Kvacket 4/2002

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt och Åsa Johansson
Utförande:Vitt papper, 5 sidor
Upplaga:800
Packningsdatum:6 november 2002

[PDF] (kräver inloggning)

NAFS(k)uriren 33 är här! Tyvärr tvingas vi meddela att Klara Kluck blev sjuk i sista stund, vilket har resulterat i att skvallerspalten uteblir, men det finns många andra intressanta artiklar att läsa. Exempelvis skriver koll. 2196 Göran Broling om sina kontakter med Ollie Johnston och Frank Thomas, och koll. 2370 Per-Erik Malmström tecknar en bild av William van Horns liv och livsverk. Glöm för allt i världen inte heller att ta del av ordförande Siverbos eminenta OFO, där han en gång för alla benar ut den eviga frågan om var Ankeborg egentligen ligger.

I utskicket hittar du också ett nytt Kvacket! Särskilt viktigt här är att ta del av informationen om höstmötet, dit det är tänkt att du ska bege dig den 23 november! Trevlig läsning!

Glada besked från Egmont!

Det har nu kommit besked från Egmont om hur förlaget ska hantera feltryckningen i Kalle Anka & C:o. Den kompletta årgången 1952 del 2, där inlagan i KA 1/53 hade hamnat i omslaget till KA 7/52 (vilket gav köparna dubbla uppsättningar av serierna i 1/53 och inga av dem i 7/52).

Egmont meddelar att en ny upplaga av del 2/1952 kommer att tryckas, där alla inlagor ska finnas på rätt plats. Den gamla upplagan av del 2/1952 kommer att dras in från bokhandeln och alla prenumeranter kommer att få ett exemplar av den nya, rättade upplagan. Slutet gott, allting gott!

Fint besök på höstmötet!

Lördagen den 23 november är det dax för höstmöte i NAFS(k)! I år kommer det att bli ett extra intressant möte med fint besök av Silly Symphony-forskaren Gunilla Muhr, som kommer att tala om sin forskning! Gunilla Muhr skriver en avhandling om stil och estetik i Disneys Silly Symphonies vid institutionen för Journalistik Media och Kommunikation (JMK) vid Stockholms Universitet (vad vi vet Sveriges enda Disneyforskare). I samband med detta kommer vi att titta på ett antal Silly Symphony-filmer; både revolutionerande klassiker (som Skeleton Dance och The Wise Little Hen) och några av de mer ovanliga och sällan sedda (som The Three Little Wolves).

Förutom denna huvudattraktion blir det sedvanlig utlottning i NÅL 2002 (NAFS(k):s Årliga Lotteri) och tutfrågesport. På det hela taget kommer det att bli ett fantastiskt möte, så det är lika bra att avsätta denna dag i almanackan med en gång!

Höstmötet går av stapeln lördagen den 23 november kl 13.13 och håller på så länge vi orkar, dock längst till cirka 17.30. Lokalen är ny, Samlingslokal 36, men platsen är fortfarande Brygghuset, Norrtullsgatan 12N. Anvisningar om hur man finner rätt lokal kommer att finnas i foajén. Lättaste sättet att ta sig till Brygghuset är att ta tunnelbanan till Odenplan (uppgång Odenplan) och sedan gå till vänster över övergångsstället in på Norrtullsgatan.

Om det finns intresse kanske vi avslutar dagen med ett besök på den nya versionen av Skönheten och Odjuret eller annan lämplig Disneyfilm. Detta kommer dock inte att arrangeras i förväg, utan bestäms på mötet. Den sedvanliga förbeställningen av biljetter med reducerat pris kommer alltså inte att genomföras i år.

Varmt välkommen!

Nyordning på (k)ansliet

Sedan urminnes tider har NAFS(k)ansliet varit bemannat (nästan) varenda onsdagkväll. Men som en del av er kanske har märkt har denna fina tradition börjat luckras upp på sistone. De hårt prövade kanslitomtarna har fått allt svårare att hinna (och orka) med kansliverksamheten, så under flera onsdagar har vårt kära högkvarter stått tomt. Som en konsekvens av detta har tomtarna och styrelsen beslutat att följande gäller tills vidare:

NAFS(k)ansliet har inte längre någon fast bemanningstid. Kansliet kommer i fortsättningen att skötas vid de tidpunkter som råkar passa kanslitomtarna, antagligen oftast på helgerna men också enstaka onsdagar och andra vardagkvällar. Det enklaste sättet att få kontakt med kanslisterna är att lämna ett meddelande på telefonsvaren eller skicka e-post (08-72 29 313, kansli@nafsk.se). I brådskande ärenden kan man också höra av sig direkt till någon i styrelsen – telefonnummer finns i medlemslistan!

Ny NK-redaktion

NAFS(k)urirenhar fått en ny medarbetare och förlorat en gammal. Det är koll. 976 Johan Blixt som lämnar redaktionen och ersätts av koll. 2497 Johan Björklund, som framledes kommer att ansvara för layout och bildhantering. Den gamla medarbetaren koll. 2187 Åsa Johansson stannar kvar även i den nya redaktionen och kommer att vara textansvarig. Johan Blixt och Åsa Johansson kommer att även fortsättningsvis vara redaktörer för Kvacket.

Nya planer för NAFS(k)uriren

Den nya NK-redaktionen har planer på att inleda en artikelserie om dagens Kalle Anka & C:o-tecknare och -manusförfattare, och letar nu efter författare till dessa artiklar. Är kanske just du sugen på att skriva något om någon av tecknarna? Kanske din egen favorittecknare? Hör i så fall av dig till Åsa Johansson (asa.johansson@littvet.uu.se) och berätta mer. Tänk på att det räcker med ett genuint intresse. Kontakter, språk- och faktagranskning, bilder och annat fixar sig alltid.

Vi efterlyser även kollusorer som är intresserade av att skriva om annat än just detta. Det har bland annat kommit in önskemål om artiklar om Hiawatha och Vicar för den som känner sig manad. Andra ämnen kan till exempel vara att sammanfatta och gräva vidare i något som har avhandlats på ankismmailinglistan, förslagsvis diskussionen om Kalle Ankas yrken som pågick på listan i februari i år, eller den diskussion om farbrorismen som just nu pågår. Har du andra idéer om vad du skulle vilja skriva om? Hör i så fall av dig till Åsa. Alla förslag och initiativ är välkomna!

Grisjakt på årets Ankon

NAFS(k):s förlöpare till Farmen, med den skillnaden att deltagarna denna gång även fick vara djur, nämligen vargar, utspelade sig i ett studentområde i Uppsala den 27 juli (APM 295,7 enl. 1998 års medlemslista).

Temat för 2002 års Ankon var vargar och grisar, men ingen behövde demonstrera sin lungkapacitet denna soliga dag. Nio kollusorer, en knatte och två ännu icke medlemmar befann sig på spelplanen runt klockan 13 för att kolludera, fika, tävla och vinna ära och berömmelse.

Arrangörerna, koll. 2187 Åsa Johansson och koll. 699 Per Starbäck, förberedde sig in i det sista; här skulle inget lämnas åt slumpen. Ännu visste inte deltagarna att de skulle utsättas för tipspromenad med strapatsrika klättringar, frågetävling med citat ur vargserier (där facit traditionsenligt slarvades bort), öronkirurgi och grisjakt långt innan jaktsäsongen ens börjat. När arrangörerna äntligen lyckades ta sig ut ur Åsas lägenhet tändes tävlingsgnistan hos alla närvarande vargar. Diskussionerna under dagen var många, och viktiga ankistiska frågor som saftblandning, studenters livsstil och låtordningen på Beatles plattor avhandlades.

Vinsten, som fortfarande ligger i min frys, var en hemlagad grisenin som jag och koll. 538 Karl-Erik Lindkvist kammade hem. Som tröstpris fick alla, inklusive vinnarna, en burk bönor. Avslutningsvis gick alla deltagare som orkade och åt på det lokala haket, pizzerian Shima, där många vargar äntligen fick den skinka de så länge längtat efter.

Koll. 2537 Johan Viklund

Ward Kimball in memorian

Den 8 juli i år avled animatören Ward Kimball, 88 år gammal. Kimball föddes den 4 mars 1914 i Minneapolis och började arbeta hos Disney som 20-åring 1934. Han var en av skaparna bakom Snövit och de sju dvärgarna, Pinocchio, Dumbo, Alice i Underlandet, Askungen och Peter Pan, bara för att nämna några av alla de projekt som han var delaktig i och hjälpte till att göra odödliga. Det var exempelvis Ward Kimball som skapade figuren Benjamin Syrsa i Pinocchio, den knasiga tebjudningen i Alice i Underlandet och den kända soppscenen till Snövit och de sju dvärgarna, där Snövit ska lära dvärgarna bordsskick. Kimball arbetade med nämnda soppscen i flera månader för att sedan få beskedet från Walt Disney att den skulle strykas på grund av att filmen var för lång. Han var då nära att säga upp sig, men tänkte om, och det råder ingen tvekan om att detta beslut har betytt mycket för alla kommande generationer Disneyfilmsälskare, vare sig de vet om det eller inte.

Ward Kimball har ibland hamnat lite i skymundan bakom de mer kända tecknarna Ollie Johnston och Frank Thomas, en plats som han inte har förtjänat. Han var en stor animatör, och Walt Disney själv kallade honom för ett geni.

Kimball tillhör Disneys veterangäng, som skulle komma att gå under benämningen ”Nine Old Men”. Det finns nu endast två kvar av detta gäng, nämligen just Ollie Johnston och Frank Thomas, vilka båda nyligen har fyllt 90 år (Frank Thomas den 5 september och Ollie Johnston den 31 oktober).

Utställning med serieoriginal

Den 26 oktober – 15 november anordnas en utställning med serieoriginal främst från koll. 1493 Germund Silvegrens och koll. 1460 Joakim Gunnarssons samlingar. Bland originalen kommer det bland annat att finnas en Kalle Anka-sida av Vicar samt en söndagssida med Musse Pigg av Manuel Gonzales. Utöver Disney-serierna kan man bland annat beskåda original av Knallhatten, Agent X-9, Hagbard och skisser till Peter Madsens Valhall. Ett antal svenska tecknare finns också med såsom Jonas Darnell, Mats Källblad, Rasmus Gran, Gunnar Krantz, Martin Kellerman och naturligtvis Joakim Gunnarsson själv. Utställningen hålls i Pictura/Skånska konstmuseums galleri på Allhelgona Kyrkogata 14 i Lund (vid valvet nära universitets­biblioteket). Galleriet kommer att vara öppet tisdagar 12–18 och onsdag–fredag klockan 12–15. För mer information kan du höra av dig till Germund (germund.silvegren@ekol.lu.se) eller Joakim (sekvenskonst@telia.com).

koll. 1493 Germund Silvegren

Knatte-tävling avgjord!

Knatte-tävlingen i Kvacket 3, där fem filmer och fem serier skulle kopplas till tio figurer och tio saker, är avgjord. För den som ännu inte har knäckt nötterna kommer svaren här:

  1. Snuffe, flöjt, Fantomen i katedralen
  2. Tingeling, älvguldstoft, Peter Pan
  3. Zombien Bombie, polkagrisrandig rubin, Världen rikaste anka
  4. Måsart, dinkelhoppare, Den lilla sjöjungfrun
  5. Tyra Trollpacka, kvasten Belzebub, Häxornas natt
  6. Roquefort, crème-de-la crème à la Edgar, Aristocats
  7. Jasmine, flygande matta, Aladdin
  8. Svarte Petter, skattkarta, Kapten Morgans skatt
  9. Belle, talande garderob, Skönheten och Odjuret
  10. Oppfinnar-Jocke, glömsketabletter, Stål-Kalle tar revansch

Stort grattis till våra vinnare, koll. 2656 Josef Johansson, koll. 2666 Christoffer Olsson, koll. 2548 Axel Purvin och koll. 2593 Daniel Wennström! På grund av att alla fyra hade alla rätt har första pris – en NAFS(k)ofta – lottats ut, och den lycklige vinnaren är Daniel Wennström! Övriga tre deltagare får var sitt seriealbum med posten.

Exposé över Kalle Anka

17 nummer har nu gått sedan jag senast skrev om nya Kalle Anka & C:o-tidningar. Nummer 27 startar med en 13-sidorsserie av Daan Jippes från i år, men manuset är en Carl Barks från 1972. De 32 extra sidorna (Extra sommarläsning) fylls ut av en tidig serie från 1990 av William van Horn och en serie av Vicar. Den första serien av Van Horn tycker jag inte är särskilt snyggt tecknad, men manuset är ganska kul. Numret har också en rolig Björnligan-serie.

Nästföljande nummer har en utsida tecknad av Carl Barks och de 32 extra sidorna fylls även denna gång av två serier. Den första serien heter ”Farbror Joakim och havets drottning” och är gjord av Carl Barks 1967. Berättelsen är mycket bra tecknad och välgjord. Kajsa har dock fått lite längre hår och går klädd i en rosa kappa. Numret har också en serie av Marco Rota som heter ”Den gyllne tronen”.

Nummer 29 är det sista av de tre numrera med 32 extra sidor. Den här gången heter den extra serien ”Den bengaliska tigern” och är gjord av Jan Gulbransson 1985. Den är mycket dålig; bilderna är hemskt fula och manuset är väldigt trist. Till råga på allt påstår Gulbransson att Joakim satt och spelade kort hela nätterna i Hongkongs banditkvarter. När Joakim sedan försöker lura en gammal hederlig tågkonduktör att knattarna är bebisar och ska åka för halva priset blir jag också smått irriterad.

Nummer 30 har en utsida tecknad av Marco Rota, men dock ett ganska mediokert innehåll, bland annat en ganska trist serie av Noel van Horn, Marsal samt Jack Hannah (från 1947). Nummer 31 har ett lika trist innehåll som det föregående. Det enda som är bra i numret är två roliga sidor om hundarna i Ankeborg.

Numret efter det har en gammal Barksserie från 1943 som heter ”Hartass betyder tur”. Serien handlar om att knattarna har köpt en hartass av en gammal indian och enligt indianen ska hartassen föra tur med sig, något som Kalle betvivlar. Då knattarna gång på gång klarar en massa hinder med hjälp av tassen beslutar sig Kalle för att försöka dra nytta av den och fånga en gorilla som rymt. Knattarna säger att tassar bara verkar för ägarna, men Kalle lyssnar inte. Knattarna har dock rätt och Kalle får rejält med stryk av gorillan.

Nummer 33 har också bara en riktigt bra serie tycker jag. Den heter ”Klassresa tur och retur” och är en av få serie där Folke Fiskmås medverkar som huvudrolls­innehavare. 34:an börjar med en William van Horn-serie som heter ”En pappskalle på prärien”. Jag tycker att serien är fint tecknad och har ett ganska bra manus. Numret har i övrigt också en kul serie av Esteban och Kari Korhonen som heter ”Född till cirkuslivet” och handlar om Kalles barndom.

Nummer 35 har en serie av Romano Scarpa från 1987 där faktiskt Gittan är med! Knattarna och Gittan lurar med Joakim på en falsk skattjakt, för att Gittan ska få vara med Joakim. När de letar i en grotta kommer de i stället på en tjuv som snor parfymer. De lyckas fånga henne och får en belöning. Gittan får till och med en puss av Joakim på slutet.

Numret efter det, nummer 36, är ganska mediokert. Likaså nummer 37, men där finns två serier som jag tycker är lite bättre än de andra: ”Hjärta och smärta” av Wanda Gattino och ”Slut på klöver” av Mau Heymans. I båda serierna går det ganska bra för Kalle. I nummer 38 firas 70-årsjubileum med Teddi och Freddi och här finns deras första serie någonsin (från 1932 av Floyd Gottfredsson), samt en kul sida om dem.

Nummer 39 börjar med en serie av Daan Jippes, ”Gnidaren mot gnagaren”, men numrets verkliga godbit finner vi först på sidan 52: ”En banbrytare i Panama” av Don Rosa. Serien handlar om Joakims ungdom och skulle passa in efter kapitel elva i ”Farbror Joakims liv”. Den har ganska många kopplingar till stormningen av fort Ankeborg (kapitel tio i ”Farbror Joakims liv”). Jag tycker fortfarande att Don Rosas serier är bättre än andras, men hans tecknarstil har blivit lite kantigare och aningen fulare än vid hans glansperiod, som enligt mig var åren 1995–98. Nummer 40 har förutom andra delen av ”En banbrytare i Panama” en sida om teddybjörnen och dess historia; Dons serie handlar om Joakims sämsta affär, då han bytte ett helt berg med guld inuti mot världens första teddybjörn.

Nummer 41 har en kul tiosidorsserie av Vicar som heter ”Sista ordet”, samt sista delen av Don Rosas magnifika serie. I nummer 42 är innehållet ganska trist, bortsett från en serie av César Ferioli som heter ”Ångbåtsvillig”. Numret har också en serie med manus av Carl Barks och Geoffrey Blum, men den är tecknad av Carlos Mota. Serien heter ”Ett rent kronfall”.

I nummer 43 finns två bra ensidesserier med Hiawatha från 1941 av Bob Grant och i 44:an finns en extra bilaga bestående av en serie från 1950 av Carl Barks, ”Det förlorade timglaset”. I själva numret finner vi en väldigt bra serie av Marco Rota med Kalle Vildand som heter ”Vilda vikingar och milda veklingar”.

Koll. 2548 Axel Purvin

Årsmöte 2003

Vi vill redan nu passa på att göra reklam för nästa års lysande årsmöte. För er kulturälskare har vi tänkt oss en kulturfestival med sång, dans, mim, kroki och andra sköna konster. Tveka inte – börja redan nu fila på ett eget bidrag!

Nya Disneyskatter på dvd

Efter fjolårets succé har Disney bestämt sig för att i december ge ut tre nya dvd-volymer av Walt Disney Treasures på region 1.

”Mickey Mouse In Living Color” följs i år upp av ”Mickey Mouse In Black And White” som kronologiskt skildrar Musse Piggs tidiga karriär i svart och vitt.

Utgåvan innehåller alla svartvita filmer, inklusive ”Steamboat Willie” från 1928, för de som inte redan visste det är det musen med de röda byxornas debutfilm.

Långben har också fått sin egen volym och nästan alla hans filmer under hans över 70 år långa karriär finns med i ”The Complete Goofy”.

2001 utgavs ”Disneyland USA” och nu kommer ”Behind The Scenes At The Walt Disney Studio” som tar er med bakom kulisserna från 1937 fram till idag. Ni får lära hur man gör tecknad film och hur era favoritfigurer har fått liv.

Varje volym som endast ges ut i 150 000 numrerade exemplar inleds med en introduktion av filmhistorikern Leonard Maltin. Alla filmerna är också rikt fyllda med extramaterial som intervjuer, biografaffischer.

Undertecknad ser gärna att man fortsätter med utgivningen även 2003 och ger ut de resterande kortfilmerna med Musse Pigg, lite Kalle Anka och Pluto samt kanske någon av tv-serierna, helst Knatte, Fnatte & Tjatte på äventyr eller Räddningspatrullen. Helst hade man gärna sett att utgåvorna även givits ut på svenska, men det kan man väl bara drömma om.

Walt Disney Treasures:

Utgivna 2001–12–04: Davy Crockett, Disneyland USA, Mickey Mouse In Living Color och Silly Symphonies.

Kommer 2002–12–03: Behind The Scenes At The Walt Disney Studio, Mickey Mouse In Black and White och The Complete Goofy.

Filmerna kan köpas för $ 34.49 inklusive frakt och porto ($10.50) hos The Movie Store på http://www.themovie-store.com .

Koll. 2514 Michael Lindholm

Guldböcker säljes

Kalle Ankas Guldböcker 1–10 säljes! Alla olästa 1:a-upplagor och inplastade i originalplasten. Pris: 18.000:- för samtliga, eller styckpris enligt följande: 1. 3000:- 2. 1000:- 3. 1000:- 4. 1000:- 5. 1000:- 6. 1000:- 7. 3500:- 8. 2500:- 9. 4000:- 10. 4000:-

Inga böcker skickas med post utan hämtas hos mig i Uppsala. Skriv eller ring. Tel.nr. xxx eller mailadress xxx@xxx.

Koll. 2109 Anders Norrman, Uppsala

Ankister möts norrut!

Föreningen Serievännerna planerar ett ankistmöte i Skellefteå den 26 november. För mer information, kontakta koll. 2673 Stig-Henrik Viklund, tfn dagtid 0910-735526.