Kvacket 2/2017

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:blått, 4 sidor
Packningsdatum:6 april 2017

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till årets andra Kvacket! Utöver Kvacket ska du i ditt kuvert hitta en verksamhetsberättelse och bokslut för 2016, mötesordning och poströstningsblankett för årsmötet samt protokoll från allmänt möte i december.

Årsmöte på gång!

Som framgår av de handlingar som finns bifogade i detta utskick är det äntligen dags för det ankistiska årets höjdpunkt – NAFS(k):s eminenta årsmöte! Som så många gånger tidigare kommer platsen för detta möte att vara Åttingen på Reimersholme. Det är en åttkantig byggnad med adress Reimersholmsgatan 45 och bästa sättet att ta sig dit är med buss 54 (kollusorer som kommer till Stockholm med tåg kan ta den ända från centralstationen) eller 66 från T-banehållplats Hornstull till ändhållplatsen Reimersholme och sedan gå tillbaka en liten bit och korsa gatan. Startiden för mötet är (förstås) 13.13. De som är medlemmar i vår Stockholmsbaserade lokalförening K.A.J.S.A är välkomna en timme tidigare, då den föreningen kommer att ha sitt årsmöte i samma lokal med starttid 12.13.

Årsmötet är alla medlemmars gyllene chans att få tala om vad de tycker föreningen ska göra och vilka som ska göra det. Vi kommer att välja en ny styrelse (se bifogad mötesordning), men alla medlemmar som inte sitter med i styrelsen har också chansen att föreslå och/eller anmäla intresse att ordna aktiviteter (kanske rentav vara värd för nästa års Ankon?). Vi kommer även att diskutera föreningens ekonomi via bokslut och budget.

När den officiella mötesdelen är avslutad är dagen långt ifrån över, nej, då vidtar en mängd andra ankistiska aktiviteter. Det blir fika med kolluderande, filmvisning, auktion (ta gärna med kulturgods som du vill sälja till andra hugade medlemmar), frågesport (bland annat ska alla få chansen att visa att de klarar de ankistiska frågorna från höstens ComiQuiz bättre än vad vårt deltagande lag gjorde). Det kommer även att bli berättelser från årets Ankon inklusive besöket på Åbergs museum. Kort sagt, vi ska umgås och ha kul. Alla medlemmar, i synnerhet ni nyblivna, är ankfastiskt välkomna!

Ordförande Mats Nilsson

Serieaktiviteter framöver

SIS (Stockholms Internationella Seriefestival) äger rum den 20–21 maj i Kulturhuset. NAFS(k):s SIS-general koll. 538 Karl-Erik Lindkvist berättar mer om detta på annan plats i detta utskick.

Världens längsta bokbord hoppas vi ska bli av enligt tradition i slutet av augusti, men vi har ännu inte fått information om det, vi återkommer i nästa nummer av Kvacket.

Ankon med tema film

Ankon 2017 ägde rum 11–12 maj hemma hos koll. 1658 Tomas Brenning med sambo Laila på Paradisäppelvägen (jo!) utanför Enköping. Temat för Ankon var som sagt var film, men när några av oss som arrangerade kom dit på fredagskvällen för att förbereda och av värdparet bjöds på en fabulös middag anade vi att det nog var annat som skulle bli det mest minnesvärda från denna helg. Övriga deltagare anlände till Bålsta pendeltågsstation vid lunch på lördagen för vidare transport med bil till lokalen. En viss förvirring utbröt då en av bilarna saknades. Detta fick sin förklaring då det kom ett mail från koll. 339 Anders Berglund med texten ”Men jösses, jag är i Bro. Inte undra på att ingen syns till!”. Vi lät honom ta sig till rätt plats och ägnade oss under tiden åt den klassiska aktiviteten att stå omkring, samtidigt som vi njöt av det fina vårvädret.

När samtliga deltagare anlänt till lokalen var det dags för den första aktiviteten, ordnad av koll:na 314 Stefan Diös och 2525 Marja Knut. Denna bestod av att varje person på sin rygg fick tejpat en lapp med namnet på en ankistisk figur (serie-, film- eller levande), samt lite grundläggande fakta om figuren, varefter den tävlande skulle ställa ja/nej-frågor till de övriga deltagarna för att lista ut vad som stod på lappen. Vissa lyckades mycket bra med detta (exempelvis var Marja imponerande snabb på att lista ut att hennes lapp hade namnet på en av våra revisorer, koll. 2676 Kaija Olausson), medan andra hade större problem. Ordföranden koll. 2348 Mats Nilsson hade vissa svårigheter att reda ut att det på hans lapp stod namnet på honom själv …

Efter denna inledande aktivitet bjöds det på lunch som varken vad kvantitet eller kvalitet beträffar gjorde någon besviken. Mätta och belåtna ägnade vis oss därefter åt en stunds filmvisning. Huset var minst sagt välutrustat för denna sorts sysselsättning, så vi kunde dela upp oss i två grupper beroende på filmsmak. Koll. 1382 Bror Hellman stod som vanligt för urvalet och hade med sig ett stort urval av både nya, gamla, klassiska och okända filmer.

Efter detta var det dags för en frågesport, ledd av Mats N, utgående från ett antal engelska Disney-filmtitlar vars bokstäver kastats om och det gällde att så snabbt som möjligt lista ut vilken film det var. Som ledtråd kunde man få veta vilket år filmen haft premiär. Det var nog knepigare än vissa hade anat (pröva själv, hur snabbt kan ni komma på vilka filmer som döljer sig bakom ”Anubis Egypt eel”, ”Ooh, nephew in it”, ”Anettes champagne jihad” och ”Oh no, a Mahatma even ninth”?). Vissa var dock tämligen snabba i bokstavsomkastningen och särskilt koll:na 2867 Andreas Eriksson och 2936 Hampus Johansson visade sig på styva linan. Efter detta blev det mer filmvisning innan det var dags för middagen. Tyckte man att maten tidigare varit god och riklig nog fick man erkänna att den bara varit en förövning. Det bullades upp med allahanda läckra rätter med mer eller mindre filmanknytning (spagetti med frikadeller fanns förstås som ett alternativ) och många kände sig nog efteråt som att det varit en lämplig tid att gå i ide. Som avrundning på dagen höll koll. 2934 Oscar Bergstrand ytterligare en frågesport med blandade Disneyfrågor om film och TV. Frågesporten var väl hopsatt och tämligen svår, så den samlade poängsumman hos deltagarna blev nog inte så hög. Som vinnare stod dock koll. Andreas E. Ytterligare lite film stod på programmet innan deltagarna drog sig tillbaka för natten.

Dag 2 fanns det naturligtvis en riklig frukost framdukad av det idoga värdparet och efter den hanns det med mer film och brädspel med Disney-tema. Några passade även på att provköra värdparets traktor! Sedan var det dags för avfärd tillbaka till Bålsta tågstation där ytterligare några deltagare hämtades upp för samling vid ex-koll. Lasse Åbergs museum. Vi började med en gemensam lunch där, varefter vi möttes av Åberg själv som gav ett kort inledningsanförande och meddelade att han plockat fram lite specialsaker för oss att titta på efter den ordinarie guidningen. Denna hölls av en mycket sympatisk tjej som entusiastiskt förkunnade att hon var Disneynörd och mycket glad att få träffa en hel grupp som var ännu nördigare … Gruppen tittade intresserat på allt som fanns utställt (från leksaker tills serieoriginal) och bläddrade ivrigt i Lasses framlagda extrakataloger, så när museet stängde var det inte helt enkelt att få ut alla därifrån. Sålunda avslutades Ankon 2017 och deltagarna återvände till sina respektive hemstäder.

Ett enormt stort tack till värdparet Tomas och Laila för en ankfastisk helg. Sällan har så många ankister varit så väl förplägade av så få!

Koll. 2324 Mats Nilsson

Auktioner

I augusti höll Heritage Auctions en auktion på serieoriginal. Den ankistiska höjdpunkten var en halvsida från ”Häxornas natt” (”Donald Duck in Trick or Treat”, Donald Duck 26, 1952) av Carl Barks som gick för $17 925! En skiss till ”Farbror Joakim blir saftkung” (”The Lemonade King”, Top Top Tales 2465, 1959) av Barks gick för $1 195 medan öppningssidan till ”Företagarna som inte förtog sig” (”Nobody’s business”, Uncle Scrooge 220, 1987) av Don Rosa gick för $5 736.

SIS

Föreningens medverkan på Stockholms Internationella Seriefestival i Kulturhuset, Stockholm, 20–21 maj är nu definitiv eftersom vi är bland de lyckliga som fick fatt i en utställarplats under de cirka femton minuter dessa var tillgängliga. Var denna är belägen är däremot inte känt men ett tips är att den finns i Hörsalsfoajen i närheten av Seriefrämjandet och Generation T. När vi vet säkert kommer en karta att kommuniceras via Ankism-listan och föreningens hemsida och facebooksida. Det kommer med all säkerhet också att bli två olika fråge­tävlingar med ankistisk inriktning, en på lördag och en på söndag. Än har ingen kammat hem båda dagarna i rad. Kanske det blir just du som står för den bravaden i år? Seriefestivalens öppettider är 11–17 (ingen uppgift om stängningstid lördag finns på Kulturhusets hemsida eller festivalens facebooksida, brukar den inte stänga 18 på lördag?) lördag & söndag.

Mer upplysningar om scenprogram och gäster kommer att anslås på Serietekets blogg – serieteketbloggen.wordpress.com – och på festivalens facebooksida.

NAFS(k) är fortfarande i behov av frivilliga som kan tänka sig att sitta en stund vid bordet så att också ständiga bordsbemannarna Mats och Johan får tid att se sig om på festivalen. Väl mött på årets största händelse i seriesverige!

Mötesgeneral Karl-Erik Lindkvist

Bild & Bubbla

Nummer 209: Förhandstitt på Martilo av Fabian Göranson, Vardagsrealism på Olympen – samtal med Li Österberg (som gjorde det eminenta omslaget till NAFS(k)uriren 40), Min kompis Nina – samtal med Gunnar Lundkvist, Tuff och Tuss – flaggskeppet som sjönk, Det hypnagoga tillståndet – John Anderssons drömlika värld, Tummade porträtt – Nina Höglunds haklösa figurer, Premiumfanzinisterna – Home Made Comics och Plutonium Comics, Porträtt: Charlotta Borelius, Researchresa till Rättvik, Eugen Semitjov – rymdtecknare bortom tid och rum.

Ankkalinnan pamaus

Nummer 35: Artikel av Timo Ronkainen om hur Disneytecknare som Murry, Strobl och Bradbury ”lånat” från Barksserier, Ronkainen skriver också om hur andra förlag försökte göra serietidningar med Ankor, dödsruna för Jukka Murtosaari som gjort många omslag till Disneytidningar (och tre omslag till Ankkalinnan pamaus), artikel om indiska Disneytidningar på olika språk, artikel om Don Rosas besök på Helsinki International Book Fair, Aku Ankka fyllde 65 i december och vi får se exempel på hur Helsingin Sanomat gjorde reklam för den nya tidningen 1952, en vacker färgsida om hur NAFS(k) fyllt 40 år, en artikel om finskproducerade Disneybrädspel. Dessutom massor med nyheter, recensioner och annat smått och gott.

Rappet

Nummer 26: Vår danska systerförening DDF(R) har precis kommit ut med ett välfyllt nummer med 52 limhäftade sidor med tjockt omslag och nästan alla bilder i fyrfärg. Numret innehåller följande: Leder (ordföranden Laila Jerming Graf för ordet), ”Musik skal der til – Animationsfilmene og deres soundtracks” (del 8 om Pocahontas och Ringaren i Notre Dame av Jesper Ilum Petersen), Brevkasse, ”Kommunisme, kapitalisme og min indgang till Anders And & Co” (betraktelse av Jens Thorvald Høeg), ”Donaldistiske gaver” (hemma hos Laila), ”Flere donaldistiske gaver” (en medlem uppvaktas på 50-årsdagen), ”Inde i hovedet på en ducktor – PhD om Don Rosas Anders And-tegneserier” (av Katja Kontturi om sin doktorsavhandling om Don Rosa), ”Grønspættebogen – Hvad står der egentlig i den?” (sammanställning med alla fakta som framkommit i Don Rosas serier), ”Carl Barks, Poirot og de firkanteded æg” (om Barks inspirationskälla till ”Vilse i Anderna”), ”Et lille portræt af Eega Beeva” (av Mads Jensen), ”Filtkongens fantastiske figurer” (om Henrik Dannevang som skapar Disneyfiltfigurer).

Sent grattis till DDF(R) som fyllde 15 år i december! De har gett ut ett nytt nummer av sitt medlemsblad i snitt var 218:e dag, klart oftare än vad NAFS(k) har gjort med NAFS(k)uriren under knappt 40 år. Med nuvarande utgivningstakt kommer vi och DDF(R) ändå att komma ut med samma löpnummer 73 först i april 2045. Fast det är ingen ursäkt för att fortsätta öka på snittutgivningstiden för NK som nu är knappt 345 dagar mellan numren, den måste minska istället!

Koll. 316 Greger Nässén