Kvacket 2/2008
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | 4 sidor |
Upplaga: | 700 |
Packat av: | Greger Nässén, Johan Blixt, Andreas Eldh, Daniel Alzén och Claes Ericsson |
Packningsdatum: | 10 april 2008 |
[PDF] (kräver inloggning)
Hej!
Glad vår på er! I kuvertet ska du förhoppningsvis hitta Kvacket (som du läser just nu) och kanske ett inbetalningskort för er som borde betala medlemsavgiften för 2008.
ÅRSMÖTE I KULTURHUSET SÖNDAGEN DEN 27 APRIL
NAFS(K):s styrelse har glädjen att inbjuda alla kollusorer till årsmöte söndagen den 27 april. Mötet börjar klockan 12.00 (tidigare än vanligt, alltså!) och hålls i Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Vi håller till i den rymliga samlingssalen Studio 3, som ligger på tredje våningen. Mötet hålls i anslutning till SPX (Small Press Expo), en trivsam festival för fanzin, alternativserier och oberoende serieförlag. (För den som inte vet: Sergels Torg ligger i centralaste Stockholm, alldeles intill T-Centralen och med Centralstationen på bekvämt gångavstånd.)
Som vanligt blir det en lång rad roliga aktiviteter! Förutom de sedvanliga årsmötesförhandlingarna (se dagordningen) blir det filmvisning, tävlingar, tutfrågor, auktion och kanske ankistiska charader. Dessutom har Bröderna Dum fått en nytändning och lovar att sälja ankistiskt kulturgods till löjligt låga priser. Vi har lokalen till klockan 15.30.
Även icke-kollusorer är varmt välkomna till mötet. SPX lockar många allmänt serieintresserade, och vi hoppas att en del av dem ska bli nyfikna och titta in en stund. När de ser hur roligt vi har kan de omöjligen motstå att gå med!
Mer om NAFS(K) PÅ SPX
Redan på lördagen (den 26 april, alltså) finns NAFS(K) på plats på SPX. Vi kommer att ha ett eget bord där vi värvar medlemmar, säljer (k)urirer, delar ut foldrar och svarar på frågor. Vi planerar även att arrangera en rolig tävling. Vi kommer också att finnas på plats under söndagen, men vårt bord lär vara obemannat medan årsmötet pågår.
SPX hålls alltså i Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Öppettiderna är 11.00–18.00 på lördagen och 11.00–17.00 på söndagen. (SPX är även öppet på fredagen mellan 15.00 och 00.30, men då är knappast NAFS(K) där.)
Vill DU vara med och bemanna montern? Hör i så fall av dig till kansli@nafsk.se!
En av hedersgästerna på SPX är den japansk-amerikanske serieskaparen Stan Sakai, som är mest känd för sin kaninsamuraj Usagi Yojimbo, men som faktiskt har också har ankistiska meriter. Han har nämligen tecknat det samurajinspirerade omslaget till Donald Duck Adventures 32 (utgiven av Disney Comics 1993). SPX gästas också av franske serietecknaren Edmond Baudoin, amerikanske förläggaren Chris Staros, ett gäng japaner och en hel massa nordiska serieskapare. Mer information hittar du om du går in på www.kulturhuset.stockholm.se och söker på "SPX08".
1 000 000 000!
Snart fyller NAFS(K) 1 miljard sekunder! På <http://nafsk.se/> kan man se mer exakt hur många sekunder NAFS(K) är just nu. Om man tänker på alla skottdagar, sommartiden och de arton skottsekunder som har varit sedan NAFS(K) grundades kommer man fram till att miljardjubileet sker klockan 14:37:53 fredagen den 30 maj.
Man kan äta jubileumstårta tillsammans med NAFS(K) genom att bege sig till Nya Elementar på Bergslagsvägen 80 i Bromma den fredagen, dvs. den skola där NAFS(K) grundades 1976. Närmaste tunnebanestation är Åkeshov. Vi ses ute på skolgården 14.15. Kom i tid!
(Vägbeskrivning, kontaktperson och annat kommer att läggas ut på www.nafsk.se så fort det bara går.)
Don Rosa har ögonproblem
På den utmärkta internationella mailinglistan för Disneyserier (DCML) har man kunnat läsa om koll. 1861 Don Rosas ögonproblem. Don har under flera år haft problem med synen och i mars genomgick han ögonkirurgi när det upptäcktes att han led av näthinneavlossning på vänstra ögat. I samband med uppföljning av operationen upptäckte man problem med högra ögat också. I det fallet verkar man ha upptäckt problemen tidigare vilket innebär att det räckte med ett enklare ingrepp.
Vad jag kan förstå så är det ännu för tidigt att säga hur framgångsrika ingreppen har varit och Dan Shane som varit i kontakt med Don tror att man i bästa fall kan hoppas på att man stoppat försämringarna och mer realistiskt att man bara lyckas minska försämringstakten.
Om man vill läsa mer så kan man börja på DCML-arkiven för mars:
nafsk.se/pipermail/dcml/2008-March/
och då kanske särskilt inläggen från Dan.
koll. 976 Johan Blixt
ANKON 2008
Vi söker efter Ankon-arrangörer! Är du en kollusor som har en idé om var och på vilket sätt vår årliga kongress ska firas i sommar är du välkommen att höra av dig till (k)ansliet – helst via e-post. Alla förslag tas under övervägning! Mer info om Ankon följer i nästa nummer av Kvacket.
Pressgrannar
Der Donaldist 131Innehåller följande längre artiklar: Die Söhne der Habgier, Einmal um die ganze Welt, Die B.A.R.K.S. präsentieren den K.O.H.L.M.E.I.S.E., Wirtshaft in Entenhausen och Speis und Trank in Entenhausen. Mycket om ekonomi och näringsliv och så ett tjockt block om Talgoxarna som är de tyska donaldisternas egna Gröngölingar. Med följer även Kalender der Abkürzungen.
DDF(R)APPET 11Längre artiklar om Disneylandet Italien, Don Rosa på bokmässan i Göteborg, Disneys spelfilmer (del 2, "Hayley Mills och de gyllene åren") och danska Disneytecknare (med Rasmus Nalle ritad av Vicar). I nyhetssektionen kan man läsa att Hall of Fame-serien läggs ner i Danmark och Sverige men inte i Norge. Tack vare serieforumet serieforum.se visste vi redan att bokserien kommer att avslutas 2009 i Sverige (sista numret verkar bli 26).
Dagens Nyheter 2/4 2008I en debattartikel skriver den sorgligt välkände journalisten Janne Josefsson:
På så sätt kan vilka historier som helst trollas fram och det kan väl bäst beskrivas som ett slags Kalle Anka-journalistik, det vill säga skrik och kraxa så märker ingen att man har noll koll på vad som händer.
och
Det är ju inte Kalle Anka det handlar om utan den prestigefyllda grävarföreningens publikationer.
Mycket trams ska man höra från en person som klipper och klistrar mer än Marjasin!
Det var som själva Storuman!
Roland Nilsson (ännu ej kollusor) är med och driver en sajt, www.alltomstoruman.se. I Kalle Anka & C:o från den 30 september 2002 hittade han ovanstående serieruta. Eftersom han blev en smula förbryllad vände han sig till översättaren Stefan Diös via NAFS(K)ansliet med följande fråga:
Vad var din tanke med att använda Storuman istället för en svordom? Vi vill gärna ha din kommentar Varför? Men kul är det.
Och Stefan svarade:
Tack för brevet, Roland. Alltid kul när sånt här
uppmärksammas. Din specifika fråga: ”Vad var din tanke med
att använda Storuman istället för en svordom?” hoppas
jag egentligen ska besvara sig själv – eller hade någon
kanske tyckt att det vore bättre att skriva en explicit svordom?
Nä, knappast. Sånt använder vi ju inte i Ankeborg. Det hör till mitt dagliga värv att variera skällsord, förvånade utrop och kraftuttryck i seriedialogen på att sådant sätt att meningen framstår utan att det blir stötande, och om det kan finnas någon lustighet i ordvändningarna så att några läsare eventuellt drar på munnen, då är det en extra fördel. Samtidigt ska det finnas ett lagom mått av igenkännande, men helst inte verka alltför tjatigt. Därför återupprepas vissa uttryck mer eller mindre regelbundet, medan jag vid andra tillfällen försöker nyskapa formuleringar i traditionell anda.
En av mina standardprocedurer härvidlag är just att använda svenska ortnamn. Dels tycker jag själv att det är roligt eftersom jag är intresserad av kartgeografi, dels kan det ge en oväntad (och förhoppningsvis humoristisk) effekt för läsaren; och dels hoppas jag naturligtvis att det ska bli en extra knorr för de läsare som råkar bo på orten. Då och då dyker det upp brev som ditt, vilket förstås gläder mig eftersom de brukar vara positiva. (I Ludvika skrev de till och med i lokaltidningen om Kalle Ankas intresse för deras lilla stad.)
Tyvärr kan jag inte påstå att jag har någon personlig relation till just Storuman, utan jag väljer sådana namn som jag tycker låter bra i dialogen, eller som av oklar anledning ploppar upp i min förvirrade skalle. Efter några snabba sökningar i mitt arkiv kan jag ge ett litet urval av orter som omnämnts i liknande sammanhang de senaste åren:
Falun (KA 21/92); Hedemora (KA 40/95); Simrishamn (46/96); Sågmyra (28/98); Härkeberga (47/00); Häverödal (1/04); Skälderviken (7/05); Skutskär (3/07); Hulån (41/07); Skällinge (Guldbok nr 9).
Så ni är inte ensamma, men det gläder mig att ni är glada! :-)
Kvacka vidare!
Koll. 314 Stefan Diös
(Som lite kuriosa kan nämnas att Stefans översättningsförslag ”Det var som själva Falun” till KA 21/92 blev ”Vilda Botilda” när redaktionen var klar. Övriga ortsnamn är också de från Stefans översättningar och vad det i slutändan blev i tryck vet bara de som läst serierna.)
Tack till Olof!
Under min tredje vända som Kvacketredaktör (2001–2005) och
även den här omgången har jag ofta fått hjälp
av koll. 694 Olof Siverbo som korrläsare och allmän synpunktare
på utformning. Tack! Tack!
Redaktören
Reklam!
Följande pressrelease/annons fick vi från LMB och Martin Birgerson. Vi planerar att köpa åtminstone ett exemplar till referensarkivet men i skrivande stund har vi ingen aning om hur bra eller intressant filmen är. Vi tycker dock att produkten som sådan verkar så pass intressant att vi kör pressreleasen även om 148 kronor för 29 minuter känns ganska dyrt.
Carl Barks Meets His Fans – Nu äntligen tillgänglig på DVD
1994 var året då Carl Barks gav sig ut på sin Europaturné. Då Barks kom till Sverige besökte han NAFS(K) och Seriefrämjandet för att svara på frågor från sina fans. Vi hade möjlighet att dokumentera händelsen, resultatet blev ”Carl Barks Meets His Fans”, en 29 minuter lång intervjufilm med den störste Kalle Anka-tecknaren någonsin!
Efter många förfrågningar har vi äntligen gjort filmen tillgänglig på DVD och den går nu att beställa via LMB Media Productions på www.duckbusiness.com fr.o.m. 31 mars.
För mera information, klipp från filmen och för beställning, gå in på: http://www.duckbusiness.com
Årgångsböcker
Vi fortsätter genomgången av de utmärkta böckerna:
1959:4 Förordet ”Evangelium enligt Disney” av koll. 710 Per Sjöblom. Intressant om livsåskådning och gudstro i Disneyserier. Bland serierna så är det hög och jämn kvalitet men just inget som sticker ut. Lustigt nog finns George Washingtons namn med på en skylt i en Barks-ensida – finns det några fler amerikanska presidenter som förekommit i KA? Något för den ankistiska forskningen att utreda.
1959:5 ”En ankpurists bekännelser” av Karl-Erik Tallmo. En
personlig betraktelse om smalspåriga järnvägar,
halv-automatiska pistoler, typsnittet Futura i versalkursiv variant och 165
cm långa Björnbusar. Bästa serien är ”Kampen om
kovan”.
Koll. 976 Johan Blixt
Vill du skriva i Kvacket?
Fatta pennan eller tangentbordet och författa dina allra bästa ankistiska åsikter eller resonemang!
Vi tar emot alla sorters notiser, kortare artiklar, åsikter eller teckningar! Av särskilt intresse är någon som kan bevaka Kalle Anka & C:o fortlöpande. Skriv bara till NAFS(K), Box 2125, 10313 STOCKHOLM eller mejla till kvacket@nafsk.se