Kvacket 1/2017
[föregående Kvack] [nästa Kvack]
Redaktör: | Johan Blixt |
---|---|
Utförande: | 6 sidor |
Packningsdatum: | 10 februari 2017 |
[PDF] (kräver inloggning)
Hej och välkomna till årets första Kvacket! Tillsammans med Kvacket får rätt många en lapp eller inbetalningskort med en påminnelse att betala medlemsavgiften för 2017.
Årsmöte på gång
Även om vintern (eller vad man nu ska kalla den pågående årstiden …) inte är slut ännu är det redan dags att se framåt mot våren och därigenom även föreningens eminenta årsmöte då vi ska välja styrelse, fastställa bokslut och annat viktigt men även förstås ha allmänt ankistiskt trevligt med filmvisning, frågesport (bland annat ska de närvarande få testa om de kan slå vårt deltagande lag på de ankistiska frågorna från årets Comiquiz), med mera. Mötet äger rum den 22 april klockan 13.13 i vår nu så välbekanta lokal Åttingen på Reimersholme. Som vanligt kommer vår lokala Stockholmsförening K.A.J.S.A att ha sitt årsmöte timmen innan, det vill säga med start 12.13. Officiell kallelse med mötesordning kommer i nästa utskick av Kvacket, men läs redan nu uppmaningen från valberedningen.
Det blir Ankon i mars
Som de av er som följer föreningen på sociala media redan känner till så kommer det i år äntligen att bli ett Ankon. Detta äger rum den 11–12 mars och kommer att bestå av två delar: först kommer vi att ha ett möte med en mängd aktiviteter med filmtema hemma hos koll. 1658 Tomas Brenning med sambo Laila i Enköping (vänta tills ni får se adressen!) från lördag lunch till söndag förmiddag (ungefär från 12.00–11.00, exakta tider meddelas när vi vet hur många som kommer så vi kan kolla kommunikationsmöjligheterna). Därefter förflyttar vi oss till Lasse Åbergs MUSeum i Bålsta och äter söndagslunch där, varefter vi går på guidad visning i museet. Vill du delta i detta (klart du vill!) så maila till kansli@nafsk.se och ange om du kommer att vara med på:
- Temadelen i Enköping (inkl. lunch, middag och frukost till självkostnadspris)
- Lunchen på MUSeet
- Visningen på MUSeet
Om du tänker delta på Ankon, eller lutar åt att göra det, logga gärna in på NAFS(k):s hemsida och ange på sidan för Ankon 2017 om du (kanske) kommer. Som koll. 2525 Marja Knut skrivit på Facebook kommer detta att ”bli alldeles ankfastiskt”, missa det inte!
Seriefestival
Serieteket har meddelat att datum för årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival blir 20–21/5. Platsen är Kulturhuset i Stockholm och teman blir ”Finland 100 år! Gästland Kanada! Självbiografiska serier!” Gäster från USA och Nya Zeeland har utannonserats.
NAFS(k) planerar att i likhet med tidigare år närvara och under två dagar kränga (k)urirer och annat kulturgods, samt informera om ankism och Disney-relaterad kultur i allmänhet och föreningens verksamhet i synnerhet. Det törs nog också utlovas någon form av frågetävling med tillhörande priser. Frivilliga krafter att bemanna vårt bord är alltid välkomna! Vi återkommer med ytterligare information när sådan finns.
Kall Anka
Dagens Nyheter gav fritt tillträde (för prenumeranter) till sitt digitala arkiv under sommaren, så jag kastade in en sökning på ”Kalle Anka”. Först blev jag rätt förvånad över att se spridda men regelbundna träffar från 1800-talet. Det visade sig då röra sig om ”Kall Anka” på diverse menyer. Den första som faktiskt gällde den hetlevrade fågelkrabat vi intresserar oss mer för var den här, från den 24/12 1936:
När blev Hans Sjöberg invald i styrelsen?
Som fröken Marina Johansson skrev i förra numret så spelade vi Ordningsfrågan lajv på höstmötet och kollusor Hampus Johansson skåpade ut många veteraner som man skulle kunna tro visste mer om NAFS(k):s historia än denne relativt nyblivne medlem.
Sedan dess har han fortsatt att dominera i tävlingen på nätet. I de 33 tävlingar som har varit hittills i år när detta skrivs har han varit med i 25 och av dessa vunnit 17! På Ankismlistan har han efterfrågat fler motståndare.
För att ge läsarna en rimlig chans att överträffa honom har jag försökt leta upp i alla fall någon dag när Hampus gjorde lite sämre ifrån sig, och då hittade jag tävlingen den 23 januari. Frågan är när Hans Sjöberg blev invald i styrelsen? Var ska den händelsen in i tidslinjen?
Det svarade Hampus fel på och stannade därför på 5 poäng den dagen, bara en aning bättre än mitt eget resultat. Hade du klarat det bättre? På nafsk.se/ordning/170123/ kan du testa den dagens tävling. Bäst den dagen blev kollusor Olof Siverbo med 14 poäng, vilket är ett mycket bra resultat. (Hampus har dock rekordet med 24 poäng!)
Nya Barks-index
Barksexperten och -forskaren Kim Weston (vars bok om Barks icke-Disneyserier jag skrev en kort notis om i Kvacket 6/2016 – se annan notis i detta Kvacket) har även gett ut två Barks-index det senaste året. I april 2016 utkom ”The Carl Barks Index: A Concordance of the Comics of Carl Barks as published in Fantagraphics Books: The Complete Carl Barks Disney Library Volumes 5–14 and the original Comic Books” (ISBN 978-1530626724). I september 2016 publicerades ”The Complete Carl Barks Index: A Concordance of the Comics of Carl Barks as published in the original comic books and reprinted in The Carl Barks Library, The Carl Barks Big Book of Barney Bear & The Unavailable Carl Barks (in color)” (ISBN 978-1535555432).
Indexet från april (som är det jag hunnit skaffa) är på 60 sidor och omfattar de tio första volymerna i Fantagraphics pågående utgivning av Barks samlade verk, ”The Complete Carl Barks Library”. Böckerna ges inte ut i strikt kronologisk ordning. Därför täcker indexet volym 5 ”Christmas on Bear Mountain” (1947) till och med volym 14 ”The Seven Cities of Gold” (1954). Westons index från september är större, drygt 300 sidor, och omfattar Carl Barks Library (CBL) som utgavs 1984–1990 i USA av förlaget Another Rainbow, plus två andra utgåvor med Barksserier, dels en samlingsvolym från 2011 med Bruno Björn-serier och Westons egen utgåva av icke-Barks-serier från 2016.
Det är en speciell typ av index som båda böckerna innehåller, så kallade konkordanser. En konkordans är (enligt Wikipedia) ”en alfabetisk lista över ord eller ting som uppträder i en skrift eller ett författarskap”. De här indexen innehåller dock inte vartenda ord som förekommer i Barks texter, men ändå ett stort antal sökord, titlar, egennamn osv. Om en till exempel vill hitta företag som nämns i Barks-serier, gå till sökordet ”Businesses” så listas de i bokstavsordning där med referenser till respektive serie. Om en vill hitta serier som innehåller fåglar, bläddra till ”Birds”. Båda indexen är klart intressanta och kan rekommenderas, även om de inte har några illustrationer! Men vilket ska en välja om en bara vill skaffa ett av dem? Jag lutar själv åt det som omfattar CBL (det indexet är på väg till mig i skrivande stund) men det är nog mest för att jag har de böckerna i bokhyllan. Fantagraphics Barksutgåvor är mycket lättare att få tag på, så det tunnare indexet över deras tio första volymer är nog bäst för dig som köper Fantagraphics böcker eller funderar på att göra det. Förmodligen kommer det ett större index senare, men utgivningen från Fantagraphics ska hålla på i tio år till, så om en inte kan vänta tills dess bör en skaffa det tunnare indexet.
I skrivande stund verkar inget av indexen gå att beställa på svenska nätboksajter, men de finns hos olika versioner av Amazon och kanske även på andra sajter. Priset för Fantagraphics-indexet är ungefär 90 SEK. Det större indexet med CBL med mera finns i två versioner, en normal utgåva för cirka 330 SEK och en specialutgåva med ett antal färgbilder för cirka 550 SEK.
Barks icke-Disney
I förrförra Kvacket skrev Greger att ”The Unavailable Carl Barks in Color” innehöll alla 36 serier som Carl Barks gjort utanför Disneysfären. Detta är tyvärr inte riktigt sant och nedan kommer ett försök att reda ut vad den boken och andra böcker med återtryck innehåller.
Barks gjorde serierna i fråga 1943–47 och de publicerades i fem olika titlar:
- New Funnies
- Andy Panda: nummer 76
- Four Color Comics
- Porky Pig: nummer 48
- Our Gang Comics (OGC)
- Happy Hound: nummer 9, 11
Benny Burro: nummer 8–10
Barney & Benny: nummer 11–36 - Tom & Jerry Winter Carnival
- Droopy: nummer 1–2 (bara manus)
- Tom & Jerry Summer Fun
- Droopy: nummer 1 (bara manus)
Första gången serierna repriserades var 1979 i boken Barks Bear Book – 33 Stories from the Forties by Carl Barks (BBB; Editions Enfin). Serierna var tryckta från svart-vita fotostatkopior och man hoppade över de tre Droopy-serierna där Barks bara bidragit med manus.
Med start 1983 publicerades allt från OGC i serietidningen Tom & Jerry (T&J; Semic) nummer 5/1983–8/1985 (med repriser i 12/89, 1–4/90, 7 12/92, 7–8 10–12/93 och 1–2 4 6–7 9/94). Här hade redaktören Ulf Granberg beställt svartvita avdrag (ett avtryck från tryckplåtarna på blankt papper) från förlaget Western Printing and Lithographing och gjort en ny färgläggning.
I CBBBoV (se nedan) hävdar Granberg att sista episoden (OG 20, gick först inte att hitta hos förlaget) gick i T&J 10/85 medan Anders Berglund hävdar i Barksindexet i NK5 att det var i 8/85.
1992 gav koll. 567 Horst Schröder ut albumen Storviltsjakten och Vargatider med Bruno Björn och Benny Burro (BBoBB; RSR Epix) med totalt elva episoder (OGC 8–18). Schröder hade även han beställt avdrag från förlaget och gjort ny färgläggning och översättning av Stefan Diös. Det hela var en samproduktion med Tyskland och Danmark men albumen sålde inte så bra så det blev bara två album.
Enligt uppgift gavs OGC-serierna ut igen under 2000-talet i Tom & Jerry (T&J2; Full Stop Media). Förmodligen åtminstone delvis med samma avdrag som Schröder använt. Jag har tyvärr inte lyckats ta reda på något mer om den utgivningen.
2010 kom så kom då äntligen (nästan) allt i en samlad svensk utgåva i samband med Egmonts kompletta Barks-utgivning. Carl Barks – Bruno Björn och vänner (CBBBoV; Egmont Kärnan). Det amerikanska förlaget hade tyvärr gått i konkurs 2001 så den vägen fanns det inga avdrag att få tag på. Som tur var kunde man få avdrag från Granberg. Översättningen av Diös var delvis återanvänd från BBoBB. Tyvärr lyckades man inte få loss rättigheterna till Anda Panda så utgåvan är bara nästan komplett.
2011 kom The Carl Barks’ Big Book of ”Barney Bear” (CBBBoBB; IDW). Samlar alla 26 Barney & Benny-serier. Scannat från tidningarna och tryckt i färg. Den har jag skrivit om i Kvacket 118 och 124.
2016 kom så The Unavailable Carl Barks (UCB; Weston) som Greger skrev om. Tanken bakom den var att samla alla 36 serierna utom de 26 Barney & Benny-serierna som återtryckts i CBBBoBB.
Serierna i OGC 18 och 21 hade blivit massakrerade av redaktörerna till originalpubliceringen och till boken har Weston försökt att återställa dem till sitt ursprungliga skick och därför finns de med i boken.
Av liknande skäl återtrycker han Kalleserien Kite Weather/Den stora drak-kampen från WDC 42/Guldbok 6.
Tack till koll. 616 Göran Ribe samt exkoll. 1460 Joakim Gunnarsson och 1493 Germund von Wowern för input.
Dan Spiegle (1920–2017)
Serietecknaren Dan Spiegle avled 28 januari. Det han kanske är mest känd för i ankistiska sammanhang är Mickey Mouse Super Secret Agent (Agent Pumpa-3) där Paul Murry tecknade Musse och Långben i sin vanliga stil medan Spiegle tecknade i sin betydligt mer realistiska teckningsstil.
Totalt blev det tre äventyr publicerade i Mickey Mouse 107–109 1966. På svenska kom första äventyret i Kalle Anka 45–47/1967 medan de två sista kom först i sjätte årgångsboken för 1967 år 2012.
Spiegle tecknade även många serieversioner av Disneys spelfilmer som exempelvis Mary Poppins, Föräldrafällan, Kapten Grants barn och Old Yeller klarar allt.
Musse Pigg på franska
Den franska Disneyutgivaren Glénat har gett ut fyra Musse Pigg-album gjorda av några riktigt intressanta franska serieskapare.
Det första albumet är Mickey’s Craziest Adventures (finns på engelska med samma titel) med manus av Lewis Trondheim och teckningar av Nicolas Keramidas. Keramidas vet jag inget om men Trondheim är en av Frankrikes allra bästa serieskapare.
Album nummer två är Une mystérieuse mélodie (på engelska som A Mysterious Melody) av Bernard Cosey som för övrigt fick årets pris i Angoulême. Det tredje albumet är La Jeunesse de Mickey av Tébo och slutligen Café Zombo av Régis Loisel.
Riktigt roligt är att de två första albumen kommer på svenska från Egmont (hårda pärmar, tygrygg och begränsat till 1500 numrerade exemplar). Titeln på Coseys album blir ”En mystisk melodi eller Hur Musse mötte Mimmi” medan det första albumet får behålla den franska titeln. Gissningsvis kommer albumen i maj och om de säljer bra så kanske vi får album tre och fyra också.
Nominera och motionera
Bästa kollusor! Nu är det dags igen för din årliga möjlighet att som vanlig medlem påverka åt vilket håll föreningen ska rikta sin orangegula anknäbb och vad den ska göra och låta bli att göra. För detta har du tvenne redskap: rätten att motionera och rätten att föreslå styrelseledamöter och revisorer. Läs gärna mer om detta i de oöverträffade stadgarna, kapitlen 5–8 (http://www.nafsk.se/stadgar.html)!
Därför inbjuder vi dig (i enlighet med stadgarnas § 7.3) att lämna förslag på lämpliga kandidater till styrelse- och revisorsposter. Då valberedningen ska lämna sin färdiga kandidatlista senast fyra veckor före mötet, som hålls den 22 april, vill vi ha dina nomineringar senast onsdagen den 22 mars.
Om motioner stadgas i § 5.4.2 att ”en motion från en medlem ska avhandlas av årsmötet eller ett allmänt möte om den lämnats till styrelsen minst sex veckor före mötet”. Det ger lördagen den 11 mars som sista ankomstdag. Av hävd räknar vi också motioner som skickas till valberedningen som lämnade ”till styrelsen”.
Vad du ska motionera om har du själv full frihet att bestämma. Du kan till exempel yrka på att föreningen ska arbeta mot något visst mål (exempelvis att Joakim von Anka ska utses till chef för Riksbanken), att vi ska lägga ner oss och ge alla pengarna till Nils Nytta (fast då krävs kvalificerad majoritet, samt att proceduren i § 10.3 följs), eller att styrelsen ska ha en viss storlek (stadgarnas § 6.2 stipulerar bara att den ska bestå av minst fem ledamöter).
Fundera också på om du själv kan och vill vara med och bidra till föreningens utveckling. Det behöver inte vara att direkt komma med i styrelsen (fast det går bra att föreslå det också), men kanske i valberedningen? Även nya, unga och oerfarna krafter i olika delar av landet är mycket välkomna att anmäla sitt intresse. Alla föreningar behöver förnyelse, och det gäller också för NAFS(k). Var och en kan alltid bidra med något, bara intresset finns!
Låt din kvackande röst ljuda i skriven form till:
NAFS(k):s valberedning
c/o Göran Ribe
Lundagatan 38 B
117 27 Stockholm
E-post: goran.ribe@gmail.com
Äras den som äras bör!
I förrförra Kvacket var det koll. 1382 Bror Hellman som hade färglagt logotypen.