Kvacket 2/2012

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:4 sidor
Upplaga:?
Packningsdatum:4 april 2012

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets andra utskick. Utöver Kvacket ska du hitta fyra papper till: verksamhetsberättelse med revisionsberättelse, bokslut med budget, mötesordning med poströstningsblankett samt en bilaga till mötesordningen.

Dags för årsmöte

En av årets absoluta höjdpunkter är i antågande! Det är nämligen dags för NAFS(k):s årsmöte 2012. Söndagen 22 april klockan 13.13 kör vi igång. Platsen är, liksom många gånger förut, Åttingen på Reimersholme.

Under årsmötet ska vi välja personer till styrelsen och andra för föreningen centrala funktioner, bestämma årsavgifternas storlek med mera. Kom dit och gör din stämma hörd! Efter årsmötesförhandlingarna blir det allmänt kolluderande, tävlingar, frågesporter (ordföranden har en ny typ av frågesport han vill testa), filmvisning och eventuellt auktion på ankistiskt kulturgods. Har du något till försäljning så ta med det till mötet.

Det ryktas också att vår danska vänförening DDF(R):s ordförande Anders Christian Sivebæk kommer att ära oss med sin närvaro. Den andra, hemliga, föredragshållare som nämndes i förra Kvacket kommer tyvärr inte att dyka upp denna gång, men kanske i framtiden. Mötet avslutas med gemensam middag (mat beställs på plats till självkostnadspris).

Till Åttingen tar man sig lämpligast med buss 40 eller 66. När man klivit av vid Reimersholme (ändhållplatsen) går man tillbaka c:a 50 meter på den väg bussen kom ifrån. Om man där finner en åttkantig byggnad kan man vara säker på att man är framme …

Man kan också ta tunnelbana eller buss till Hornstull, gå Hornsgatans förlängning västerut ner till vattnet och följa en gång och cykelväg till höger längs med vattnet några hundra meter tills man kommer till bron till Reimersholme, därefter gå över bron och följa Reimersholmsgatan upp till krönet av en backe. Kvack och varmt välkommen!

Proposition om stadgerevision

Styrelsen föreslår årsmötet att stadgarna revideras. Ändringarna handlar bl.a. om val av styrelseledamöter och styrelsens arbetsformer, tillägg av föreningens säte, och diverse förtydliganden och korrigeringar.

En viktig ändring är att endast ordförande och kassör väljs separat på årsmötet, inte sekreterare. Sekreterarens uppgifter enligt stadgarna utförs till största delen av andra i styrelsen. Styrelsen vill också flytta beslutet om firmatecknare till styrelsen, något som är praxis i många föreningar. Vi ska inte behöva kalla till ett årsmöte, om styrelsen med kort varsel måste ändra firmatecknare (t.ex. pga avhopp). En ny paragraf 6.4.1 anger att styrelsen ska hålla ett konstituerande styrelsemöte för bland annat beslut om firmatecknare och vid behov sekreterare.

För detaljerad beskrivning av vad propositionen omfattar, se bilagan till mötesordningen för årsmötet. Om årsmötet antar styrelsens förslag, kommer det att läggas fram en gång till på höstmötet för slutligt fastställande.

Årsmöte i KAJSA

Som uppvärmning inför NAFS(k):s årsmöte kommer även vår Stockholmsavdelning KAJSA att hålla sitt årsmöte. Alla kollusorer som är hemmahörande i Stockholm är välkomna. Mötet börjar en timme före NAFS(k):s, d.v.s. klockan 12.13. Då KAJSA:s ordförande Mats Nilsson sedan ett år även är ordförande för NAFS(k) ställer han inte upp för omval i KAJSA. Vill du rädda en dam i nöd och se till att lokalavdelningen lever vidare? Kom då på mötet och kandidera till ordförande (eller annan styrelsepost) i KAJSA!

Stockholms internationella seriefestival 2012

Även helgen efter årsmötet, 28–29 april, finns det chans att vara med om ankistiska aktiviteter. Då kommer nämligen NAFS(k) att delta i Stockholms internationella seriefestival (tidigare kallat SPX) på Kulturhuset i Stockholm. Vi kommer att sitta vid ett bord och sälja kurirer och andra (mer eller mindre eftertraktade) skatter ur Bröderna Dums förråd och koll. 538 Karl-Erik Lindkvist kommer att ordna en ankistisk tipsrunda (med musikaliskt tema, sägs det). Kom dit och umgås med ankister och andra serieintresserade!

Lokalavdelning i Karlstad?!

Kollusor 2856 Marina Johansson är sugen på att starta upp en lokalavdelning för de som bor i eller i närheten utav Karlstad (Värmlands län) och undrar om det finns några intresserade kollusorer.

Karlstad är en stad på frammarsch, med snart 100 000 invånare och ett universitet som växer väldigt fort. Marinas erfarenheter av nördiga studentkårsgrupper och välsorterade serieantikvariat säger henne att det kan finnas stor potential till att få ihop ett gäng NAFS(k)-are i Solstaden!

Om du är intresserad så skicka ett mail till xxx@hotmail.com så lovar vi att hålla alla kollusorer informerade om hur arbetet framskrider.

De kompletta årgångarna fortsätter

Medan arbetet med årgång 1966 av ”Kalle Anka & C:o: Den kompletta årgången” var i full gång på Egmont, diskuterade vi på förlaget att avsluta den kronologiska publiceringen av tidningarna och från och med 1967 ersätta bokserien med samlingsvolymer, med de bästa serierna ur varje årgång. Så skedde inte – även framöver repriserar böckerna de kompletta tidningarna i kronologisk ordning – men bokserien genomgick ändå förändringar.

Volym 1967 del 1 var den första volym sedan starten (volym 1948), som inte inleddes med ett reguljärt förord. Det ersattes istället med bonusmaterial med direkt koppling till serier i boken och i den första volymen inkluderade vi även ett urval av Floyd Gottfredsons Musse Pigg-strippar från året, för att fånga tidsandan.

Även kommande böcker kommer att inkludera extramaterial så som kortare artiklar, bilder på originalteckningar och utvalda bilagor, och i sällsynta fall även extraserier om det finns goda skäl att inkludera dem. Samtidigt som vi utökat antalet sidor extramaterial i varje volym något, hoppas vi att extramaterialet nu kommer att kännas både mer varierat och relevant för serierna i boken.

Koll. 1493 Germund von Wowern

Pressgrannar

Bild & Bubbla 190: Artiklar om barn- och ungdomsseriefestivalen ”I seriernas värld”, serieskaparna som tar över ”Asterix”, DC Comics omstart, Serietekets femtonårsjubileum, Tintinfilmen ”Enhörningens hemlighet”, konstnärskollektivet C’est Bon Kultur, svenska serietolkningar av Strindberg, Sofia Karlström, Seriewikin och ”Jocke”.

Att läsa artikeln om Serieteket kändes ganska vemodigt eftersom dess initiativtagare och eldsjäl Kristiina Kolehmainen avled 27 mars i år blott 55 år gammal. Hon har länge varit en av seriesveriges förgrundsgestalter och låg bakom SPX som NAFS(k) är med på och det är tack vare henne som vi brukar få ett bord på Världens längsta bokbord på Drottninggatan i Stockholm.

Koll. 976 Johan Blixt

Medlemslista på gång

Tack för alla uppdateringar av medlemsregistret! Dock kom det inte med någon medlemslista i det här utskicket, utan den kommer i nästa utskick nån gång framåt sommaren. Om du ska flytta eller byta telefonnummer senare i år är det inte försent att meddela oss detta, via e-post eller vanligt brev (till vår adress enligt inforutan).

Nya medlemmar

Följande kollusorer har tillkommit sedan 31 oktober 2011. Varmt välkomna än en gång!

2871  dolt namn Hägersten
2872  dolt namn Motala
2873  dolt namn Lidköping
2874  dolt namn Uppsala
2875  dolt namn Bagarmossen

Koll. 626  dolt namn , Örebro, återkom 15 november till föreningen efter trettio år!

NAFS(K)OFTAN

Kofta

Vår eminenta t-shirt i mysig bomull. Endast 140 kronor (inklusive porto och pack) och finns i en mängd praktiska storlekar (S–XXL) och i den klädsamma färgen vitt med tryck i svart och rött. Skicka en beställning till dum@ nafsk.se eller skriv ett brev till postadressen nedan. Fast fiffigast av allt är att gå på årsmötet för då kostar de bara 100 kronor!

Barks’ Bear Book

I Kvacket 1/2011 skrev vi om att det skulle ges ut en amerikansk lyxutgåva med Bruno Björn-serierna kort efter att Egmont gett ut ”Carl Barks – Bruno Björn och hans vänner”. Det är ju alltid bittert när det kommer en bättre utgåva efter att man just gjort ett större inköp.

Utgåvan visade sig dock vara ganska trist och inte särskilt lyxig alls så har ni köpt den svenska samlingsutgåvan så behöver ni inte alls känna er tvingade att köpa den amerikanska utgåvan (om ni nu inte tvunget måste ha allt på originalspråket förstås).

Koll. 976 Johan Blixt