Kvacket 4/2011

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:?
Packningsdatum:26 oktober 2011

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets fjärde utskick. Utöver Kvacket bör du inte finna något alls, om du inte får en inbjudan att betala medlemsavgiften.

Höstmöte

Årets höstmöte kommer att äga rum den 12 november kl. 13.13 i vår vanliga möteslokal Åttingen på Reimersholme. Till Åttingen tar man sig lämpligast med buss 40 eller 66. När man klivit av vid Reimersholme (ändhållplatsen) går man tillbaka c:a 50 meter på den väg bussen kom ifrån. Om man där finner en åttkantig byggnad kan man vara säker på att man är framme, för inte helt oväntat har Åttingen just åtta kanter.

Man kan också ta tunnelbana (röda linjen) eller buss till Hornstull, gå Hornsgatans förlängning västerut ner till vattnet och följa en gång och cykelväg till höger längs med vattnet några hundra meter tills man kommer till bron till Reimersholme, därefter gå över bron och följa Reimersholmsgatan upp till krönet av en backe. Bil rekommenderas inte, eftersom det brukar vara ganska svårt att hitta parkeringsplats.

Aktiviteter som planeras är:

Comiquiz

NAFS(k) planerar att ställa upp med ett lag i seriefrågesporten Comiquiz den 9 november. Tävlingen går till så att man anmäler ett lag och samlas hemma hos någon i laget på kvällen med ett förseglat kuvert med frågor som öppnas vid ett bestämt klockslag Därefter har man en viss tid på sig att besvara frågorna.

Frågorna handlar om alla typer av serier och kan vara av de mest skilda slag (känna igen bilder från en viss serie, veta vem som tecknat, kunna handlingen, mm). Alla hjälpmedel är tillåtna men tiden är mycket begränsad, så det är bra om man är hyfsat många deltagare som kan jobba parallellt. Är du intresserad av att vara med så hör av dig till kansli@nafsk.se.

Ankon 2011

Årets upplaga av Ankon hölls i anslutning till bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 23–25 september och temat var Don Rosa. Huvudpunkterna var en middag för alla kollusorer tillsammans med Don under fredagen och en två intervjuer med honom på själva mässan, en av SeF:s Fredrik Strömberg och en av vår egen koll. 2187 Åsa Warnqvist, vars intervju är tänkt att resultera i en artikel i NAFS(k)uriren.

Till middagen dök glädjande nog, utöver oss gamla stötar, flera unga kollusorer upp som tidigare inte deltagit i någon NAFS(k)-aktivitet och de hade många frågor att ställa till Don. Han berättade mycket om sitt serietecknande, men även om sitt odlingsintresse. Han hade med sig en påse med pepparfrukter som han erbjöd alla att provsmaka. Vissa kollusorer var modigare än andra när det gällde vilken styrka man vågade smaka ...

Under middagen hölls också ett quiz på Rosa-serier. Don själv ville inte delta i quizet men smålog efteråt och konstaterade att han klarat alla frågor utom en (och han hittade dessutom ett fel i en av frågorna). Av deltagarna briljerade koll. 2712 Per-Anders Sindahl-Norelius med mycket goda kunskaper. Efter middagen överlämnade koll. 1997 Ted Johansson en teckning han gjort till Don. Teckningen var mycket välgjord och kommer säkert att dyka upp som illustration i något kommande nummer av NAFS(k)uriren.

Under mässdagarna hade Don vid flera tillfällen signering i Egmonts monter, där många även passade på att teckna sig för prenumeration på Don Rosas samlade verk, där band 1 just utkommit. I synnerhet på söndagen ringlade sig kön dit mycket lång, vilket inte hindrade entusiaster som koll. 2165 Klaus Dejler att om och om igen ställa sig i kön för att få alla sina tidningar och album signerade.

Åsas intervju var även den mycket välbesökt och sittplatserna kring den lilla scenen där den gjordes var upptagna långt innan intervjun började. Fredrik Strömbergs intervju senare på söndagen ägde rum i en stor föreläsningssal, men även den var fylld till sista plats. Det är tydligt att Don Rosa väcker enormt intresse trots att han p.g.a. problem med synen avslutat sin aktiva tecknarbana.

Utöver själva mässaktiviteterna passade undertecknad och ett antal andra kollusorer också på att besöka en utställning om och av Jan Lööf på Göteborgs konstmuseum.

Koll. 2348 Mats Nilsson

Ankeborgskartan

De tyska kartorna över Ankeborg som NAFS(k) köpt in är nu tyvärr slutsålda. Man kan dock på egen hand beställa dem på de tyska Donaldisternas hemsida http://www.donald.org/DD/DDSH/stadtplan/.

Beställ gamla utskick!

När vi fick stänga kansliet 2009 hamnade alla överexemplar av Kvacket och andra medlemshandlingar hemma hos kassören. I Kvacket erbjöd vi medlemmarna att till självkostnadspris köpa ett exemplar av alla gamla papper. Men innan vi kunde börja skicka ut papperen, behövde vi kontrollera att vi hade sparat arkivexemplar.

Genomgången drog ut på tiden och det var först i början av oktober 2011 som ett dussintal medlemmar till slut fick de papper de betalat i förskott för. Men vi har packat fler paket! Passa på att skaffa dig en uppsättning av över tio års NAFS(K)-utskick, trevligt förpackade!

Detta ingår: