Kvacket 1/1994

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Greger Nässén (signerat GREGGO)
Utförande:Vitt papper, 8 sidor.
Upplaga:800
Packningsdatum:9 februari 1994

Bättre sent än aldrig...

Det är ett uttryck som verkligen passar in (speciellt på Stockholmsdialekt) på det här utskicket! NAFS(k)ansliet och (k)urirredaktionen ber väldigt hemskt mycket om ursäkt!

I gengäld får du ett välfyllt Kvacket, en rykande färsk NAFS(k)uriren 24, en reviderad Lilla Dumlistan och antingen ett inbetalningskort för medlemsavgiften 1994, eller en lapp med ett utdrag ur medlemsregistret (se annan notis).

Carl Barks till Sverige!

I förra Kvacket berättade vi om rykten att Barks ska resa till Europa. Strax därefter fick vi det bekräftat! Via donaldister i USA fick vi tag på en preliminär resplan, som vi delade ut på SerieExpo 93. Barks ska göra en lång rundtur i Skandinavien och övriga Europa, besöka förlag, konstutställningar, ta emot olika utmärkelser, träffa fans osv.

Planerna har dock ändrats sen i höstas och Serieförlaget vill avvakta med närmare upplysningar tills allt är spikat. Vi vet i alla fall att han kommer att vara i Köpenhamn under Kalle Ankas 60årsdag den 9 juni 1994. Han kommer också att göra ett kort besök i Stockholm ett par veckor senare. NAFS(k):s styrelse planerar att uppvakta Barks på något sätt i samband med detta.

Mer information om Barks’ otroliga resa till Europa kommer i nästa Kvacket!

Årsmöte i april!

NAFS(k) håller årsmöte lördagen den 23 april 1994 i samlingssal 301 i Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm. Definitiv kallelse kommer i nästa utskick.

ValberEDnINgen vill på sedvanligt vis uppmana alla kollusorer att lämna förslag till styrelsekandidater. Senast den 26 mars ska de enligt stadgarna lämna sin kandidatlista till styrelsen, så du bör skicka in dina förslag i god tid före detta datum. Adress: NAFS(k):s ValberEDnINg c/o koll. Per Vedin, Eriksdalsgatan 26, 118 59 Stockholm.

Styrelsen består nu av följande kollusorer: ordförande Olof Siverbo (Göteborg), sekreterare Mattias Hallin (Lund), kassör Greger Nässén (Stockholm) samt övriga ledamöter Anders Berglund (Skarpnäck), Stefan Diös (Malmö), Claes Ericsson (Vallentuna), Per Starbäck (Uppsala) och Gustaf Sterner (Bromma).

Som kollusor har du också rätt att skriva motioner - förslag till beslut till årsmötet. Argumentera för din åsikt och avsluta motionen med en attsats (t ex "Jag föreslår att årsmötet beslutar att..."). Senast den 12 mars måste motionen vara NAFS(k) till handa för att den ska kunna behandlas av årsmötet.

Fakta om NAFS(k)

Telefon	  08-7229313 (ons 18-21).
Brev      NAFS(k), Box 5030, 125 05
          ÄLVSJÖ.
Postgiro  313 02-3.

Vintrigt höstmöte!

Vi höll ett ovanligt sent höstmöte i Lilla Hörsalen i Medborgarhuset den 27 november 1993. Mötets teman var Melodifestival och Aladdin. Ovanligt många kollusorer (dvs fler än 30) mötte upp, vilket var glädjande.

Mötesgeneral koll. Olof Siverbo inledde med allmän information, bland annat om Barks’ resa till Europa. Sedan följde den succéartade nypremiären av den ankistiska melodifestivalen. Vann gjorde gruppen Eagle Boys med låten Hotell Anders Berglund.

Mötet avslutades med kollektiv tutfrågesport, där deltagarna ställer sig på två led med jämna resp. udda kollusorsnummer och möts två och två längst fram i kön.

Efter middagspausen var det dags för kvällens rabatterade biobesök på Aladdin. De flesta som anmält sig valde att se originalversionen med engelskt tal och svensk text, trots att salongen på Rigoletto var ganska liten. Men det var det värt!

Aladdin börjar ångra sitt löfte att befria anden.

Det är första gången en distributör valt att visa en tecknad Disneyfilm med originalröster och svensk text! En lyckad satsning, eftersom originalversionen fortfarande går här i Stockholm.

Kul seriemässa!

För andra året i rad arrangerades SerieExpo på Sollentunamässan under allhelgonahelgen. NAFS(k) fick utan kostnad förfoga över en monter som vi fyllde med Kalle Ankaaffischer och en Barksutställning. Vi sålde NAFS(k)uriren, men även amerikanska tidningar med Disneyserier av dansken Freddy Milton (som var gäst på mässan).

Vi värvade ett tiotal nya medlemmar, och flera andra anslöt sig senare. Kul men hektiska dagar!

Rosa skildrar ankornas liv!

Del 9 av koll. Don Rosas Joakimbiografi är den senaste som kommit i Kalle Anka & C:o. Serieforlaget i Norge har (i motsats till de svenska utgivarna) gett ut del 1–2 i ett samlingsnummer. Vi har beställt några ex och hoppas att de finns kvar. Ring om du är intresserad!

I förra Kvacket sa vi att de tolv avsnitten av Rosas "Life of $crooge" kommer att publiceras fr.o.m. Walt Disney’s Comics and Stories 285. WDC? Fel, fel! (WDC 285 kom ut 1964.) Det är ju Joakims egen tidning Uncle $crooge.

Onkel Skrue tar farväl till familjen i Glasgow.

Du missade väl inte släktträdet i Kalle Anka & C:o 1-94? Klistermärken fanns med t.o.m nr 4. Du såg nog att Rosa tecknat det, trots att han inte omnämndes.

Samla på NK 8–12!

Nu finns äntligen samlingsutgåvan av NAFS(k)uriren 8–12 på kansliet. De 68 sidorna innehåller många fina artiklar, bland annat om Carl Barks, Tony Strobl, Paul Murry, Jack Bradbury, Phil de Lara och Dick Moores, liksom de serier de gjorde. Två artiklar handlar om Kusin Knase och Björnligan.

Missa inte heller två storartade artiklar om hur det är att vara en sanningssökande ankist! Nyckelorden är kunskapsparadox och spegelhypotes.

Priset för NK 8–12 är 30 kronor. Om du beställer minst 4 ex kostar de 25 kr/styck, och minst 8 ex 20 kr/styck. Skynda dig att beställa – det tar troligen bara tio–femton år innan vårt lager tar slut!

Hotad (k)urir!

NAFS(k)uriren 5, Svenskt Carl Barksindex, är nära att utrotas på kansliet. Den finns kvar i mindre än 20 ex! Styrelsen planerar att ge ut en utökad upplaga av numret, men inget är bestämt eftersom pengar för tryckkostnaden saknas. Köp ditt exemplar av NK 5 innan det försvinner för lång tid framåt! Uppdateringar av indexet finns i NK 21 och 23.

Tony Strobl död!

Koll. Klaus Strzyz i Tyskland skrev ett brev till oss i fjol och berättade att den amerikanske tecknaren Tony Strobl (född 1915) har avlidit, troligen våren 1992. Kollusorer som vuxit upp med Kalle Anka på 1950-, 60- och 70-talen minns hans serier väl. Strobl var den tidens Vicar, kan man säga. Ofta var hans "nutidsankistiska" serier först i tidningen.

Kusin Knase och Joakim i upptrappad vardagskonflikt á la Strobl (från KA 972).

Den första artikeln i NAFS(k)uriren 8–12 (se tidigare notis) handlar om Strobl och hans verk. Författare är koll. Anders Berglund, som besökte Strobl år 1987 och intervjuade honom mellan tuggorna på hamburger­restaurangen.

B.A.R.K.S. jobbar på!

Vår skånska lokalavdelning är flitiga som myror! De ordnar massor av möten, sköter om lånelagret och NAFS(k)urirens redaktion samt för ankismens talan i olika lokala sammanhang.

I början av november hjälpte koll. Tommy Silverros med flera till med en utställning om tecknade serier på stadsbiblioteket i Malmö. Där fanns också en separat skärm med fakta om B.A.R.K.S. och NAFS(k). Under en av temakvällarna intervjuade Tommy Kalle Anka-översättaren koll. Stefan Diös om hans jobb. De infofoldrar om NAFS(k) som delades ut lockade flera nya medlemmar.

Den 21 december deltog ett tjugotal kollusorer i B.A.R.K.S.’ julfest på Tekniska högskolan i Lund. För en billig slant bjöds församlingen på middag, mer chokladpudding än de kunde göra av med (tro mej, de försökte!) och filmvisning på TV från videoskivspelare: The Rescuers och Rescuers Down Under (originaltitlarna på Bernard och Biancafilmerna).

Nytt från Gladstone!

Tidningar från december: WDC 588 Van Horn framsida (fs), "Spotless Don", Gottfredson m fl "The World of Tomorrow" del 1; DDA 23 Rosa fs, Marco Rota "Andold Wild Duck"; US 283 Rota fs, Barks "Foxy Relations" (WDC 98), 3 serier från danska Egmont.

Rotas fina serie om Kalle hos vikingarna (DDA 23), publicerad i avhugget skick av Gladstone!

Januaris utgivning: DD 282 Taliaferro m fl fs, Barks "Gemstone Hunters" (WDC 143), Taliaferro/Osborne "Silly Symphony" (söndagssidor från 1937); USA 24 Rosa fs, Vicar m fl "The Little Gronins", "Minus de Milo", Barks "Trapped Lightning" (US 13); DM 21 Van Horn fs, Barks "Gladstone’s Usual Very Good Year" (WDC 136), två serier från Egmont och Disney Studios.

Vulgärt av Gladstone!

Koll. Joakim Gunnarsson rapporterar indignerat om seriecensur, och till råga på allt av Gladstone-förlaget!

I Uncle $crooge Adventures 23 finns serien "Uncle $crooge Meets the Phantom Blot", tecknad av Paul Murry. Den publicerades ursprungligen i Phantom Blot 3 i mitten av 1960talet och kom på svenska i Walt Disney’s Serier 167.

Gladstone har ändrat alla referenser till farbror Joakims pengaträd (som det alltså växer riktiga sedlar på). I stället har det blivit en värdefull petroleumbuske med sedelliknande blad! Två bilder har redigerats och texten i ett tjugotal pratbubblor har bytts ut (i ungefär tio av dem bara delvis så att det syns extra tydligt). Redaktionens enda kommentar är att serien har "redigerats och bearbetats"!

Joakim meddelar också att Marco Rotas serie "Andold Wild Duck" i Donald Duck Adventures 23 är samma vandaliserade version som kom 1982 i Kalle Anka & C:o (där Rotas fantasifulla layout ersattes med standardrutor). Men dessutom har man kortat ner serien utan någon som helst kommentar. Skäms, Gladstone!

Raderade sedelvalörer och ändrad pratbubbla!

Kommande Disneyfilmer!

Disneys nästa tecknade långfilm heter Lion King och har premiär i USA i juni 1994. Den har förmodligen premiär i Sverige till hösten. Filmen handlar om ett lejon som fråntas kungamakten av sin elake bror. En förhandsvisning kommer att finnas med på videon med Aladdin.

Till våren kommer Aristocats på bio i Sverige. Sedan premiären 1970 har den bara gått i repris en enda gång. NAFS(k) ordnade ett besök på denna alltför underskattade film i slutet av 1980. Kanske vi gör det igen i samband med årsmötet?

Under 1995 kommer Pocahontas (med ett lite sorgligare slut än vanligt hos Disney), som följs av The Hunchback of Notre Dame, regisserad av Gary Trousdale och Kirk Wise (samma som för Skönheten och Odjuret).

Under 1996–97 kommer Fantasia Continued med en blandning av stycken från originalet och nytecknade avsnitt. Disneystudion planerar att därefter revidera Fantasia vart sjunde år.

Framtida projekt som Disney funderar på är att göra tecknad film av Tjajkovskijs balett Svansjön och myten om Atlantis...

A Nightmare Before Christmas är en kortfilm med dock och leranimation som nyligen haft premiär i USA. Den presenteras kort på videoutgåvan av Pinocchio. Dessutom arbetar företaget Hi-Tech Toons på en kortfilm åt Disney med arbetstiteln Toy Story. Filmen har premiär i mitten av 1995 och handlar om två leksaker som kämpar en ung pojkes gunst.

Härlig laserterapi!

Skånekollusorerna i B.A.R.K.S. har på flera möten fått njuta av Disneyfilmer med engelskt tal på TV med extremt fina färger, ljud och skärpa. Detta är möjligt om man (har en medlem som) har en videoskivspelare, en stor multi-TV som klarar det amerikanska TV-systemet NTSC, och naturligtvis filmerna på videoskiva (på engelska laser disk).

Disney har gett ut både spelfilmer och tecknade kort- och långfilmer på skiva i USA. Utgåvorna av de tecknade filmerna säljs under en begränsad tid, på samma sätt som görs med filmerna på videokassett.

De senaste filmerna som släppts på videoskiva är Beauty and the Beast och Mary Poppins. Därefter följer Sleeping Beauty och Lady and the Tramp.

Men det är en dyr hobby! Utrustningen (TV och skivspelare) kostar ungefär 15.000 kronor. Varje videoskiva kostar cirka tusen kronor, men då får man ofta bonus i form av till exempel dokumentärfilmer och serier (som man kan bläddra fram ruta för ruta).

Bortglömd Musse-film!

I samband med Musse Piggs 65-årsdag i november 1993 gav Disney ut en videoskiva med drygt trettio av de första svartvita Musse-filmerna. Som grädde på moset finns det med en nyupptäckt kortfilm i färg med Musse!

Filmen heter Parade of the Award Nominees och visades för första och enda gången på Oscarsgalan den 18 november 1932. Efter visningen lades filmen på hyllan, glömdes bort och hittades sextio år senare! Detta innebär att filmhistorien måste skrivas om. Band Concert från 1935 är alltså inte längre den första färgfilmen med Musse Pigg!

Filmen är 2 minuter och 35 sekunder lång. Musse är tamburmajor (med alltför stor rock) i täten för en parad med de som nominerats till "Best Actor" och "Best Actress" under säsongen 1931–32. Röda mattan rullas ut, Klarabella strör ut blommor och skådespelarna (som är karikatyrer av sina rollfigurer) följer efter. De mest kända är Jackie Coogan, Helen Hayes och Frederic March.

Nya prenumerations­villkor!

Som framgår av Lilla Dum-listan måste vi ändra villkoren för prenumeration av tidningar och album.

För tidningarna gäller att styckpriset höjs till 15 kr fr.o.m. omslagsmånad februari 1993 (WDC, US, DDA) och mars 1993 (DD, DM, USA). Det är den höga dollarkursen som tvingar oss till detta (vi borde ha höjt priset tidigare). Depositionen för nya prenumeranter blir därmed 30 kr.

Vi måste också begära förskottsbetalning av de som vill börja prenumerera på The Carl Barks Library of Walt Disney’s Comics and Stories (CBLWDC).

Anledningen till detta är att vi inte kan fortsätta lägga ut så stora belopp som det är frågan om (över tusen kronor för varje ny prenumerant fr.o.m. nr 1). Dessutom skickar vi normalt ut bara två album i taget, vilket medfört att många prenumeranter inte hunnit komma ikapp.

Om du som är albumprenumerant tycker att det tar för lång tid innan baknumren kommer – betala i förskott! Då skickar vi direkt alla album du betalat för (förutsatt att vi fått in dem i lagret).

Sällsynt kulturgods!

Tillsammans med det här Kvacket får du en uppdaterad försäljningslista från Bröderna Dum. Några objekt finns dock inte med eftersom vi bara har ett begränsat antal av dem. Vi tipsar om dem här i stället (alla priser inklusive porto och förpackning):

Ny titel från Gladstone!

För att fira Kalles 60-årsdag startar Gladstone en ny kvartalstidning, Walt Disney’s Comics in Color (WDCC). I premiärnumret med 64 sidor finns bl a en ny Rosa-serie, en italiensk serie av Pedrocchi från 1937 (Kalles världspremiär som huvud­rolls­innehavare) och "Victory Garden" av Barks. Deponera 60 kronor om du vill börja prenumerera!

Ankister i Jeopardy!

Det går bra för ankisterna i TV4:s frågeställarprogram Jeopardy! Så vitt vi vet har koll:a Stefan Diös, Anders Larsson och Stig Svensson alla varit med och blivit stormästare, vissa mer framgångsrikt ekonomiskt än andra. Nu är det dags igen! Kvackets favoritredaktör står i pulten fredagen den 25 februari!

Den andre av NAFS(k):s grundare (som varit med i Jeopardy!) stoltserar inför stödtruppen i studion.

Lästips!

Koll. Dag Martinsen i Norge gav under 1992 ut fyra nummer av tidskriften The Duck Collector. Vi vet tyvärr inte om den fortfarande kommer ut. Om du är intresserad kan du skriva till Dag på adress N-2140 Sander, Norge. De nummer vi fått finns i lånelagret. Tack för gåvan, Dag!

Den oumbärliga och rikt illustrerade boken Encyclopedia of Walt Disney’s Animated Characters har kommit i en ny och uppdaterad upplaga. Där beskrivs i kronologisk ordning alla (namngivna) figurer som förekommit i Disneys filmer. Priset i bokhandeln blir tyvärr hutlöst högt. Enligt Hedengrens i Stockholm (som snart får in den) kommer den att kosta bortåt 600 kronor!

Ny medlemslista på gång!

Vi planerar att ha med en ny medlemslista i nästa utskick i början av april. Det senaste utgåvan kom för två år sen, och många nya kollusorer har aldrig fått någon adresslista.

Vi vill därför be dig att kolla på inbetalningskortet eller det bifogade registerutdraget att ditt namn, adress och andra uppgifter är korrekta och rättstavade. Om det inte står något efter texterna TFN eller FÖDD betyder det att vi saknar uppgift om ditt telefonnummer eller din födelsedag.

Hör av dig om någon uppgift är felaktig eller saknas! Vi är mycket tacksamma om du hjälper oss att få listan så uppdaterad som möjligt. Skriv på inbetalningskortet innan du betalar, eller ring till vår telefonsvarare (08-7229313).

PS. NAFS(k) har tillstånd av Datainspektionen att föra personregister. Vårt licensnummer är samma som vårt organisationsnummer: 802011-9049. DS.

Vill du köpa och sälja?

En del kollusorer har undrat hur man går till väga för att köpa och sälja svenska Disneytidningar. Konsten att samla på tidningar räcker nog till en universitetskurs, så vi kan bara ge några få tips:

Betala utrikes avgifter!

Postgirot tar hutlöst betalt numera, både i Sverige och andra länder. Höga avgifter drabbar de som skickar och tar emot pengar som passerat nationsgränsen. NAFS(k) måste punga ut med 28 kronor varje gång det kommer en postgiroinbetalning från utlandet!

Detta är inte alls bra för utlands­kollusorernas betalningsvilja. Vi vill därför uppmana våra medlemmar utomlands att antingen betala för flera år samtidigt eller skicka kontanter per brev. Växlingsavgiften för oss är ändå lägre än vad det kostar att ta emot pengarna.

Inget bankgiro!

På grund av Sparbankens avgifter för olika tjänster har vi avslutat NAFS(k):s bankgiro 144-3233. Ingen större förlust, tycker vi! Ett mycket litet antal bankgirobetalningar har flutit in de senaste åren. Dessutom var ju inte 313 med i numret!

Mini-Kalle bland godis!

Enligt koll. Lars Olsson fanns det i fjol i vissa godispåsar av märket Partymix en 16-sidig Kalle Anka-tidning i miniatyrformat med serier av Barks. Det är tveksamt om det fortfarande finns kvar påsar med denna ovanliga tidning i affärerna...

Kansliet hinner inte med!

Greger och Claes (som sitter mest på vårt kansli i Östberga) vill på detta sätt be om ursäkt till alla kollusorer som förgäves väntat på att beställningar ska expedieras, medlemsansökningar registreras, prenumerations­tidningar och -album skickas ut.

Kansliklippan Johan flyttade till Kanada, mysfarbrorn Anders fick en son och gymnasisten Gustaf blev just gymnasist. Se där några av orsakerna till att bemanningen varit dålig! Inte blir det bättre av att Greger och Claes är hårt arbetande konsulter i sitt dagliga värv.

Vi vill därför be alla som väntar att ha tålamod. Om du vill beställa något, betala i förskott och tala om vad vi ska göra med pengar som blir över. Sådana ärenden går normalt mycket snabbare än skriftliga beställningar.

Annons!

Ex-koll. Carl Åkerman i Saltsjöbaden vill sälja ett fyrtiotal KA & C:o från 1951–64. Skicken varierar från G- till VF, bl a en 2/51 i VF. Ring 08-7175988 för mer information.