Kvacket 2/2018

[föregående Kvack] [nästa Kvack]

Redaktör:Johan Blixt
Utförande:2 sidor
Packningsdatum:5 april 2018

[PDF] (kräver inloggning)

Hej och välkomna till årets andra Kvacket! Utöver Kvacket ska du i ditt kuvert hitta en verksamhetsberättelse och bokslut för 2017, mötesordning och poströstningsblankett för årsmötet.

Dags för årsmöte!

Ja, så är det – tiden är inne för en av årets ankistiska höjdpunkter NAFS(k):s fabulösa årsmöte! Lokalen för detta är numera ytterst välkänd, nämligen Åttingen på Reimersholme i Stockholm. Det är en åttkantig byggnad med adress Reimersholmsgatan 45 och bästa sättet att ta sig dit är med buss 54 (kollusorer som kommer till Stockholm med tåg kan ta den ända från centralstationen) eller 66 från T-banehållplats Hornstull till ändhållplatsen Reimersholme och sedan gå tillbaka en liten bit och korsa gatan.

Mötet äger rum den 21 april och startar enligt tradition kl. 13.13, men de som även är medlemmar i K.A.J.S.A, vår lokalförening i Stockholm, är välkomna redan kl. 12.13, då denna förening passar på att hålla sitt årsmöte.

På årsmötet är alla nuvarande medlemmar välkomna, men även sådana som ännu inte gjort slag i saken och gått med får gärna dyka upp och se hur vi har det (dock utan rösträtt). Vi kommer under den officiella delen av mötet att välja styrelse (se valberedningens förslag i mötesordningen) och diskutera bokslut och budget. Medlemmarna har då även möjlighet att föreslå vad de tycker föreningen ska lägga sina krafter på under det kommande året.

Utöver denna officiella del innehåller mötet även många andra ankistiska aktiviteter. Det serveras fika, det hålls auktion (har du något ankistiskt att avyttra så ta med det), det blir frågesport och filmvisning. Kanske får vi också höra lite om vad Egmont har på gång vad gäller serieutgivning. Vi ska alltså helt enkelt umgås och ha det ankistiskt trevligt. Det här vill du förstås inte missa, så, oavsett om du är ny, gammal eller blivande medlem, se till att dyka upp på mötet och göra din röst hörd!

Övrigt serieanknutet under våren

Det kommer att vara två seriefestivaler under april/maj. Uppsala Comix anordnas den 14–15 april på Grand och SIS (Stockholms Internationella Seriefestival) äger rum den 5–6 maj i Kulturhuset.

NAFS(k) kommer att medverka vid SIS, men inte Uppsala Comix, vilket naturligtvis inte bör hindra hugade kollusorer från att bevista båda festivalerna. Se notis från vår SIS-general koll. 538 Karl-Erik Lindkvist angående det evenemanget.

SIS 2018

Serieteket arrangerar 5–6 maj årets upplaga (den tjugonde i ordningen) av Stockholms internationella seriefestival!

NAFS(k) kommer att om planerna går i lås vara där för att sälja (k)urirer och annat kulturgods, värva nya medlemmar, sprida kunskap om ankismen till allmänheten och bjuda på frågetävling med fina priser.

På festivalen brukar även finnas många serieskapare (både svenska och utländska), förlag som ger ut serier i Sverige och ett större antal amatörseriekreatörer (de flesta ofta påfallande proffsiga). Utöver NAFS(k) är antagligen både Seriefrämjandet och Generation T närvarande (och kanske Fantomensällskapet Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club).

Detta års teman är Japanska serier och japanska influenser! Polen 100 år! Tjeckien 100 år! Akademiskt om serier! Aktuellt i Sverige!

Under hela festivalen pågår ett program med föredrag, intervjuer och seminarier där det borde finnas något för alla smakriktningar.

Tiderna har ännu inte i skrivande stund meddelats men har förr varit 11–18 både lördag och söndag. Kulturhuset ligger vid Sergels torg med närmsta tunnelbanestation T-Centralen så det är lätt att hitta dit.

Koll. 538, Karl-Erik Lindkvist, NAFS(k):s ordinarie festivalgeneral

Bild & Bubbla

Nummer 213: Siri och Mimers brunn av Patric Nyström och Per Demervall, Söker det oväntade – intervju med serieskaparen, förläggaren och redaktören Nina Hemmingsson, När ordet blir väl fritt – serier som vapen mot nättrollen, Jack Kirby hundra år – presentation av en legend, Porträtt: Nadine Zéphir, Helsingfors seriefestival – finska serier i en urban miljö, Syndikering – så fungerar det, Per Åhlin – autodidakt allkonstnär, Blod svett och dårar – en pytonhistoria.

Stadgarna ska stadgas

Höstmötet den 28 oktober fjol beslutade att tillstyrka styrelsens förslag att rätta till stadgarna.

Två paragrafer glömdes nämligen bort, när vi 2015 återställde stadgarna så att sekreteraren åter väljs av årsmötet.

På årsmötet 21 april kommer de här två stadgeändringarna upp för andra gången. Om årsmötet fastställer ändringarna planerar styrelsen att skicka ut nya stadgar i nästa utskick (såvida vi inte upptäcker att någon mer paragraf behöver ändras, men det hoppas vi verkligen inte). I den bifogade mötesordningen kan du läsa mer om bakgrunden till ändringarna och de små justeringar det är fråga om.