Kvacket 4/2009

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:8 sidor
Upplaga:700
Packat av:Greger Nässén, Åsa Warnqvist, Stefan Warnqvist och Bror Hellman
Packningsdatum:28 oktober 2009

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till Kvacket! Utöver Kvacket ska vi även packa med inbetalningskort för juli 2009 – juni 2010 till ungefär 45 personer.

Välkommen till höstmötet!

Snart har du chansen igen att träffa andra glada ankister! NAFS(K):s höstmöte hålls lördagen den 14 november, med starttid kl. 13.13. Platsen är vår eminenta lokal Åttingen på Reimersholmsgatan 45 i Stockholm (se vägbeskrivning nedan). Mötet håller på till åtta­snåret för sen går vi på bio och ser Up! eller kanske Upp.

Bland aktiviteterna märks:

Som vanligt kommer vi att beställa mat till lokalen när vi blir hungriga.

Varmt välkommen till mötet! Om du vill ta med dig någon icke-medlem så går det alldeles utmärkt.

Hur tar man sig då till Åttingen? Jo, med buss 40 eller 66 som man i så fall åker med till Reimersholme (ändhållplatsen). När man stigit av går man tillbaka c:a 50 meter på den väg där bussen kom. Där ligger den åttakantiga byggnaden med det lättgenomskådliga namnet. Man kan också ta tunnelbana (röda linjen) eller buss till Hornstull, gå Hornsgatans förlängning västerut ner till vattnet och följa en gång- och cykelväg till höger längs med vattnet några hundra meter tills man kommer till bron till Reimersholme, därefter gå över bron och följa Reimersholmsgatan upp till krönet av en backe. Bil rekommenderas inte, eftersom det brukar vara ganska svårt att hitta parkeringsplats.

Gamla papper

Som vi skrev i Kvacket 3/09 kan du som är intresserad få ett exemplar av alla kvarvarande gamla medlemspapper från det avvecklade NAFS(K)ANSLIET. Tyvärr har koll. 316 Nässén inte hunnit gå igenom de digra högarna med överexemplar som nu finns hemma hos honom. Det går alltså fortfarande att anmäla intresse för att få en bunt med gamla papper. Förhoppningsvis kommer genomgången av papperen att vara klar i början av nästa år, och sen kommer du att få din bunt med posten.

Om du är intresserad, sätt in 60 kronor för porto och kuvert på vårt plusgiro 31302-3 och skriv ditt kollnr, namn och texten ”Gamla papper”. Om du bor utanför Sverige men i Europa betalar du SEK 160, och utanför Europa SEK 200. (Läs på www.nafsk.se/iban.html hur du betalar till NAFS(K) från utlandet.)
Pappersgeneral Greger Nässén

Auktion på höstmötet

På höstmötet den 14 november 2009 kommer vi att hålla en auktion (preliminärt kl. 15.00) med saker från vårt avvecklade kansli. Det är mest bioaffischer och andra Disneyaffischer, men även lite andra udda saker.

Senast 1 november 2009 finns det på www.nafsk.se en länk till den officiella ”auktionskatalogen” med bilder och korta beskrivningar av alla objekt. Där framgår också villkor för budgivning, betalning osv. Om du vill lägga bud på några objekt men inte kan närvara på auktionen (eller inte kan skicka ett ombud), posta dina bud till NAFS(K), Box 5030, 10313 Stockholm. För varje objekt du vill bjuda på skriver du löpnummer, det pris du vill börja på (minimibud) och det högsta pris du vill bjuda (maximibud). Skriv under med din namnteckning, namn, kollusorsnummer, adress, e-postadress och mobiltelefonnummer. Skriv ”Auktion” utanpå kuvertet

Vår opartiska Björntjänst (ej affilierad med Björnligan!) kommer att sköta budgivningen för alla som inte kan delta själva. Möjligen kommer Björntjänsten att kunna ta emot bud per telefon på auktionsdagen före auktionen, men det framgår av webbsidan i så fall. Det finns affischtuber att köpa för självkostnadspris (20 eller 40 kr beroende på storlek) på höstmötet. Du som inte kan betala och ta med dina objekt direkt efter auktionen, kommer att få ett e-postmeddelande där det framgår hur mycket du ska betala. Kostnad för porto och förpackning tillkommer utöver auktionspriset. Vi skickar objekten så fort vi fått in din betalning.
Auktionsgeneral Greger Nässén

Farväl lånelager?

Lånelagret har under än längre tid fört en tynande tillvaro med en eller två beställningar per år och nu när alla tidningar och böcker finns i ett förråd och inte i ett kansli så känns det som om något radikalt borde göras. Lånelagret är till ringa nytta för medlemmarna och tar upp en hel del utrymme i vårt lilla förråd (och utrymme är lika med kostnad i förrådsvärlden).

Styrelsens idé är att överföra en del tidningar och böcker till vårt referensarkiv (ungefär sex flyttkartonger som just nu finns i undertecknads lägenhet), sälja av sådant som hyfsat lätt kan hittas i handeln (exempelvis alla KA & C:o som finns återtryckta i årgångsböckerna) och sen behålla resten tillsvidare.

Eftersom det här är ett ganska stort steg i föreningens historia och en hel del av sakerna har donerats av medlemmarna så tänkte vi ta upp frågan till diskussion på höstmötet.

Vad tycker ni att vi ska behålla? Allt eller inget? Vad ska vi göra med det som vi ska göra oss av med? Lotta ut på möten? Sälja på Tradera och köpa Trisslotter för pengarna? Sälja på auktion till medlemmarna? Lämna till pappersåtervinningen?

Mycket har ringa värde (80-talsankor med lånelagerstämpling exempelvis) medan annat nog är värt en och annan slant (amerikanska Barksalbum som inte är lånelagerstämplade eftersom de fortfarande är i oöppnad originalförpackning). Eller är det kanske tvärtom eftersom galna samlare vill åt lånelagerstämplingen? Hela listan finns i alla fall på www.nafsk.se/bibbla.html

Kom till mötet och gör din stämma hörd eller skriv en rad till oss!
Avvecklingsgeneral Johan Blixt

News in English

Dear foreign members, on the Autumn Meeting on November 14, 2009, we will auction away various Disney posters that we had stored at our old office. An auction “catalogue” will be published on www.nafsk.se on November 1, 2009 at the latest. Members can send in written minimum and maximum bids per object to NAFS(K), Box 5030, SE-10313 Stockholm, Sweden. We might also allow bids by phone in the hours before the auction (see the web for more info). Our impartial Dizzy Service (not affiliated with Disney!) will handle bidding for all absent bidders. Costs for postage and packing will be added to the winning bid if the buyer is not present.

After we’ve moved out of our office (sob! sob!) we have lots of copies of documents that we’ve sent to members over the years. We also found a number of copies of NAFS(K)URIREN with minor defects that we give away as well. If you want to receive copies of old documents or the NK copies, e-mail us at kansli@nafsk,se for more information. You have to pay for postage and packing, but the copies are free of charge.
Engelskgeneral Greger Nässén

Klistermärken och gnuggisar

Som du kan läsa om i en annan notis har vårt nya förråd bara en fjärdedel av ytan på NAFS(K)ANSLIET. Av förståeliga skäl behövde vi i samband med flytten från kansliet gallra ut en hel del saker. I en plastpåse hittade vi en massa klistermärken och gnuggisar. Troligen fick vi dem när några i styrelsen gjorde ett studiebesök på Egmont i slutet av 80-talet. Vi har lagt med alla märkena i det här utskicket så att de kan komma er medlemmar till nytta istället. Alla kollusorer ska ha fått ett slumpmässigt utvalt exemplar av en av följande:

Dessutom får alla knattar ett exemplar av följande tre ark med klistermärken:


Klistergeneral Greger Nässén

Redaktör?

Efter att vår gamla Kurirenredaktör Åsa Warnqvist slutat så behöver vi nya medarbetare till Kuriren och Kvacket. Det vi behöver hjälp med är:

Kuriren Kvacket

Gränserna mellan Kuriren och Kvacket är ganska flytande, längre recensioner kan mycket väl hamna i Kuriren exempelvis.

Vill man helt ta över Kvacket så går det också bra.

Är du intresserad av att göra en eller flera av sakerna ovan så tveka inte utan skicka en rad till Johan Blixt eller Olof Siverbo (redaktörer i brist på bättre).
Redaktörsgeneral Johan Blixt

Pressgrannar

Bild & Bubbla 2/2009: Intervjuserie med koll. 1862 Bud Grace och 1493 Germund von Wowern ritad av Jimmy Wallin. Artikel av koll. 2276 Göran Semb om ”Tajta trikåer”. Barack Obama, Kulturstöd, realistiska serier, svensk manga, islaminspirerade superhjältar, Johan Wanloo och Rolf Classon.

3/2009: Inget av direkt ankistiskt intresse men artiklar om Watchmensch, Gängkrig 145, Emma Rendel, Tivoli med vänner, Livet enligt Rosa (ej Don), Mästerdetektiven Conan, Dotterbolaget, Niklas Asker, Nissei Comi och Roparen.

Kalle Anka & C:o 34–41/2009. Jag har tyvärr inte koll på när förvandlingen skedde men KA är nu en riktigt snygg tidning. Bra papper och tryck och stilrena omslag utan en massa text (39/2009 är extra snyggt).

Rappet 14. Artiklar om reklam i Anders And-bladene, Abadazad, Floyd Gottfredson, Jerry Siegel, Guiseppe Perego och Musse-öron.
Pressgeneral Johan Blixt

Något defekta NAFS(K)URIREN

När vi gick igenom våra högar på kansliet inför flytten, hittade vi ett antal gamla nummer av NAFS(K)URIREN som vi en gång dömt ut som defekta. Nu var de inte så fula som vi trodde. Alla sidor finns med men de är lite kantstötta, ofullständigt skurna, saknar en häftklammer eller har en liten reva i ryggen. Vi tror att det finns kollusorer som inte så knussliga, så vi tänkte dela ut de här tidningarna gratis. Först till kvarn gäller. Vi vill dock täcka våra kostnader för porto och kuvert.

Om du är intresserad av ett eller flera nummer, skicka e-post till pengabingen@nafsk.se med rubriken ”Defekta NK” och skriv vilka nr du vill ha. Du kan beställa flera ex av samma nummer, men du får eventuella överexemplar bara om det blir några över när alla intresserade fått åtminstone ett ex. Senast den 13 november 2009 vill vi ha ditt svar. Sedan skickar vi ett meddelande till dig och talar om vilka nummer du får och hur mycket du ska betala till vårt plusgiro 31302-3. Beloppet beror på antalet NK: 1 ex 8 kr, 2–3 ex 24 kr, 4–6 ex 35 kr, 7–12 ex 50 kr. Om du bor utanför Sverige blir det ett extra pålägg p.g.a. högre porto.

Du kan beställa de här numren av utrangerade NK. Kolla på www.nafsk.se om du vill läsa mer om numren:

Defektgeneral Greger Nässén

Kansliet är avvecklat!

I november 2008 fick vi ett rekommenderat brev från Riksbyggen. De sa upp oss från vår lokal i Östberga för att de ville ”disponera lokalen för eget bruk”. Utflyttningsdag var 30 september 2009. Kassör Greger Nässén hade ringt Riksbyggen tidigare om nya nycklar, och fick då veta att de undrade om vi ville byta lokal. De behövde fler barnvagns- och cykelrum. Riksbyggen skulle återkomma och erbjuda oss en mindre lokal. Istället fick vi en uppsägning Det var på nåt sätt bra att styrelsen fick en spark i baken och en deadline för att lösa kanslifrågan.

Tiden fram till flytten gick fort! I somras bestämde vi oss för att hyra ett förråd. Koll. 976 Johan Blixt och Greger besökte City Self-Storage vid Norrtull i augusti, fick se några olika förråd och tyckte erbjudandet var intressant. Flyttgeneral Johan började planera för vart alla kansliprylar skulle ta vägen: till förrådet, hem till frivilliga, återvinnas eller säljas. I början av september fastställde vice flyttgeneral Greger tidpunkter för packning, flyttning och städning.

Söndagen 6 september anordnade vi med kort varsel Kansliets dag. Det var också då vi började packa på allvar. Två dar senare hängde Greger på låset hos City Self-Storage och skrev kontrakt på ett förråd på 5,5 m2. Det var det sista som var ledigt just då, så det var på håret att vi inte fick nåt. Lördagen 12 september fortsatte vi att packa ner reliker, lånelager, bokföring, NAFS(K)URIREN, kuvert och allt annat vi samlat på oss. Det gick åt ett 40-tal kartonger och många papperskassar.

Söndagen 20 september var det flyttdag, nästan på dagen 18 år sen vi flyttade in! Greger hade hyrt en lastbil hos OKQ8 vid Globen. När han var på plats kunde han inte låsa upp ytterdörren till källarkorridoren p.g.a. ett glapp i låskolven. Till slut fick han hjälp av en gammal dam som skulle gå ut med hunden. Johan dök upp kort därefter, liksom flyttkarlarna koll. 2348 Mats Nilsson, 2417 Stefan Persson och 585 Claes Ericsson. Det tog en dryg timme att fylla lastbilen och så drog vi mot Norrtull. Att tömma kartongerna i förrådet och fylla hyllorna gick smidigt och tog ett par timmar.

Strax före två var vi tillbaka för att packa allt som skulle till återvinning: möbler, skåp, trasiga och fula pärmar, kasserade plastmappar osv. Vid tretiden körde vi mot återvinningscentralen i Högdalen och fick se hur återvinning i megaformat går till. Där fanns stora containrar för olika material och en skräckinjagande metallcylinder som krossade träbord som de vore nötter. Efter avklarad återvinning åkte vi tillbaka för att lasta det sista lasset med referensarkiv och bokföring som skulle hem till Johan respektive Greger.

Nästa lördag var det flyttstädning vilket vi klarade av på ett par timmar. När vi tagit farväl av det skinande rena kansliet (nåja, den ingrodda linoleummattan var det svårt att göra nåt åt) gick vi iväg mot återvinningscentralen vid Årstafältet med en bland annat en sliten sopborste och -skyffel. När vi närmade oss syntes kraftig rök men det verkade inte vara avstängt. När vi kom in genom grindarna visade det sig att det brann rejält från en container med metall. Brandkår och polis kom strax efter oss och vi förbjöds att återvinna sopborsten. Så vi gick till McDonald’s för lunch och ställde den bredvid ett bord på uteserveringen. Medan vi beställde vår mat tog McDonald’s personal hand om sopkitet, vilket vi tackar för!

Strax före kl 8 den 30 september lämnade Greger tillbaka kanslinycklarna till Riksbyggens expedition och en lång epok i NAFS(K) var avslutad!
Vice flyttgeneral Greger Nässén

Flyttbonus!

Följande bilder fanns inte med i den tryckta versionen av Kvacket på grund av utrymmesbrist men här på webben kan man ju bre ut sig hur mycket som helst!

Johan!

Johan beskådar flyttkaoset innan vi kör igång.

Mats!

Mats är en hejare på att packa flyttlass.

Greger!

Greger placerar in bokföringen i förrådet.

Andreas!

Andreas tvättar fönstren vilket vi inte gjort på 18 år.

Carl Barks extramaterial

Carl Barks samlade verk kommer att utökas med fyra volymer under 2009–2010:

De tre första volymerna kommer att kosta 849 kronor styck inklusive porto om man prenumererar medan måleriboken kommer att bli ”mer omfattande och påkostad”. Eftersom man även anger ett ”ca-pris i butik” så kan man väl hoppas att det kommer att gå att köpa enstaka volymer via bokhandeln. Att få Warner-serierna (mest Bruno Björn och Benny Burro) samlade i en bok vore mums medan personindexet känns en smula tveksamt.
Extrageneral Johan Blixt

ANKON

Årets ANKON gick av stapeln i det natursköna Mellösa i och kring den rutinerade ANKON-generalen koll. 800 Erik Starbäcks missionshus 22–23 augusti. Tio lyckliga kollusorer ägnade sig åt kalkonjakt, kalkonlotteri, tennis, bordtennis, bowling, cykel, biljard, vattenskoter, krocket, King’s Gate och fäktning. Höjdpunkten var nog kalkonjakten med glassgevär. Den mycket, mycket modiga kalkonen, som lustigt nog påminde en del om Erik, sprang allt längre och längre in i buskarna i takt med att glassen fann sitt mål.

Koll. 1109 Joakim Elgh vann kalkonlotteriet i Alexander Lukas frånvaro. Efter att kalkonen, som lustigt och turligt nog inte längre påminde om Erik, varit i ugnen några timmar serverades kollusorerna en utsökt måltid.

På kvällen blev det filmvisning i den imponerande hemmabion – man har inte sett en ”blue screen” förrän man sett den på en 150-tumsduk! Kollusorerna som var djupt nersjunkna i de 12 autentiska biografstolarna såg bland annat ”The Band Concert”, Mickey and the Beanstalk” och ”The Symphony hour”. För den som fortfarande undrar hur ankister kunde vara så fysiskt aktiva så kanske man ska påpeka att det var en Wii inblandad i en del (men inte alla!) aktiviteterna.
General Johan Blixt