Kvacket 5/2000

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Claes Ericsson
Utförande:Rosa papper, 4 sidor
Upplaga:850
Packningsdatum:8 november 2000

Kvack!

Välkommen till NAFS(k):s senaste utskick i vilket det finns, förutom detta Kvacket, även lite grand äkta kansliluft...

Höstmöte

Tre fina aktiviteter står på programmet när NAFS(k) håller höstmöte söndagen den 26 november (observera veckodagen!). Mötet börjar kl 13.13 och pågår till cirka 16.30. Platsen är läktarfoajén i Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N i Stockholm (T-bana Odenplan). Samma lokal som de senaste höstmötena, alltså.

Och programpunkterna? Jo, redan för sisådär åtta år sedan, när höstmötet år 2000 fortfarande låg oändligt långt in i framtiden, utlovade Per Starbäck (värdenihilist) att anordna en frågesport på just detta möte. Och nu är det alltså dags! Vi andra i styrelsen håller andan och räknar med en svårförglömlig upplevelse.

Och mer då? Jo, Olof Siverbo håller föredrag om Den gyllene hjälmen. Beväpnad med overhead-apparat dissekerar han berättarstrukturen i detta mästerverk och visar hur Barks använder mytologiska berättargrepp och arketypiska figurer.

Och så blir det dragning i NAFS(k)s medlemslotteri NÅL (NAFS(k):s årliga lotteri). Dragningen sker bland alla kollusorer som betalat medlemsavgiften, alltså inte bara bland mötesdeltagarna. Styrelsen utlovar ett fint pris till vinnaren.

Höstens Disney

Lördagen 25 november ordnar vi ett gemensamt biobesök på Disneys nya långfilm Dinosaur (troligen svensktextad originalversion). Om du vill följa med, anmäl dig på kansliet den 15 eller 22 november. Under vecka 47 finns det närmare information om tid och plats på telefonsvararen.

Dessutom visar Cinemateket i Stockholm Disney-film den 26 november: Snövit och de sju dvärgarna (digitalt restaurerad), med förfilm Steamboat Willie! Visningen börjar i Filmhuset 19.00. Du måste vara medlem (kostar 80 kr per år) för att få köpa biljett à 35 kr. Medlemskap går att lösa på plats från 18.15, men hämta helst biljett i förväg eftersom det lär bli lång kö!

NAFS(k)uriren

Som väl alla kollusorer har noterat är NK 31 groteskt försenad. Men nu är den inte långt borta! Den stackars överarbetade koll. Jakob Hallin har fått avlösning av en ny (tillfällig) redaktör, som jobbar för fullt med att layouta färdigt tidningen. Den vikarierande redaktören (även känd som föreningens ordförande) räknar med att (K)uriren går i tryck före jul och skickas ut till medlemmarna i januari. Håll tummarna för att tidsplanen håller!

Nytt hos Bröderna Dum

Eftersom vi inte orkar hitta på ett nytt paketpris nu när nummer 15 tagit slut så avskaffar vi det stora paketet och vad som gäller nu är alltså: 1–3 kurirer kostar 25 kr/styck, 4–9 kostar 20 kr/styck och om man köper minst 10 stycken kostar de blott 15 kr/styck.

De kurirer som finns kvar är: 1–4, 6–7, 14, 16–30 och "Bäst of 8–12". Vi har rätt gott om de flesta (nummer 25 kommer exempelvis enligt våra beräkningar att ta slut 19 juni 2051). De som står på tur att ta slut är nummer 1–4 men där har vi en till två årsförbrukningar kvar.

Bröderna Dum; frågor och svar

Varför säljer de lata Bröderna Dum inga Guld-böcker eller årgångsböcker?

Vi har under åren sålt massor med Guldböcker till er, kära medlemmar. De snälla människorna på Richters har gett oss så pass bra pris på böckerna att vi har kunnat vara billigare än vanliga bokhandlare (eftersom vårt profitbehov är något mindre). Här i Stockholm har kanske inte prisskillnaden alltid varit så stor gentemot de billigaste butikerna men de stackars medlemmar som bor ute i landsbygden där konkurrensen är mindre lär ha kunnat spara en rejäl slant – och sen är det ju så bekvämt att få böckerna hemskickade!

Som den observante medlemmen kanske har observerat så har konkurrensen hårdnat de senaste åren i och med Internet­bokhandlarnas intåg på marknaden. Vi får fortfarande bra rabatt på böckerna men eftersom hela Internethandeln bygger på att man ska gå rejält med förlust så kan dessa butiker idag sälja böckerna till ungefär samma priser som vi kan. Eftersom vi är av naturen lata så känns det en smula meningslöst att fortsätta den delen av verksamheten eftersom vi alltså inte längre kan spara särskilt mycket pengar åt er medlemmar – de böcker som vi trots allt tog in har inte heller gått åt särskilt fort. Nu räknar vi dock kallt med att hela Internet går i konkurs vilken dag som helst och då kommer vi, likt fågeln Fenix, att återuppstå ur den "nya" ekonomins aska och återigen förse er med Guldböcker och årgångsböcker långt under marknadspris!

Vad är det för tarvlig reklam som ni stoppar i mitt fina utskickskuvert?

Vi har under många år låtit olika krämare stoppa med sin reklam i våra medlemsutskick i utbyte mot att de betalar en del av portot för utskicket. Vi har väl aldrig haft någon uttalad policy för vem som får stoppa med vad utan vi har helt enkelt låtit folk som vi trott vara hyfsat oskurkiga stoppa med sådant som vi tyckt vara hyfsat intressant och hyfsat relevant för medlemmarna.

Vi har fortfarande ingen uttalad policy men vi har under året för första gången fått en förfrågan om i vilken utsträckning vi tar ansvar för de utannonserade sakerna. Svaret är, som vi försökt antyda ovan, att vi på det hela taget är rätt ansvarslösa men att vi trots allt är hyfsat säkra på att sakerna som annonseras är hyfsade.

Nya medlemmar

Vi hälsar följande nya medlemmar välkommna:
2579  dolt namn UPPSALA
2580  dolt namn BORÅS
2581  dolt namn LUND
2582  dolt namn FARSTA
2583  dolt namn STOCKHOLM
2584  dolt namn GÖTEBORG