Kvacket 4/2012

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:Violett papper, 4 sidor
Upplaga:?
Packningsdatum:4 oktober 2012

[PDF] (kräver inloggning)

Välkommen till årets fjärde utskick. Utöver Kvacket kanske du hittar en påminnelse om avgift för juli 2012–juni 2013.

Höstmöte 2012

Träden gulnar, frukterna mognar, kvällarna blir mörkare – allt detta kan bara vara tecken på en sak: Det är dags för NAFS(k):s årliga höstmöte! Datum för denna tilldragelse är den 20 oktober och platsen den så välbekanta Åttingen på Reimersholme (Reimersholmsgatan 45).

I år kommer mötet att präglas av att allas vår Janne Långben fyller 80 år som seriefigur i år. Vi kommer att frossa i Långbenfilmer och diskussioner på temat. Vi kommer även att försöka utse den bästa Långben-serien. Alla som närvarar ombedes komma med förslag på kandidater. Ta med förslaget till mötet eller skicka in det innan. Utöver detta blir det förstås som vanligt fika, frågesport, NÅL-dragningar och möjligen någon auktion. Mötet börjar 13.13, välkomna!

Proposition om stadgerevision

Styrelsens proposition om stadgeändringar som lades fram vid årsmötet (se protokoll som skickades ut i förra Kvacket) kommer att läggas fram igen på höstmötet. Eftersom propositionen godtogs av årsmötet kommer ändringarna att träda i kraft om även höstmötet godtar dem. Kanhända blir det en ny engagerad diskussion om vad ”föreningens säte” innebär?

Comiquiz

Som nämndes i förra Kvacket kommer årets upplaga av seriefrågetävlingen Comiquiz att äga rum på kvällen den 24 november. NAFS(k) kommer att delta med ett lag och vi behöver lagmedlemmar. Deltagande lag får sig frågorna tillsända i förseglade kuvert som de får öppna på tävlingskvällen. När tävlingstiden är slut, ringer man in svaren till arrangörerna på telefon. Det krävs absolut ingen expertkunskap för att vara med, men det är mycket bra om man har tillgång till en bärbar dator med trådlös uppkoppling. Svaren på många frågor går nämligen att hitta på nätet, så det är bra om vi har tillgång till flera datorer. Hör av dig till kansli@nafsk.se om du vill vara med i laget och hjälpa oss till en bättre placering än förra året.

Grants Pass i Fantomen

I Fantomen 20/2012 kan man läsa en ny Fantisserie skriven av Falco Pellerin och tecknad av Joan Boix. Vår hjälte följer med Diana på ”lugnt och avkopplande” FNuppdrag till Oregon för att analysera situationen för de känsliga och hotade redwoodträden på grund av klimatförändringarna.

De reser i bil genom Grants Pass och lägligt nog passerar de en brevlåda som det står Barks på. Det är möjligt att jag missar nån mer koppling men det kanske ni kan ta reda på? Serien låter kanske inte så spännande så långt men om vi blandar in Bigfoot så kanske det blir intressantare? :)

Koll. 2828 Niklas Elmefjäll

/Red:s kommentar: Tack Elmis för att vi fick återge ditt inlägg (lite redigerat och nerkortat) från 13 september på mailinglistan ankism!

Carl Barks bodde i två olika hus i Grants Pass i mellersta Oregon. Av bilden och fotona nedan kan man väl säga att huset i serien Avenue. och Barks första hus påminner om varandra, men det är mycket som inte stämmer. Men i föregående serieruta finns det faktiskt en skylt som det står ”Oregon Ave” på. Barks andra hus är mycket större än i serien. Frågan om serieskaparna verkligen ville avbilda huset återstår att reda ut!

Ingrid Emond 1925–2012

Ingrid Elise Emond som översatte Kalle Anka & C:o 18/1981–49/1985 (och en hel del andra Disneypublikationer) avled 25 juli. Hon var född 9 juni 1925 i Lund och utöver serier så översatte hon ett stort antal böcker själv eller tillsammans med sin man Tryggve Emond.

Hon blev ingen långkörare på KA & C:o som Westrin och Diös, eller ens som Norbeck, och hann antagligen inte få lika många som växte upp med att det var hennes röst som var den rätta i Ankeborg (även om det säkert är en hel del i rätt ålder för det).

De serier hon fick att översätta var kanske inte de roligaste (KA & C:o var förmodligen som sämst 1978–84) men många har uppskattat hennes texter till Asterix (Gratis rådgivning: Vidrör inte våra fysiska personer. Eventuella klagomål adresseras till Caesar, Julius, Rom.), Iznogoud, Smurferna, Starke Staffan och Johan och Pellevin och 1980 fick hon Svenska Serieakademins diplom.

Stefan Diös beundrade framför allt hennes sätt att skapa fyndiga figurnamn med hjälp av initialer och ordlekar:

För att ta ett exempel ur minnet: den stora djurvännen Annie Mal, hustru till affärsmannen Max I. Mal (KA 36/81). Inte illa!

Koll. 976 Johan Blixt (med 699 Per Starbäck och 314 Stefan Diös)

The Wall Street Journal

USA:s största dagstidning hade 15 september en femstjärning recension av Fantagraphics senaste Carl Barks-volym (Only a Poor Old Man). Detta upptäckte L Schulte på DCML-mailinglistan. Recensenten Tim Marchman skrev:

Reading stories like ”Back to the Klondike” or ”The Secret of Atlantis,” the first thing you notice, even if you already knew it, is what an efficient draftsman and storyteller Barks was. In the latter story, Barks takes six panels to establish everything you need to know: These include one shot of Scrooge sitting on a pile of money, one of him walking in the groove he has worn in the floor of his Worry Room, and one of him scowling majestically over the prospect of putting a debt collector on the trail of Donald, who owes him a dime. The story quickly expands to take in Scrooge tricking Donald into collecting the dime from himself, a scheme to buy up every 1916 quarter in the world, a fight in the Atlas Pie Co., and the revelation that Atlantis is peopled by descendants of the ancient Egyptians, who use electric eels to power jukeboxes. It all flows like a brook.

Nästa volym i serien blir för övrigt ”A Christmas for Shacktown”. Utöver titelserien blir det ”Den gyllene hjälmen”, ”På jakt efter Majenta-märket” och annat mumsigt.

Koll. 976 Johan Blixt

Bokbord på Plattan

NAFS(k) deltog den 19 augusti 2012 på Seriegatan utanför Kulturhuset i Stockholm. Johan, Greger, Mats och Bror satt vid ett bord och spred information om föreningen, ankismen och NAFS(k)uriren. Seriegatan håller till på Sergels torg och äger rum samma dag som ”Världens längsta bokbord” på Drottninggatan. Både Seriegatan och bokbordet ingår i den nästan veckolånga Stockholms kulturfestival. Årets festival var den sjunde i ordningen och hade författargiganten August Strindberg som tema, till minne av 100-årsdagen av hans död.

Bland borden längs Seriegatan återfanns förutom ankisterna även Serieteket (som sålde utgallrade serier billigt), Seriefrämjandet och några seriebutiker. I närheten av borden fanns en scen där Seriefrämjandet genomförde ett tecknarbattle. Dessutom ledde serieexperten koll. 2747 Ola Hammarlund en stadsvandring med serietema.

Det var fint söndagsväder och vi sålde klart fler (k)urirer än de senaste åren. En del av våra informationsblad gick också åt. Ett antal kollusorer och några ex-dito hälsade på. Flera andra yngre personer kom förbi och verkade klart intresserade av att bli medlemmar, men vi vet inte om vi lyckades värva dem.

Det var mycket annat på gång i stan, med mycket folk på ”plattan”. Därför kändes det inte som vi satt så avsides den här gången, även om förstås de flesta som strosade längs med bokbordet på Drottninggatan inte märkte av vår ”filial” en trappa ner.

Koll. 316 Greger Nässén

Kalle Anka & C:o på iPad

Nu finns det en Kalle Anka-app till iPad. Tidningen kommer att publiceras där varje tisdag det vill säga samma dag som papperstidningen säljs i butik. Priset är 28 kronor mot 29,90 för pappersversionen och åtminstone inledningsvis fick man 1/1948 gratis.

Don Rosa på Bokmässan

Inte helt oväntat var Don Rosa på Bokmässan i Göteborg. Kanske skriver vi mer om det i nästa Kvacket.

Fel i förra Kvacket

Tyvärr framgick det inte av förra Kvacket att det var koll. 2348 Mats Nilsson som skrivit texten om Stockholms internationella seriefestival. Som redaktör borde jag lagt till att Jimmy Wallin var bäst dag två i tipstävlingen (Mats var inte var med den dagen).

Red. Johan Blixt