Kvacket 1/2001

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Claes Ericsson
Utförande:Violett papper, 4 sidor
Upplaga:900
Packningsdatum:31 januari 2001

Kvack!

Välkommen till NAFS(k):s första utskick för 2001 i vilket det finns, förutom detta Kvacket, även inbetalningskort för en hoper samt gråtbrev till de potentiella avfällingarna. I anslutning till detta utskick, försöker vi också bilägga en rykande färsk NAFS(k)urir no 31.

Nisse tryckte fel

Tyvärr smög det sig in ett litet tryckfel i NK 31. En bildtext på sidan 31 i Italien-artikeln är avklippt, och skulle egentligen ha sett ut så här:

Farbror Joakim finner "rötterna i skyn" i Zio Paperone e le montagne trasparenti (TL 831-A, 1971).

Årsmöte i NAFS(k)

Årets årsmöte anordnas lördagen den 28 april, kl 13.13–17.00. Lokalen är samma som på höstmötet i fjol, dvs. Läktarfoajén i Brygghuset, Norrtulls­gatan 12N i Stockholm. Årsmöteshandlingarna skickas ut senast två veckor före mötet.

Om du vill lämna en motion till årsmötet måste den vara styrelsen tillhanda senast sex veckor före årsmötet, dvs. lördagen den 17 mars. En motion bör disponeras på följande sätt: rubrik, bakgrunds­fakta, argumentation och en eller flera att-satser (t.ex. "Jag föreslår att årsmötet ger styrelsen i uppdrag att...").

Valberedningen uppmanar intresserade medlemmar att lämna förslag till kandidater till de personval (styrelse och revisorer) som ska göras på årsmötet. Enligt stadgarna ska valberedningen lämna sin kandidatlista till styrelsen senast fyra veckor före årsmötet, dvs. lördagen den 31 mars. Adressen är den sedvanliga:

NAFS(k):s valberedning
c/o Per Vedin
Eriksdalsgatan 26
118 59 Stockholm

Höstmötet

NAFS(k):s höstmöte blev en alldeles eminent tillställning. ”Det mest lyckade mötet på länge”, tyckte flera av deltagarna. Huvudattraktionen var en påkostad videofrågesport, sammanställd av Per och Erik Starbäck och Jonas Blomberg. Tävlingen gjorde stor succé – men så hade arrangörstrion också haft hyfsat gott om tid för förberedelser. Löftet att hålla frågesport vid höstmötet år 2000 avgavs nämligen för åtta år sedan!

Efter frågesporten följde ett overheadföredrag om berättarstrukturen i Den gyllene hjälmen. Detta Barksmästerverk dissekerades grundligt av Olof Siverbo, som visade hur Barks använde sig av arketypiska figurer och urgamla mytologiska berättargrepp. Bland annat fastslog han att Kalle övermannas av sin inre skugga och dör en symbolisk död men lyckligtvis återföds på seriens näst sista sida.

Sedan var det dags för NÅL 2000 – NAFS(k):s Årliga Lotteri. Efter en spännande lottnings­procedur där en tiosidig tärning spelade huvud­rollen stod koll. 2068 Håkan Järund i Fjällbacka som vinnare. I det smaskiga prispaketet fanns bland annat ett exemplar av den flotta boken ”Disneys julafton”. Håkan var tyvärr inte närvarande på mötet, men hans priser har levererats med hjälp av postverket.

Dumjox

I och med utskicket av detta Kvack, gäller numera följande priser hos Bröderna Dum; de vanliga tidningarna kostar nu 9 kronor medan de något dyrare tidningarna med limmad rygg (WDC 602- och US 309-) sänks till 55 kr. Van Horn-paketet kostar nu 200 kr. Den gode tegner, Jakob Stegelmanns utmärkta bok om Carl Barks skänker vi bort för endast 100 kr. Disneyalbumen har vi sänkt till urbilliga 70 kronor.

Årsmöte i KAJSA

Stockholms lokalavdelning KAJSA håller sitt årsmöte den 27 mars 2001 klockan 18.45 till senast 21.00. Lokalen är rum 34 i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N. Förutom att avhandla sedvanliga årsmötespunkter, kommer mötet säkert att uppmärksamma 100-årsdagen av Carl Barks födelse. Om nästa Kvacket kommer i god tid innan mötet, ger vi närmare information där. Annars får alla KAJSA-medlemmar en separat inbjudan några veckor före mötet. Utsocknes kollusorer får självklart delta i mötet, och de som behöver närmare information kan höra av sig till NAFS(k)ansliet från och med mars månad.

NAFS(k) jubilerar

Fredagen den 21 september fyller NAFS(k) 25 år och det ska vi fira med pompa och ståt. Huvuddelen av firandet sker dock dagen efter, alltså lördagen den 22 september, då det blir ett särskilt jubileumsmöte i Stockholm, så vik den dagen i din almanacka redan nu. Möteslokal är ännu inte bestämd, vi hade helst velat vara i den klassiska Lilla hörsalen i Medborgarhuset, men eftersom det pågår diskussioner om att förlägga ett idrottsmuseum i huset, så är situationen oklar och styrelsen har ännu inte lyckats lista ut ett sätt att nästla in NAFS(k) bland de klassiska idrotts­föreningarna.

Nya medlemmar

Vi hälsar följande nya medlemmar välkomna till vår illustra förening:

2585  dolt namn VÄLLINGBY
2586  dolt namn KALIX
2587  dolt namn GÖTEBORG
2588  dolt namn ENKÖPING
2589  dolt namn ENKÖPING
2590  dolt namn TYRESÖ
2591  dolt namn KØBENHAVN
2592  dolt namn ENKÖPING

I julpressen

Den 19 december kunde vi i Metro läsa att koll. 1551 Lasse Åberg med fru Inger avser att inviga en konstgård i Bålsta, nordväst om Stockholm. Där kommer man bland annat att kunna beskåda Åbergs samling av modern konst. I samlingen ingår även serieoriginal av Carl Barks, Hal Foster och Hergé med flera. Dessutom kommer koll. Åberg att ta hem sin samling av Disneyföremål från Liseberg i Göteborg. Trazan och Banarne-utställningen på Junibacken i Stockholm flyttar också med till Bålsta. Om allt går enligt planerna öppnar konstgården i höst.

Den 21 december publicerade Aftonbladet en intervju av Kerstin Hallert med Walt Disneys dotter, vinodlaren Diane Disney Miller. I december är det 100 år sen Disney föddes, och Diane deltar i arbetet med en dokumentärfilm om sin far.

Nya fakta om Barks släkt

Carl Barks släktträd i Kvacket 4/2000 samman­ställdes rätt snabbt, så vi hann inte med att följa upp alla tillgängliga källor. Nu har koll:a 339 Anders Berglund och 1001 Magnus Christiansson forskat vidare på Internet, och funnit följande uppgifter, vilket vi tackar för:

Barks mor Arminta dog 7 november 1916 i Klamath County, Oregon.

Barks storebror Clyde Hob Barks föddes 15 augusti 1899 och dog 11 november 1983. Clyde var gift med Zena Mae Barks, född 14 mars 1904, död 28 december 1986. De var bosatta i Klamath.

Barks tredje fru Garé (Margaret Wynnfred) föddes 6 december 1917.

Både Anders och Magnus har hittat uppgifter om ett antal personer som heter Barks, men det går inte att dra säkra slutsatser om deras eventuella släktband med Carl Barks. Det finns till exempel uppgifter om två kvinnor med namnet Pearl Barks, men båda verkar ha varit lite väl unga för att kunna gifta sig med Barks 1923. Mer forskning behövs på plats i de amerikanska arkiven om vi ska kunna fastställa släktförhållandena.

Jubileumsskrift

NAFS(k) fyller 25 år den 21 september i år. Styrelsen smider planer på att fira detta, framför allt i form av olika aktiviteter vid detta datum. Du kan läsa mer om detta i annan notis.

En tid efter jubileumsfirandet (troligen inte förrän i början av 2002) har vi planerat att ge ut en speciell jubileumsskrift, antingen en bok eller ett specialnummer av NAFS(k)uriren. Koll. Greger Nässén kommer att vara redaktör, men arbetet försinkas av att ordningen på kansliet inte är den bästa. Vissa delar av arkivet har vi god koll på, men speciellt äldre källmaterial från möten, kongresser, lånelager osv ligger bara grovsorterat i kartonger. Vi misstänker också att det finns en hel del material av ankismhistoriskt intresse "ute i stugorna", som kan behövas som underlag för skriften. Har du arrangerat, administrerat eller deltagit i årsmöten, höstmöten, Ankon (sommarkongresser), lokalavdelningar, lånelager, mässor, (k)urirredigering och andra NAFS(k)-aktiviteter? I så fall vore vi mycket tacksamma om du hörde av dig!

Vi vill veta vad du har av dokument, bilder, videofilmer, pressurklipp osv. Då kan vi jämföra med det vi har samlat på oss på kansliet, och eventuellt ta emot eller få kopior på valda delar av ditt material. Vi kanske också vill göra en intervju för att ta med dina intryck i jubileumsskriften.

Betala tydligt (och ofta)

På den gamla goda tiden före Internet, betalade alla medlemmar sina avgifter via postgiro, och inbetalningskorten kom fram i original till kassören. Då var det ordning och reda! Nåja, det funkar rätt bra nu också, fast det finns en uppsjö av olika betalningssystem via banker och Internet. Om du betalar till NAFS(k) på annat sätt än via manuellt postgiro, är kassör koll. Nässén tacksam om du tänker på några enkla regler:

Om ditt betalningssystem skiljer på OCR- postgiro och annat postgiro, välj inte OCR-alternativet.

Skriv alltid ett kort men tydligt meddelande (referenstext) tillsammans med betalningen. Om det gäller medlemsavgift räcker det om du skriver kollnummer och namn. Vissa betalningssystem tillåter bara ett fåtal tecken för meddelande.

Om du inte betalar själv, utan låter förälder/sambo/make/maka betala, är det extra viktigt att du skriver vem betalningen egentligen kommer från. Annars kan vi av misstag råka registrera betalaren som ny medlem.

Lästips

Bidrag från Koll 699 Starbäck

I senaste numret av Tvärsnitt (4/2000) finns artikeln "Kalle Anka : en progressiv barn­uppfostrare" av Anne-Li Lindgren (forskar­assistent på tema Barn, Linköpings universitet). Den innehåller en analys av "Vilse eller inte vilse"

http://stp.ling.uu.se/~starback/dcml/story/W+WDC+191-01

Där menar hon att 1970-talets radikaler misstog sig på Kalle Anka när de förfasade sig över dess inflytande i barnkulturen. I själva verket stod ju Kalle Anka för ett modernt, närmast progressivt, föräldraskap, enkannerligen så i denna Barks historia. Det kan jag väl hålla med om, även om det som ankist är lätt att reta sig en del på hur seriens ursprung hålls i mörker. Denna Barks-serie från mitten av 50-talet behandlas nästan som ett inlägg (från "Walt Disney") i 70-talets pedagogiska debatt. (Carl Barks nämns dock i ingressen, om än inte i artikeln.)

I samma nummer av Tvärsnitt finns också en artikel "Tintin, tekniken och politiken" för den som läser andra serier också.