindkvist och Gustaf Sterner besegrade Per Vedin och Jan Prokopec.

Nygifte Anders Berglund gjorde ett kort besök och fick ta emot ett gratulationskort undertecknat av mötesdeltagarna. De hade också skrivit på ett hyllningskort till Signe Wiberg (båda korten finns i NAFS(k)uriren).

KNASLIGHETER

Sedan urminnes tider har NAFS(k):s kansli varit bemannat så gott som varenda onsdagkväll. Nu måste vi tyvärr göra ett avbrott i den här långa traditionen!

Under tiden 6 juli–23 augusti kommer vi att ha kansliet bemannat på torsdagkvällar klockan 19–21, eftersom postkontoret drar ned på öppettiderna i sommar, och vi måste kunna tömma vår postbox.

Vi kan dock inte garantera att vi är på kansliet varje torsdag i sommar, eftersom kollusorerna Johan Blixt och Greger Nässán åker till USA i början av augusti. Vi får hoppas att kollusorerna Anders Berglund och Claes Ericsson håller ställningarna!

GODA DANSKA NYHETER

når oss i dagarna, och det är inte bara vårt grannlands fantastiska väg till EM-finalen i EM-fotboll! Den storartade tidskriften Carl Barks & Co har åter kommit ut efter många års dvala.

Nummer 19 behandlar Gladstones tid som disneyutgivare i USA och innehåller framför allt två långa intervjuer, dels med tecknaren Don Rosa, dels med redaktör Geoffrey Blum. Beställ numret genom att sätta in 30 danska kronor på danskt postgiro 9301194!

Det finns fortfarande äldre nummer kvar i lager. Skriv till redaktionen och be att få närmare information:

Forlaget Sejd, v/Paw Mathiasen,
J. Brochmandsgade 7 st.tv., DK-2200 Kíbenhavn N, Danmark.

PETER PAN DUBBAS OM

Med förtvivlan i rösten ringer koll. Peter Hellqvist till Kvacket och berättar att Warner Brothers är i full gång med att spela in nya svenska röster till Peter Pan, som ska ha nypremiär den sista juli.

Peter säger dystert att det nu bara är de svenska versionerna av Pinocchio och Alice i Underlandet som är orörda från den "klassiska" disneyfilmsepoken (som väl tog slut 1959 med Törnrosa).

Peter Pan var den sista filmen som Per-Axel Branner överförde till svenska. Han ansvarade för "försvenskningen" av alla Disney-filmer från Snövit till och med Peter Pan. Branner läste själv berättarens text i den sistnämnda filmen.

Vi har sökt ansvariga på Warner Brothers för en kommentar. Det enda vi lyckats få ur dem är att den tekniska kvalitán på originalrösterna inte motsvarar kraven från dagens publik. Klarar inte datorer av att fixa såna tekniska problem nu för tiden? Den svenska texten ska inte ändras, trodde vår kontaktperson.

Tyvärr går det nog inte att stoppa omdubbningen. Den är snart klar utan att folket har fått en chans att reagera. Peter Pan är kanske inte lika folkkär som Djungelboken. Om de skulle ge sig på den skulle det säkert bli rejäla protester mot filmbolaget...

SKVALLER

Det ryktas att koll. Simon Sahlberg, årets Ankon-general, och koll. Jan Prokopec, har anmält sig till höstens TV-tävling Kvitt eller Dubbelt Junior i ämnet Kalle Anka!

Frågan är nu: vem i hela friden ska skriva frågor och svar till de unga kollusorerna? TV söker med ljus och lykta efter en opartisk expert som ska ställa samman frågorna. Kan en kollusor i NAFS(k) åta sig uppdraget? I så fall, kan han eller hon tala med Simon eller Jan innan båda är klara med tävlingen? Det får ju inte uppstå den minsta misstanke om fusk...

BRÖDERNA DUM

Sedan lilla Dum-listan kom ut har följande kulturgods tillkommit:
Följande kulturgods har tyvärr tagit slut: Donaldisten 1–5, 21, Solohefte 1, Hvordan samle på Donald Duck & Co, Duckmobiles, Walt Disney’s Comics & Stories 498, 507, Mickey Mouse 230, rysk Musse Pigg.

MERA HOS DUM

Ett femtiotal kollusorer prenumererar på de högklassiga amerikanska albumen med Barks’ tiosidorsserier från Walt Disney’s Comics & Stories. I juli kommer Gladstone att ge ut två album till - med Barks’ samtliga ensidasserier från Uncle $crooge!

Vi har förbeställt ett antal exemplar. Sätt in 140 kr för båda albumen (inklusive porto och emballage) på postgiro 313 02-3 om du är intresserad. Den här gången gäller "cash is king" (inga reservationer alltså).

Vi har också två udda grunkor: boken Carl Barks and the Disney Ducks, som gjorts med anledning av de superdyra porslins­ank­statyetter som Barks designat, och den tredimensionella Comics in 3-D med serier av Barks, Gottfredson, Van Horn och Rosa.

Boken innehåller en inledning av Barks och tre kapitel: The Artist (om Barks), The Studio (om porslinsmakarna) och The Interview (med Barks). Det finns många fina färgbilder, bland annat ett mittuppslag med oljemålningar. Allt handlar inte om porslinsprojektet!

VILL KÖPA

Carl Barks Library nr 2, 4, 5, 6, 7. Skriv till koll. 1789 Rustan Peterson, Gladsaxe Møllevej 92, DK-2860 SØBORG, Danmark.

VILL SÄLJA

Kalle Anka & C:o 1948–1963 i FN-M. Ring 031-149387 från och med 10 aug.

% % % % % % %

Kalle Anka & C:o från 50- och 60-talet. Snittskick VG-FN, bättre understruket:

51:2 -52:10 -56:2,12 -57:25,27 -58:1,8,9,11,15,16 -59:5 -60:3,14,15,17,27,35,41,46,48,51 -61:38,39 -62:1,5,7,10,15,18,21,23–25,26,27,30,31,34,35,36,41–44,46,47,51,52 -63:23,41,42 -64:42,43 -67:16,38.

Ring efter 10 juli eller skriv till ex-koll. Carl Åkerman, Morabergsvägen 31, 133 33 SALTSJÖBADEN, 08-7175988, landet 0766-52144.