Kvacket 4/1993

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Greger Nässén (signerat 316)
Utförande:Orange papper, 4 sidor.
Upplaga:800
Packningsdatum:20 oktober 1993

Host, host i höstmörkret!

Ditt favoritkansli har äntligen nyst fram ett utskick som vi hoppas berikar din tillvaro, trots att nr 24 av NAFS(k)uriren inte finns med i det. Om allt går väl på redaktionen i Lund kommer nästa nummer ut till jul. De kollusorer som ännu inte betalat sin avgift till och med juni 1994 får också ett inbetalningskort i kuvertet. Eventuellt ligger det också med några reklamblad och ett informationsblad om SerieExpo 92.

Möt upp på melodifestival!

Det blir höstmöte den 27 november 1993 med start klockan 13.13. Platsen är som vanligt Lilla Hörsalen i Medborgarhuset på Söder i Stockholm. På begäran arrangerar vi åter en ankistisk melodifestival! Hör av dig i förväg till kansliet om du vill framföra något! Piano, mikrofon och högtalare kommer att finnas på plats i hörsalen.

På kvällen efter mötet går vi på bio för att se den senaste Disneyfilmen Aladdin. Om du kommer till mötet senast 13.30 kan du reservera en eller flera biljetter där. Om du inte kommer till Lilla Hörsalen, men vill gå på bio på kvällen, gör så här: ring till vår telefonsvarare (08-7229313) veckan före mötet så får du veta tid och plats för föreställningen, tala sen om ditt namn och antalet biljetter du vill reservera. NAFS(k) ger som vanligt rabatt på biljettpriset!

Så når du NAFS(k)!

Telefon  08-7229313 (ons 18-21).
Brev    NAFS(k), Box 5030, 125 05
      ÄLVSJÖ.
Postgiro  313 02-3.

SerieExpo igen!

SerieExpo -93 äger rum den 5-7 novemberSollentunamässan norr om Stockholm. Seriefrämjandet (SeF) och Serieservice är medarrangörer. NAFS(k) har blivit lovat en monter, liksom i fjol. Om du är medlem i SeF får du köpa billig entrábiljett för 20 kr/dag. Sätt in pengarna på SeFs pgkonto 173615-6. Om du "bara" är medlem i NAFS(k) sätter du in 38 kr/dag (ändå billigt) på samma konto. Beställ i god tid och glöm inte att skriva namn och adress!

Seriedagar i Malmö!

med en utställning om tecknade serier på stadsbiblioteket den 1-10 november. Måndagkvällarna ägnas åt olika programpunkter. Invigning 1/11 kl 19.00 med bl a presentation av SeF och NAFS(k). 8/11 berättar koll. Diös om översättning. Koll. Tommy Silverros (040-132510) är kontaktperson för NAFS(k):s del av evenemanget.

Nytt om Barks!

I början av juni bevistade den 92-årige Carl Barks en serie­handlar­kongress i Atlanta där man hade ett seminarium och en utställning med fyrtiofem av hans oljemålningar av Barks. Det går också rykten om att Barks kanske kommer till Skandinavien. Don Rosa påstår att Barks’ "agent" har kontaktat Egmont-förlaget i Danmark och sagt att Barks skulle vilja göra en tur hit. Andra påstår att det är Egmont som hört sig för om Barks är intresserad. Kan det osannolika hända att Barks för första gången flyger över Atlanten och kommer till Sverige?

Barks ska skriva manus till en serie som ska tecknas av Van Horn! Enligt uppgift kommer den att handla om Farbror Joakim som söker efter den trojanska hästen – ett förmodligen längre äventyr à la sen Uncle $crooge. Vi vet inte vilket förlag som får äran att publicera serien.

Om du följt Kalle Anka & C:o i år har du nog läst några serier med Gröngölingarna som verkar vara tecknade av Barks, men som ändå inte känns riktiga bekanta. Du har delvis rätt, för de är inte tecknade av Barks! Det är nederländaren Daan Jippes som har tuschat dem, men han har utgått från blyertsskisser av Barks. Mellan 1969 och 1973 gjorde Barks 24 sådana "scripts" som sedan tecknades av Tony Strobl eller Kay Wright. (Den senares alster är det nog ingen som saknar.) Tre av dessa nytecknade Barksserier har publicerats i KA 19, 27 och 37/93.

Barksskiss troget tuschad av Jippes.

En svensk Barksbibliografi!

har norrmannen koll. Geir Hasnes sammanställt, med uppgifter om vad som publicerats om Barks i Sverige: böcker, artiklar osv. Materialet ingår i en europeisk Barksbibliografi som Geir ansvarar för.

Om du anser att du är en lämplig remissperson, med gott om referensmaterial i form av urklipp ur svensk dagspress och tidskrifter, kan vi skicka en kopia av bibliografin till dig. Geir tar tacksamt emot rättelser, tillägg och kommentarer.

Tjock pocket om Barks vore bra!

Koll. Geir Hasnes skriver i ett brev att hans förlag Classica har planer på att ge ut en stor "paperback" på engelska med de bästa artiklarna om och intervjuerna med Carl Barks. Sidantalet skulle bli cirka 250. Geir vill gärna veta hur stort förhandsintresse som finns bland svenska ankister för detta projekt. Ring snarast till kansliet och tala om att du är intresserad av att köpa boken!

Köp billigt Barksindex!

Årets Lilla Dum-listan är verkligen dum, eftersom den inte nämner NAFS(k):s eminenta Barksindex! Du som är nybliven kollusor kanske inte ens vet om att det finns. Nu kan du köpa det till specialpris.

NAFS(k)uriren (NK) nr 5 heter Svenskt Carl Barksindex och innehåller uppgifter om alla serier av Barks som publicerats på svenska 1948-85. Det finns också ett amerikanskt-svenskt index med uppgift om originalpublicering och första publicering i Sverige. Ett tillägg för 1986-1990 finns med i NK 20. Dessutom finns ytterligare uppdateringar av indexet i NK 21 och 23.

Passa på och köp ett eller flera exemplar av dessa NK (5, 20, 21, 23) med specialrabatt (normalpris för enstaka (k)urir är 20 kr):

1–4 ex 15:-/st
5– ex 12:50/st
Rabatten för index(k)urirerna gäller året ut. Beställ genom att betala till NAFS(k):s postgiro 313 02-3.

NK 8-12 tillsammans!

Innan årets slut kommer vi äntligen att trycka en special(k)urir med det bästa ur NAFS(k)uriren 8-12, vilka varit slut sedan länge. De 68 sidorna innehåller bl a fina artiklar om Strobl, Barks, Knase, Murry och Björnligan. Preliminärpris på NK 8-12 är 25 kr. Förhandsbeställ ditt ex redan nu!

Nytt om kulturgods!

Bröderna Dum vill berätta lite om det eminenta kulturgods som du kan köpa från NAFS(k):s bågnande lagerhyllor:

Detta medför att Carl Barks Library of Walt Disney’s Comics and Stories in Color (med omslagspris USD 8,95) kommer att kosta 80 kr/st. Nya prenumeranter måste deponera 160 kr. För de som redan prenumererar på WDC-albumen kommer det nya priset att gälla fr o m album nummer 20. Vi kommer att behöva höja prenumerations­priset på Gladstones tidningar också, men avvaktar med detta tills årsskiftet.

Mer album till folket!

Gladstone-förlaget i USA har nu meddelat att de ska ge ut ytterligare två albumserier! I januari nästa år utkommer det första numret av The Carl Barks Library of Donald Duck Adventures in Color (förkortat CBLDD). Totalt 25 album ska det bli, ett i månaden. De ska innehålla alla Kalleserier som först publicerades i Donald Duck (Four Color och numrerade), March of Comics, Xmas Parade och andra tidningar. När Donald Duck-serien är avslutad om drygt två år, påbörjas en serie med 33 album innehållande samtliga längre Joakim-historier av Carl Barks.

Bröderna Dum kommer att organisera billig men lite långsam (pga yttransport) prenumerations­service på CBLDD. Priset kommer att variera, beroende på hur många sidor albumen har. Enligt de uppgifter vi har nu kommer omslagspriset att variera mellan USD 7,95 och 9,95. Prenumerations­priset per album ligger därför mellan 70 och 90 kr/st. Porto och emballage ingår i priset. Om du vill prenumerera på CBLDD måste du först deponera 160 kr för två album i förskott.*

* Senast 15/11 om du vill hinna med vår första beställning från USA.

Billiga baknummer!

Du som är prenumerant på en eller flera tidningar från Gladstone kan köpa baknummer av dessa titlar till ett lägre pris än vad som står i Lilla Dum-listan. De nummer som enligt listan kostar
30 kr blir 24 kr    15 kr blir 12 kr
25 kr blir 18 kr    12 kr blir  9 kr
20 kr blir 15 kr
Dessutom tillkommer 20% rabatt om du köper för över 100 kr. Slå till och komplettera din samling! Vi har kvar exemplar av de flesta nummer från de senaste åren. Tala bara om att du köper baknummer när du beställer dem!

Rosad biografi om Joakim!

Koll. Don Rosas Joakim-biografi har du kanske läst delar av på svenska i Kalle Anka & C:o. Nu kommer samtliga tolv avsnitt av "Life of $crooge" att publiceras i Walt Disney’s Comics and Stories (WDC). Det första avsnittet finns med i nr 285 som utkommer i januari, och de följande elva numren innehåller övriga avsnitt. Don Rosa kommer att teckna nya omslag till varje nummer och även berätta om bakgrunden till innehållet i varje avsnitt.

Kanske en anledning att börja prenumerera på WDC? Deponera i så fall 24 kr för två nummer i förskott på vårt pgkonto. Prenumerantpriset kommer att vara lägre än priset på resterande lagerexemplar.

Visste du förresten att Don Keno Rosa hyllar Carl Barks i sina omslagsteckningar? Bokstäverna DUCK – Dedicated to Uncle Carl from Keno – finns alltid gömda på omslaget. De kan vara svåra att hitta! Ett sista tips: i början av nästa år publiceras Dons släktträd över ätten Anka som samlarserie i Kalle Anka & C:o.

Säljes!

KA & C:o från 1968-71, FN el. bättre. Priser: 1968 10:-/st, 1969 7:50/st, 1970-71 5:-/st. Säljer enstaka ex el. (nästan) hela årgångar (till reduc. pris). Ring koll. Thomas Börner efter 17 på tfn 0980-73536 eller 031-970615.

Det stora indexet!

Den flitige koll. Lars Olsson, Uppsala, tog sig i kragen i somras och började sammanställa det ultimata svenska Disneyindexet, dvs en förteckning över alla Disneyserier som publicerats i serietidningar i Sverige, med uppgifter om titel, tecknare, sidantal, originalpublicering osv.

En dansk version av ett sånt totalindex publicerades i tidskriften Carl Barks & Co under 1970- och 1980-talet, och det är detta index av Martin Olsen som Lars har utgått från. En hel del arbete återstår, men vår förhoppning är att NAFS(k) ska kunna publicera det hela så småningom.

Ett brev...

Bromma 15/7-93

Herrar Redaktörer!

Jag blev mycket glad, då jag i senaste Kvacket (3/93) fann den mycket välmatade och djuplodande "Statistikspalten". Äntligen något för oss som tycker att livet inte bara är jazz och skämt. Tack för det, JB! Som så riktigt antogs i artikelns ingress har dessa frågor hållit mig vaken mången natt.

Artikelns sista mening gav mig dock en chock. Jag var tvungen att sätta mig och vila ännu djupare en stund. Tänka sig att en doktor kan vara så desinformerad! Såvitt jag vet är min lillasyster yngre än två år: hon, Johanna Ekström (koll. 2090) är nämligen född 24/2 -93. Efter denna fadäs är det inte utan att man börjar fundera på varför JB inte ställer upp för omval till styrelsen utan måste resa till Sydpolen, Timbuktu eller vart det nu var.

Med vänlig hälsning

Sara Ekström (koll. 1825)

PS. Ett lustigt faktum är att Johannas gudmor också heter Blixt. Hur stor är sannolikheten för det? DS.