Kvacket 6/2016

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:12 sidor vit A5 med färg
Packningsdatum:9 november 2016

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till årets sjätte Kvacket! I ditt kuvert ska det också finnas en mötesordning med poströstningsblankett.

Kommande möten

Styrelsen har i år valt att flytta höstmötet både i tid och rum. Mötesdatumet blir därför den 10 december (starttiden blir dock som vanligt 13.13). Detta för att ge en liten andningspaus efter alla firandeaktiviteter och för att se till att detta år äntligen få ihop ett deltagande lag från NAFS(k) till seriefrågesporten Comiquiz (se annan notis) som avgörs samma kväll.

Då Blå salen i Stockholms stadshus tyvärr var bokad för annan aktivitet just denna dag valdes i stället en annan välrenommerad lokal, nämligen kvarterslokalen på Orvar Odds väg 5 i Fredhäll, Stockholm. Ingången till lokalen är från gårdssidan av huset, inte från gatan. Det är den lokal där vi hade årsmöte 2015.

Enklaste sättet att ta sig till lokalen är att åka tunnelbana till Kristineberg. Gå sedan direkt till vänster under spåren. Efter drygt 100 meter korsar du Nordenflychtsgatan och går uppför en liten backe med ledstång till Fredhällsgatan. Fortsätt rakt fram över Rålambsvägen och sedan lite snett till höger över Stagneliusvägen. Huset vi ska vara i har en kvartersbutik på gaveln. Gå cirka 50 meter på vänster sida om huset tills du är framme vid port nummer 5. Alternativt tar du buss 59 eller 61 till hållplats Frödingsvägen (närmast) eller hållplats Fredhäll (lite längre bort). Då kommer du närmare lokalen än med tunnelbana. Om du vill äta eller handla lunchmat före mötet kan följande karta på nätet ge bra tips, och den visar även var kvarterslokalen ligger: www.jblixt.se/fredhall.pdf

På höstmötet kommer vi att rösta om förslaget att lägga till sekreteraren i en paragraf i stadgarna som behandlades och antogs på årsmötet i april. Om ändringen bekräftas av höstmötet börjar den gälla direkt. Poströster behöver vara framme hos valberedningen senast fredagen den 9 december. Utöver mötesförhandlingarna blir det som vanligt allmän information och diskussion, filmvisning, frågesport, dragningar i NAFS(k):s årliga lotterier och förstås även en tillbakablick på 40-årsfirandet. Efter höstmötet beställer de som är hugade mat till lokalen eller så äter vi middag på en restaurang i närheten. Lördagkvällen avslutas som sagt med, som vi hoppas, NAFS(k):s deltagande i Comiquiz. Varmt välkomna till höstmötet den 10 december!

Vi kan redan nu också meddela att när det blir dags för årsmöte 2017 är allting tillbaka till det normala. Datumet blir den 22 april och platsen blir Åttingen på Reimersholme.

Mellan dessa båda möten planerar styrelsen att återuppliva Ankon. Detta kommer att ske en helg i februari/mars, exakt datum meddelas senare. Tanken är att inleda (eller möjligen avsluta) Ankon med ett besök på Åbergs MUSeum så att de som bara vill gå på MUSéet kan göra det medan de som vill vara med på hela Ankon-aktiviteten tillsammans färdas från MUSéet till Ankon-lokalen. De exakta planerna kommer att presenteras på höstmötet (samt naturligtvis på på vår hemsida, ankismlistan, Facebook och i kommande nummer att vårt eminenta Kvacket).

40-årssekunden i Åkeshov

Det första evenemanget under NAFS (K):s jubileumsveckor gällde att uppmärksamma och fira den exakta sekunden då NAFS(k) grundades för 40 år sedan. Vid halvtolvtiden den 21 september 2016 samlades till slut 12 personer (varav 11 kollusorer) vid tunnelbaneutgången nära Nya Elementars skola. Efter lite kolluderande i det vackra vädret fortsatte det förväntansfulla sällskapet till ett bord i parken vid skolan. Där dukade vi upp festglas, assietter och skedar (alla av engångstyp), Läskeblask, Bubbel-Blurp och Blaskeläsk (alla alkoholfria, den sistnämnda utan kolsyra), hembakad vegansk drömtårta utan gluten samt inte minst en stor kartong med den fina jubileumstårtan.

Koll. 316 Greger Nässén började sedan hålla ett rätt improviserat tal där han berättade vad som fick honom, Stefan Diös och Frederik Ekehed att grunda NAFS(k) den där lunchrasten i dåvarande Nya Elementars gymnasium den 21 september 1976. Greger berättade också vad han mindes av viktiga händelser under den första turbulenta coh spännande tiden. NAFS(k) började som ett skolparti vars enda uppgift var att verka för gratis Kalle Anka & C:o till folket. I januari 1977 bestämdes att medlemmarna skulle kalla varandra kollusorer. I februari samma år beslutade man med röstsiffrorna 3–2 att NAFS(k) skulle vara en ankistisk förening och inte ett parti. I maj 1977 utkom det första numret av NAFS(k)uriren.

Under Gregers tal dök det upp en man med solglasögon och en skylt med texten ”NEJ”. Greger blev lite ställd och misstog honom först för en annan kollusor. Efter ett antal förvirrade frågor som mannen besvarade med ”NEJ” visade det sig att det var NAFS(k):s tredje grundare Frederik Ekehed! Senast de tre grundarna möttes i ett NAFS(k)-sammanhang var vid 10-årsjubileet 1986 i Nya Elementar! Det blev ett kärt återseende mellan klasskamraterna och Greger fick snabbt avsluta sin tillbakablick. Dessutom hade tiden runnit iväg och 40-årssekunden närmade sig snabbt. Det var dags att fylla glasen med läsk, ta fram tårtan och förbereda sig för en extra speciell ankistisk skål! Koll. 1977 Daniel Alzén höll koll på tiden och räknade ner från tio. Exakt klockan 11.51.31 utbringade alla ett fyrfaldigt Kvack!!! Greger började sedan skära upp och fördela tårtan som hade en tjusig specialgjord och njut- och ätbar jubileumsbild. Vi mumsade och drack och hade det mycket trevligt i sensommarvärmen.

Det var lunchrast och många barn spelade fotboll på den närliggande planen och lekte i parken. Ganska omgående blev vårt lilla evenemang uppmärksammat av ett antal elever som undrade vilka vi var och vad vi firade. Vi förklarade varför vi var där och flera barn frågade då om de fick vara med på kalaset. Scenen påminde ganska mycket om Carl Barks klassiska 10-sidorshistoria ”Pool Sharks” (Simbassängen) från WDC 129 där Kalle bygger en stor simbassäng men innan han hinner ta ett premiärdopp lovar han några grannungar att de får bada också. Direkt är sedan poolen smockfull av skränande ungar. Här var de förväntansfulla barnen dock mycket städade och väntade snällt på sin tur. När alla 40-årsfirare var mätta på tårta och dryck var det rätt mycket kvar att äta och dricka på bordet. Greger lyckades fördela tårta och dricka till den långa kön med barn. När glasen tog slut drack några direkt ur flaskan. Även den veganska drömtårtan som få av de ordinarie firarna smakade på tog slut! Vi hoppas att inga föräldrar blev fundersamma över den här ovanliga händelsen på skolgården och frågade rektor vad det var för något! Vi hade inte förvarnat skolans ledning.

En av skoleleverna var lite extra intresserad av NAFS(k) och undrade exakt var i skolan vi hade grundat föreningen. Vi gick då mot skolan där en lärare vaktade en ingång (som inte fanns 1976) till det som på gymnasietiden kallades för Stora hallen. Vi förklarade ilka vi var och fick sedan gå in och titta. De tre grundarna var rätt säkra på att bordet där de grundade NAFS(k) stod nära den nya ingången. De flesta av fyrtioårsfirarna gick in i skolan och betraktade denna mytomspunna plats. Sedan var det dags att ta avsked av skolan och varandra. Det var ett minnesvärt firande som fantastiskt nog kunde avslutas på just den plats i skolan där NAFS(k) grundades för 40 år sedan.

Koll. 316 Greger Nässén

Jubileumsmiddag i Göteborg

Det andra evenemanget under NAFS(k):s jubileumsveckor var en jubileumsmiddag den 24 september i Folkets Hus Göteborg, under ledning av mötesgeneral koll. 2867 Andreas Eriksson.

Det blev en minnesvärd lördagkväll där flera kollusorer möttes för första gången, medan andra fick återse varandra efter lång tid. NAFS(k) har inte arrangerat ett medlemsmöte i Göteborg tidigare, så det var verkligen på tiden. Lokalavdelningen MAGICA ordnade förvisso egna möten när de var aktiva. Det har även organiserats några gemensamma restaurangmiddagar med Don Rosa när han besökte Bokmässan. Det här var dock det första ”riktiga” mötet och det blev mycket lyckat.

Planeringen för hela 40-årsjubileet tog lite tid men blev mer konkret i somras. Kort information fanns i Kvacket 3 i april om att aktiviteter planerades på ”andra orter”. Jubileet diskuterades vidare på årsmötet och det var då klart att vi skulle vara i Göteborg. I sommarens Kvacket 4 var datum i princip bestämda för de olika aktiviteterna. Det framgick också att det skulle bli en middag i Göteborg. I början av september fick ankismlistan ett mejl med tid och plats och hur man anmälde sig. Lite utförligare information kom kort därefter i Kvacket 5 till alla medlemmar. Alla som anmält sig till Göteborgsmötet fick slutligen ett mejl med detaljinformation en vecka i förväg.

När Andreas med medhjälpare kom fram till konferenslokalen Saltö var ett par kollusorer redan på plats. Flera andra medlemmar kom också tidigt så minglandet började faktiskt före utsatt tid 18.30. Vi drack lättcider ur smala fina glas medan personalen dukade fram en kall buffé. Flera av de närvarande hade inte varit på NAFS(k)-möte tidigare, eller så var det många år sedan. Vi var totalt 28 närvarande varav elva kom från Västra Götalands och Hallands län. Deltagarna kom från Göteborg, Kungälv, Uddevalla, Sollebrunn, Kungsbacka, Hunnebostrand, Lerum, Tvååker, Åkarp, Eslöv, Malmö, Karlstad, Västerås, Uppsala, Vallentuna och Stockholm.

Efter nästan 45 minuters kolluderande fördelade vi oss vid de fyra borden och började köa bordsvis till buffén. Det var en välfylld meny som bestod av följande: lax med svartpeppar och mangosalsa, kyckling med citron och salvia, saltrostad färskpotatis med aioli, tabbouleh (bulgur), potatissallad med grillade grönsaker, två sorters oliver, äggröra med sikrom, vegetarisk spenat- och parmesanpaj, smör, bröd, vatten och lättöl. Buffén räckte till alla och de som ville kunde lasta på en extra portion. Så småningom höll Koll. 316 Greger Nässén ett kort välkomsttal och utbringade en skål för NAFS(k).

När alla hade ätit klart och vi hade dukat undan var det dags för frågesport under Andreas ledning. Undertecknad har en del luckor i kunskaper om pocketserier och viss nyare utgivning, så jag tyckte att den var lite knepig. Men den var klart intressant och täckte många ankistiska områden. Lite senare på kvällen hade Andreas gått igenom alla svar och kunde dela ut priserna till de lyckliga vinnarna.

Koll. 314 Stefan Diös och koll. 2936 Hampus Johansson hade båda 8 rätt och fick ett exemplar av böckerna Hitta Doris respektive Törnrosa. Koll. 2934 Oscar Bergstrand kom på tredje plats med 5,5 rätt och fick nummer 4/2016 av Kalle Anka Extra. På fjärde och femte plats hamnade koll. 2348 Mats Nilsson med 5 rätt och koll. 1325 Mikael Sävetun.

Efter frågesporten blev det fika med härliga jubileumstårtor! Den ena tårtan hade en speciell jubileumsbild för Göteborg och den andra hade teckningen på framsidan av NAFS(k)uriren 17 och som finns (i enklare version) på våra NAFS(K)OFTOR. Grundarna Stefan Diös och Greger Nässén fick äran att hugga in först på varsin tårta.

Senare under fikat berättade Greger om firandet av 40-årssekunden tre dagar tidigare och visade nytagna bilder via en projektor. Han hade också ställt samman ett bildspel med riktigt gamla foton från olika möten och evenemang under NAFS(k):s första tio år.

Mot slutet av mötet tittade vi på några klassiska Disneyfilmer och delade ut vinsterna i kvällens jubileumslotteri. Mötesdeltagarna hade tidigare fått dra två gratislotter var. Det fanns fyra fina bokpriser som fördelades så här efter dragningen som Greger förrättade: Koll. 1567 Anders Grönlund valde en Uncle Scrooge-bok från Fantagraphics pågående Barksutgivning, koll. 856 Erik Wahlund valde boken ”Disneys Julafton”, koll. 699 Per Starbäck valde FIB:s gyllene bok ”Jimmy Cricket” (begagnad men i fint skick) och koll. 2689 Anna-Pia Norman valde en av årgångsböckerna med KA & C:o 1957.

Kvällen gick alltför fort eftersom vi skulle lämna lokalen redan vid tiotiden. Det var väldigt roligt att träffa och umgås med nya och gamla vänner, äta god mat och tårta! Den här gången fick vi vänta femton år på nästa jubileum (just det, vi åt 30-årstårta på Bokmässan för tio år sen men det var ett klart mindre arrangemang) men nu är det bara tio år till nästa gång, och då ska vi väl fira riktigt rejält!

Koll. 316 Greger Nässén

40-årsfirande i Årsta

Vårt fabulösa firande av föreningens jubileum kulminerade den 1 oktober, då inte mindre än 32 kollusorer samlades för en härlig nostalgikväll. Platsen för detta var Folkets hus i Årsta, inte långt från en av de legendariska tidiga platserna för NAFS(k):s kansli (”Berglunds källare”).

En härlig blandning av gamla (flera med tresiffriga nummer) och nya kollusorer hade slutit upp, varav flera inte hade bevistat ett möte på mycket länge, exempelvis den gamle redaktör-räven koll. 1432 Mattias Hallin och koll. 710 Per Sjöblom.

Kvällen bjöd på flera frågesporter där de deltagande i högsta grad fick bekänna färg om sina ankistiska kunskaper; först en tipsrunda av koll. 316 Greger Nässén där han verkligen hade lyckats hitta tre trovärdiga svarsalternativ på varje fråga, vilket gjorde att även de garvade medlemmarna blev stående i stum begrundan över vissa frågor.

Under middagen, som bestod av en ytterst välsmakande buffé, höll en av våra yngsta medlemmar, koll. 2934 Oscar Bergstrand, en frågesport om allt mellan ankistisk himmel och jord och även här fick deltagarna lägga pannorna i mycket djupa veck. Slutligen återupplivade koll. 2348 Mats Nilsson sin frågesportstyp ”Ankistisk jeopardy”. Där fick de närvarande tävla lagvis, men trots detta blev de svaret skyldiga på flera av frågorna. Ordföranden lovar att frågesporten på höstmötet ska vara av lite mer lättbesvarad natur.

Utöver alla dessa frågor bjöds det på ljuv nostalgi i form av utställning av fotografier, protokoll och annat gods från föreningens långa historia. Greger kunde berätta mycket om hur grundandet gick till och centrala episoder som naturligtvis Barks besök. Som sig bör visades det även filmer ur koll. 1382 Bror Hellmans arkiv (vad vore ett möte utan dem) och kolluderades friskt och energiskt från välkomstdrink till uppbrottsdags.

Arrangörerna fick en lite obehaglig överraskning efter festen då det visade sig att diskmaskinen i lokalen inte fungerade, varför städningen blev något mer utdragen än planerat. Föreningens djupt kända Kvack till alla som hjälpte till med den, i synnerhet koll. 2013 Madeleine Midenstrand!

Koll. 2348 Mats Nilsson

Bokmässan

Anledningen till att jag skulle vara på Bokmässan under söndagen var att NAFS(k), representerat av Stefan Diös, Greger Nässén och Åsa Warnqvist, skulle hålla ett anförande om föreningens första fyrtio år på Seriescenen.

På slaget tio klev Mats upp på scenen för att hålla en kort inledning. Fördelen med att ha sin programpunkt sent i tid (men numera är 10 på söndag en etablerad tidpunkt för ankistiska inslag) är att oddsen för att tekniken skall fungera utan onödigt krångel är tämligen stor. Så också denna gång. Att mikrofonvolymen måste justeras hör till och är inget som skall betraktas som ett missöde. Den tidiga timman till trots var det nästan fullsatt framför scenen.

Jag har ingen aning om hur mycket man repeterat på framförandet, men de tre på scenen (Stefan, Greger och Åsa) var samspelta och bollade ordet mellan sig på ett sätt som inte lämnade några transportsträckor eller döda punkter. När det hela var över verkade publiken nöjd i alla fall.

Koll. 538 Karl-Erik Lindkvist

Protokollet underskrivet

Årsmötesprotokollet som följde med förrförra Kvacket hann bli godkänt muntligt utan ändringar av justerarna men inte underskrivet i tid före utskicket. Detta är nu ordnat. Underskrifterna på originalhandlingen ser ut så här:

Säljes

Koll. 2946 Pia Zetterberg har en Hall of Fame-samling som hon vill avyttra, i sin helhet eller delvis. Om du är intresserad, eposta eller skriv till kansliet (se faktarutan) så förmedlar vi kontakten.

Ny Barksseriebok

Nu finns det en komplett amerikansk utgåva i färg av Carl Barks serieproduktion utanför Disneysfären! Barksexperten Kim Westons bok ”The Unavailable Carl Barks (in color)” (ISBN 978-153471814) gavs ut i juli 2016 och innehåller alla 36 serierna med Bruno Björn, Benny Burro, Andy Panda, Pelle Pigg och Droopy (Happy Hound).

Flera av serierna har reproducerats från klart bättre original än i tidigare utgåvor. Utöver serierna som omfattar 125 sidor finns det ett 10-sidigt index och 30 sidor med bakgrundsartiklar.

I skrivande stund verkar den inte gå att beställa på svenska nätbokhandlar, men den finns hos brittiska och tyska Amazon. Priset ligger där på GBP 26.95 respektive EUR 34.24. Jag tänker slå till!

Koll. 316 Greger Nässén

En ordningsfråga!

Vad vet du om NAFS(k):s historia? Mycket har hänt under föreningens 40 år. Mats Nilsson har blivit ordförande, Carl Barks har besökt oss, Don Rosa har blivit medlem, första Kvacket har kommit ut, Göran Ribe har blivit riddare av LÄSKEBLASK-orden, lokalavdelningen MAGICA har grundats och Arn Linder har vunnit Nils Nytta Memorial, för att ta några få exempel.

Men i vilken ordning skedde dessa händelser? Kan du svara på sådana frågor så kommer du att klara dig bra i den nya ”Ordningsfrågan” på vår hemsida!

nafsk.se/ordning/

Om du är inloggad kan du tävla mot andra, men det går bra att spela oinloggad också. (Detta är för övrigt än så länge den enda del av vår webb som är anpassad för mobiler och andra småskärmar.)

Koll. 699 Per Starbäck

Årets Comiquiz

På kvällen efter höstmötet räknar vi med att NAFS(k) ska delta med ett lag i den nordiska frågesporttävlingen i seriekunskap Comiquiz. Den anordnas i år av fjolårets vinnare Team Träskalle från Finland.

Vi håller till hemma hos någon i närheten, men vi har inte kunna bestämma hos vem det blir ännu. Det sista budet från arrangörerna är att Comiquiz ska anordnas den 10 december så vi hoppas det blir så. Om du är intresserad av att vara med i NAFS(k):s lag, hör av dig till kansli@nafsk.se!

Detaljerna om var vi håller till, när vi ska svara på frågorna och annat relevant att veta meddelas på vår hemsida, ankismlistan och sociala medier (se faktarutan) när vi fått slutligt besked från arrangörerna.

Säljes

Christian Fors vill sälja sin stora Kallesamling. Den omfattar KA & C:o 1952–1977, 1984, varav 1960, 1962, 1966–1972 är kompletta. Övriga årgångar saknar upp till tio nummer. Han har även pocketar, album och årgångsböcker (t.o.m. 1963 del 3). Om du är intresserad, e-posta eller skriv till kansliet (se faktarutan) så förmedlar vi kontakten.