Kvacket 1/2003
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt och Åsa Johansson |
---|---|
Utförande: | Solgult papper, 8 sidor |
Upplaga: | 800 |
Packningsdatum: | 26 februari 2003 |
[PDF] (kräver inloggning)
Livet leker för ankisterna! Djungelboken II har haft premiär, en hel kanal med Disney-program finns från och med den 28 februari för den som kan och vill betala, och snart är det årsmöte i NAFS(k)! Kan det bli bättre? Ja, det kan det! För här kommer ytterligare ett lysande Kvacket, med mumsig läsning om ståndande årsmöte, ankistframgångar i Nederländerna, nya läsvärda nummer av Kalle Anka & C:o och mycket, mycket annat. Den som ännu inte har betalat medlemsavgiften för 2003 får också ett inbetalningskort.
Dax att rösta och motionera!
Dags igen för din årliga möjlighet att som vanlig medlem påverka vartåt föreningen ska traska. De oöverträffade stadgarna ger dig för detta tvenne redskap: rätt att skicka in motioner och rätt att föreslå kandidater till styrelsen och som revisorer. Läs gärna på kapitlen 5–7 i stadgarna (http://www.nafsk.se/stadgar.html)!
Därför uppmanar vi dig i enlighet med stadgarnas § 7.3 att lämna förslag på lämpliga kandidater till styrelse- och revisorsposter. Då valberedningen ska lämna sin färdiga kandidatlista senast fyra veckor före mötet, vill vi ha dina nomineringar senast den 21 mars.
Om motioner stadgas i § 5.4.2 att ”en motion från en medlem ska behandlas av möte om den lämnats till styrelsen minst sex veckor före mötet”. Det ger lördagen den 15 mars som sista ankomstdag. Av hävd räknar vi också motioner som skickas till valberedningen som lämnade ”till styrelsen”.
Om VAD du ska motionera har du själv full och suverän frihet. Du kan till exempel yrka på att föreningen ska arbeta mot något visst mål, att vi ska lägga ner och ge alla pengar till Nils Nytta (fast då krävs kvalificerad majoritet, samt att proceduren i § 10.3 följs), eller att styrelsen ska ha en viss storlek (stadgarnas § 6.2 stipulerar bara att den ska bestå av minst fem ledamöter).
Låt din röst ljuda i skriven form till:
NAFS(k):s valberedning
c/o Per Vedin, Kronobergsgatan 21, 112 33 STOCHOLM eller
c/o Anders Berglund, Glidflyktsgatan 3, 3 tr, 128 33 SKARPNÄCK
KULTURFESTIVAL!
På årsmötet blir det bland annat en stor kulturfestival till vilken alla bidrag är hjärtligt välkomna.
Tidigare har det oftast handlat om (mer eller mindre) musikaliska bidrag till det som har kallats NAFS(k):s melodifestival, men denna gång är det en pankulturell festival där allt är välkommet: diktläsning, vaudeville, isskulpturer, schlager, steppdans, karaoke, Jocke jagar hönan, stilleben, bebop, haiku, joddling, collage, djurtämjning, med mera, med mera. Så tillverka konstverk att ställa ut och förbered framträdanden att uppföra!
Piano finns i lokalen. Hör av dig till NAFS(k) ifall du undrar över annan utrustning som du behöver.
Årsmöte i NAFS(k)
Årets årsmöte anordnas lördagen den 26 april, kl 13.13-17.00. Lokalen är samma som på årsmötet i fjol, dvs. Läktarfoajén i Brygghuset, Norrtulls-gatan 12N i Stockholm. Årsmöteshandlingarna skickas ut senast två veckor före mötet.
Skelettdans på höstmötet.
Den 23 november klockan 13:13 samlades ett gäng förväntansfulla ankister i Brygghusets lokal nummer 36 i Stockholm för att höstmötas. På programmet stod bland annat samtal om och visning av Silly Symphonies. Gunilla Muhr, Sveriges kanske enda Disneyforskare på universitetsnivå, blev intervjuad av koll. 452 Peter Nyrén och berättade öppenhjärtigt om sin forskning. Med hjälp av olika filmer lotsade hon oss igenom Disneys galna produktion och vi fick bland annat se klassiker som ”The Skeleton Dance”, ”The Old Mill” – som är den första filmen gjord med flerplanskamera – och även den film som hade inspirerat Gunilla till hennes forskning, ”Music Land”. Efter intervjun bjöds det på några numera sällan visade propagandafilmer från fyrtiotalet.
Det var också utlottning i NÅL (NAFS(k):s Årliga Lotteri) och vinnare blev koll. 399 Hans Johansson.
Koll. 339 Anders Berglund, som avgick ur styrelsen vid fjolårets årsmöte efter lång och trogen tjänst, fick en medalj och ett diplom tecknat av koll. 557 Johan Andreasson där han utsågs till B.O.L.I.V.A.R. (Bergfast, Ovältbar Ledarhund Inom Vår Ankistiska Rörelse).
Anders tog också tillfället i akt att starta en lång och
intressant diskussion om NAFS(k):s framtid. Det som diskuterades var
huruvida föreningen skall förändras för att locka nya
medlemmar och i så fall hur. Föreningens hemsidas förnyelse
och förändring hamnade i centrum kanske lite på bekostnad
av andra frågor. Denna diskussion fortsatte sedan på Ankoramas
webbplats. Eftersom diskussionen väckte så starka känslor
sköts tutfrågesporten tyvärr upp.
Koll. 2537 Johan Viklund
Don Rosa bäst
Den här recensionen ska jag bara ägna åt de Kalle Anka & C:o-tidningar som jag tycker är ovanligt bra. Den första tidningen som jag skulle vilja rekommendera är nummer 51/52, som inleder med en serie av Daan Jippes. Serien heter ”På lätta vingar” och handlar om att Kalle har en budbyrå där han tar emot saker och senare levererar dem med hjälp av ett lättviktsflygplan. Men min favoritserie kommer på sidan 31. Den heter ”Ett fantastiskt drömliv”, är gjord av Don Rosa och är en hyllning till Joakim von Anka som fyllde 55 år under 2002. Serien handlar om att Björnligan mitt i natten har lyckats ta sig in i pengabingen. Med sig har de ett slags speciella hjälmar som de har tagit från Oppfinnar-Jocke. Dessa hjälmar sätter de på sig själva och Joakim, och med hjälp av hjälmarna kan de ta sig in i Joakims drömmar (målet där är att få Joakim att säga kombinationen till pengavalvet). När Oppfinnar-Jocke senare larmar Kalle, knattarna och vakten får Kalle också en hjälm, och hans uppgift är att försöka väcka björnbusarna från Joakims dröm. Väl inne i Joakims dröm dyker det upp många sekvenser från Don Rosas tidigare serier om Joakims ungdom, bland annat från ”När Yukons hjärtan glimmar”, där en björnbuse i Joakims dröm träffas av isen från vattenslangen (i del 3/3) och Joakim kommer fram till Gullan. Joakim drömmer också om händelser från ”Hämnaren i Bluff city” och kapitel 1, 2, 3, 7 och 11 i ”Farbror Joakims liv”. Till slut lyckas Kalle äntligen få ut Björnligan och sig själv ur Joakims dröm.
Jag tycker att serien är en av de bästa Don Rosa-serier jag läst (även om den var ganska krånglig att beskriva). ”Ett fantastiskt drömliv” är som vanligt fint tecknad och innehåller både spänning och humor. Serien bör även intressera dem som gillar Joakims liv-serierna, eftersom där finns många sekvenser från Joakims ungdom. Förutom de här två serierna har numret också en serie av Jack Bradbury från 1960.
Ett annat nummer som jag vill berätta lite om är nummer 7/2003. Numret startar med en serie av Marco Rota, ”Heta hjärtan” (som namnet antyder handlar den om alla hjärtans dag). Numret innehåller också en väldigt bra serie av Carl Barks som heter ”På post”.
Nummer 8/2003 är också ganska intressant. Det har en utsida av William van Horn och bilden är tagen från hans egen serie ”Växande utan vetande” som inleder numret. Jag tycker dock inte att serien tillhör de bästa serierna av van Horn då manuset är ganska tråkigt. Den sista serien i numret heter ”Renhetsiver i Ankeborg” och är tecknad av Daan Jippes (2002) , men manuset är av Carl Barks (1973). Till detta nummer medföljer också en bilaga med en utsida av Carl Barks. Bilagan innehåller fyra vinterhistorier: ”En rädd räddare” (Carl Barks 1951), ”Lunch vid läggdags” (Manuel Gonzales), ”Vargdalen” (Mascaro) och ”Handdukstjuven” (Daniel Branca).
Av de tre ovan nämnda numren vill jag dock framför allt
rekommendera nummer 51/52.
Koll. 2548 Axel Purvin
Intervjubok av Don Ault
Den store Barkskännaren Don Ault kom nyligen med en bok med den lockande titeln Carl Barks – Conversations. Om man vill veta mer om boken tar man lämpligen en titt på University Press of Mississippis sida om boken: WWW.UPress.State.MS.US/catalog/fall2002/carl_barks.html.
Boken innehåller intervjuer gjorda av Malcolm Willits, Donald Ault, Michael Barrier, Edward Summer, Bruce Hamilton, och andra. Flera av intervjuerna skall vara tidigare opublicerade.
Boken går att köpa från www.adlibris.se och www.bokus.se och kostar runt 200 kronor häftad (finns även inbunden men då kostar den bortåt 500 kronor). Har man bara lite tålamod så lär den dyka upp i lånelagret (men alla sanna ankister vill naturligtvis ha ett eget exemplar).
Mystisk myt om mjölktand!
Den 6–7 januari i år försiggick en intressant diskussion på mailinglistan som redaktionen vill uppmärksamma våra Kvacket-läsare på.
Koll. 2417 Stefan Persson noterade att det på sidan 161 i Kalle Ankas Pocket 256 står att ”Cornelius Knöös (med den stavningen) fick sin första mjölktand torsdagen den 12 maj 1798. Men om man tar sig en titt på en almanacka från 1798, ser man att den 12 maj var en lördag.” Persson belägger detta påstående med en illustration av 1798 års almanacka och påpekar vidare att han tror att det enligt juliansk kalender var fråga om en fredag. Han tillägger att det här är fråga om en skandal, eftersom inte det heller är rätt!
Koll. 1266 Johan Anglemark instämde samma dag i att detta var ”[u]pprörande!” och tillade: ”Vad sysslar de egentligen med på förlaget? Hur tror ni det ska gå för alla lärare som använder KAP i undervisningen? Jag är glad att någon håller efter de där rackarna.”
Dagen efter tog den alltid lika stringente koll. 699 Per Starbäck till orda för att korrigera Perssons uppgift rörande den julianska kalendern. Starbäck menade att ”[d]är blev det fel, för den julianska kalenderns 12 maj 1798 är nya stilens 23 maj 1798 vilket var en onsdag. Fel i vilket fall alltså, men rätt ska vara rätt (eller fel ska vara rätt fel, eller vad man säger).”
Uppgiften att Cornelius Knöös – med den stavningen – fick sin första mjölktand torsdagen den 12 maj 1798 är alltså felaktig, vilket dessa lysande forskningsinsatser har visat. Vi lyckades i sista stund få tag i Kalle Anka & C:os översättare koll. 314 Stefan Diös för en kommentar kring denna fadäs, och han menar att om han hade översatt denna pocket skulle han säkerligen ha försökt kontrollera veckodagen innan han skrivit dit den. Knöösar som får tänder på dagar som inte existerar kommer alltså läsaren av Kalle Anka & C:o att vara förskonad från i framtiden. Det är bara att hoppas att även övriga anköversättare tar lärdom av de nya rön som här har framkommit.
NAFS(K)URIREN
En gång i tiden kunde man längst bak i Kuriren hitta en annons för gamla nummer av Kuriren. På den tiden sålde vi minst 130 tidningar om året. Sen tog vi bort annonsen. Förra året sålde vi 13 tidningar. Det är sånt som får en kanslist att drömma om planekonomi.
För att om möjligt få fart på försäljningen igen tänkte vi börja annonsera lite för Kuriren här i Kvacket. De nummer vi har kvar på lager är 1–4, 6–7, 14, 16–33 och ”Det bästa ur NAFS(K)URIREN 8–12”. Priset är mysiga 25 kronor stycket om man köper 1–3 nummer, 20 kronor om man köper 4–9 och råbilliga 15 kronor om tar minst 10 nummer.
Kuriren är en så pass eminent tidskrift att ni gott kan köpa grisen i säcken men om ni nu inte helt enkelt köper en av varje eller på måfå väljer ut så många nummer som ekonomin tillåter så kan ni via sidan www.nafsk.se/kurir/index.html få en viss uppfattning om vad ett givet nummer innehåller och sen göra ett val som gör Sverker Olofson glad.
En tidning som vi vill knuffa lite extra för är ”Det bästa ur NAFS(K)URIREN 8–12” som på ett alldeles utmärkt sammanfattar perioden 1982–85.
Artiklar av Anders Berglund, Per Sjöblom, Peter Nyrén, Johan Bremer, Karl-Erik Lindkvist, Olof Siverbo, Kjell Croné, Staffar Moberg och Göran Ribe.
Årsmötesrapport och teckning av Knases morfar av Johan Andreasson.
Artiklar om Tony Strobl, Kunskapsparadoxen, Romantiken, Kusin Knase, Carl Barks’ stilperioder, Paul Murry, Snobben(!?) och Den otroliga spegelhypotesen.
Ordföranden blir serie-författare!
Det har inför det nya året framkommit att den Kalle Anka-serie som ordförande Olof Siverbo en gång författade och 1984 sålde till Oberon i Holland nu äntligen är publicerad! Det var koll. 699 Per Starbäck som meddelade ankistvärlden denna glada nyhet på mailinglistan. Starbäck, ”som vill ha den till sin Olof-samling”, konstaterar: ”Nu har dom tydligen grävt sig ner till 1984 i sin tunna med opublicerade serier, för i holländska DD 47/2002 publicerades den till slut. H 8496 med titeln ’Donald Duck komt uit de verf’. (Källa: Harry Fluks på DCML.)”
Av författarens svar drar vi slutsatsen att han länge väntat på denna dag: ”Jag säger som Gert Fylking (ännu ej medlem i NAFS(k)): ÄNTLIGEN! Det är säkert femton år sedan jag gav upp hoppet om att någonsin få se den där serien i tryck. Men allt kommer tydligen till den som kan vänta!” Glad i hågen berättade den gode Olof lite om seriens historia: ”Av någon anledning lät de teckna upp serien innan de lade den på hyllan. Jag fick kopior av teckningarna redan sommaren 1984, men sedan hände ingenting ... förrän nu! [—] Mitt manus hade titeln ’Painful Paintwork’, påhittad av min påhittige (men inte helt effektive) assistent Stefan Diös, som hjälpte till med dialogen till de första två-tre sidorna innan jag avskedade honom.” Och svaret från den ”inte helt effektive” Stefan Diös lät inte vänta på sig:
Jag förstår inte vad karlen menar. Har folk inget tålamod alls? Jag är bara inte riktigt färdig med jobbet än. Vi seriöst arbetande konstnärssjälar behöver lite tid för att odla vår genialiska ådra, det borde väl vem som helst fatta. Dessutom har jag blivit distraherad. Nån gång 1985 råkade det komma en Kalle Anka-tidning emellan och sen råkade det komma 894 till. Dessa krävande uppdragsgivare. 20 år hit eller dit ska väl inte vara så mycket att bråka om.”
Och visst kan vi väl hålla med om det. Men nu är serien i alla fall i tryck och vi kan inte annat än gratulera!
Ur Ludwig von Ankas arkiv
Det är som bekant inte ovanligt att anspelningar på olika Disneyfilmer förekommer i olika sammanhang, inte minst hos Disney själva. Dock har man väl sällan skådat ett så allusionsrikt verk som det avsnitt av den tecknade TV-serien The Simpsons, ”Two dozen and one greyhounds”, som bland annat sändes i TV3 2002–07–31. I detta avsnitt förekommer det ett flertal anspelningar på en mängd olika Disneyfilmer. Till att börja med hittar familjen Simpsons hund, Santa’s little helper, en fästmö på hundkapplöpningsbanan och efter att ha kurtiserat och ätit en Lady och Lufsen-måltid tillsammans får de 25 valpar. När en av dessa valpar ställer sig upp och blockerar TV:n framstår kopplingen till 101 dalmatiner som fullbordad – dock är det ingen reklam för Canine crunchies som visas på skärmen, utan en fotomodell.
Anspelningarna på 101 dalmatiner fortsätter med att Montgomery Burns dyker upp och axlar rollen som Springfields Cruella de Vil, ty det framkommer att han vill göra en frack av hundarnas skinn. Medan han sjunger sin sång ”See my vest” (”Se min väst”) (vars melodi är misstänkt lik ”Be our guest” (”Bli vår gäst”) i Skönheten och Odjuret) om alla kläder han har som är gjorda av djurskinn, flimrar ett ögonblick nannyn i 101 dalmatiner förbi i egen hög person. Det är följaktligen inte bara Disney själva som är bra på att återanvända de gamla tecknade filmfigurerna för komiska och oväntade kopplingar i nya verk, utan även andra förmågor inom genren.
Djungelboken 2 på svenska
Det har väl inte undgått någon att Djungelboken (1967), den sista film som Walt Disneys arbetade med innan han dog 1966, har fått sin uppföljare i Djungelboken 2, vilken hade premiären i Sverige den 7 februari.
När Djungelboken gick upp på biograferna i Sverige 1968 blev den en succé, och efter tre nypremiärer har den nu setts på bio av inte mindre än fem miljoner besökare i vårt avlånga land. Gissningsvis tilltalade den även övriga nordbor, med tanke på att man valde att låta uppföljaren ha premiär i Sverige, Norge, Danmark, Island och Frankrike en vecka innan premiären i USA.
Djungelboken II tar vid en vecka efter första filmens slut. Mowgli befinner sig i människobyn, men har svårt att anpassa sig efter livet där med de nya vännerna Ranjan och Shanti (den sistnämnda är flickan med vattenkrukan från första filmen). Mowgli saknar Baloo lika mycket som Baloo saknar Mowgli och med Baloos hjälp rymmer Mowgli från människobyn. Men medan pappa Baloo och människovalpen återförenas ruvar Shere Khan på sin hämnd och återigen kommer handlingen att kretsa kring hur Mowgli ska lyckas undvika tigerns klor.
Den som i uppföljaren axlar rollen som Baloo i den svenska översättningen är Rolf Lassgård, vars prestation oundvikligen kommer att mätas med Beppe Wolgers klassiska tolkning av björnen. I övrigt finner vi mest nya bekantskaper bland rösterna, men det finns ett intressant undantag, nämligen rösten till tigern Shere Khan, som, trots att det har gått mer än 30 år sedan den första filmen dubbades, återigen görs av Olof Thunberg. I filmen förekommer både nyskrivna sånger och de gamla i nya tolkningar, vilket är något som delar av den svenska kritikerkåren tycks ha retat upp sig särskilt på. Filmen har över huvud taget fått ett ganska blekt mottagande i Sverige.
Justerat protokoll
I förrförra utskicket fanns årsmötesprotokollet för 2002 med och den observante läsaren noterade naturligtivs att det inte var justerat. Vi kan nu glädja alla paranoida medlemmar med att protokollet blev godkänt i sitt publicerade skick av bägge justerarna!
Bröderna Dum – inte för de kloka men för de tålmodiga!
En gång i tiden var brödernas motto ”Inte för de kloka men för de rika” men i takt med att priserna på tidningarna sänkts har även de fattigare medlemmarna haft råd att köpa ankistiskt kulturgods. Tyvärr har bröderna samtidigt blivit gamla och orkeslösa och konsumenterna får inte längre den lysande service som en gång i tiden var brödernas kanske främsta kännetecken. Tyvärr får ni alltså nu när ni beställer något räkna med ungefär en månads leveranstid.För att i någon mån kompensera för detta så sänker vi nu priserna.
De vanliga amerikanska serietidningarna kostar nu endast sju kronor stycket medan de flotta lyxtidningarna med limmad rygg har sänkts till 45 kronor. Vi har även sänkt priserna på en del annat så krossa sparbössan och kolla in brödernas lysande webbifierade lista på www.nafsk.se/dum/dumlista.html. Har du inte tillgång till Internet så skickar vi naturligtvis hem listan – hojta bara till!
NYA MEDLEMMAR
Det blev fel i slutet av listan i förra Kvacket, så här kommer de rätta kollusorsnumren och tre nya. Alla hälsas varmt välkomna!
2676 | dolt namn | SKÄRHOLMEN |
2677 | dolt namn | UPPSALA |
2678 | dolt namn | STOCKHOLM |
2679 | dolt namn | LJUSDAL |
2680 | dolt namn | SKARPNÄCK |
2681 | dolt namn | LUND |
Ur Ludwig von Ankas arkiv
Tio år efter premiären av Skönheten och Odjuret (1991) producerade Walt Disney Pictures en restaurerad och utökad version av filmen för bio som nyligen har kunnat ses på svenska biografer. Bland annat har ett sex minuter långt musikalstycke som aldrig kom med i den första versionen lagts till. Sången heter ”Human Again” och är även den skriven av Howard Ashman och Alan Menken, som skrev filmens övriga sånger och vann en Oscar för Bästa sång med filmens titellåt.
Disney står mot Disney
Nomineringarna till årets Oscarsgala är presenterade och det står klart att två Disneyfilmer är nominerade i kategorin Bästa animerade långfilm, nämligen Lilo & Stitch och Skattkammarplaneten. Dessa ska nu tampas mot Spirit – hästen från vildmarken, Ice Age och Spirited away.
Är du industriarbetare eller grafiker?
Dagens Arbete, fackförbundstidningen för medlemmerna i Metall, Pappers, Industrifacket och Grafiska fackförbundet, efterlyser en Ankist bland våra läsare!
I vår strävan att skriva om industriarbetares och grafikers liv även utanför jobbet, undrar vi om det finns någon anka-fantast som är beredd att prata Ankeborg i vår tidning?
Intresserad?
Hör av dig till Agneta Persson: xxx/xxx@xxx.se
(Dagens Arbete kommer ut en gång i månaden och har en upplaga på 550 000 ex. Vi finns också på nätet: www.dagensarbete.se)
Nya boktitlar
Två nya titlar har utkommit i den inbundna bokserien Walt Disney’s Klassiska Filmer, där Disneys tecknade långfilmerna ges ut som tecknade serier. De nya titlarna är Peter Pan och Lejonkungen. Läsare som är intresserade av att veta mer om tidigare titlar hänvisas till Kvacket 1/2002 och Kvacket 3/2002, där dessa recenseras. De två nyutkomna diskuteras inte närmare här eftersom det enbart skulle innebära en upprepning av vad som har sagts om tidigare titlar.
Tävling – favorit i repris!
I det här Kvacket har vi kärleksfullt valt ut ett antal ankistiska bilder för att ge er, kära läsare, en så minnesvärd läsupplevelse som möjligt (eller var det för att vi fick slut på text?). Frågan är nu varifrån bilderna är tagna. En del är mycket lätt medan annat kanske är svårare. Skicka in era svar innan första april så kommer vi att dela ut fina priser till ett antal lyckliga vinnare.
Kvacketredaktör tar paus
Överhopad av arbete från alla möjliga håll tar nu koll. 2187 Åsa Johansson från och med Kvacket 2/2003 en paus på obestämt tid från arbetet med Kvacket. De medlemmar som önskar få något infört i medlemsbladet ombedes från och med nu att kontakta koll. 976 Johan Blixt (johanblixt@telia.com). Material till och förfrågningar kring NAFS(K)URIREN skickas dock även fortsättningsvis till Åsa Johansson (asa.johansson@littvet.uu.se), som just nu efterlyser korta texter till årets kurir. Allt material är välkommet!
Don Rosa back in business!
I förra Kvacket berättade vi att Don Rosa gått i strejk för att få en större del av kakan. Nu är strejken lyckligtvis över (den varade i ungefär sex månader). Vilka förändringar Don lyckades få till stånd vet vi inte men enligt honom så har de nu ett avtal som gör att han kan arbeta för dem åtminstone några år till (och förhoppningsvis mer än så).
Kalle Anka. Den kompletta årgången 1954 del 2
Ännu en utmärkt volym i Egmonts kulturgärning. Den här gången får vi ett förord om seriepaniken under 1950-talet av koll. 1498 Claes Reimerthi. Höjdpunkten i volymen är ”Regnmakaren” från nummer 7/54 med både ”vettlöst raseri” och ”svartsjukans grönögda demon”. Som bästa icke-Barks har vi en lysande vargserie med ”De har stäckt dina vingar, pappa!” som klassisk replik (10/54).