Kvacket 3/2005

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Erik Bergwall
Utförande:Ljusblått papper, 8 sidor
Upplaga:750
Packningsdatum:30 juni 2005

Kvack och tjohej...

...och trevliga sommarhälsningar till alla ankister och kollusorer som får för sig att ögna igenom detta trevliga utskick! I din hand håller du ett nytt Kvacket och i kuvertet du plockade fram det ur skall det även finnas ett mustigt protokoll från senaste årsmötet samt inbetalningskort till de kollusorer som ska förnya för juli 05–juni 06. Trevlig läsning!

Åh jo förresten, i den händelse du får en uppenbarelse eller plötslig stund av lyrisk inspiration tar den nye kvacketredaktören med glädje emot alla bidrag som tänkas kan. Så fatta pennan eller tangentbordet och skriv dina ankistiska åsikter och kolluderande resonemang till erik.bergwall@spray.se!

NAFS(k) byter postadress!

Efter nästan fjorton år med adressen i Älvsjö, har vi sedan den 15 juni en mer centralt belägen postadress:

NAFS(k)
Box 2125
10313 STOCKHOLM

Vi fick tag på den här fina ankistiska postadressen i sista stund. Det fanns tre boxar kvar med postnummer 10313, och två av boxarna hade nummer som tillhört ex-kollusorer. Så det var bara att välja den tredje boxen.
Nya kuvert trycks i höst, men vi använder troligen de gamla kuverten även för nästa utskick för att få slut på lagret. Vi får numera mycket lite "snigelpost" så vi har ingen eftersändning från den gamla postboxen. Från och med oktober 2005 kommer post som skickas till vår gamla adress att returneras till avsändaren.
Kansliet finns fortfarande kvar i Östberga, men vi besöker det inte lika ofta. Kanslisterna svarar på e-post och gör mycket av jobbet hemma numera. Vi skulle på sikt vilja flytta även kansliet till ett mer centralt kontor om det går att hitta nåt med samma låga hyra.

/Koll. 316 Greger Nässén

Internetbetalningar

Det händer att vi får in betalningar via Internet som inte går att identifiera direkt. Då måste kassören kontakta banken och försöka koppla rätt person till pengarna. Även om du skrivit en kommentar så kan det hända att all text inte kommer med. Tänk på följande så blir det normalt inga oklarheter:

- Skriv alltid en kommentar när du betalar via Internet. Ditt kollnummer och namn räcker om du bara betalar avgift (överskott förutsätts då vara donation). För beställningar måste du också skriva kort vad du vill ha, eller hänvisa till e-post (som ska skickas till dum@nafsk.se). Om någon annan i familjen står för betalningen, är det speciellt viktigt att det framgår att det är dig avgiften eller förskottet avser.

- För betalningar från utlandet har vi speciella regler. Om du betalar med EU-betalning (eller SWIFT-betalning), ange följande mottagaruppgifter när du betalar till vårt bankkonto:

IBAN SE6180000083279145565313
BIC/SWIFT SWEDSESS

Obs! Du måste betala i SEK och ange att du betalar eventuella bankavgifter hos mottagaren. Avgifterna för att bara ta emot betalningar är nu kraftigt höjda. Vi kan inte stå för den extrakostnaden, tyvärr.

Alternativt skickar du kontanter i svenska sedlar, väl dolda i ett kuvert. Det är ingen säker metod, men billigast och minst krånglig! Skicka kontanterna till vår adress NAFS(k), Box 2125, SE-10313 STOCKHOLM, SWEDEN.

Nya och återinträdda kollusorer

Vi har hittills i år fått följande nya medlemmar:

2742  dolt namn  VÄNERSBORG
2743  dolt namn  UDDEVALLA
2744  dolt namn  SKARA
2745  dolt namn  IGGESUND
2746  dolt namn  NORSBORG
2747  dolt namn  BANDHAGEN
2748  dolt namn  ÄNGELHOLM

Följande kollusorer har återinträtt efter minst ett års bortovaro:

2372  dolt namn  STOCKHOLM
2449  dolt namn  RÅÅ

Två nya livstidsmedlemmar har vi också fått:

2372  dolt namn  STOCKHOLM
2501  dolt namn  GÄVLE

Varmt välkomna är ni alla!

Årsmötet 2005

Årsmötet gick i år av stapeln den 23 april i Brygghuset, Stockholm. Cirka trettio glada ankister hade samlats för att tycka och tänka i sann kollusorsanda. Själva mötesför-handlingarna förflöt utan några större ovanligheter för att sedan avlösas av lite mer avslappnande grejor.

Till exempel anordnades det en auktion med koll. 339 Anders Berglund som sedvanlig utauktionerare av både eget och andras gods. Av särskilt intresse var denna gång den Don Rosa-illustration som åter­finns på framsidan till NAFS(k)uriren 36. Ett tag såg budgivningen ut att stanna kring endast några hundralappar, men sedan tog det fart igen och illustrationen vanns av koll. 2165 Klaus Dejler som bjöd finfina 2100 kronor. Samme koll. Dejler visade sedan också upp fina Don Rosa- och Carl Barks-kalendrar med motiv av respektive tecknare. Ingen vågade bjuda något på dessa varor, men många gick fram och tog sig en titt efter auktionens slut.

Också en tutfrågesport avklarades traditionsenligt i ledning av koll. 694 Olof Siverbo. Det blev en jämn kamp som på sista frågan vanns av den "ojämna" kollusorsskaran!

Efter mötet gick de som ville på restaurang och fortsatte att kolludera några timmar och detta blev ett trevligt avslutande på årsmötet 2005!

Vill du skriva i NAFS(k)uriren?

Redaktionen söker nya, gärna korta artiklar till kommande nummer av NAFS(k)uriren! Vill du vara med? Hör då av dig till koll. 2187 Åsa Johansson på e-postadressen asa.johansson@littvet.uu.se. Om du vill ha med din artikel i nästa nummer, måste vi ha din text innan augusti har hunnit övergå i septober.

Eller vill du rentav arbeta med den?

Redaktionen söker även glada och entusiastiska ankister som vill vara med och göra NAFS(k)uriren. Det handlar exempelvis om att läsa inkomna artiklar, föra en dialog med författarna, korrekturläsa, faktagranska samt leta upp lämpliga bilder som kan illustrera artiklarna. Låter det intressant? Kontakta i så fall Åsa Johansson på e-postadressen ovan.

In memoriam – Romano Scarpa

En gång var de tre, men nu finns ingen kvar.

I och med att Romano Scarpa avled den 23 april i år, dog också den sista delen av Disney­serie­tecknarnas "heliga treenighet". Om Floyd Gottfredson var "faders-skaparen", mannen som byggde grunden, och Carl Barks var "sonen" som kom att efterträda fadern, var Romano Scarpa i allra högsta grad den "helige ande". Han var mannen som ingjöt glädje i Disneys universum och som fick oss att tro att det kunde leva och växa vidare även utanför USA:s och Disneystudion i Burbanks gränser.

Som en modern Gottfredson och Barks, tog Scarpa vara på vad de hade börjat på, och lade till egna figurer som t.ex. Gittan och Atominio Bip Bip. Han skapade också många långa, ibland mer komplexa och filmiska, och definitivt roliga äventyr med både Musse Pigg och Kalle Anka (eftersom han aldrig tyckte det var nödvändigt att begränsa sig till ett särskilt karaktärs-universum). Det finns mycket skrivet om alla de tusentals sidor han tecknade, men här räcker det med att konstatera att det som var unikt med dem är Scarpas oklanderliga timing i serierna och de känslor han lyckades fånga i sina verk. Man läser inte bara en Scarpa-sereie, man upplever den verkligen genom karaktärernas ögon.

Scarpas sätt att teckna var ett sätt att själv uppleva det han gjort. Även efter femtio år som tecknare hade han fortfarande en barnslig entusiasm för Disneyfigurerna. Han inte bara tecknade en historia, han levde och kände den. Det kunde man se när han satte sig och bläddrade genom någon av sina historier tillsammans med några av sina beundrare och pekade ut särskilt roliga eller rörande bilder. Sådana gånger kunde man verkligen se de tecknade figurernas uttryck spegla sig i tecknarens ansikte. Han var en mycket snäll man som aldrig ens försökte gömma sig bakom någon mask av professionell självständighet.

Romano Scarpa blev 77 år gammal och fortsatte att teckna fram till bara några månader före sin död i Fuengirola i Spanien, då en längre tids sjukdom tvingade honom att lägga ned pennan. Han lever vidare genom sin fru Sandra och sin dotter Sabina. Begravningen hölls måndagen den 25 april vid Begravningskapellet i Fuengirola.

Men Scarpa lever också vidare genom ett oräkneligt antal fans och elever. Hans arbete kommer att stå som en grund att bygga på så länge världen av Disneyserier består.

Ciao, Romano. Ciao, vår lärare. Ciao, vår vän. Du var unik. Du betydde något.

/Anna Maria Vind och Byron Erickson

Dansk och norsk donaldism

Som du kan läsa i en annan notis kommer årets ANKON att samordnas med de danska donaldisternas sommarmöte. Det var ett tag sen vi skrev i Kvacket eller NAFS(k)uriren om våra nordiska systerföreningar, så det är dags för en uppdatering! Utförligare information och recensioner kommer förhoppningsvis senare.

De danska donaldisterna är organiserade i DDF(R), Dansk Donaldist-Forening (RAP). Föreningen bildades 2001 och har ungefär 100 medlemmar. Som medlem får du medlemsbladet DDF(R)APPET cirka 2 gånger per år. Nummer 6 har nyligen kommit ut (och vi har knappt hunnit öppna det). De har också gett ut ett danskt Don Rosa-index. DDF(R) har hittills arrangerat två möten om året, ett sommarmöte och ett jul- eller vintermöte. Föreningens hemsida finns på http://ddfr.dk.

I Norge finns föreningen Donaldistene. Den startades redan 1968, men återupplivades i februari 2004 efter många års dvala. Sedan 1995 har donaldisterna varit en undergrupp till föreningen Norsk Tegneserieforum, men nu är de alltså fristående igen. Donaldistene har också återupptagit utgivningen av den sedan 1988 avsomnade klassiska norska tidskriften Donaldisten. Utmärkt initiativ, men de behöver mer stöd för att kunna fortsätta! Hittills har nr 26 (28 sidor) och 27 (40 sidor, delvis fyrfärg) kommit ut. Föreningens hemsida kan återfinnas på http://www.donaldistene.no.

Bli medlem (igen) och stöd våra nordiska vänner! Skicka e-post (se respektive hemsida) med intresseanmälan och kom överens om hur du ska betala. Det enklaste sättet (men inte säkraste) för oss som bor utanför Danmark eller Norge är nog att skicka danska eller norska sedlar väl dolda i ett kuvert. Då slipper både du och mottagaren dyra transaktions­avgifter.

Medlemsavgiften i DDF(R) är DKK 125. Då ingår det senaste numret av DDF(R)APPET och de 1–2 nummer som utkommer 12 månader framåt. Medlemsavgiften i Donaldistene är NOK 100. Då ingår två nummer av Donaldisten och ett medlemsdiplom.

/Koll. 316 Greger Nässén

Ankon i Danmark!

Årets Ankon (vår årliga sommarkongress) hålls i år i Danmark, närmare bestämt i Ballerup utanför Köpenhamn! Arrangörer är vår danska kusinförening DDF(R), som anordnar två möten i ett: arrangemanget är Ankon och Sommermøde i DDF(R) på samma gång!

De ambitiösa danskarna håller möte i hela fyra dagar, från måndagen den 25 till torsdagen den 28 juli. Två av dessa dagar är internationella dagar, nämligen måndagen den 25 och tisdagen den 26 juli, och under dessa två dagar är alla kollusorer mycket välkomna till Ballerup! (Om någon hellre vill komma på onsdag/torsdag, eller stanna hela perioden, så går det också bra.)

I skrivande stund finns det inget detaljerat program för de enskilda dagarna. Men danskarna utlovar frågesporter, auktioner, byteshandel och allmänt ankistiskt/donaldistiskt snack. Det lär också bli besök i diverse seriebutiker och antikvariat i Köpenhamn. Golv att sova på finnes, men ta med sovsäck om du vill övernatta! (Förhoppningsvis ska det finnas madrasser att låna, men det är i skrivande stund inte helt klart. Hör av dig till någon av kontaktpersonerna om du vill ha besked om hur det blir med detta.)

På måndagen blir det samling på hovedbanegården (Köpenhamns centralstation) för gemensam tågresa till Ballerup. Trolig samlingstid är klockan 12.00, men hör av dig i förväg för att få definitivt besked! Kontaktpersonerna hittar du nedan!

Du kan också ta dig till möteslokalen på egen hand. Men kom ihåg att meddela arrangörerna i förväg att du kommer! Mötet hålls i Ungdomshuset Vognporten på Sct. Jacobsvej 1, cirka fem minuters gångväg från Ballerup Station. Hör av dig för att få vägbeskrivning och information om rätt tåg etc!

Kontaktinformation:

Dansk kontaktperson är koll. Anders Christian Sivebæk.
E-post: kasserer@ddfr.dk Mobiltelefon: xx xx xx xx (från Sverige: xxxx-xx xx xx xx)

Värd för lokalen är Frank Weinberger.
Mobiltelefon: xx xx xx xx (från Sverige: xxxx-xx xx xx xx)

Svensk kontaktperson är koll. Olof Siverbo.
E-post: olof.siverbo@bostream.nu Telefon: xxx-xxx xx xx Mobiltelefon: xxxx-xx xx xx

Mer information om DDF(R) hittar du på deras webbplats: www.ddfr.dk

/Koll. 694 Olof Siverbo

Apple iTunes

Som en del kanske redan har sett öppnade Apple sin svenska musikbutik på nätet i mitten på maj. För 9 kronor stycket kan man ladda ner enstaka låtar, eller hela album för 95 kronor stycket.

Man kan också fritt lyssna på 30 sekunders smakprov ur varje låt.

Jag var naturligtvis mycket nyfiken på vad de har att erbjuda i Disneyväg. De skryter med att de har mer än en miljon låtar, så då tycker man ju att där borde finnas en hel del med Disneyanknytning. Det skulle ju vara drömmen om man hade kunnat köpa sedan länge utgångna svenska soundtrack m.m.

Men ack vad jag bedrog mig. Disneyutbudet är påfallande magert, speciellt om man söker svensk Disneymusik. Men jag hittade faktiskt en liten pärla med svensk anknytning: "Barbara Hendricks sings Disney". (Ja, Barbara Hendricks är faktiskt svensk medborgare!) Ett helt underbart album som jag antagligen aldrig hade fått för mig att köpa om jag inte hade kunnat bläddra fram det på iTunes. Barbara Hendricks sjunger (på engelska) sjutton låtar ur Disneys klassiska filmer, och dessutom "En dag är prinsen här" på svenska! Allt är förstklassigt framfört. Extra roligt är att hon har valt ut ett par ovanligare låtar ur Alice i Underlandet, låtar som man sällan hör i konsertsammanhang. "I’m Late" måste vara en riktig tungvrickare, men Barbara Hendricks fixar den lätt som en plätt.

Webadressen är http://www.apple.com/se/itunes/store/

Tyvärr måste man ladda ner och installera den speciella programvaran innan man kan leta i deras butik. Windowsversionen fungerar endast på Windows XP och 2000, inte på Windows 98. Man behöver INTE skapa något konto om man bara vill bläddra i butiken och provlyssna. Om man vill handla måste man naturligtvis skapa ett konto.

/Koll. 2681 Anders M Olsson (taget från ankismlistan)

Tack och hej

Vi syns i nästa Kvacket! Till dess – ta det lugnt, kryp ned i hängmattan med en god Kalletidning, läskeblask och en smaskig grisenin och njut av sommaren!