Kvacket 3/1998

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör: Claes Ericsson
Utförande: Vitt papper med blågrönt (Pantone 313) tryck, 4 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:8 juli 1998

Kvack!

Välkommen till NAFS(k):s senaste utskick i vilket det finns, förutom detta Kvacket, även årsmötesprotokoll, medlemslista och inbetalnings­kort för dig som förtjänstfullt lyckats att undvika att betala medlemsavgiften fram tills nu. Notera att den vackra logotypen här ovan firar tioårsjubileum i och med detta Kvack!

Koftor

Har anlänt till kansliet och de kommer att börja skickas ut under mitten av juni för att ge kollusorerna möjlighet att skylta med sina böjelser under vackra sommardagar. Av de ca 100 st vi tog hem, så är omkring hälften redan sålda (100:-/st inkl porto) och när detta skrivs är förmodligen storlekarna S och XXL redan slutsålda. Ring för närmare besked innan ni beställer.

NAFS(k)uriren

Nummer 5 med det oumbärliga Barks-indexet (i nyupplaga ytterligare en gång) och 30 (också i nyupplaga, fast för första gången) kommer att vara färdiga i sommar enligt tjänstgörande tryckfelsnisse Jakob Hallin. NK 15 är för tillfället slut men kommer inom kort att nytryckas i relativt liten upplaga (antalsmässigt – inte storleken).

Sommartomt(ar)

Finns det på kansliet, som sannolikt kommer att vara bemannat de flesta onsdagar, räkna dock med att servicen kommer att sjunka ytterligare ett steg i omfattning, något som de flesta som nyttjat den vanliga servicen inte trodde kunde vara möjligt .detta beror dock inte så mycket på att arbetsmoralen sjunkit ytterligare utan snarare att det lokala postkontoret håller sommarstängt. Inkommande ärenden kommer dock att expedieras i den omfattning det är möjligt.

Guldböcker

Bröderna Dum:s tillhandahållande av Guldböcker till rimliga priser verkar ha fått ett brått slut. Utgivningen har från och med nummer 15 övertagits av Serie­förlaget och Richters har sålt sitt lager av gamla nummer till Bokia, så intresserade kollusorer i storstadsområdena har fortfarande möjligheten att komma över tillgängliga nummer för ca 199.50. Vi säljer ut det fåtal exemplar vi har kvar på lager men kommer inte att kunna skaffa nya . Hur det blir med nummer 15 återkommer vi med besked om.

Credits (Krediter?)

Från och med nummer 20 i den svenska KA-tidningen, så får numera tecknare och manusförfattare skylta med sina namn som upphovsmän till serierna i fråga vilket väl får anses vara en förbättring även om inte alla kreatörer nödvändigtvis anser detta vara av godo. Nu väntar vi bara och ser om detta försök med att ange upphovsmännen blir mera långlivat än det förra ..

Magica lever!?

NAFS(k):s Göteborgsavdelning Magica (utläses Massor Av Göteborgsankister I Carls Anda) har legat i en tämligen djup dvala under de senaste tio åren eller så. Men för några veckor sedan visade föreningen plötsligt livstecken igen. Det var den driftige koll. Anders Grönlund som kallade alla Magicamedlemmar dvs kollusorer med medlems­nummer som börjar på 4 (red. tror att författaren menade postnummer) till årsmöte i Studenternas hus. Nu var kanske inte dagen alldeles väl vald (en lördag mitt i student- och skol­avslutnings­tider), och bara fyra kollusorer dök upp. Dessa hade dock riktigt trevligt (trots att koll. Olof Siverbo trakasserade övriga deltagare med sin ökända tutfrågesport, som f.ö. vanns i utklassningsstil av koll. Jakob Söderbaum). Läskeblask sörplades, ankistiskt skvaller utbyttes och framtidsplaner diskuterades. I höst lär det bli filmvisning (video eller laserdisc) i hemtrevlig miljö. Den som är intresserad får gärna höra av sig redan nu till Anders Grönlund på tel. [Raderad kontaktinformation].

Ankon

Årets Riksankistkongress (ANKON) utspelar sig i Broby (nordöstra Skåne), där vår värd Joakim Tornhill (ex-kollusor) upplåter sin herrgård till allas förnöjelse helgen den 25–26 juli. Det finns stora möjligheter till aktiviteter både i det stora huset och på den tillhörande tomten. Inget program är fastställt utan när du anmäler dig får du tala om vad du har lust att ta med dig (krocket, fotboll, "NAFS(k):s kollusorer", hockeyspel etc). Dessutom behövs det en frivillig som gör någon slags ankistisk frågetävling. Vill just du ta chansen att förnya ämnesvalet för NAFS(k):s frågesporter så tala om det i din ANKON-anmälan till info-ansvarige samordnaren

Per Vedin
Eriksdalsgatan 26
118 59 Stockholm
[Raderad kontaktinformation]

Kvacket

Har, för vilken gång i ordningen vet väl ingen, lyckats få ytterligare en redaktör att tappa sugen. Den senaste, Per Starbäck, var mera seglivad än de flesta, men har i en sagolik röra av arbete, jonglering och groteska fastighets­spekulationer tappat sugen och till yttermera visso, även lyckats att undvika att hitta den varför Kvacket nu söker en ny redaktör. De som känner sig manade bör ha tillgång till dator och e-post samt ha förmåga att på ett självständigt sätt utföra arbetet precis på det sätt kansliet vill att det skall utföras. Begreppet frihet under ansvar kommer i åtanke även om man skall ha klart för sig att måttet frihet är väldigt mycket mindre än måttet ansvar.

God stämning

Efter att ha tillsett att delar av den amerikanska advokatkåren fortfarande har möjlighet att åka Schabillac till golfklubben, så har herrskapet Barks/Hamilton/Morby/Grandey efter en längre tids period av stämningar och motstämningar mellan i princip alla inblandade, gjort upp i godo utanför domstolen (med den beklagliga bieffekten att deras överenskommelser inte är offentlig handling) och Barks är, efter att ha avbrutit samarbetet med Grandey/Morby/Barks Studio, återigen på god fot med Bruce Hamilton. En stor mängd lika obekräftade som intressanta rykten florerar och om vi lyckas få dessa bekräftade tills nästa Kvack, så får vi kanske anledning att återkomma i ärendet.

Årsmötet

Lördagen den 18 april hade en lagom stor ankskock samlats i anrika Kristinehovs malmgård på Söder i Stockholm för att avnjuta NAFS(k)s eminenta årsmöte. När själva årsmötes­förhandlingarna var avklarade (dessa kan du läsa mer om i det fina protokoll som ska medfölja i detta utskick) bjöd kollusorerna Karl-Erik Lindkvist och Johan Blixt på frågesport modell Vem Vet Var. Tre tutbeväpnade lag tävlade om att snabbast identifiera de Carl Barks-sidor som visades på en overheadduk. Det var inte det lättaste, eftersom merparten av sidorna doldes av en sinnrik (om än aningen vinglig) anordning med bortlyftbara pappersbitar. Med hjälp av nämnda anordning lät tävlingsledarna de tävlande se mer och mer av den aktuella sidan, tills något lag klämde på sin tuta. En trevlig tävlingsform som säkert återkommer i framtiden.

Vidare bjöd ordf. Olof Siverbo på sina sedvanliga nyhetsbulletiner, där han bland annat berättade om den tatuering som pryder sångerskan Janet Jacksons ljumske. Tatueringen, som föreställer Musse och Mimmi i en intim situation, är hämtad från en gammal undergroundserie av amerikanen Dan O1Neill. Tydligen hade ett fotografi av nämnda ljumske, med tatueringen fullt synlig, använts för att pryda sångerskans senaste turnéaffisch, vilket betydde att hon riskerade att stämmas av såväl Disney som O’Neill (som själv dömdes att betala ett rejält skadestånd till Disney när det begav sig).

Slutligen plockade Olof fram de ökända tutorna igen och lät mötesdeltagarna genomlida hans patenterade tutfrågesport. De duktiga lagen hade inga problem med att tala om vilken Disneyfilm som är den näst mest sedda i USA (Pongo), vilken känd tågrånare som Joakim von Anka mötte 1882 (Jesse James) eller vilken stillsam ankistisk figur som en gång i tiden sysslade med steppdans (Per Starbäck).

Bokmässan

De flesta kollusorer har säkert noterat att Kalle Anka & C:o fyller 50 i år. Detta jubileum kommer att firas med viss pompa och ståt vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 22–25 oktober. Särskilt många detaljer är inte spikade, men klart är att koll. Don Rosa kommer att vara närvarande på mässan. Under fredagen deltar han i ett samtal med den färgstarke litteraturkritikern Mats Gellerfelt, som tidigare skrivit uppskattande saker om Rosa i Svenska Dagbladet. Gissningsvis kommer han även att ägna ett antal timmar åt att signera anktidningar i Serieförlagets monter. Trevligt nog kommer även NAFS(k) att delta i firandet. Mässgeneralen Sture Hegerfors har bjudit in oss att hålla tre eller fyra kortare föredrag i Speaker1s Corner (där alla mässbesökare kan lyssna utan att betala extra inträde). Enligt de prelimiära planerna kommer koll. Germund Silvegren att prata Musse Pigg, medan koll. Claes Reimerthi fördjupar sig i Don Rosas serier och koll. Stefan Diös håller en hejdlöst rolig monolog i ett ännu icke specificerat ankistiskt ämne. Dessutom hoppas vi på att NAFS(k) ska kunna ha en egen monter på mässområdet, men det är i skrivande stund mycket osäkert.

Planeringen inför mässan sköts av en inofficiell mässgrupp, där koll. Olof Siverbo är kontakt­person. Honom når man på tel. 031-773 99 35.