Kvacket 3/1997

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör: Per Starbäck
Utförande:Vitt papper, 4 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:29 oktober 1997

Kvack!

Välkommen till NAFS(k):s senaste utskick, i vilket det förutom detta Kvacket finns en ny Dumlista och ett reklamblad. En del får dessutom ett inbetalningskort, nämligen de för vilka det är dags att betala ny medlemsavgift.

Möte i ny lokal!

Kom på NAFS(k):s höstmöte som i år tilldrar sig den 15 november! Det börjar klockan 13.13 som vanligt och slutar vid femtiden ungefär som vanligt.

Vad som inte är som vanligt är att det är en ny mötesplats, nämligen den s.k. Salongen i Kristinehovs malmgård. För att komma dit kan man åka tunnelbana till Hornstull, ta uppgången mot Hornsbruksgatan och sedan gå längs just Hornsbruksgatan (med Högalidskyrkan på vänster sida) fram till Varvsgatan där man svänger till vänster. Efter cirka 100 m, i kvarteret vid korsningen Varvsgatan/Lundagatan, finns en gångväg till 1700-talsgården Kristinehov. Adressen dit är Kristinehovsgatan 2.

Det är nog inte så krångligt som det kanske låter.

På mötet blir det säkert sedvanliga diskussioner och lustifikationer. Efter själva mötet och en välbehövlig matpaus går de som vill gemensamt och tittar på Herkules, dvs. den senaste animerade Disneylångfilmen, som har Sverigepremiär dagen innan. Om man inte kan komma på själva mötet, men vill ansluta sig till biobesöket, kan man ringa vår telefonsvarare en vecka innan mötet och boka biljetter. Svararen kommer att ge besked om exakt när och var vi går på bio.

Vi kommer nog att se på filmen med originalröster. Bland de svenska rösterna märks annars Max von Sydow och Peter Harryson.

Kvacket rättar

I förra numret påstods "Treasure of Marco Polo" vara den sista långa Barks-historien som inte gått i Sverige (innan den gjorde det i KA 27/97 alltså). Det är nu inte riktigt sant. Koll. Anders Engwall påpekar att "Donald’s Atom Bomb" inte har setts till på svenska.

Och i förrförra numret påstod Kvacket att den allra nyaste Barks-serien "Somewhere in Nowhere" med manus av John Lustig och teckningar av Pat Block (Barks står för själva idén till serien) torde komma i Kalle Anka & C:o denna sommar. Det har den inte gjort, och det är tveksamt om den nånsin kommer att publiceras där eller i någon annan publikation eftersom varken Egmont eller någon annan Disneyutgivare har köpt denna historia av Carl Barks Studio.

Nytt från Gladstone

Denna genomgång tar vid där den i Kvacket 2/97 slutade. Tecknare och manusförfattare står med kursiv stil i innehållsförteckningen nedan, där serier längre än en sida samt de flesta framsidor (= fs) står med. När författare är angivna står de efter tecknarna, avskilda av ett snedstreck.

Om inget annat anges kostar tidningarna 24 kronor styck från Bröderna Dum, vilket är några kronor mer än prenumerantpriset och inkluderar porto och pappryggspåse.

Jun-Jul 97
Ett par tidningar stod inte med i Kvacket 2/97: WDC 613 (64 sidor, 77 kr.) Rosa fs, "The Incredible Shrinking Tightwad" (del 2 av 2), Van Horn "Another Vine Mess", Gottfredson/Osborne "Musse Pigg mot Robin Hood", del 1, Turner Varg-serien "Farfar i faggorna" (KA 1/54, 4/72), Bradbury "Forest Vigilantes" med Piff & Puff (KA 23/57), "Ninety-Day Wonder" med Musse & Långben (MM 47), Okänd tecknare "Night Lights" med Bucky Bug; WDC 614 (64 sidor, 77 kr.) Nadorp fs, Van Horn "Airheads", Gottfredson/Osborne "Musse Pigg mot Robin Hood", del 2, Hubbard "Hot Doggies", EstÈban/Behnke "The Return of Phantom Bob" (tidningen säger felaktigt att Michael T. Gilbert har skrivit historien), Alvarado "Too Many Trees" med Piff & Puff (KA 25/61), Taliaferro några söndagssidor, Rosa "Attack of the Hideous Space-Varmints" (del 1).
Aug 97
DDA 45 Barks fs, Colomer "Röde ankan" i KA 31–32/90 och en Farmor-historia, Vicar "Nya nappatag" i KA 18/86; US 305 Scallabroni fs, Barks "Mirakelmjölet" (WDC 164), "En skruv lös" (WDC 269), "Sug-fiskaren" (OJ från US 17), Millet "Rival Idol" med Gröngölingarna; USA 49 Van Horn fs, Santanach "Galgknäckar-Ankans dagbok" i KA 39–41/88, Vicar "Hälsohemmet ’Hälsa hem’" i KA 43/91; WDC 615 (64 sidor, 77 kr.) Milton/Kruse "Backyard Battlers" med Olsson, Gottfredson/Osborne "Musse Pigg mot Robin Hood", del 3, Ramos "Pippi på pop" i KA 11/87, Sparky Moore "Micke och Molle" (del 1), Moores "Kassaskåpsmysteriet" (i WDS 8/54, 9/67), Taliaferro "The Dude Ranch" med Bucky Bug, Barks "Den sinnrika guldfinnarmojängen" (US 19), Rosa fs, "Attack of the Hideous Space-Varmints" (del 2).
Sep 97
DD 304 Santanach fs, Barks "Mästare i bubbelvikt" (WDC 282), Taliaferro Dagsstrippar med Kalle Anka från 1939, Vicar "Ett lönsamt lån" i KA 43/77; USA 50 Van Horn fs, Barks "Resan till Atlantis" (US 5); WDC 616 (64 sidor, 77 kr.) Van Horn fs, "The Catch of the Day", Gottfredson/Osborne "Dr. Oofgay’s Secret Serum", Sparky Moore "Micke och Molle" (del 2), Ferioli/Gerstein "MM Against the World" (i KA 36/96), Turner "Skönhetsbadet" med Lilla Vargen, (i KA 10/53, 46/71), Rosa fs, "Attack of the Hideous Space-Varmints" (del 3).

Och här hemma

Ute i handeln finns en jubileumsbok som har gjorts med anledning av att Joakim von Anka fyller 50 år i år. Den innehåller några Barks-historier, inbakade i en ny ramberättelse. Bland innehållet märks den kompletta versionen av "Tillbaka till Klondike", dvs. inklusive de sidor som saknades vid original­publiceringen. Detta är första gången dessa extrasidor trycks i Sverige.

På Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg som varit nyss när detta landar i brevlådan släpptes nog Guldbok 14, som vanligt full med Barksserier, och som vanligt går det att beställa den genom Bröderna Dum.

I mitten av november ungefär kommer en samlingsbok med Don Rosas serie Joakims liv med de tolv kapitlen samlade i en bok. De två första kapitlen har inte gått i Sverige tidigare.

Från Egmont i Köpenhamn meddelas det att de skandinaviska Disneytidningarna kommer att börja ange författarna och tecknarna till alla serierna i dem snart! (Ungefär vid årsskiftet.) Kalle Anka & C:o gjorde så ett kort tag för några år sen, men då gick det fort över. NAFS(k) välkomnar den här förändringen och hoppas att den blir av i Sverige och blir permanent den här gången!

Rosas resor

När detta Kvacket kommer ut är Don Rosa på en europeisk turnè. Han kommer t.ex. att vara på seriemässan i Helsingfors 8–9 november. Snart efter det ska han ut igen, denna gång till Danmark, Norge och kanske Sverige. Om han gör nåt framträdande i Sverige så blir det förmodligen 26 eller 27 november, men tyvärr är det ännu oklart om det blir nåt och i så fall när eller var. Förhoppningsvis har detta klarnat i tid till NAFS(k):s höstmöte, så kan vi informera om det då.

Tipshörnan

Denna gång är det Andreas Eldhs lästips från sin barndom och första tiden som prenumerant.

Andreas tillägger att det var "Släktmötet" som fick honom att börja prenumerera på Kalle Anka. Alla dessa serier har förresten okända författare.

Skicka gärna in dina tips du också! Det ska vara serier du tycker om och som du tror att inte så många har uppmärksammat. (Alltså inga Barksserier!) Både gamla och nya serier går bra och det kan antingen bara vara några blandade bra serier, eller något särskilt tema som "de bästa Varg-serierna" eller "Phil De Laras bästa" eller nåt sånt.

Inga pingisbollar

Verkligheten imiterar Kalle Anka än en gång! Koll. Anders Engwall har tipsat om en notis i Sundsvalls Tidning där det berättas om två personer vars nyinköpta segelbåt sjönk i Hudiksvalls hamn. De bärgade den genom att dyka ner och fylla båten med innerslangar från gamla traktordäck som de sedan pumpade upp vilket fick båten att stiga upp och till och med hoppa ett par meter upp i luften! Jämför Barks serie WDC 104 (KA 11/57, 38/74, KAB 17) för det ankistiska originalet och Olofs OFO i NAFS(k)uriren 26 för att se hur denna serie gjort sina avtryck i verkligheten tidigare!

Och därmed ...

är det slut för denna gång. Vi ses!

Annonser

Kalle Anka & C:o-tidningar köpes: 15/90, 36/90, 37/90, 45/91, 46/91, 35/92, 37/92, 15/93, 16/93, 30/93, 31/93, 14/95, 6/96

Koll. 2404 Christian Bruun
chrilleb@bigfoot.com
[Raderad kontaktinformation]