Kvacket 4/2008

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:750
Packat av:Greger Nässén, Johan Blixt, Mats Nilsson och Andreas Eldh
Packningsdatum:25 oktober 2008

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till Kvacket! Utöver Kvacket kanske du får ett inbetalningskort med en sista påminnelse om avgiften för juli-juni.

Välkommen till höstmötet!

Snart har du chansen igen att träffa andra glada ankister! NAFS(K):s höstmöte hålls lördagen den 8 november, med starttid kl. 13.13. Platsen är vår eminenta lokal Åttingen på Reimersholmsgatan 45 i Stockholm (se vägbeskrivning nedan). Mötet håller på så länge vi orkar och vill!

Temat för mötet är Musse Pigg, som ju fyller 80 år inom kort. Alla som kommer till mötet i Musse-öron (gärna hemmaslöjdade!) kommer att belönas med godis eller glass!

Bland aktiviteterna märks:

Som vanligt kommer vi att beställa mat till lokalen när vi blir hungriga.

Varmt välkommen till mötet! Om du vill ta med dig någon icke-medlem så går det alldeles utmärkt.

Hur tar man sig då till Åttingen? Jo, med buss 40 eller 66 som man i så fall åker med till Reimersholme (ändhållplatsen). När man stigit av går man tillbaka c:a 50 meter på den väg där bussen kom. Där ligger den åttakantiga byggnaden med det lättgenomskådliga namnet. Man kan också ta tunnelbana (röda linjen) eller buss till Hornstull, gå Hornsgatans förlängning västerut ner till vattnet och följa en gång- och cykelväg till höger längs med vattnet några hundra meter tills man kommer till bron till Reimersholme, därefter gå över bron och följa Reimersholmsgatan upp till krönet av en backe. Bil rekommenderas inte, eftersom det brukar vara ganska svårt att hitta parkeringsplats.

ANNONS

Auktion på höstmötet

På NAFS(K):s höstmöte i Åttingen den 8:e november så planerar jag att auktionera ut lite ankistiskt kulturgods.

Ett litet smakprov:
Kalle Anka och C:o den kompletta årgången: 1948, 1949:1 och 2, 1950:1 och 2, 1951:1 och 2, 1952:2, 1957:2 och 3
Jag-böcker: Stora Musse Pigg-boken, Jag, Stål-Kalle, Jag, Kalle Anka
Kalle Anka Pocket: 15
Kalle Ankas Julbok: 1955, 1965, 1971, 1979, 1980, 1987 och 1995.
Musse Pigg och Jan Långben: 1973, 1975, 1984 och 1991.
Ludde: 1969 (Jul), 1973.
Amerikansk DVD ”The Chronological Donald” vol. 3 1947-1950 Reg. 1/NTSC.
Koll. 1382 – Steamboat Willie

Medlemslistan är lite försenad

I det senaste utskicket med Kvacket 3/08 berättade vi att en ny medlemslista är på gång efter sex år. Vi bifogade ett registerutdrag och bad dig att kontrollera uppgifterna. Vi är mycket tacksamma för alla svar som har kommit! Cirka 15 % av alla kollusorer har hört av sig via e-post eller brev med rättelser och kompletteringar. Nu hann inte medlemslistan bli klar till det här utskicket. Därför har du fortfarande tid att ändra eventuella fel eller saknade uppgifter. Nån gång i december börjar vi sammanställa den nya medlemslistan, som antingen följer med i årets sista utskick, eller det första utskicket 2009.

Seriekataloger

Lagom till Bokmässan kom en ny prisguide över svenska serietidningar kallad ”Alla serier i Sverige 1907–2007” utgiven av Seriefrämjandet och koll. 1682 Thomas Eliasson. Det är en prydlig (inte oväntat då koll. 1439 Jakob Hallin och ex-koll. 1444 Christian Kindblad också varit inblandade) prisguide på 250 sidor.

Guiden har varit flitigt diskuterad på Seriefrämjandets forum och på Serieforum.se. Mest har det varit pajkastning och det enda riktiga informationen jag fått ut av alla inläggen är att guiden inte är riktigt heltäckande vad det gäller senare album av svenska serieskapare. Har tyvärr inte sett något om prisnivåerna i katalogen är vettiga. Kalle Anka & C:o 1/48 listas för 250 000 kronor i NM medan Guldbok 9 skall vara värd 2100 i samma skick bara för att nämna några priser.

Guiden skiljer sig en hel del från de seriekataloger som Alvglans gav ut förr i tiden. Det saknas bilder på omslag, uppgifter om förlag och tidningarnas utförande (sidantal, färg eller svartvitt, osv) och artiklar. Nu sägs det att det ska komma en ny Alvglanskatalog i november och det känns lite konstigt att vi snart kommer att ha två kataloger när vi fått gå helt utan sedan 1997 då den senaste kom från Alvglans.
Koll. 976 Johan Blixt

Foldern viker sig för infoblad!

Sen urminnes tid har NAFS(K) haft en fyrsidig A5-folder (ofta kallad ”vikaren”) med information om föreningen, medlemsförmåner och hur man blir medlem. Vi har skickat foldern till intresserade och delat ut den på seriemässor och liknande evenemang. Genom åren har vi nog tagit fram ett tiotal versioner, med i stort sett samma layout och innehåll. De tidiga utgåvorna på 80-talet hade visst färgtryck och lite större upplagor. Annars har vi nog framställt högst 200 ex åt gången de senaste åren.

På sitt möte den 21 september i år valde styrelsen att ta ett nytt grepp på informations­materialet. I stället för att fortsätta med små upplagor av foldern, ville vi skapa nåt med lång livslängd och en stor upplaga. Frågan aktualiserades av att vi fick en chans att i mitten av oktober gratis bifoga information om NAFS(K) i ett av förlaget Egmont Kärnans prenumerantutskick. Vi bestämde oss för att gå över till ett A5-blad med två sidor och fyrfärgstryck. Upplagan bestämdes till 5000 exemplar, varav 2000 reserverades för Egmonts prenumeranter. På förmodligen rekordtid för NAFS(K):s styrelse tog koll. 2553 Erik Bergwall inom två veckor fram ett nytt koncept med stöd från övriga i styrelsen, framför allt koll. 694 Olof Siverbo. Uppdraget att trycka infobladet gick till JA Grafiska i Rydaholm, som även trycker NAFS(K)URIREN.

På framsidan av informationsbladet finns liksom på den gamla foldern ett antal frågor (dock inte riktigt samma), nu med teckensnitt à la Barks. På baksidan finns information om NAFS(K) och NAFS(K)URIREN (med bilder på fyra olika framsidor) samt en hänvisning till vår webbplats www.nafsk.se. Fyrfärgstrycket är inte så framträdande men det finns färger dels på sidbakgrundens nedtonade bild av NAFS(K)-loggan i jätteformat, dels på loggan i normalformat på baksidan.

Vi i styrelsen hoppas att informationsbladet hjälper oss att sprida information om NAFS(K) till intresserade och nya medlemmar under flera år framåt! Första tillfälle att få se och känna på infobladet blir på höstmötet den 8 november.
Koll. 316 Greger Nässén

Kalle Anka & C:o – 60 år!

Tidningen Kalle Anka & C:o firade 60 år 17:e september. Att det är just den 17:e som firas är något som är bestämt av Egmont. Jag vet inte om de bygger detta på någon avancerad forskning eller (kanske mer troligt) på att det är bättre PR-mässigt att kunna säga en viss dag till pressen. De försök jag har gjort genom åren att ta reda på en exakt utgivningsdag år 1948 har inte kommit långt. Dessa försök har visserligen inte bestått i någon större forskningsinsats än att jag har frågat andra ifall de vet något, men mer än att det måste ha varit före den 23 september tycks ingen ha kommit fram till med någon större exakthet. Det fanns nämligen en annons i en Hemmets Journal med detta utgivningsdatum om att tidningen då fanns att köpa.

Men det kanske har funnits tidigare annonser, eller annan information om den första utgivningen? Om någon som läser detta anser sig veta mer, så berätta det gärna.
Koll. 314 Stefan Diös

Mötes-errata

I förra Kvacket skrev vi att koll. 2348 Mats Nilsson var med och intervjuade styrelsemöteskandidaterna. Så var inte fallet utan det var koll. 800 Erik Starbäck som tillsammans med koll. 538 Karl-Erik Lindkvist stod för grillandet. Vi missade även att sätta ut att det var vår eminente sekreterare Mats Nilsson som skrev mötesrapporten.

Protokoll-errata

Tack vare problem med versionshanteringen så var årsmötesprotokollet ni fick i förra utskicket inte riktigt sista versionen. Vår ordförande heter alltså Warnqvist i efternamn och inget annat, Adam Linde är kollusor 2783 och inte Xxx och Starbäck skrivs med S och inte s.

1/48-errata

I förra Kvacket hävdade vi att 105600 kronor för KA 1/48 ”torde vara tredje högsta noteringen någonsin”. Det var rejält fel av oss och tack vare koll. 2227 Stefan Lindfors vet vi nu att det bara var det åttonde högsta priset någonsin.

Dyrast var Laholmsexemplaret som gick för 170000 + 5 % slagavgift 1999 följt av Svenander/Berthelson-exemplaret (170000 + 3 %, 2001) och Svenander/Things-exemplaret (160000, 2007).

De snyggaste exemplaren är enligt Lindfors följande:

Svenander/BerthelsonNM 9.5
LaholmNM 9.3
Svenander/ThingsNM 9.1
DjurgårdsexemplaretNM 9.0

Olyckligt rekord!

Det är inte bara under OS som det slås rekord. Förra Kvacket kom hela 149 dagar efter förförra numret vilket är en rejäl putsning av det gamla rekordet på 143 dagar som sattes 1986!

Skrivklåda?

Vill du skriva något till kommande nummer av NAFS(K)URIREN? Hör i så fall av dig per epost till nafskuriren@nafsk.se eller till kansliet per snigelpost. Redaktionen vill särskilt slå ett slag för korta artiklar, men du är lika välkommen om du tillhör dem som gärna breder ut sig. Redaktionen är även intresserad av att veta vad ni, kära läsare, skulle vilja se i Kuriren. Varmt välkommen med ett bidrag, ett förslag eller varför inte lite smicker!?

Vill du skriva i Kvacket?

Fatta pennan eller tangentbordet och författa dina allra bästa ankistiska åsikter!

Vi tar emot alla sorters notiser, kortare artiklar, åsikter eller teckningar! Av särskilt intresse är någon som kan bevaka Kalle Anka & C:o fortlöpande. Skriv bara till NAFS(K), Box 2125, 10313 STOCKHOLM eller mejla till kvacket@nafsk.se