Kvacket 1/1998

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör: Per Starbäck
Utförande:Rapsgult papper, 4 sidor
Upplaga:750
Packningsdatum:4 februari 1998

Glad februari!

Det var visst ett tag sen det kom nåt utskick från NAFS(k), men här kommer ett med en ny färsk eminent (k)urir! Detta Kvacket medföljer också, och om du dessutom hittar ett inbetalningskort i kuvertet så är det för att det är dags att betala medlemsavgiften igen, denna gång för 1998.

Årsmöte

Årets årliga årsmöte infaller den 18 april. Det blir i samma lokal som höstmötet förra året.

Kallelsen (med mer detaljer) kommer i nästa utskick, men redan nu är det dags att skicka in förslag på kandidater till styrelseposter till valberedningen (c/o Per Vedin, Eriksdalsgatan 26, 118 59 Stockholm). Valberedningen ska ha förslagen senast den 21 mars.

Det är också dags att lämna in motioner till årsmötet. Dessa ska NAFS(k) ha (adress finns i faktarutan här strax bredvid) senast den 7 mars. Skriv kort och tydligt: rubrik, kort argumentation och en att-sats som entydigt beskriver vad du föreslår att årsmötet ska besluta.

Rosa till Stockholm

Som en del av kulturhuvudstadsåret blir det serieutställningar på Kungliga Biblioteket i Stockholm 6 mars-5 april. Och lördagen den 21 mars blir det där Seriefrämjandets dag, med föredrag, utdelning av Urhunden-priserna, med mera. I samband med det kommer även Don Rosa att komma till Sverige!

Det eventuella Sverigebesök som Rosa skulle göra i höstas inställdes tyvärr, men den här gången tyder allt på att det ska bli av. Preliminärt gäller att Rosa kommer att signera en nyupplaga av samlingsboken med sin serie Joakims liv 21/3 klockan 11 i Megastore i PUB. (Förstaupplagan har ett färgpassningsfel på omslaget.) Vad som händer sen är ännu oklart. Ring gärna NAFS(k) och hör efter vad som händer när vi vet mer!

Gladstone imploderar!

Gladstone, som ger ut Disneytidningarna i USA, lägger ner alla tidningar utom Uncle Scrooge och WDC (albumserierna påverkas inte alls).

De sista numren blir: Uncle Scrooge Adventures 54, Donald Duck Adventures 48, Donald Duck 307, Uncle Scrooge & Donald Duck 2 och The Adventurous Uncle Scrooge McDuck 2.

Uncle Scrooge kommer även i fortsättningen att ges ut men blir nu månatlig och får samma format som WDC – tjock och lyxig och dyr ($6.95). Övergången till det nya formatet sker i och med nummer 309 som kommer till oss i april–maj.

Dumprenumeranterna på de nedlagda titlarna kommer att få tillbaka sina deponeringar i form av de två sista numren av respektive titel. Lite mer komplicerat blir det med Uncle Scrooge. Eftersom prisökningen blir så stor ($1.95 till $6.95) så måste de som vill fortsätta att prenumerera öka på sin deponering med 100 kronor (från 40 till 140). Om ni i stället väljer att säga upp US så får ni precis som för de nedlagda titlarna tillbaka deponeringen i form av två tidningar (och det gäller även om en av dem skulle råka bli ett av de dyra numren).

Ankister jeoparderar

När du får detta har just NAFS(k):s förre ordförande koll. Anders Berglund gått fram som en ångvält i Jeopardy på TV4 och vunnit maximala fem gånger i rad (totalt 155 000 kronor). Även de tidigare ordförandena Greger Nässén och Stefan Diös har utmärkt sig som stormästare. Snart kan man se vår nuvarande ordförande spela samma spel i rutan. Månne går det lika bra för honom? (Det planerade men något osäkra datumet är den 6 mars.)

Snart ny medlemslista

I nästa utskick är det tänkt att det ska följa med en ny aktuell medlemslista. Om du vill se till att uppgifterna om dig själv i den stämmer är det därför nu dags att kontrollera vad vi tror att vi vet.

Har du fått ett inbetalningskort så titta på det. Där står det adress, telefonnummer och födelsedag. Ändra eller komplettera vid behov på inbetalningskortet innan du betalar avgiften.

Har du inte fått ett inbetalningskort så titta på kuvertet. Stämmer adressen där? På etiketten står även FDAG? och TFN? om vi saknar uppgift om födelsedag och telefonnummer. Meddela oss saknade uppgifter om du vill få med dem i medlemslistan.

(k)oftor

NAFS(k) ska låta trycka ny fina (k)oftor (t-shirts alltså) snart! (k)oftorna kommer att ha precis samma motiv som förra upplagan (lätt modifierad variant av Johan Andreassons omslag till NK 17) fast med något bättre t-shirtkvalitet och i vacker trefärg (vit-svart-röd).

(k)oftorna kommer att kosta 100:- (inklusive porto och pack) och Bröderna Dum står nu redo att ta emot edra beställningar (och glöm inte att ange vilken storlek ni vill ha). (k)oftorna kommer att finnas i alla vanliga storlekar (S-XL).

Det bästa för oss är naturligtvis att ni sätter in pengarna på vårt postgirokonto 313 02-3 (och glöm inte att ange vilken storlek ni vill ha). Annars skickar ni bara ett brev (och glöm inte att ange vilken storlek ni vill ha) till Bröderna Dum så får ni ett inbetalningskort med tröjan (och glöm inte att ange vilken storlek ni vill ha) när den kommer.

Vi kommer att trycka upp minst 100 (k)oftor så de borde finnas kvar i lager ett bra tag men vi kommer inte att ha särskilt stora lager av storlekarna S-M så ni som vill ha det gör bäst i att förhandsbeställa (och glöm inte att ange vilken storlek ni vill ha).

Nyupptäckta Barksteckningar!

Nyligen har det dykt upp tre teckningar som Barks gjorde 1953 till dem som bodde i ranchen han bodde i ett tag då. Här visas en variant på framsidan av FC 495 och de andra är varianter av andra framsidor. Notera att Joakim har fått ett helt annat ansiktsuttryck!

Nytt från Gladstone

Denna genomgång tar vid där den i Kvacket 3/97 slutade. Tecknare och manusförfattare står med kursiv stil i innehållsförteckningen nedan, där serier längre än en sida samt de flesta framsidor (= fs) står med. När författare är angivna står de efter tecknarna, avskilda av ett snedstreck.

Om inget annat anges kostar tidningarna 24 kronor styck från Bröderna Dum, vilket är några kronor mer än prenumerantpriset och inkluderar porto och pappryggspåse.

Okt 97
DDA 46 Pat Block fs, Colomer/Rawson "Chip Off the Old Block", Santanach "The Butler Did It"; US 306 Rosa fs, "The Vigilante of Pizen Bluff", Scalabroni "The Scary Scarecrow"; USA 51 Rosa fs, "Treasure of the Ten Avatars"; WDC 617 Van Horn "Trees a Crowd" (repris från DD 271), Noel Van Horn/Gerstein Musse i "The Cavern in the Shifting Sands", Bradbury Vargserien "Up For Grabs" (MM 81), Barks "Vindarnas håla" (FC 1095), Bradbury Musse i "Top Performance" (MM 43), Rosa "Recalled Wreck" i repris från WDC 524.
Nov 97
DD 305 Barks fs, "Här åker några dit så det ekar om det" (WDC 215), Taliaferro Dagsstrippar med Kalle Anka från 1940, Egmont "The Autograph"; USA 52 Van Horn fs, Scalabroni "The Black Diamond" Egmont "Taking a Gander"; WDC 618 Rosa fs, Van Horn "A Dolt From the Blue", Milton "Perilous Partnership", Ferioli/McGreal Musse i "Biodome Hazard", Barks "Bytt är bytt" (WDC 52), Ramos Vargserien "The Sack Race", Rosa/Kruse "Making the Grade".

(k)uriren

Redaktör Jakob efterlyser mer material till kuriren. Korta artiklar är också välkomna!

Pingpong, lögner och innerslangar

I förra Kvacket stod det om hur en båt i Hudiksvall bärgats genom att man fyllde den med innerslangar som pumpades upp vilket fick båten att stiga upp med sådan fart att den till och med hoppade ett par meter upp i luften. Koll. Anders Engwall som tipsade om detta hade påpekat hur mycket detta påminde om Barks serie "Ångbåtstävlingen" (US 11), men Kvacket drog istället upp en annan, förvisso liknande, serie, men där istället pingisbollar används. Kvacket har nu lärt sig se skillnad på pingisbollar och innerslangar och visar för säkerhets skull ovan en bild från Hudiksvall med innerslangar och hoppande skepp och allt.

Slut

för denna gång. Nästa utskick kommer i början av april och kommer att innehålla kallelsen till årsmötet och troligen en ny medlemslista. Glöm inte att kvacka den 27 mars då det är NAFS(k):s nationaldag och Carl Barks födelsedag!

Annonser

Köpes: Carl Barks and the Art of the Comic Book av Mike Barrier. The Illusion of Life av Johnson/Thomas.

Koll. 2370 Per-Erik Malmström
Hällbygatan 4, 752 28 Uppsala
pekka.malmstrom@uppsala.mail.telia.com


Säljes: The Carl Barks Library of Walt Disney’s Comics and Stories in Color: Alla 51 utgåvorna komplett med samlarbilder i skick NM: 4700:-. Styckvis nr 1–10 ‡ 140:-, övriga ‡ 90:-. The CBL of Donald Duck Adventures in Color: Alla 24 utgåvorna komplett med samlarbilder i skick NM: 2200:-. Styckvis nr 1–5 ‡ 140:-, övriga ‡ 90:-. Kalle Ankas Bästisar: Hela samlingen nr 1–38 (7, 9 och 35 saknas) är i skick NM utom nr 10 (VF). Nr 1–6 är nyutgåvor, dessutom finns nr 1 och 2 i originalutgåva, skick VG. Pris för hela samlingen: 1150:-, eller nr 1–6 ‡ 30:- (1 och 2 i originalutgåva, skick VG ‡ 15:-), nr 8, 10–12 ‡ 60:-, nr 13–19 ‡ 50:-, nr 20–34, 36–38 ‡ 25:-. Frakt tillkommer.
Koll. 703 Ansis Grinbergs, Skrinnarvägen 15, 633 59 Eskilstuna. Telefon: 016-881 63
E-post: ansis.grinbergs@mailbox.swipnet.se