Kvacket 5/2008

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:700
Packat av:Greger Nässén och Johan Blixt
Packningsdatum:29 december 2008

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till Kvacket! Utöver Kvacket får du en ny och hyperaktuell medlemslista. Normalt sett hade vi även passat på att kräva en del av er på en medlemsavgift men som en liten julklapp så gör vi det i nästa utskick i stället. (Julklappen är mest till oss som packar som slipper pilla in en massa inbetalningskort i era kuvert.)

Om ni inte redan har köpt alla julklappar så vill jag passa på att rekommendera ”Walt Disney’s Serier – den kompletta årgången”. Så här långt har jag hunnit köpa tre delar (1–2 1954 och 1 1955) och även om det kanske inte är ”Sveriges bästa serietidning” som koll. 1493 Germund von Wowern antyder i sitt utmärkta förord i första volymen så är det en i stora stycken lysande bokserie.

Som en liten julklapp till mig själv så redigerar jag bara ihop bara fyra sidor den här gången – skicka mer material så lovar jag att slå någon sorts Kvacket-rekord nästa år!
Koll. 976 Johan Blixt

Anteckningar från höstmötet

Den 8 november 2008 höll NAFS(K) sitt årliga höstmöte. Efter att årsmötet för ovanlighetens skull hållits i Kulturhuset var man nu tillbaka i den vanliga lokalen Åttingen på Reimersholme. Både ordföranden koll. 2187 Åsa Warnqvist och mötesgeneralen koll. 694 Olof Siverbo var närvarande men kände sig krassliga, varför mötet öppnades av vice ordföranden koll. 976 Johan Blixt. Efter en stund anlände dennes lunch varvid han lämnade över mötesordförandeskapet till koll. 2553 Erik Bergwall. Kan detta vara rekord i antal mötesordförande på ett och samma möte?

Erik inledde mötet med att presentera föreningens nya info-blad, som tack vare ett samarbete med Egmont kommer att skickas ut med nästa band av dels årgångsböckerna och dels Hall of Fame. Därefter presenterade koll. 314 Stefan Diös planerna på det sista bandet av det svenska Carl Barks-biblioteket. Bandet är försenat på grund av att man vill göra ett riktigt utförligt register men beräknas utkomma i november. Vissa prenumeranter har fått förfrågan om de är intresserade av extraboxar med mer material, men Stefan vet ännu inte om det kommer att bli någon sådan utgivning. Efter detta anlände koll. 616 Göran Ribe till sedvanliga applåder.

Nästa punkt på dagordningen var en frågesport. Dock inte den traditionella tutfrågesporten utan en ”Sveban-frågesport” (uppkallad efter boulespelaren Sveban, alias Lars-Ola Hahlin). Den hölls av koll. 800 Erik Starbäck och gick ut på att varje fråga hade ett numeriskt svar och den som gissat längst ifrån (koll. 339 Anders Berglund ville, som den tekniska fysiker han är, veta om avståndet skulle räknas linjärt ) blev utslagen. Frågorna spände från hur många ören en Kalle Anka och C:o kostade 1958 till hur många cent en aktie i Disney-företaget är värd. Noterbart från tävlingen är att den evige Ankon-deltagaren koll. 538 Karl-Erik Lindkvist blev utslagen på en Ankon-relaterad fråga och att ordföranden Åsa inte bör byta till kassörsposten, då hon hade tämligen svårt att omvandla mellan kronor och ören (även om hon med knapp nöd lyckades krångla sig förbi ett flertal sådana frågor). Efter en lång och jämn kamp stod som slutlig segrare Olof Siverbo, som därmed klart bevisade sin behörighet att leda frågesporter!

Efter detta förärades den mångårige valberedaren koll. 446 Per Vedin ett diplom av föreningen och utsågs till N.Ä.B.B.V.A.L. (Noggrant Ändamålsenligt Bedömer Beredare Vedin Alla Ledamöter).

Koll. 1382 Bror Hellman visade sina medhavda filmer, denna dag med särskild fokus på årets 80-åring Musse Pigg. Allsång utbröt då filmen där Musse lär ut sången om Mimmi (”Minnie’s Yoo Hoo”) visades.

Dragning i NÅL förrättades med koll. 856 Erik Wahlund som vinnare bland närvarande kollusorer och koll. 2782 Linus Starbäck bland knattarna.

En auktion på ankistiskt kulturgods hölls. Denna gång hade Bror Hellman ett antal exklusiva föremål (bland annat Jag-böcker och årgångsböcker) till salu och auktionen blev därför betydligt mer inbringande än vanligt. Föreningen (som får tio procent av intäkterna vid mötesauktioner) tackar för detta!

Mötet avslutades med middag och tutfrågesport där de udda lyckades ro hem segern med 14–12.
Koll. 2348 Mats Nilsson

Norska donaldister firar Kalle

Till sommaren fyller en viss anka 75 år, och våra norska vänner i kusinföreningen Gammeldonaldismens venner har redan börjat planlägga sitt storstilade firande. Festligheterna ska äga rum lördagen den 6 juni (tre dagar före själva födelsedagen, alltså) på Oslos seriebibliotek Serieteket samt på ett bättre matställe. Arrangemanget, som genomförs under förutsättning att tillräckligt många anmäler sig, startar kl. 12.00 och pågår till fram på nattkröken. Tillställningen är primärt avsedd för ”den gode, gamle gjengen” av donaldister från 1970- och 1980-talet, men vi gissar att även andra är välkomna. Långväga gäster kan notera att arrangörerna har ordnat avtal om hyggeliga priser hos Rica-hotellen. För mer information, kontakta Tor Ødemark på epostadressen tor@nortur.no

Nya kollusorer

Vi hälsar följande nya kollusorer varmt välkomna i gemenskapen!

2804  dolt namn SKÖVDE
2805  dolt namn HINNERUP, DK
2806  dolt namn BARSEBÄCK
2807  dolt namn KRISTIANSTAD
2808  dolt namn BORÅS
2809  dolt namn NACKA
2810  dolt namn VALLENTUNA
2811  dolt namn HOVÅS
2812  dolt namn BORLÄNGE
2813  dolt namn STOCKHOLM
2814  dolt namn ST. MELLÖSA
2815  dolt namn STOCKHOLM
2816  dolt namn VÄSTERÅS

Återinträdd efter mer än ett års bortovaro:

2537Johan ViklundUPPSALA

Julhälsning från Danmark

Glædelig Jul og Godt Nytår til alle vore venner i NAFS(K), ønsker DDF(R)!

Vintermöte i Danmark

Invitation til vores vintermøde (inkl. det vi kalder generalforsamling – altså tilsvårande det I holder på årsmødet).

Mødet finder sted samme sted som sidst, der var en svensk delegation med på et dansk donaldist-møde, nemlig i ungdomshuset Vognporten i Ballerup ved København.

Adresse:
Ungdomshuset Vognporten
Sct. Jacobsvej 1 - 2750 Ballerup

http://ddfr.dk/arrangementer/view/25

Som vanligt vil der være quizzer, auktion, hygge og snak – samt generalforsamling med valg af bestyrelse osv. Vi planlægger også besøg fra den lokalpolitiske forening der engang stillede op på Sjælland til lokalvalg i donaldismens navn. Samt måske besøg af en tegner eller to.

Datoerne er 7.-8. februar og der vil blive mulighed for at købe ind i Københavns tegneseriebutikker – Faraos Cigarer og Fantask f. eks.
Koll. 2480 Anders Christian Sivebæk

Deadline för bidrag till Kuriren!

Den 31 januari stänger vi portarna för bidrag till nästa nummer av NAFS(K)URIREN. Den som vill skriva något ombedes höra av sig per e-post till nafskuriren@nafsk.se eller till kansliet per snigelpost. Vi välkomnar mer material, så har du gått och fnulat på någon artikelidé eller annat är det rätt tillfälle att skicka in det nu! Som vanligt vill redaktionen slå ett slag för korta artiklar, men du är lika välkommen om du vill ta mer spaltmeter i anspråk. Varmt välkommen med ditt bidrag!

Kansliet uppsagt!

I början av november kom det ett rekommenderat brev till vår postbox. Brevet var från Riksbyggen som kort meddelade att de sa upp vårt hyreskontrakt på kansliet. HSB Östberga som äger lokalen vill använda den för ”eget bruk” (troligen cykel- eller barnvagnsrum). NAFS(K) har huserat på Stamgatan i över sjutton år, men den sista november 2009 är det slut med det. Sedan flera år har i och för sig kansliet mest fungerat som ett lager och arkiv, så det kan på sitt sätt vara bra att vi nu fått svart på vitt att det nuvarande kansliet ska avvecklas. Vi försöker att hitta en mindre och billigare lokal, helst nära de södra grenarna av tunnelbanans gröna linje. (Tips tas gärna emot!) Men om detta inte lyckas får vi kanske hyra ett litet utrymme i ett långtidslager och/eller förvara kvarvarande inventarier och arkivalier hemma hos andra. På nästa styrelsemöte lär frågan om kansliets framtid komma upp och säkerligen också på årsmötet.