Kvacket 3/1994

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Greger Nässén (signerat NOSELATE)
Utförande:Vitt papper, 12 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:1 juni 1994
NÄBBIGA NYHETER & NOSIGA NOTISER
till medlemmar i NAFS(k) och Seriefrämjandet om bland annat

CARL BARKS’ RESA TILL EUROPA

Hejsan!

Och varmt välkommna till ett rekordstort Kvacket! NAFS(k) och Seriefrämjandet har samordnat sig med anledning av Carl Barks’ unika resa till Europa.

Utskicket går till 1650 serie­vänner, varav cirka 130 är med i båda föreningarna. Knappt 850 är enbart medlemmar i SeF.

NAFS(k) och SeF tackar varmt koll. Rolf Lindby och Alvglans förlag, som betalat utskicksportot. Detta förklarar varför det ligger med en broschyr från Alvglans i kuvertet.

Några ankister och seriefrämjare har fått inbetalnings­kort för förnyat medlemskap. Eventuellt bifogar vi även ett blad med information om science-fiction.

Redaktionen ber om ursäkt för eventuella slarvfel och annat oklart som smugit sig in i Kvacket. Det är framställt under stor tidspress och intensiva kontakter åt alla möjliga håll. Vi hoppas att informationen når fram i tid till de flesta.

Fakta om NAFS(k)

Telefon    08-7229313 (ons 18–20).
Brev       NAFS(k), Box 5030, 125 05
           ÄLVSJÖ.
Postgiro   313 02-3.

Carl Barks, 93 år

har av Egmonts högsta koncernledning bjudits in till en rundresa i Europa för att delta i firandet av Kalle Ankas 60-årsdag. Under mer än sex veckor kommer Barks att besöka sevärdheter, presskonferenser och förlagskontor, träffa kunglig­heter och fans, gå på museer och göra mycket annat. Programmet har planerats noggrant och avpassats till resenärens höga ålder och behov av vila.

Och vi får faktiskt möjlighet att träffa Carl Barks i Sverige! Läs mer om mötet den 19 juni och resten av Barks’ resprogram på de följande sidorna!

Träffa Barks den 19 juni

Medlemmarna i NAFS(k) och Serie­främ­jandet inbjuds till möte i Hamburger­salen i Brygg­huset den 19 juni 1994, Norr­tulls­gatan 12N, Stock­holm. Närmaste station på T-banan är Oden­plan. Insläppet börjar 12.30. Mötet sätter igång 13.13 och slutar senast 18.00. Kom i god tid!

Vi tackar Dick Brobeck på Egmont för att vi fått till stånd ett möte med Barks, som själv sagt att han gärna träffar oss.

Mötesprogrammet är inte färdigt i detalj, men det blir föredrag, tävlingar, filmvisning m m, allt med Barks-anknytning. Slutligt program delas ut vid ingången.

Höjdpunkten är ett besök av Carl Barks, som deltar under 30–45 minuter. På grund av hans hörselskada kan publiken inte ställa direkta frågor. I stället ska han få svara på några frågor som han fått i förväg. Observera följande:

En mottagningskommitté tar hand om Barks och ser till att inga obehöriga närmar sig honom. Barks kommer inte heller att signera något. Respektera allt detta så blir mötet en succé!

Så här anmäler du dig till mötet: (1) Klipp ut (eller kopiera) och fyll i kupongen på sista sidan. (2) Skicka kupongen och 20 kr till NAFS(k), Box 5030, 125 05 Älvsjö, så att det är framme senast 15 juni.

Det är inte möjligt att ta med anhöriga på mötet. Vi räknar med att lokalen (som rymmer max 300) fylls ändå. I mån av plats kan vi ta emot anmälnings- och medlems­avgifter från nya medlemmar i NAFS(k) eller SeF vid entrén.

Teckna eller fråga

Glöm inte att du kan hylla Barks med en egen teckning i A4-format. Styrelsen kommer att ge bidragen till Barks på mötet.

Skicka också förslag på frågor till Barks, helst ovanligare frågor som han inte fått så ofta. Vi kanske väljer ut just din fråga. Både teckningar och frågor måste vara hos NAFS(k) senast 15 juni!

Barks i Sverige

Programmet för Carl Barks’ besök i Stockholm ser för övrigt ut så här:

LÖRDAG 18 JUNI

08.30 Barks anländer med Silja Line till Värtahamnen.

Enligt Dick Brobeck får Barks’ fans gärna hylla honom vid båten. En benvit Daimler kör ombord och hämtar honom. Bilen stannar till vid utfarten och Barks kommer antingen att kliva ut eller vinka genom fönstret. Kontakta NAFS(k) om du vill vara med vid ankomsten.

12.00 Presskonferens på Grand Hotel. Barks tar emot Svenska Serie­akademins Adamson-statyett, som överlämnas av Sture Hegerfors. Per Erik Hallin (Kalles svenska röst) sjunger en nygjord födelsedagssång om Kalle, dedicerad till Barks. Representanter från NAFS(k) och Seriefrämjandet har bjudits in till presskonferensen, och även till Egmonts middag med Barks på kvällen.

SÖNDAG 19 JUNI

Barks besöker Kungliga Slottet och ger kungabarnen signerade kopior av Kalle Anka & C:o. Efter lunch kommer Barks alltså till vårt möte. På kvällen åker han ut i skärgården och äter ångbåtsbiff.

MÅNDAG 20 JUNI

Efter fria aktiviteter och lunch åker Barks kl 16.00 till Arlanda och fortsätter med flyg till Warszawa.

Barks’ resprogram i korthet

REYKJAVÍK 31 MAJ-3 JUNI. Barks har redan varit på Island när du läser det här!

OSLO 3–8 JUNI. Det blir press­konfe­rens med Barks den 3 juni. Beroende på vädret blir det antingen heli­kopter­färd på Vestlandet eller bilresa till Lillehammer söndagen den 5 juni.

Måndag den 6 juni kl 17–20 anordnar Norsk Tegneserieforum (NTF) ett fest­möte på Nobelinstituttet, Drammensveien 19. Det blir panel­debatt och Barks kommer på besök. Det går bra att bli medlem i NTF vid entrén. (Ring Jan P. Krogh på 00947-22360770 för mer info.)

Tisdag den 7 juni kl 13 inviger Barks en utställning på nöjesfältet Tusen-fryd några mil norr om Oslo. Koll. Erik Hørthe har lagt ner mycket jobb på utställningen! På kvällen blir det student­middag med Barks i Realistforeningens lokal i Blindern.

Den 8 juni visar NRK en dokumentär om Barks (se notisen nedan).

KØBENHAVN 9–13 JUNI. Barks anländer med båt från Oslo kl 9 den 9 juni, Kalle Ankas 60-årsdag. Fredag den 10 juni besöker han Amalienborg och kl 15 är han hedersgäst på National­museum (Nyvestergade 10) där han tydligen ska signera litografier för hågade köpare. Där finns också (under tiden 1–20 juni) en utställning med Barks’ olje­mål­ningar. Det officiella födelsedags­firandet för Kalle Anka äger rum på Tivoli lördagen den 11 juni kl 14. Barks deltar förstås!

HELSINKI 13–17 JUNI. Barks landar med flyget den 13 juni. Han håller press­konferens och träffar borgmästaren dan därpå. Den 15 juni besöker han Aku Ankka-redaktionen. Tyvärr verkar det inte bli några tillfällen för finska fans att möta Barks!

STOCKHOLM 18–20 JUNI (se ovan). RESTEN AV EUROPA 20 JUNI–15 JULI. Ankomst- och avresedagar är ungefärliga – vi har inget detaljprogram: Warszawa 20–23 juni, Hamburg 23–24 juni, München 24–28 juni, Stuttgart 28 juni–1 juli, Paris (Eurodisney) 1–4 juli, Milano 4–11 juli, Amsterdam 11–15 juli, London 15–21 juli.

Barks i pressen

Mediabevakningen av Barks’ resa pågår och kommer att bli allt intensivare:

På Kristi Himmelfärds dag den 12 maj innehöll danska Ekstrabladet en hel bilaga enbart ägnad åt Carl Barks. En nygjord intervju med Barks har nyligen publicerats i norska Verdens Gang.

Expressens söndagsbilaga den 5 juni ska ha flera sidor om Barks och Kalle Anka.

Kvällstidningen Idag innehöll den 15 maj hela tre sidor med artiklar om Kalle Anka. Samma tidning har också lovat att någon av dagarna efter Kalles 60-årsdag den 9 juni publicera en utförlig redo­görelse över de ankistiska stil­period­erna:

Under rubriken Din total­guide till ankismen berättar då Jonas Dagson (med benäget bistånd av NAFS(k):s styrelse) om urankismen, kommersialismen, den syntetiska klodrismen och andra stilar. Sammanställningen bygger huvudsakligen på Jon Gisles banbrytande bok Ankismen, men Dagson lanserar också två nya stilriktningar – televisionismen och nostalgismen!

Televisionism (KA 18/94).

Televisionismen (donaldismus dumburkus profitis maximus på latin!) omfattar de Duck Tales-serier som i kölvattnet på TV-serien med samma namn börjat florera i svenska Disneytidningar under 90-talet.

Rosa nostalgiserar (KA 15/84).

Nostalgismen, då? Jo, det är samlings­namnet på Don Rosas serier. Rosa är som bekant en inbiten Barksfan och anspelar flitigt på Barks’ klassiska berättelser i sina serier. Donaldismus retrospectivus classicus heter stilen på latin.

Barks i norsk TV

Norska televisionen, NRK, har gjort ett program om Carl Barks som kommer att visas på norsk TV den 8 juni. Förutom en intervju med Barks i arbete, kan man i den timslånga filmen se Charlotte Barks, Roy Disney jr, Malcolm Willits m fl. Barks berättar bland annat om sin nya serie, som kommer att tecknas av William Van Horn. Vi får verkligen hoppas att Sveriges Television köper in programmet. (Vi har tipsat dem!)

B.A.R.K.S besöker Barks

Här följer ett meddelande från NAFS(k):s skånska lokalavdelning:

Lördagen den 11 juni besöker Barks vårt västra grann­lands huvudstad. Detta vore ett ypperligt tillfälle för ett gemen­samt ankistiskt besök i Köpenhamn. Preliminärt program för denna dag är följande:

Tidig förmiddag avfärd från Lund med pågatåg mot Malmö och därefter vidare transport mot Köpenhamn med lämpligt fartyg, typ Pilen eller dylikt. Vi siktar att vara framme i Köpenhamn vid middagstid.

Därefter ska vi försöka hinna med att besöka nationalmuseet där det pågår en Barks-utställning. Klockan två är Barks på tivoli för att säga hej till publiken och starta firandet av Kalle Ankas 60-års dag och då ska vi naturligtvis vara med.

Eventuellt hinner vi även med en gemensam middag någonstans men annars är det planerat att vara hopp och lek och frivillig hemfärd när man så känner för det efter detta.

Är du intresserad att följa med och vill veta mer om exakta tider och liknande, hör av dig till de eminenta expeditions­ledarna inom B.A.R.K.S:

Johan ’Ubbe’ Urbanyik, Magistratsvägen 55 G:104, 226 44 Lund, 046-394156, eller Jakob Hallin, Magistratsvägen 5 E, 226 43 Lund, 046-144669.

Hör av dig så snart som möjligt så att vi kan få en uppfattning om hur många som är intresserade av att följa med. Är du inte medlem i B.A.R.K.S. kan du naturligtvis bli det men annars finns det nog möjlighet att följa med, även om man har oturen att inte bo i Skåne.

Kalle på film och CD

Disney firar Kalles 60-årsdag på många sätt. Bland annat ger man ut en CD med lite olika sånger. På TV har vi också sett reklamsnuttar för en ny samlingsvideo med Kalle-filmer. Försäljningen satte igång i slutet av maj.

CB på CD med mera

Även Barks’ röst kommer att ges ut på CD! I augusti utkommer Life of Donald Duck i USA. Det är en faksimilutgåva av en bok som kom ut 1942. Tillsammans med boken följer en CD med bidrag av Barks, Clarence Nash (Kalles första och mångåriga röst) och den nuvarande Kalle-rösten i USA. Vi återkommer med information i nästa Kvacket. NAFS(k):s medlemmar kan förmodligen beställa den via Bröderna Dum. Priset är inte bestämt men högt (över 300 kr).

En Carl Barks-kalender för 1995 utkommer i september i USA. Motiven är tolv av hans oljemålningar. Kanske går det att beställa den via Bröderna Dum.

En bok med Barks’ akvareller, liknande "oljemålningsboken", blir också klar i september. Boken ges ut i två versioner, standard och lyx, och innehåller målningar utan Disneyanknytning. Vi kommer nog inte att erbjuda den via NAFS(k).

Barks per fax

I sista stund får vi ett brev från koll. Klaus Strzyz i Eschborn, Tyskland. Han har genomfört en intervju med Barks via faxkommunikation. Vi hinner inte ta med intervjun här, men vi kan välja ut några nyheter från andra sidan Atlanten.

Barks’ nya serie "Horsing Around With History" kommer ut i Europa under oktober. Det är den första serie som Barks gjort på 25 år. William Van Horn kommer att tuscha den.

Barks berättar också om några mer eller mindre otroliga projekt som han tagit på sig, bland annat till en Disneykongress på Disney World i Florida den 6–11 septem­ber 1994. Han har bland annat gjort en 300-punds bronsstaty av Farbror Joakim! (Jag orkar inte räkna ut vikten i kilo, men det är tungt!)

Carl Barks & Co om Barks

Koll. Daniel Atterbom ringer och berättar förtjust att han precis fått ett nytt nummer av den välgjorda tidskriften Carl Barks & Co, sammanställd av Freddy Milton (som för övrigt börjat teckna Disneyserier igen).

Specialnumret innehåller över­sättningar till danska av ett antal intervjuer med Barks. Det finns också en nyskriven artikel om Barks, liksom ett brev från Barks till en professor i Illinois. Kontakta Forlaget Sejd, v/Paw Mathiasen, J. Brochmansgade 7, st.tv, DK-2200 København, om du vill köpa numret!

Freddy har tidigare berättat för mig om några arrangemang i Danmark med anledning av Barks’ besök. Det ska vara en hedersutställning om hans verk på Danske Kulørte Bibliotek. Den danska tidskriften Fantask har gett ut ett special­nummer om Barks, och även låtit trycka upp muggar med Barks’ självporträtt!

Barks-numerologi

När jag lekte lite med min PC-kalkylator, uppdagade jag ett märkligt exempel på talmytik. På kalkylatorn prövade jag att konvertera tal mellan olika talsystem. Vårt normala decimala talsystem är ju baserat på tio, men det finns talsystem med andra tal som baser. Det binära med ettor och nollor används ju i datorer.

Det oktala talsystemet bygger på potenser av talet åtta och består av tal som enbart innehåller siffrorna 0–7. Den hexadecimala notationen är baserad på sexton, vilket innebär att den har lika många "siffror": 0–9 och A–F (med decimalvärden 10–15).

Kalle möter matematikens mysterier i Tony Strobls "Mathmagicland" (FC 1051, augusti 1959).

Det märkliga sambandet uppträdde när jag med oktal notation skrev "313", Kalles välkända bilnummer, som även är Carl Barks’ medlemsnummer i NAFS(k).

Döm om min förvåning när det visade sig att det oktala "313" motsvaras av ett hexadecimalt "CB"! Man kan ju bli numerolog för mindre...

(I decimal form motsvaras dessa tal av "203", som har viss Barks-anknytning – några av hans serier original­publicerades i FC 203 (1948) och WDC 203 (1957). Den binära motsvarigheten är "11001011", men där försvinner nog Barks-sambandet...)

Rosa på ingång

I höst kommer koll. Don Rosa på besök igen. Den 27–30 oktober gästar han Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg och helgen därpå är han av allt att döma hedersgäst vid Serie-Expo -94 i Älvsjö.

På Bokmässan deltar han i en paneldebatt tillsammans med Stefan Diös samt Byron Erickson, Stefan Printz-Påhlson och Lars Bergström från förlaget Egmont. Så gör vi Kalle Anka & C:o idag! är rubriken.

PS. Don kommer till Europa redan nu i sommar. Den 2–5 juni gästar han två seriekongresser i Tyskland, i Frankfurt och Erlangen. DS.

ANKON -94

Sommaren närmar sig och det gör också årets ankistkongress. Den hålls helgen 23–24 juli i en gul stuga norr om Tanumshede i norra Bohuslän. Temat för kongressen är än så länge hemligt, meddelar Ankongeneralen Olof Siverbo med hemlighetsfull min. Han avslöjar dock att charader, bad och krocket finns på programmet. Gräsplaner, bisvärmar och skärgårdsklippor finns inom räckhåll.

Du som är intresserad av att delta kan ringa till Olof på telefon 031-7739935, så skickar han en inbjudan med all information som du behöver.

Årsmötet 1993

Jodå, visst har det varit årsmöte igen. Den 23 april samlades 39 glada kollusorer i Medborgarhuset för att mötesförhandla och kolludera i största allmänhet.

Den största förändringen på personalfronten var att koll. Gustaf Sterner lämnade styrelsen (för vidare befordran till Paris, där han ska förvaras tills han blir myndig, vilket lär dröja). Vidare värvades koll. Jan Prokopec till valberedningen. Tanken är att han ska hjälpa till att genomföra den allt nödvändigare generationsväxlingen i styrelsen.

Nu när Gustaf har försvunnit är Olof yngst i gänget – och han är 26. Pigga underbarn mottages tacksamt! (Se även Vi söker underbarn på annan plats.)

Vad som i övrigt hände under själva mötesförhandlingarna framgår av det elokventa protokollet som kommer i nästa utskick.

Efter förhandlingarna blev det poängpromenad runt samlingssal 301 (allvetarkollusor Per Vedin vann) och Barksomröstning. Omröstningen var indelad i två kategorier, en för serier på max tio sidor och en för längre berättelser. Varje mötesdeltagare fick lista fem favoriter i varje kategori.

När koll. Berglund räknat ihop resultatet såg topplistorna ut så här:

KLASS I
En ovetande allvetare (WDC 99) 7 röster
Regnmakaren (WDC 156) 6 röster
Ståtliga statyer (WDC 138) 4 röster
Klavismen (WDC 149) 4 röster
Skryter bäst som skryter sist (WDC 88) 3 röster
En apa i societeten (WDC 91) 3 röster

KLASS II
Vilse i Anderna (FC 223) 14 röster
Kalle Anka på Grönland (FC 256) 12 röster
Jul i Pengalösa (FC 367) 8 röster
Den gamla borgens hemlighet (FC 189) 6 röster
Jul på Björnberget (FC 178) 5 röster
Den gyllene hjälmen (FC 408) 5 röster

Värt att notera är att dessa tolv serier alla härstammar från åren 1947 till 1953, alltså den period som allmänt räknas som Barks’ bästa.

"En ovetande allvetare" – favorit av Barks.

Nytt från Gladstone

Om inget annat anges kostar tidningarna 18 kr/styck (prenumerantpris är 15 kr). Porto och pappryggspåse ingår. Tecknare och manusförfattare står med kursiv stil. Bara de mest kända författarna anges och i så fall efter snedstreck. De flesta förkortningarna förklaras i Lilla Dum-listan.

OMSLAGSDATUM MARS 94:

USA 25 Rosa framsida (fs), Barks "The Money Well".

Tecknare: Barks.

OMSLAGSDATUM APRIL 94:

DDA 25 Verhagen fs, "The Hoard at the Rainbow’s End", Millet m fl (Egmont) "The Treasure of Rattler River".

Tecknare: Verhagen.

OMSLAGSDATUM MAJ 94:

DD 284 Taliaferro fs, Barks "The Master Rainmaker" (WDC 156), Taliaferro dagsstrippar från feb–mar 1938; DM 23 fs mixad, Barks "Rocket Wing Saves the Day" (WDC 139), Diaz "Don’t Call Me Tut".

Tecknare: Diaz.

OMSLAGSDATUM JUNI 94:

DDA 26 (36 kr) Barks fs (taget från serien), "Terror of the River" (FC 108), Strobl "Mathmagicland" (FC 1051); US 286 Rosa fs, "The Life and Times of Scrooge McDuck, del 2: The Master of the Mississippi" + kommentarer av Rosa; WDC 591 Van Horn fs, "Magica’s Missin’ Magic", Gottfredson/Osborne "Mickey Mouse and Hoppy the Kangaroo", del 1, juli–nov 1935, Heymans "Muddled by Metal" (holländsk), Strobl ensidasserie från DDBP 1.

Tecknare: Heymans.

Bröderna Dum meddelar

Tecknad film

Jan Erik Wieselberg, programinköpare på Sveriges Television, berättar följande för de Bild & Bubbla- och Kvacketläsare som tycker om tecknad film:

Att antalet tevekanaler i Sverige har stigit de senaste åren har också medfört att möjligheterna att se tecknad film har ökat dramatiskt. Vi har t o m. fått en särskild kabeltevekanal för tecknad film, The Cartoon Network.

Dessvärre har detta varit av begränsat intresse för dem som är seriöst intresserade av denna konstart. Det mesta som köps in och visas är gjort enligt löpandebandprincipen, och viktigare än innehåll och utförande är antalet avsnitt vilket bestäms av de önskemål som kommer från den kommersiella teveindustrin som helst vill ha 52 eller 65 stycken.

Dessutom utgår fortfarande alla världens tevechefer från att tecknad film är för barn, vilket gör att filmerna dubbas och placeras på speciella barnghettotider.

På Sveriges Television har vi också en blandning av bra och mindre bra filmer. Till det som gått under våren och utan tvivel hör till det intressanta hör söndagsmorgnarnas Tiny Toons (där en del av vitsandet tyvärr går förlorat i den svenska dubbningen) och en serie som sänts textad för ungdom på tisdags­eftermiddagar, Ren & Stimpy. Båda anknyter till 40- och 50-talets klassiska tecknade förspel.

I sommar förekommer en del roliga animationer i TV2:s sommarlovsprogram Tippen som sänds varje vardagmorgon mellan 9–10. För den som gillar datoranimation kommer Krockdockor (The Incredible Crash Dummies) som sänds den 22 juli.

Crash Dummies är människolika dockor som används för att testa säkerheten i bilar, och de har förekommit i amerikansk trafiksäkerhetspropaganda sedan 50-talet. I detta fall tycks initiativet till den animerade 22 minuter långa filmen ha kommit från Tyco, en industrigigant som redan sålde Crash Dummies som leksaker med hjälp av 3D-datoriserade reklamfilmer. Firman Lamb & Company i Minneapolis gjorde animationen på uppdrag av kanadensiska Nelvana.

Filmen utspelar sig bland dockor på ett laboratorium för krocktester. Den "duktigaste" dockan Ted blir av misstag av med sin tekniskt avancerade kropp, Torso 9000, och den spännande och komiska handlingen gäller hur två av de andra dockorna återerövrar den innan den faller i orätta händer.

En annan höjdare är Fish Police som är en mycket välgjord parodi på 40-talets deckare i fiskmiljö och gjord av Hanna-Barbera. Allting utspelar sig på havsbotten i Fish City, en storstad som är misstänkt lik Manhattan. "Om New York är som en smältdegel så är Fish City som en bouillabaisse", som det sägs i början på varje avsnitt. Tyvärr gjordes serien bara i sex avsnitt innan den lades ned. Dessa sänds också i Tippen i måndag t o m torsdag från 25 juli–11 augusti.

Till höstens program på SVT hör en repris av Flytande television (Liquid Television) samt till jul Ge mig ett par vingar som funkar (A Wish for Wings to Work), en pärla som bygger på Berkley Breatheds dagstidningsserie om pingvinen Opus.

Filmen handlar om hur Opus skriver till jultomten för att få sin dröm uppfylld: att kunna flyga som alla andra "riktiga" fåglar. Steven Spielberg är executive producer. Dessutom Nick Parks dockfilm Wrong Trousers som fick årets Oscarsstatyett för bästa animation.

För video- och laserfreaks!

Koll. Robert Andersson i Malmö håller oss underrättade om nyheter på Disneyfilmfronten. Tänk om man hade en laserskivspelare...

Äntligen släpps Snövit på privatmarknaden! Tidigt i höst kommer Disneys mästerverk på laserskiva i USA, både i normal- och lyxutgåva (den senare med bonussekvenser som aldrig visats). Detta borde också betyda att den kommer som videofilm, men vi har inte fått det bekräftat.

Förseningen lär bero på att Snövit faktiskt inte ägs av Disneybolaget – den ägs av familjen Disney! Alla andra tecknade långfilmer ägs dock av Walt Disney Company.

Aladdin finns på video i USA sedan i höstas och kommer på laserskiva efter sommaren. Dessutom har det nyligen kommit en uppföljare till Aladdin på video i USA. Filmen heter The Return of Jafar och är gjord av TV-animationsstudior i Australien och Japan. Den är 66 minuter lång och har fem nya sånger av Alan Mencken. (Videon lär ha sålt i 2 miljoner exemplar första dagen, förbeställningar inräknade...)

Observera att The Return of Jafar inte kommer visas på bio. I stället verkar den vara ett pilotavsnitt för en ny TV-serie med Aladdin-figurerna.

Disneys nya, omtalade långfilm Lion King har snart (försenad) premiär i USA. Frågan är bara hur man ska kunna hinna bearbeta den för Sverige så att den kan bli årets julfilm från Disney...

Nya häften av bävrar

Redaktionsbröderna Bäver, dvs Jakob och Mattias Hallin i Lund, planerar att börja producera specialhäften med material som inte passar in i NAFS(k)urirens ordinarie nummer. Tyska D.O.N.A.L.D. har en lång tradition av att skicka sådana "Sonderheften" till sina medlemmar.

Arbetsnamnet på den här fristående serien av skrifter är "Bäverhäften". (Hör av dig om du har ett bättre förslag!) Nummer ett kommer troligen att innehålla ett Paul Murry-index av koll. Germund Silvegren.

Vill du ha gamla Kvacket?

På NAFS(k)ansliet har vi för stunden kvar restupplagor av följande Kvacket:

1989: nr 1
1990: nr 1 och 5
1991: nr 1, 2, 3 (två blad) och 4
1992: nr 1, 2, 3 och 4 (tre blad)
1993: nr 1, 2, 3 och 4 (få ex)
1994: nr 1 (två blad)

Om du vill blicka bakåt i NAFS(k):s historia som den speglats i Kvacket, sätt in 3:13 kr för porto och besvär på vårt postgiro 31302-3. Skriv vad du vill ha på ett tydligt sätt, till exempel "Alla Kvacket till och med 3-94". Vissa nummer har vi inte så rasande mycket kvar av, så betala snabbt om du är intresserad!

Vi söker underbarn!

Ack och ve, de ankistiska underbarnen växer upp och får andra intressen! Först lämnar koll. Gustaf Sterner styrelsen och flyttar till Paris i höst med sina föräldrar. Hälsa Eurodisney!

Inte nog med det, koll. Simon Sahlberg, vars tidiga korrespondens med NAFS(k) fyller nästan en hel pärm på kansliet, har avsagt sig sitt uppdrag som brevsvarare åt NAFS(k)! Han vill satsa mer på sin uppfinnarkarriär inom Unga Forskare (det är i och för sig ankistiskt och bra).

Simon har under några år svarat på brev från barn och ungdomar som vill veta mer om Kalle Anka och Disneys värld. Ofta har breven kommit till oss via Kalle Anka-förlaget, som inte haft tid eller kunskap att ge de unga läsarna adekvata svar.

Om du tror att du kan axla detta uppdrag, hör av dig till Simon på tfn 0470-23293, så kan han berätta lite mer om vad det går ut på. Kontakta sedan NAFS(k)ansliet om du fortfarande är intresserad.

Vad betyder NAFS(k)?

Visst vet vi vad NAFS(k) står för, men finns det någon internationellt erkänd uttydning av denna trevliga förkortning? Svaret finns kanske i den fjärde upplagan av Acronyms and Initialisms Dictionary, utgiven 1973 av Gale Research Company i Detroit.

Bokens 635 sidor innehåller 103 000 förkortningar, däribland NAFS, som sägs betyda antingen Naval Air Fighter School eller Newark Air Force Station.

Tacka vet jag NAFS med (k) på slutet! Men vad betyder då (k)? Numera ingenting, men om du letar i NAFS(k)urirens första nummer kan du hitta den ursprungliga tolkningen...

Glöm inte jubileumsnumret

SEN NYHET: Missa inte nummer 23/24 av Kalle Anka & C:o! Det innehåller bland annat den första serien med Kalle Anka: "Den kloka lilla hönan" från 1934 av Taliaferro/Osborne. Dessutom opublicerade "Darkest Africa" av Barks. Serien är dock omtecknad av Daan Jippes (bra) och Dick Vlottes (mindre bra), eftersom Barks’ original försvunnit.

Annonser

SÄLJES: Ett fyrtiotal KA & C:o fr 51–64. Skick varierar fr G till VF, bl a 2/51 i VF. Ring ex-koll. Carl Åkerman i Saltsjöbaden, 08-7175988 för mer information.

SÄLJES: Ett tjugotal KA & C:o, flera ex av Stålmannen, Läderlappen, Fantomen m fl titlar, alla fr 50–55 (ev äldre). Det finns nog inga ex i toppskick (vissa utan omslag). Kompletta ex ca G-VG. Kontakta Kjell Lindahl, Skolgatan 14, 447 30 Vårgårda, 0322-21935.


ANMÄLAN TILL MÖTE MED CARL BARKS DEN 19 JUNI 1994

Kryssa för och fyll i tillämpliga uppgifter:

Jag heter _______________________________ och kommer på mötet med Barks!

Mitt kollnr är __________!

Jag bifogar anmälningsavgiften 20 kronor tillsammans med kupongen i kuvertet!

Jag sätter in 20 kr på NAFS(k):s postgiro 31302-3 så att betalningen bokförts senast den 14 juni 1994.

Jag vill köpa en läskeblask till självkostnadspris på mötet.

Sänd kupongen till NAFS(k), Box 5030, 125 05 Älvsjö så den är där senast 15 juni 1994.