Kvacket 2/2009

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:2 sidor
Upplaga:?
Packat av:Johan Blixt, Mats Nilsson, Åsa Warnqvist, Stefan Warnqvist, Anna-Pia Norman och Erik Wahlund
Packningsdatum:4 april 2009

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets andra utskick. Utöver Kvacket bör du finna en (K)URIR och massor med årsmötespapper (mötesordning, verksamhetsberättelse med bokslut, budget, revisionsberättelse samt poströstningsblankett). Några av er får också ett inbetalningskort.

Kvack!

Den sista helgen i april ordnas som vanligt seriefestivalen SPX (Small Press Expo) på Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Festivalen är framförallt inriktad på alternativserier och oberoende serieförlag, men NAFS(K) tänker givetvis vara där ändå! Under lördagen och söndagen (25 och 26 april) kommer vi att ha ett eget bord där vi värvar medlemmar, säljer (K)URIRER, delar ut informationsblad och svarar på frågor. Öppettiderna är 11–17 båda dagarna. Vill DU vara med och bemanna montern? Hör i så fall av dig till kansli@nafsk.se!

Mer information om SPX hittar du om du går in på www.kulturhuset.stockholm.se och söker på ”SPX09”.
Styrelsen genom Olof Siverbo

Årsmöte i NAFS(K)!

Äntligen börjar det närma sig! NAFS(K):s årsmöte 2009 går av stapeln kl. 13.13 lördagen den 18 april i Åttingen, vår numera närmast klassiska möteslokal. Kom och var med om föreningens årsmötesförhandlingar, där vi bland annat kommer att välja ny ordförande till denna illustra förening. Vi kommer även att kolludera i största allmänhet, låta oss uppslukas av roliga tävlingar och frågesporter, stå omkring, spendera våra sekiner på ankistiskt kulturgods vid den numera närmast obligatoriska auktionen, och säkerligen hitta på en hel hoper annat skoj i sann ankistisk anda. När vi tröttnar på det, eller utmattas av hunger, äter vi tillsammans i lokalen (mat beställs på plats till självkostnadspris).

Till Åttingen tar man sig lämpligast med buss 40 eller 66. När man klivit av vid Reimersholme (ändhållplatsen) går man tillbaka c:a 50 meter på den väg bussen kom ifrån. Om man där finner en åttkantig byggnad kan man vara säker på att man är framme, för inte helt oväntat har Åttingen just åtta kanter. Man kan också ta tunnelbana (röda linjen) eller buss till Hornstull, gå Hornsgatans förlängning västerut ner till vattnet och följa en gång- och cykelväg till höger längs med vattnet några hundra meter tills man kommer till bron till Reimersholme, därefter gå över bron och följa Reimersholmsgatan upp till krönet av en backe. Bil rekommenderas inte, eftersom det brukar vara ganska svårt att hitta parkeringsplats.

Kvack och varmt välkommen!

Pressgrannar

Bild & Bubbla 177. Inga ankistiska artiklar i det här numret men viss ankistisk anknytning i artiklar om ”Världsserier”, ”Seriefigurer på frimärken” och ”Faksimilutgåvor”.

Rappet 13. Reportage från den danska seriefestivalen komiks.dk där bland annat Don Rosa och Giorgio Cavazzano var med. Artiklar om Andrea Castellan, ”Kriget” i Ankeborg, Marco Rota, Jerry Siegel och Kalle Ankas byxor.

Der Donaldist 133. ”Etologische Analyse des Indischen Plaudervogels”, ”Naturenfremdung, Naturerfahrung, Naturschutz: Entenhausener Lebensart als Mahnung und Vorbild” och annat intressant.

Slut på Disneytidningar i USA?

Gemstone som sedan 2003 haft den amerikanska licensen för Disneyserier kommer inte att förlänga den. Enligt uppgift så ska det finnas andra som är intresserade av licensen men med tanke på det allmänna ekonomiska läget kan det mycket väl dröja ett bra tag innan vi får se några amerikanska Disneytidningar.

Årsmöte i KAJSA!

En timme före NAFS(K):s årsmöte äger Stockholms lokalavdelning KAJSA:s årsmöte rum, alltså kl. 12.13 den 18 april. Lokalen är Åttingen även för detta möte. Alla medlemmar, och för den delen också ankister som inte är medlemmar, är välkomna! (Detta är om inte annat ett ypperligt tillfälle att bli medlem, ty vår kassa – en rosa handväska – kommer att finnas på plats. Det kostar 13 kr/evighet att vara medlem i KAJSA, om du inte bor i ”Stockholm med omnejd” då du automatiskt är medlem.)

Bildsemiotik!

Förra året publicerade Linnea Svensson en kandidatuppsats från Högskolan i Jönköping/HLK. Medie- och kommunikations­forskning.

Uppsatsen ”behandlar hur genus i serietidningen Kalle Anka & C:o ser ut jämfört med den svenska genusuppfattningen. En kvalitativ metod för att kunna förstå och deskriptivt kunna redogöra för detta tillämpades. Metoden utformades till en specificerad metod för just denna undersökning utefter två redan existerande forskningsmetoder; en semiotisk bildanalys och en textanalys” för att citera www.uppsatser.se/uppsats/8eac53ed34/

Hela uppsatsen finns tillgänglig på webben. Göran Ribe finns med i litteraturförteckningen (naturligtvis) men konstigt nog inte Roland Barthes!

Även om man nu inte är intresserad av att läsa om latenta nivåer, genuskonstruktioner, semiotik och semitext-analys och annat lättsmält så finns en lång intervju med Don Rosa som bilaga i uppsatsen.