Kvacket 2/1998

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör: Johan Blixt
Utförande:Ljusgrönt papper, 3 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:3 april 1998

Utskicket

I detta utskick finns det förhoppningsvis ett kvack med höstmötesprotokoll och NNMM-rapport, en verksamhetsberättelse med bokslut och budget och mötesordning med poströstningsblankett. En del kollusorer har även fått ett inbetalningskort för förnyelse för 1998.

Årsmöte

Årets eminenta årsmöte infaller den 18 april. Det börjar klockan 13.13 som vanligt och slutar vid femtiden ungefär som vanligt. Det blir i samma lokal som höstmötet förra året nämligen Salongen i Kristinehovs malmgård.

För att komma dit kan man åka tunnelbana till Hornstull, ta uppgången mot Högalidsparken och sedan gå längs Hornsbruksgatan (med Högalidskyrkan på vänster sida) fram till Varvsgatan där man svänger till vänster. Efter cirka 100 m, i kvarteret vid korsningen Varvsgatan/Lundagatan, finns en gångväg till 1700-talsgården Kristinehov. Adressen dit är Kristinehovsgatan 2.

Trött förening

De gamla orkeslösa kanslitomtarna räcker inte till. Det behövs nya krafter på kansliet! Är du intresserad av att syssla med medlemsregistrering, kuvertslickning, arkivering och andra lustifikationer i gemytlig onsdagsmiljö, så kontakta kansliet! Fråga inte vad NAFS(k) kan göra för dig utan vad du kan göra för NAFS(k)!

Don Rosa får Unghunden

Seriefrämjandet delade den 21 mars ut sitt prestigefyllda seriepris Urhunden. Priset för bästa översatta album gick till Kati Kovács för Karu cell, Anders Westerbergs Hjärteblod fick priset för bästa svenska album och 1861 Don Rosa fick alltså Unghunden för sina insatser för barn- och ungdomsserier i Sverige med motiveringen "Med en entusiasm och en berättarglädje långt utöver det vanliga i senare års Disneyproduktion, har amerikanen Don Rosa lyckats skapa sig en särställning i den annars så trötta ankindustrin. Därtill har han i den aktuella volymen Farbror Joakims liv framgångsrikt försökt sig på ett episkt berättande med få motsvarigheter i dagens barnserier.".

Priset delades ut av Kulturhuvudstadsårets tiostjärniga general Beate Sydhoff på Kungliga Biblioteket i samband med Seriefrämjandets dag (SeF fyller 30 år i år).

På plats fanns ett hundratal personer och efter själva utdelningen blev Don intervjuad av 1635 Daniel Atterbom under en timme.

Kvacketredaktören var naturligtvis på plats men blev utsedd till 2335 Erik Berglunds barnvakt och gick miste om både prisutdelning och intervju. Kanske kommer någon annat att rapportera från det hela (i Kvacket? Kuriren? Seriefrämjandets tidning Bild & Bubbla?).

Don blev under vistelsen i Stockholm (19–22 mars) även intervjuad av Svenska Dagbladet (stor artikel på kultursidan 22/3), Avisen (artikel 28/3) och TV4 (långt inslag 20/3 på kvällsnyheterna). Det blev även notiser i en mängd tidningar om "avslöjandet" att Joakim är Kalles morbror och inte farbror.

Don hann även med en mycket välbesökt signering på PUB Megastore.

Gratulationskort till Barks

Föreningen skickade ett vackert gratulationskort av 557 Johan Andreasson till H313 Carl Barks med anledning av hans 97:e födelsedag den 27 mars. Den vackra teckningen lär dyka upp som baksida till en kurir eller något sådant. Farbror Joakims liv Bröderna Dum har sent omsider köpt in 24 stycken exemplar av denna utmärkta bok. Priset är endast 150 kronor vilket inkluderar porto och pack och postgiro 313 02 -3 gäller som vanligt.

Credits!

Från och med nummer 20/98 av KA & C:o så kommer namnen på manusförfattare och tecknare att sättas ut!

(k)oftor

Om ni vill ha små storlekar av NAFS(k):s vackra T-shirt så är det brådis! Beställningen går iväg i slutet av april och vi kommer bara att ta in ett fåtal av storlek S och M. Även ni som vill ha större storlekar får gärna komma in med era beställningar i förskott så att vi får en så god bild som möjligt av förhållandet mellan L och XL.

Nils Nytta hittar hem!

Sent omsider kommer här en kort rapport från den tionde etappen av Nils Nytta Memorial Memorial, NAFS(k):s donationstävling. Etapp 10 utspelade sig under perioden 1 mars 1997–31 januari 1998 och inbringade 5050:56 kronor. 170 donationer inkom till föreningen från 109 deltagare, varav 19 var debutanter. Enligt reglerna tillfaller den tjusiga pokalen den som vunnit tre etapper, och det har nu hänt! Slutlig vinnare blev nämligen koll.

654 ARN LINDER

som med sina totalt 784 kronor vann en överlägsen seger. Koll. 1129 Viggo Kann och 1424 Henrik Winskog kom på andra och tredje plats med 314 respektive 313:01 kronor. Det är andra gången som Arn vinner Nils Nytta-pokalen. Den första (och då enda) fick han ta emot på NAFS(k):s tioårsjubileum 1986. En fullständig tävlingsrapport och resultatlista kommer i nästa Kvacket. Nils Nytta-tävlingen kommer säkert att fortsätta på något sätt, men regler och villkor är inte bestämda ännu. Stort grattis till Arn, som ska få sin pokal vid lämpligt tillfälle!!!